Meksika’da bilim adamları, Alzheimer ile Parkinson’un erken teşhisini sağlayabilecek derideki anormal proteinleri belirleyebilen bir deri testi geliştirdi. Meksika’nın San Luis Potosi Üniversitesi Hastanesi’nden Idefonso Rodriguez-Leyva ve ekibi, test sayesinde, bu iki hastalığın belirtilerini gösterebilen anormal protein düzeyinin belirlenebileceğini vurguladı. Araştırmaya 20 Alzheimer, 16 Parkinson ve 17 bunama hastasıyla 12 sağlıklı kişi katıldı. Katılımcılardan deri örnekleri alındı.
Alzheimer ve Parkinson hastalarının derisinde özellikle merkezi sinir sistemi hücrelerinde bulunan tau adlı protein seviyesinin diğer gruptakilerinkinden 7 kat fazla olduğu görüldü. Ayrıca Parkinson hastalarında alfa-sinüklein proteinine sağlıklı kişilerinkinden 8 kat fazla rastlandı. Dr. Idefonso Rodriguez-Leyva, bugüne kadar Alzheimer ya da Parkinson’un erken teşhisinin ancak beyin otopsisiyle mümkün olduğunu, bu yapılamayacağı için hastalıklar ilerlemeden teşhis koyulamadığını belirtti.
Rodriguez-Leyva, derinin beyin dokusuyla benzerliğinden yola çıkarak testi geliştirdiklerini ve böylece ilerde Alzheimer ve Parkinson’un çok erken teşhis edilebileceğini vurguladı. Araştırmanın sonuçları ABD’de düzenlenen 67. Nöroloji Konferansı’nda sunuldu.
(Posta)