Anaokulu Alt Değiştirme

Konu ne kadar farklı yerlere çekilmiş.
Eğitimden girilmiş çocuğun pisliğinden çıkılmış.
Herkes karakterini sergilemiş çok güzel...
Çocuklar elbette tuvalet eğitimi almış halde gönderilmeli (istisnalar hariç)
Temizlik, üstünü çıkarıp giyme, yemeğini yeme eğitimini okuldan öne anneden almalı.
Fakat arada sırada yaşanan durumlar için çocuğun rencide edilmesine şiddetle karşıyım.
Ben çalışan bir anneyim çocuğumu okula bırakma sebebim vakit geçirmesi ve artık eğitim hayatına başlaması gerektiğidir.
Aksi halde anane ya da babanneye de baktrabilirim. Ama artık yavaş yavaş hayata adım atmalı diye düşünüyorum.
Öğretmenleri ile irtibat hallinde olmalı ve çocuğun eksiklerini beraber gidermeliyiz. Herşey anneden ya da öğretmeninden beklenecekse buna okul hayatı diyemeyiz. Anne öğretmenin çocuğuna bir anne şefkatinde yaklaşamayacağı bilincinde olmalı, öğretmen de sadece maaş için çalışmamalıdır. derdi maaş ise bu işi yapmamalı!
Anne şunu yapacak öğretmen bunu yapacak diye kurallara takılı kalırsak gelecek nesillere acırım gerçekten...
Bu arada gözüm cidden korktu okuduklarımdan, ben gözbebeklerimi eğitim için göndereceğim ama onlara öğretmeni bir pislik muamelesi yapacak! Dayanılacak gibi değil gerçekten. Küçücük çocuk onlar daha. Kocaman adam gibi davranmalarını nasıl beklersiniz yahu!!

Peki yanlış düşünüyorum ben. O yüzden bizim çocuklar otobüste, yolda, sinemada, evde orada burada her yerde deli gibi ağlıyor, kendilerini yırtıyorlar. Onlarda ise çok sakin, böyle annesinin peşine takılan ördek yavruları gibi sessiz sakin, aklı başında çocuklar görüyorum. Evet evet yanlış düşünüyorum, disiplin hiçbir şey aslında doğru!
Çok doğru. Bazı durumlar sebebiyle Avrupa'ya çok gittim geldim. Bizim çocuklar kadar şımarık bir Arap çocukları var. Sürekli bir ağlama bir bağırma bir kapris bir tutturma...bunun iki nedeni var bence; birincisi annelik fazla kutsallaştırılıyor bizim kültürümüzde ikincisi ise babalar annelere hiç yardımcı olmuyor ve anne bir süre sonra çocuğun her istediğini yapmaya başlıyor.

Tamam hanfendi sen evladını sana bağımlı yetiştir, her dediğini yap, her istediğini de yap ama bunları öğretmenlerden bekleme. Sonra burada kv konuları açılınca erkekler anneci diye suçluyorsunuz da sizde bu şekilde size bağımlı çocuklar yetiştiriyorsunuz iyi valla he.

Neyse ki bana aşırı bağlı evlatlarım yok.
Bu durumda teziniz çürümüş oluyor.
Öğretmenlerinden beklentilerim var çocuklarımın fakat sizin anlamak istedikleriniz değil onlar.
Geçen sene de okula gittiler, öğretmenleri ile gayet iyi ayrıldık.
Siz duruma Avrupai yaklaşabilirsiniz, kendi görüşünüz.
Ama size katılmadığım için beni bencil biri gibi gösteremezsiniz.

3 yaşından itibaren çok az yardımla giyinebilir ya da poposunu silebilir bir çocuk fırsat verildiği takdirde. Giyinmek istemeyebilir, evde kovalamaca yaşıyor olabilirsiniz giyinme vakitlerinde ya da sizin kadar hızlı ve özenli olmayabilir o ayrı bir konu. Ben stajyer öğretmen sıfatıyla çocuklara eşlik ediyorum tuvaletteyken ya da üstlerini giyinirken, tuvalet kağıdı kullanmalarını, ellerini yıkarken kollarını çekmelerini hatırlatmak ya da yakası dar kıyafetleri başlarından geçirmek dışında birşey yapmıyorum çünkü özbakım becerileri kazanmaları kilotlarının biraz kirlenmesinden daha önemli.

Çıplak görüyor muyum çocukları bu esnada görüyorum, çünkü çocukları anaokuluna gönderme sebebiniz yaşıtlarıyla kaynaşıp, etkinlik yaparken eğitimli bir yetişkinin gözetiminde olması. Bende buradaki yetişkinim işte. Çocuğun her tuvaleti geldiğinde, üstü kirlendiğinde terlediğinde aranmayı/gelip müdahale etmeyi beklemek hem çok gerçekdışı hem de sağlıksız bir beklenti bana göre.

Son olarak konuyla tam alakalı değil ama mahremiyet eğitiminin çoğu ebeveyn tarafından yanlış algılanıp yanlış uygulandığına %100 eminim, aşırı paronayak, duygusal tepkilerin ya da mahremiyet eğitimi adı altında çocuğu yaşına uygun olmayacak ve/veya kendi önyargılarınızı yansıtacak şekilde bilgilendirmenin çok büyük sorunlara yol açacağını düşünüyorum.

Konu ne kadar farklı yerlere çekilmiş.
Eğitimden girilmiş çocuğun pisliğinden çıkılmış.
Herkes karakterini sergilemiş çok güzel...
Çocuklar elbette tuvalet eğitimi almış halde gönderilmeli (istisnalar hariç)
Temizlik, üstünü çıkarıp giyme, yemeğini yeme eğitimini okuldan öne anneden almalı.
Fakat arada sırada yaşanan durumlar için çocuğun rencide edilmesine şiddetle karşıyım.
Ben çalışan bir anneyim çocuğumu okula bırakma sebebim vakit geçirmesi ve artık eğitim hayatına başlaması gerektiğidir.
Aksi halde anane ya da babanneye de baktrabilirim. Ama artık yavaş yavaş hayata adım atmalı diye düşünüyorum.
Öğretmenleri ile irtibat hallinde olmalı ve çocuğun eksiklerini beraber gidermeliyiz. Herşey anneden ya da öğretmeninden beklenecekse buna okul hayatı diyemeyiz. Anne öğretmenin çocuğuna bir anne şefkatinde yaklaşamayacağı bilincinde olmalı, öğretmen de sadece maaş için çalışmamalıdır. derdi maaş ise bu işi yapmamalı!
Anne şunu yapacak öğretmen bunu yapacak diye kurallara takılı kalırsak gelecek nesillere acırım gerçekten...
Bu arada gözüm cidden korktu okuduklarımdan, ben gözbebeklerimi eğitim için göndereceğim ama onlara öğretmeni bir pislik muamelesi yapacak! Dayanılacak gibi değil gerçekten. Küçücük çocuk onlar daha. Kocaman adam gibi davranmalarını nasıl beklersiniz yahu!!
Bakın çocuğun kendini temizlemesini beklemek; yemek yemesini beklemek; üstünü giyinmesini beklemek çocuğun büyük adam gibi davranmasını beklemek değildir. Burada istenen ne? Çocuğun ekonomi politikası paylaşması mı? Kendi yaşına uygun davranışları göstermesi. Altına kaçırabilir; üstünü batırabilir. Gider kendini temizler; üstünü giyer gelir. Kuzenimin kızı 3 yaşında her şeyi kendi yapıyor. Demek ki yapan yapıyor ama anne öyle yetiştirdi. Çocuk kendi kendine yetebiliyor. Olması gereken de bu. Ha bu arada herkesin çocuğu kendisinin gözbebeğidir. Anne hariç kimse çocuğa özel muamele de bulunmak zorunda değil çünkü çocuk o sınıfta tek değil. Bunları 3 yaşında kreşe gitmiş ve orada her işini kendi halletmiş biri olarak yazdım. Şükür ki gayet başarılı ve özgüveni yüksek bir birey oldum. Çocuk üstünü başını temizlerse eksilmez aksine başarma duygusuyla güdülenir.

Bu arada gintoki hanım bizim kültürümüzde tanımadığımız insanlara 'siz' diye hitap edilir.
Türkçemizde hanfendi yoktur hanımefendi vardır.

Elbette öğrenmeli fakat bu da çocuğun algılama durumuna göre değişir.
Kimi 3 yaşında kavrar kimi 4-5
Öğretmeni ve anne karşılıklı irtibat halinde çözebilir.
Damdan düşer gibi çocuğa emir veremezsin.
Adı üzerinde çocuk
Çocuk izin verildiği takdirde 3 yaşından itibaren bunları yapabilir ve çok kısa sürede öğrenir. Bunun için aylarca çabalamaya gerek kalmaz. Bir yaz tatili bu özbakım becerileri için kafidir.

Bakın çocuğun kendini temizlemesini beklemek; yemek yemesini beklemek; üstünü giyinmesini beklemek çocuğun büyük adam gibi davranmasını beklemek değildir. Burada istenen ne? Çocuğun ekonomi politikası paylaşması mı? Kendi yaşına uygun davranışları göstermesi. Altına kaçırabilir; üstünü batırabilir. Gider kendini temizler; üstünü giyer gelir. Kuzenimin kızı 3 yaşında her şeyi kendi yapıyor. Demek ki yapan yapıyor ama anne öyle yetiştirdi. Çocuk kendi kendine yetebiliyor. Olması gereken de bu. Ha bu arada herkesin çocuğu kendisinin gözbebeğidir. Anne hariç kimse çocuğa özel muamele de bulunmak zorunda değil çünkü çocuk o sınıfta tek değil. Bunları 3 yaşında kreşe gitmiş ve orada her işini kendi halletmiş biri olarak yazdım. Şükür ki gayet başarılı ve özgüveni yüksek bir birey oldum. Çocuk üstünü başını temizlerse eksilmez aksine başarma duygusuyla güdülenir.

O eğitimleri okuldan önce anne vermeli diye belirtmiştim yazımda.

Çocuk izin verildiği takdirde 3 yaşından itibaren bunları yapabilir ve çok kısa sürede öğrenir. Bunun için aylarca çabalamaya gerek kalmaz. Bir yaz tatili bu özbakım becerileri için kafidir.

Benim büyük oğlum tuvalet eğitimini 3 yaşında tamamladı, küçük ise 4 e yakın...
İkisini de ben yetiştiriyorum

Benim büyük oğlum tuvalet eğitimini 3 yaşında tamamladı, küçük ise 4 e yakın...
İkisini de ben yetiştiriyorum
4 e yakın geç bir yaş ama tuvalet eğitimini tamamlamak için. Tabii bu eğitimden kastınız ne o da önemli. Tuvalet anında ve sonrasında yetişkin bir insanın yaptığına yakın temizleniyorsa normal.

Anne o eğitimleri verdiği takdirde zaten çocuğun bu tip durumlar için öğretmene yada başka birine ihtiyacı olmayacaktır.

işin içinde olan biri olarak yazıyorum şuan.
Büyük oğlum 2 yaşından itibaren herşeyi kendisi yapar. Ama küçük oğlum öyle değil
Daha rahat bir yapısı var. Okulun ilk gününde muhtemelen çekindiği için altına kaçırdı.
Öğretmeni değişmiş, beni çağırsa zaten gitmem çok uzun zaman alırdı.
Öğretmeni değişmese çıkarabilir fakat giyme konusunda sıkıntı yaşardı.
İlk gün öğretmeni değişti sonra zamanla alıştı oğlum. Çünkü beraber öğrettik oğluma
Öğretmeni ilk gün kızsaydı eğer belki de oğlum hiç öğrenemeyecekti.
Mahremiyet konusunda ne kadar hassas olduğumu bilir öğretmenleri ama ekstra durumlarda mecburen değiştirmek gerekiyor.
Baştan bu yana anlatmaya çalışıyorum

Yanlış anlamadıysam devlet okulunda anaokulu öğretmeni olacaksınız,benim kızım devlet anaokuluna gitti,devlette 4-6 yaş grubu oluyor ve o yaştakiler kendi tuvalet temizliğini yapabiliyor.
Sınıfta öğretmenin yanı sıra stajyer oluyor bir de tüm anasınıfıları için ortak temizlik görevlileri,altına kaçırma ,kusma ,üstüne bir şey dökme gibi durumlarla temizlik görevlileri ilgileniyor
Sene başında okula zaten yedek kıyafet bırakılıyor bir sorun olduğunda çocuklar onları kendileri giyebiliyor

3 yaşından itibaren çok az yardımla giyinebilir ya da poposunu silebilir bir çocuk fırsat verildiği takdirde. Giyinmek istemeyebilir, evde kovalamaca yaşıyor olabilirsiniz giyinme vakitlerinde ya da sizin kadar hızlı ve özenli olmayabilir o ayrı bir konu. Ben stajyer öğretmen sıfatıyla çocuklara eşlik ediyorum tuvaletteyken ya da üstlerini giyinirken, tuvalet kağıdı kullanmalarını, ellerini yıkarken kollarını çekmelerini hatırlatmak ya da yakası dar kıyafetleri başlarından geçirmek dışında birşey yapmıyorum çünkü özbakım becerileri kazanmaları kilotlarının biraz kirlenmesinden daha önemli.

Çıplak görüyor muyum çocukları bu esnada görüyorum, çünkü çocukları anaokuluna gönderme sebebiniz yaşıtlarıyla kaynaşıp, etkinlik yaparken eğitimli bir yetişkinin gözetiminde olması. Bende buradaki yetişkinim işte. Çocuğun her tuvaleti geldiğinde, üstü kirlendiğinde terlediğinde aranmayı/gelip müdahale etmeyi beklemek hem çok gerçekdışı hem de sağlıksız bir beklenti bana göre.

Son olarak konuyla tam alakalı değil ama mahremiyet eğitiminin çoğu ebeveyn tarafından yanlış algılanıp yanlış uygulandığına %100 eminim, aşırı paronayak, duygusal tepkilerin ya da mahremiyet eğitimi adı altında çocuğu yaşına uygun olmayacak ve/veya kendi önyargılarınızı yansıtacak şekilde bilgilendirmenin çok büyük sorunlara yol açacağını düşünüyorum.
tam da böyle düşünüyorum işte. çok güzel ifade etmişsiniz.

işin içinde olan biri olarak yazıyorum şuan.
Büyük oğlum 2 yaşından itibaren herşeyi kendisi yapar. Ama küçük oğlum öyle değil
Daha rahat bir yapısı var. Okulun ilk gününde muhtemelen çekindiği için altına kaçırdı.
Öğretmeni değişmiş, beni çağırsa zaten gitmem çok uzun zaman alırdı.
Öğretmeni değişmese çıkarabilir fakat giyme konusunda sıkıntı yaşardı.
İlk gün öğretmeni değişti sonra zamanla alıştı oğlum. Çünkü beraber öğrettik oğluma
Öğretmeni ilk gün kızsaydı eğer belki de oğlum hiç öğrenemeyecekti.
Mahremiyet konusunda ne kadar hassas olduğumu bilir öğretmenleri ama ekstra durumlarda mecburen değiştirmek gerekiyor.
Baştan bu yana anlatmaya çalışıyorum
Kızmak değil ama çocuğu teşvik etmek gerekli. Yapabileceğini bilmeli ve anlamalı.

Back
X