Kızmak değil ama çocuğu teşvik etmek gerekli. Yapabileceğini bilmeli ve anlamalı.
Aslında anlatmak istediklerimiz aynı...
Ben de tam olarak bunu söylüyorum.
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Kızmak değil ama çocuğu teşvik etmek gerekli. Yapabileceğini bilmeli ve anlamalı.
Orada ince bir çizgi var. Yukarıda da yazdım. 5 yaşındaki çocuk tam anlamıyla yapabilir temizliği fakat 3 yaşındaki çocuk o kadarını beceremese bile yetecek kadarını yapabilir. 5 yaşındaki çocuk 10 dk da yapar ama 3 yaşındaki çocuk 20 dk da yapar. Yönlendirildikçe hızlanır ve öğrenir.Pedagoglar 5 yaşa kadar normal diyor ama?
Konuşma için de aynı şeyi söylüyorlar?
Sanırım öyle.Aslında anlatmak istediklerimiz aynı...
Ben de tam olarak bunu söylüyorum.
açıkçası çocuklarım kreşte. görevli yok gel altını değiştir derse sağlam bir azarı yer.Merhaba arkadaşlar.. Paragraflarca yazıp yazıp silmişim, çok uzatmışım.
Şimdi en yalın haliyle yazıyorum. Okul öncesi öğretmeniyim. Daha önce 2 kolejde öğretmenlik yaptım. Milli eğitime bağlı okulda hiç görev almadım. Bu sene alıyorum ama.
Bir sitede yine benim gibi bir öğretmen yazmış bu konuyla alakalı soru sormuş.
Temizlikten görevli personel yoksa anaokulunda çocuk altına kaçırırsa ne yapılmalı diye.
Öğretmenler de velisini arıyacaksın. O gelip değiştirecek. Yedek kıyafette isteme, senin görevin sanarlar bunu diye cevap vermiş.
Çalıştığım kolejde 3 ayrı temizlik personelimiz vardı bu tarz durumlarda ilgileniyolardı. Şimdi sayfaları araştırınca böyle yorumlarla karşılaştım. Deneyimsiz oldugum için soruyorum.
Özellikle çocuğu okul öncesi dönemde olan annelere soruyorum.
Veya bu durumu yaşayan annelere.
Öğretmen sizi arayıp çocuğunuzun altını değiştirmeye sizi çağırdı hiç.
Veya toplantıda bundan bahsetti mi? Tepkiniz ne olurdu.
Bu gayet normal bir durum mu? Çekimem yersiz mi?
Durun ben doktorum:)))))
Kendi sınıfımda çok da nadir de olsa da altına kaçıran oluyor. Benim çözümüm şu Veli'den yedek çamaşır istiyorum öncelikle böyle durumlar için
Çocuğu boş bir odaya alıp götürüyor ve çamaşırları eline veriyorum kapının dışında bekletip üstünü değiştirmesini bekliyorum hem mahremine saygı gösteriyorum hem de özbakımı güçlendiriyorum.
Çıktığında şöyle bi üstünü düzeltip sınıfa götürüyorum. 3,4,5 yaş hiç farketmiyor.
Ve bence olması gereken hem özel hem de devlette bu şekilde olması
cocugum var ve ogrermenim. benimkiler buyuk yas grubu gerci ama. ogretmenin gorev tanimi neyse sadece onu yapmali diyemiyorum malesef. yeri geliyor anne babasinin yapmadigi konusmayi yapiyoruz cocuklarla yeri geliyor kiligina kiyafetine karisiyoruz, gozundeki makyaji siliyoruz. benim isim ogretmek dersimi anlatip cikarim diyemiyorum. cocuk icin zararli olacak herseye mudahale ediyorum ama kucuk yas grubunda bu cok cok farkli hele altina kacirma falan bunlar buyuk sorun. hepsini gectim insaniz yahu midemiz kaldirmayabilir. hic bir okul oncesi ogretmeni kakadan tiksinmeme yollari diye bir ders almiyor sonucta.
Devlet anaokulunda bu isin stajyer ogretmene ya da hizmetliye yapturildiginini gordum bunu da pek etik bulmuyorum. eger okula sadece cocuklarin oz bakimi icin bir gorevli alinmissa tamam ama gorevi okulu temizlemek olan ya da staj yapan bir öğrenciden bunlari beklememek lazim.
Bir veli olarak kizimi okula gonderecegim zaman buna dikkat edecegim. sadece cocugu wc ye goturup getirmek altini ustunu degistirmek icin girevlendirilmis kisiler var mi bunlara bakacagim.
ama tum bunlar bu yil krese gondermem durumu ocin gecerli cunku 2 yasinda.
ama cocugumu 3 yasindan sonra krese gonderiyorsam bunlarin hicbirinr ihtiyaci olmamali. 3 yasinda bir cocuk ustunu degitirebilir kendini temizleyebilir.
yani konu sahibinin calistigi yas grubu da cok onemli.
Tesekkuredrim... ogretmenlik cok kutsal bir meslektir.. bunu layiki ile yerine getirebilenlere ne mutlu.... anladigim kadariyla konu sahibi daha deneyimsiz... biraz tecrube sahini olduktan sonra oda anlicaktir ne kadar ozel bi mesleginin oldugunu...Sizin gibi koca yürekli, gerçek, gönülden öğretmenler olmasaydı .....umudumuz kalmazdı gelece dair .inanın çok samimiyim.mesele temizleme temizlememe meselesi değil!sahiplenme meselesi.evladinizi biraz büyütüp yine görevinize dönersiniz insallah
Her çocuk farklıdır kiminyeter kimi öğrenemez geç öğrenirAslında çok genç değilim. Vardır tabii ama bu işin içinde olan biri olarak söylüyorum; bir çocuk kendine yetmeyi ne kadar erken öğrenirse o kadar iyi olur.
3 yas ve uzeri bir cocuk herhangi bir saglik problemi olmadigi halde kendini temizleyemiyor veya ustunu degistiremiyorsa bu tamamen o cocugu yetistirmek yukumlu anne babanin sucudur. mumkunsu okula gondermesinler.Zaten konuda çoğu velinin anlamadan kızdığı nokta bu. Konu sahibi en küçük 3 yaş grubunda görevlendirilecek. Hatta çoğu okul kontenjan sebebiyle 4 yaşın altını bile almıyor. O yaşta çocuğu arkadaşlarının yanında soyup giydirse dert, e sınıftan ayrılıp ayrıca ilgilense sınıftaki kalan 19 öğrenciye kim bakacak?
Helal olsun.Ahhhhh bu her ortamı karıştıran Veliler var ya , geçen sene bir tanesi bana düşmüştü , önce sessiz sakin sandı beni ama dünyanın kaç bucak olduğunu gösterdim ona , müdür rica etmeseydi mahkemeye kadar süründürecektim onu , bunlar kibarlıktan anlamıyorlar anacım , ne kadar hanımcıkta olsan bunların anladığı dilden konuşacaksın
Doğru eğitimle gayette rahat öğrenir. Çocuklar sandığımızdan daha hazır ve istekli büyümeye.Her çocuk farklıdır kiminyeter kimi öğrenemez geç öğrenir
3 yaşından itibaren çok az yardımla giyinebilir ya da poposunu silebilir bir çocuk fırsat verildiği takdirde. Giyinmek istemeyebilir, evde kovalamaca yaşıyor olabilirsiniz giyinme vakitlerinde ya da sizin kadar hızlı ve özenli olmayabilir o ayrı bir konu. Ben stajyer öğretmen sıfatıyla çocuklara eşlik ediyorum tuvaletteyken ya da üstlerini giyinirken, tuvalet kağıdı kullanmalarını, ellerini yıkarken kollarını çekmelerini hatırlatmak ya da yakası dar kıyafetleri başlarından geçirmek dışında birşey yapmıyorum çünkü özbakım becerileri kazanmaları kilotlarının biraz kirlenmesinden daha önemli.
Çıplak görüyor muyum çocukları bu esnada görüyorum, çünkü çocukları anaokuluna gönderme sebebiniz yaşıtlarıyla kaynaşıp, etkinlik yaparken eğitimli bir yetişkinin gözetiminde olması. Bende buradaki yetişkinim işte. Çocuğun her tuvaleti geldiğinde, üstü kirlendiğinde terlediğinde aranmayı/gelip müdahale etmeyi beklemek hem çok gerçekdışı hem de sağlıksız bir beklenti bana göre.
Son olarak konuyla tam alakalı değil ama mahremiyet eğitiminin çoğu ebeveyn tarafından yanlış algılanıp yanlış uygulandığına %100 eminim, aşırı paronayak, duygusal tepkilerin ya da mahremiyet eğitimi adı altında çocuğu yaşına uygun olmayacak ve/veya kendi önyargılarınızı yansıtacak şekilde bilgilendirmenin çok büyük sorunlara yol açacağını düşünüyorum.
3 yaşından itibaren çok az yardımla giyinebilir ya da poposunu silebilir bir çocuk fırsat verildiği takdirde. Giyinmek istemeyebilir, evde kovalamaca yaşıyor olabilirsiniz giyinme vakitlerinde ya da sizin kadar hızlı ve özenli olmayabilir o ayrı bir konu. Ben stajyer öğretmen sıfatıyla çocuklara eşlik ediyorum tuvaletteyken ya da üstlerini giyinirken, tuvalet kağıdı kullanmalarını, ellerini yıkarken kollarını çekmelerini hatırlatmak ya da yakası dar kıyafetleri başlarından geçirmek dışında birşey yapmıyorum çünkü özbakım becerileri kazanmaları kilotlarının biraz kirlenmesinden daha önemli.
Çıplak görüyor muyum çocukları bu esnada görüyorum, çünkü çocukları anaokuluna gönderme sebebiniz yaşıtlarıyla kaynaşıp, etkinlik yaparken eğitimli bir yetişkinin gözetiminde olması. Bende buradaki yetişkinim işte. Çocuğun her tuvaleti geldiğinde, üstü kirlendiğinde terlediğinde aranmayı/gelip müdahale etmeyi beklemek hem çok gerçekdışı hem de sağlıksız bir beklenti bana göre.
Son olarak konuyla tam alakalı değil ama mahremiyet eğitiminin çoğu ebeveyn tarafından yanlış algılanıp yanlış uygulandığına %100 eminim, aşırı paronayak, duygusal tepkilerin ya da mahremiyet eğitimi adı altında çocuğu yaşına uygun olmayacak ve/veya kendi önyargılarınızı yansıtacak şekilde bilgilendirmenin çok büyük sorunlara yol açacağını düşünüyorum.
kresler genelde 24 ay sonrası ama bazende 1 yas sonrası öğrenci kabul ediyor, ana sınıfı grubu 4-5 yaş grubu oluyor genelde.Yahu iğrençsin. Kaldı ki neyin benimsemesi bu, kendi çocuğumu ki benimseyecek, senin çocuğunun tuvaletini, kusmuğunu falan kimse temizlemek zorunda değil. Ben olsam yapmam şahsen, çünkü iğreniyorum, bu konuda hassas biriyim.
Ayrıca konuya eğer iş yeri uzaksa nasıl geleceğiz yazanlar olmuş çok basit kreşe göndermeyeceksin. O yaşa kadar çocuğa tuvalet eğitimini veremediyseniz bunu öğretmenden bekleyemezsiniz, onların görevi o değil çünkü
________________________Kendimi gerçekten iyi hissetmiyorum... başka yönetici var mı konumu kapayacak arkadaşlar
Bir soru sordum sadece yahu deneyimsiz oldugum için, devlet okulunda çalışmadıgım için daha önce
Ne vicdanım sorgulanmadı ne öğretmenliğim
Gerçekten amacınız insanları kötü hissettirmek mi bunu başardınız