Anneler yardımcı olurmusunuz Otizm hakkında

Gelin9292

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Mart 2018
138
84
28
Merhaba arkadaşlar 4 yaşında bir erkek çocuk var. Anne baba dede bır kaç kelıme daha dısında konusamıyor. Istedıgı seyı ısaret edıyor istedıklerını vucut dılıyle anlatıyor kısa surelı göz göze gelıyor ama konusamıyor. annesi dokdora goturdu otızm olabılır demıs dokdor kesın dememıs fakat belırtıler bunu ısaret edıyor demıs. telefona tablete tv ye cok duskun bır kardesı daha oldugu ıcın annesı her ıhtıyacını karsılıyor fakat aynı anda ıkısıne yetemıyor cok ılgılenemıyor onlarla saatlerce konusup oyun oynayamıyor sureklı. bu faktörler etkılemıs olabılır mı. Konusması ıcın ne yapılabılır nasıl bır yol ızlenebılır?

Son düzenleme:
Kres oyun grubu gibi bir yere gondersin muhakkak.Tv tablet hayatlarindan cikartsinlar.Oturup bir sekilde birilerinin ilgilenmesi lazim iyice gec olmadan

Tv tablet gibi şeyler otizm yapmaz sadece otizm teşhisi konduğunda tedavi olarak izletilmemesi uyaran sonucu konusturma göz teması kurma amaçlı tvdenn tablet vs vs uzaklastırılır

Otizmli çocuklar genelde kendi dünyasından pek çıkmazlar ancak gittikçe iyiye giden ve iyileşen çocuklar var.
Sizin yapmanız gereken özel eğitim hocalarından destek almanız onlar daha iyi bilirler nasıl hareket etmeleri gerektiğini.

Otizm değil mi bilemeyiz ama o yaşta çocuğun sürekli televizyon ve tablete maruz kalması gelisimini elbette olumsuz etkiler. 2 çocuklu olmak cocuklarla ilgilenmemek için bir mazeret olmamalı 3 yaş ve 6 aylık iki küçük çocuğu olan bir anne olarak söylüyorum bunu, ablaniz cocugu televizyondan uzak tutsun mutlaka faydasını görecektir.

Tablet filan arkadaşların dediği gibi bir sebep değil.otizim tanısı konsa bile lütfen kendinizi suçlamayın çocukla az veya çok ilgilenmekle alakası yok.
Sadece konuşmaması yeterli belirti değil.mesela sizinle iletişim kurma ihtiyacı hissetmesi ve işaretle de olsa buna bir yol bulması çok olumlu.konuşma geç kalıyorsa o ayrı bir sorun illa otizm demek değil.
Göz teması nasıl?ama çocuğu çenesinden tutup kendinize baktırmak değil.mesela yabancı bir ortama girince annesine babasına bakıyor mu?siz bir noktaya gözünüzü dikip bakınca o da oraya bakıyor mu?veya bakışıyla size bir nesneyi işaret ediyor mu?
Çevresinde olanlarla ilgisi nasıl?kardeşiyle napıyor mesela?
Anlamlandıramadığınız öfke nöbetleri takıntılar var mı?çamaşır makinesinin dönüşünü izleme örneği verilir mesela.ani seslere tepkisi nasıl?
İzlediği çizgifilmde veya sizinle iletişiminde üzülmek gülmek komiklik algılıyor mu?mesela yapmaması gereken bir şeye kızılınca ne yapıyor?birisi ağlayınca gülünce ne yapıyor?siz konuşurken gözünüze mi ağzınıza yanağınıza mı bakıyor?
Hepsi bir yana şöyle söyleyeyim otizm çok geniş bir yelpaze.çok çeşitleri ve çok dereceleri var.panik olmayın,uzmanlara götürmeye çalışın.otizm tanısı alırsa bile anlattığınız çok ağır bir vaka göstermiyor yani hemen özel eğitime başlayın ilerde bağımsız bile yaşayabiliyorlar

Merhaba arkadaşlar mart ayında 4 yaşına girecek olan bir erkek yeğenim var. Anne baba dede bır kaç kelıme daha dısında konusamıyor. Istedıgı seyı ısaret edıyor istedıklerını vucut dılıyle anlatıyor kısa surelı göz göze gelıyor ama konusamıyor. kardesım bugun dokdora goturdu yegenımı otızm olabılır demıs dokdor kesın dememıs fakat belırtıler bunu ısaret edıyor demıs.yegenım telefona tablete tv ye cok duskun bır kardesı daha oldugu ıcın kardesım her ıhtıyacını karsılıyor fakat aynı anda ıkısıne yetemıyor cok ılgılenemıyor onlarla saatlerce konusup oyun oynayamıyor sureklı. bu faktörler etkılemıs olabılır mı. Konusması ıcın ne yapılabılır nasıl bır yol ızlenebılır?
Ben cocuk gelisimi mezunuyum suan ozel egitim merkezinde calisiyorum telefona tablete alistiran sizsiniz buda otizmi ilerletir. Yuzde seksen dogru belirtiler

Arkadaşımın çocuğuda öyle maalesef. 4.5 yaşında konuşmuyor.
Hııı huuu gibi bağırarak sesler çıkarıyor sadece. Birde işaret ediyor. Derdini anlatamadığı içinde hep hırçın. Çok da akıllı. Tabi tuvalet eğitimide yok, bez kullanıyorlar hala.
Birçok doktora profa götürdüler.
Otizmli değilmiş. Yani bir teşhis koyulmadı. Bebekken yaşadığı herhangi bir travma kaynaklı olabilirmiş.
Hatta damak dil yapısına bile bakıldı ama hepsi normal.
Şuan hem kreşe hemde ayrıca bir özel bir rehabilite eğitim merkezine gidiyor. Hiç boş günü yok. Baya faydası olmuş. Bu arada sürekli aylık kontrolleri var, pedagoga gidiyor.
Pedagogun dedikleri dışına çıkmıyorlar. Baya bir faydası oldu.
Böyle sorunu olan çocuklar özel ilgi istiyor maalesef. Kardeşinin gerekirse tüm gün ilgilenmesi gerekiyor. İyi bir pedagog bulup; onun gösterdiği doğrultuda ilerleyin.

Tablet filan arkadaşların dediği gibi bir sebep değil.otizim tanısı konsa bile lütfen kendinizi suçlamayın çocukla az veya çok ilgilenmekle alakası yok.
Sadece konuşmaması yeterli belirti değil.mesela sizinle iletişim kurma ihtiyacı hissetmesi ve işaretle de olsa buna bir yol bulması çok olumlu.konuşma geç kalıyorsa o ayrı bir sorun illa otizm demek değil.
Göz teması nasıl?ama çocuğu çenesinden tutup kendinize baktırmak değil.mesela yabancı bir ortama girince annesine babasına bakıyor mu?siz bir noktaya gözünüzü dikip bakınca o da oraya bakıyor mu?veya bakışıyla size bir nesneyi işaret ediyor mu?
Çevresinde olanlarla ilgisi nasıl?kardeşiyle napıyor mesela?
Anlamlandıramadığınız öfke nöbetleri takıntılar var mı?çamaşır makinesinin dönüşünü izleme örneği verilir mesela.ani seslere tepkisi nasıl?
İzlediği çizgifilmde veya sizinle iletişiminde üzülmek gülmek komiklik algılıyor mu?mesela yapmaması gereken bir şeye kızılınca ne yapıyor?birisi ağlayınca gülünce ne yapıyor?siz konuşurken gözünüze mi ağzınıza yanağınıza mı bakıyor?
Hepsi bir yana şöyle söyleyeyim otizm çok geniş bir yelpaze.çok çeşitleri ve çok dereceleri var.panik olmayın,uzmanlara götürmeye çalışın.otizm tanısı alırsa bile anlattığınız çok ağır bir vaka göstermiyor yani hemen özel eğitime başlayın ilerde bağımsız bile yaşayabiliyorlar
Kardesıyle oynarken normal oynuyor başka çocuklar geldiğinde onlarla oynamak istiyor kizdigim zaman eline vurunca gösteriyor okşatıyor dönmeyle alakalı her hangi birseyi yok veya dönmeyle ilgili hiçbirşey izlemiyor göz teması kuruyor daha sonra ilgisi birseye gidince kurmuyor seslendigi zaman bakıyor hadi gidelim dediğin zaman geliyor isteklerini sözlü değil eliyle gösteriyor çevresinde birşey gördüğü zaman eliyle gösteriyor

Kardesıyle oynarken normal oynuyor başka çocuklar geldiğinde onlarla oynamak istiyor kizdigim zaman eline vurunca gösteriyor okşatıyor dönmeyle alakalı her hangi birseyi yok veya dönmeyle ilgili hiçbirşey izlemiyor göz teması kuruyor daha sonra ilgisi birseye gidince kurmuyor seslendigi zaman bakıyor hadi gidelim dediğin zaman geliyor isteklerini sözlü değil eliyle gösteriyor çevresinde birşey gördüğü zaman eliyle gösteriyor
Doktorunuz da zaten kesin dememiş.açıkçası ben de otizm değil diye düşündüm.iletişim nedir neden gerekir neye yarar onu algılıyor çünkü.zamanla kelimelerin daha pratik bi iletişim olduğunu da algılayacak ve öğrenmeye başlayacak.ama size dürüst olayım bazen aileler doğal olarak kondurmak istemediği için belirtileri gözden kaçırabiliyor.mesela “benim çocuğum göz kontağı kurardı doktor tanı koyduğu gün birden değişim oldu” diyor halbuki hayır o öyle zannediyordur.bu nedenle uzmanlara götürmenizde fayda var.para ve zamandan başka bir kaybınız olmaz.en azından içiniz rahat eder.ama otizm ya da farklı bir tanı alırsa hemen eğitime başlarsınız,ne kadar erken o kadar kârdır.
Bir de şunu söyleyeyim illa otizm çerçevesinde olmayabilir ama “farklı” bir çocuk olabilir.illa şimdiye kadar bilim tarafından kesin belirlenmiş bir adı olması gerekmiyor.her zihin çok farklı çok özel.ona göre bir yaklaşım ve bir eğitim bulmalı aile.

Merhaba bende bu basligi gorunce yazmak istedim benimde 2 bucuk yasinda oglum var bugun cocuk doktoruna gittik soguk alginligi icin doktor bana bu cocukta goz temasi yok dedi sasirdim acaba dogrumu diye cok uzuldum neden boyle dedi kafam cok karisti. Cocugum hakkinda biraz bilgi vereyim sizce cocugumda gelisim geriligi olabilirmi? Oglum 2 yasinda konusmaya basladi simdi herseyi kendisi anlatabiliyor oyuncaklari ile dogru bir sekilde oynuyor,disarida herhangi bir cocuk gordugunde parkta ornegin yanina gidip oynamak istiyor hatta oglum bak arkadas gidip oynasana dedigimizde yanina gidip konusmak oynamak istediginde karsi taraf tepki vermediginde benimle oynamiyor diyor,uzuntusunu dile getirebiliyor,cok inatci kendi kurallari var ona baska bisey yaptiramiyoruz disariya cikartirken cok zorlaniyoruz ustunu giydirirken cok zorlaniyoruz herseye agliyor,bugun fark ettim daha oncesinde doktordan cok korkardi birkac defa kendim icin doktora gittim yanimda oda vardi bunun etkisi varmidir bilmem ama baktim bu defa doktorun muayene etmesine pek bisey demedi ama bogazina bakmak istediginde agzina ilaci zorla verdigimiz anlardaki durumu yasadik ve doktorun yuzune tukurdu. Hayal gucu cok kuvvetli bazi nesneleri baska sekillere benzettigi ve bunu bizimle paylastigi cok oluyor,son zamanlarda hircinligi cok bunun sebebini 2 yas sendromuna bagliyorum ama tabi bugunku doktorun bu cocukta gelisim geriligi olabilir bence bir uzmana gosterin demesi benim uykumu kacirdi ve bu baslik altinda sizlerle paylasmak istedim. Bir uzmana goturecegim elbette ama sizinde yukarida saydigim belirtileride goz onunde bulundurarak acabalarima cevap vermenizi cok isterim uzunca yazdim baska bir baslik acmak istemedim.

Merhaba bende bu basligi gorunce yazmak istedim benimde 2 bucuk yasinda oglum var bugun cocuk doktoruna gittik soguk alginligi icin doktor bana bu cocukta goz temasi yok dedi sasirdim acaba dogrumu diye cok uzuldum neden boyle dedi kafam cok karisti. Cocugum hakkinda biraz bilgi vereyim sizce cocugumda gelisim geriligi olabilirmi? Oglum 2 yasinda konusmaya basladi simdi herseyi kendisi anlatabiliyor oyuncaklari ile dogru bir sekilde oynuyor,disarida herhangi bir cocuk gordugunde parkta ornegin yanina gidip oynamak istiyor hatta oglum bak arkadas gidip oynasana dedigimizde yanina gidip konusmak oynamak istediginde karsi taraf tepki vermediginde benimle oynamiyor diyor,uzuntusunu dile getirebiliyor,cok inatci kendi kurallari var ona baska bisey yaptiramiyoruz disariya cikartirken cok zorlaniyoruz ustunu giydirirken cok zorlaniyoruz herseye agliyor,bugun fark ettim daha oncesinde doktordan cok korkardi birkac defa kendim icin doktora gittim yanimda oda vardi bunun etkisi varmidir bilmem ama baktim bu defa doktorun muayene etmesine pek bisey demedi ama bogazina bakmak istediginde agzina ilaci zorla verdigimiz anlardaki durumu yasadik ve doktorun yuzune tukurdu. Hayal gucu cok kuvvetli bazi nesneleri baska sekillere benzettigi ve bunu bizimle paylastigi cok oluyor,son zamanlarda hircinligi cok bunun sebebini 2 yas sendromuna bagliyorum ama tabi bugunku doktorun bu cocukta gelisim geriligi olabilir bence bir uzmana gosterin demesi benim uykumu kacirdi ve bu baslik altinda sizlerle paylasmak istedim. Bir uzmana goturecegim elbette ama sizinde yukarida saydigim belirtileride goz onunde bulundurarak acabalarima cevap vermenizi cok isterim uzunca yazdim baska bir baslik acmak istemedim.
Sizinle goz temasi kurup kurmadigi fark etmedinzmi.. Otizmde en onemli belirti goz temasi ama kendini idafe edebilen o yasta derdini anlatabilen cocuklarda goz temasi olmamasinin da bi anlami olmuyo.. Derdini anlatiyo diyosunuz soru cevap ne durumda.. Benim tanidigim var 2 bucuk yasinda o da hic sevmiyo goz temasi ama cok gusel konusuyo dr a goturduler konuduyo zaten bu cocuk demisler.. Tabi ben bunlari diyorum once siz goz temasina bi bakin sonra da dr a gidin

Sizinle goz temasi kurup kurmadigi fark etmedinzmi.. Otizmde en onemli belirti goz temasi ama kendini idafe edebilen o yasta derdini anlatabilen cocuklarda goz temasi olmamasinin da bi anlami olmuyo.. Derdini anlatiyo diyosunuz soru cevap ne durumda.. Benim tanidigim var 2 bucuk yasinda o da hic sevmiyo goz temasi ama cok gusel konusuyo dr a goturduler konuduyo zaten bu cocuk demisler.. Tabi ben bunlari diyorum once siz goz temasina bi bakin sonra da dr a gidin
Canim bizimle goz temasi cok guzel zaten gozumuze bakarak konusuyor bize sorular soruyor mesela gecen yemek yedigimiz bir yerde salatalik tursusunu yaprak gibi kesmislerdi aa anne bak balik dedi evet ince kesildigi icin baliga benziyordu. Anne neden evler bukadar buyuk,yolda giderken minibus durunca anne neden araba durdu gibi sorulari var. Akici ve anlasilir konusmasi var hergun yeni kelimeler ekleniyor ve daha uzun cumleler kuruyor. Goz temasi olmamasi icin cok duyarsiz bir cocuk olmali diye dusunuyorum. Beni uzgun gorunce anne den uzuldun diyor. Izledigi bir cizgi filmde kedinin cani aciyacak diye aglayan bir cocuk iki aaniyelik bir muayene esnasinda goz temasi yok demesi garip geldi. Acikcasi bende bogazima bakildiginda yada kulagima yada doktor beni muayene ettiginde doktorun yuzune bakmamki sizlerde durum nasil bilmiyorum. Yinede kafami rahatlatmak icin bir uzmana gosterecegim.yorumunuz icin cok tesekkurler.

Canim bizimle goz temasi cok guzel zaten gozumuze bakarak konusuyor bize sorular soruyor mesela gecen yemek yedigimiz bir yerde salatalik tursusunu yaprak gibi kesmislerdi aa anne bak balik dedi evet ince kesildigi icin supheye benziyordu. Anne neden evler bukadar buyuk,yolda giderken minibus durunca anne neden araba durdu gibi sorulari var. Akici ve anlasilir konusmasi var hergun yeni kelimeler ekleniyor ve daha uzun cumleler kuruyor. Goz temasi olmamasi icin cok duyarsiz bir cocuk olmali diye dusunuyorum. Beni uzgun gorunce anne den uzuldun diyor. Izledigi bir cizgi filmde kedinin cani aciyacak diye aglayan bir cocuk iki aaniyelik bir muayene esnasinda goz temasi yok demesi garip geldi. Acikcasi bende bogazima bakildiginda yada kulagima yada doktor beni muayene ettiginde doktorun yuzune bakmamki sizlerde durum nasil bilmiyorum. Yinede kafami rahatlatmak icin bir uzmana gosterecegim.yorumunuz icin cok tesekkurler.
Halt etmis o gerizekali dr. Yazik ya sizide supheye dusurduler ama baska bi dr asorun ama dert etmeyin.. Benim kiz 2 bucuk yasinda yaziyorum buaraya da benm kizimda drlarla hic bakmaz ama hic demediler hatta birine ayak ustu sordum yok otizmliye benzemiyo bile demiwti oglunuz masallah gusel konusuyo

TV tablet gibi şeyler tabiki otizm yapmaz fakat yeni konusmaya başlayan çocuklarda ikisi de konuşma geriligine sebebiyet veriyor, özellikte tvden uzak tutup yarım gün kreşe gönderse açılır diye düşünüyorum sonuçta doktor otizm tanısı kesin olarak koymamis

Back
X