Annelik çok yorucu...

keşke dinleseniz okusanız demişsiniz ya, ben türkiyenin en iyi pedagoglarından eğitim almış bir anneyim, rehberlik ve psikolojik danışmanlık mezunuyum, ayrıca hamile kaldığım günden beri her akımdan çocuk gelişim kitapları okuyorum, sadece okuyuculara yönelik olanları değil bilimsel araştırmaları da... ama hala deneyimli annelere akıl danışıyorum, öyle bikaç kitap okumakla uzman kesilenlerden değilim yani...

Adem Güneş, Sabiha Paktuna gibi geleneksel yöntemleri savunan birkaç pedagog hariç 1 yaş sonrası aynı odada hele de aynı yatakta yatılması asla önerilmez, çocuk bu yaşta her şeyin farkındadır, çocukla aynı odada asla cinsellik yaşanmamalıdır, çocuğun bireyselleşmesi adına artık kendi odasında yatması gerekir, aksi halde anneye bağımlılıktan başlayan birçok sorun yaşanır. ayrıca bu pedagogların da işlerini ne kadar doğru yaptıkları tartışılır, Adem Güneş her bakımdan bana ters görüşte bir insan mesela...

Keni adıma kızımın odasını ayırdıktan sonra onda inanılmaz pozitif değişimler gözlemlediğimi söyleyebilirim. bir kere kızım ne bizim odamızdayken ne de kendi odasındayken gece uyandığında ağlamaz, yani yalnız korkması falan sözkonusu değil, zaten yalnızlıktan korkmak doğal bir içgüdü değil öğrenilen birşeydir, eğer siz onu 2 yaşına kadar hiç yalnız bırakmazsanız 2 yaşında yalnız kalmaması gerektiği algısına kapılır.

Neyse bu konuda yazılacak, anlatılacak çok şey var, ama ben her annenin kendi bebeğine ve kendine en uygun yöntemi kendisinin seçeceğini düşünüyorum, çünkü psikolojide asla tek bir doğru yoktur, her bireyin kişiliği ve yaşam tarzına göre doğruları değişir, kimisi ilkokula kadar bebeğiyle yatmak ister, kimisi hastaneden döner dönmez odasını ayırır, eğer bir sıkıntı yaşamazlarsa ikisi de çok yalnış değil.

Anne çocuk arasındaki güven ayrı odalarda yatmakla değil, azarlama, cezalandırma, zorla yemek yedirme, birlikte zaman geçirmeme gibi belki de size çok daha basit gelen şeylerle sarsılıyor. Size tavsiyem Anadolu pedagojisi adı altında hiçbir deneysel çalışmaya dayanmayan bu yöntemleri direk kabullenmemeniz, tüm yöntemleri araştırıp kendinize ve çocuğunuza en uygun sentezi yapmanız daha doğru olacaktır.

sizde yani, bebek ağlayınca yanına hiç gitmiyormuşuz gibi yazmışsınız. ben bebeğimi yanımda yatırıyordum, tesadüf birgün ayrı yatırdım, orda daha rahat uyuduğunu farkettim eskiden dana kötüydü. sonuçta 3 kişinin odadaki oksijeni tüketmesiyle bir kişinin tüketmesi bir değil. zaten ayrı yatmaya alışırsa korku duygusuda olmaz çünkü alışır yanlızlığa.

birde bir arkadaş demiş bırakın ağlasın benim öyle bi şansım yok çünkü ağlayınca hemen kusuyor bebeğim bide kıyamam zaten ıh dese yanındayım

Öyle bi yazmissiniz ki sanki ayri yatiran anneler vicdansiz gidip cocuklarini cöpe atmislar.dogaa arkadasim zaten gerekli aciklamayi yapmis bence 24 Saat anne koynunda yatmayan kendi yatagi .kendi odasi,kendi sinirlari belli olan cocuklar daha özguvenli olurlar. Bu imkanlari saglayamayanlar lutfen alinip kizmasin ben imkani varken yapmayanlari söylüyorum ve gördügüm kadariyla bi cocuk kucukken neyi hu yedinip alisiyosa buyuyuncede o oyle gidiyo.En yakin arkadasimin 10 yasinda bir kizi var ve kucuklugunden beri anne babayla yatti bir iki sene once ayirabildiler odasini ama hala uykuya dalmakta zorluk cekiyo ve gece kalktiginda kokuyo .NEDEN?Bu yasa Kadar 3 kisi uyumaya alisti cocuk en basidi özguvenini kisiligini etkilemese bile bi gun kendi yataginda yaticak bu cocuk ve mumkun oldugunca erken baslamakta fayda oldugunu dusunuyorum.Ama bu benim etrafimda görüp kendi oglumdan tecrube edindigim Bilgi herkisi istedigini yapmakta özgur eger imkan ve mumkunat varsa diyorum konu sahibi arkadasin bebegi uzun aglayinca kusuyomus mesela tabiiki pek isteyerek aglatamaz malesef ama oyle anneler gördümki cocuk gik dese yanina ucan yada kendi uyusun istiyorum deyip ayakta sallayarak uyutan .Yataga atip birakin ne hali varsa görsün demiyorum siz dayanabildiginiz Kadar dayanin bebeginizinde sinirlarini bilirsiniz zaten birazda cocuga göre hareket etmek gerek.bi cocugu en iyi annesi tanir :34:kimi cocuk 40 derece ateste oyun oynar kimisi 38 derecede yatak dosek yatar hepsi bir degil maalesef.Allah butun annelere kolaylik versin

iki yaş anneye bağlanma,diğer iki yılda ayrılma dönemi.. bağlanma ne kadar iyi gerçekleşise,yani kaygısız benlik oluşursa ayrılma dönemide o kadar kolay oluyor.. iki yaşına kadar anne ile beraber yatan çocuk,annenin sıcaklığıyla,korktuğunda hemen yanında bulmasıyla güven alıyor daha yeni geldiği,bilmediği şu dünyada.. iki sene dolunca anne yine aynı odada ama kendi yatağında,odanın bir köşesinde yatırıyor onu.. 4 yaş bittiğinde ise artık kendi odasında yatmaya başlıyor.. böylece çocuk yavaşça,kaygı oluşmadan ayrılıyor anneden.. anne babalık çocuğu beslemek,ona oyuncak almak değilki,bir yemek kaşık veriyorsun boyu uzuyor zaten,bizim görevimiz onun ruhuna,benliğine zarar vermeden yetiştirmek,onun için anadolu pedagojisi bunu önemsiyor,bunu anlatıyor.. kollektif etken çocuk nasıl yetiştirilir,duyarlı çocuk,komşusu açken rahatsız olan çocuk,bir mevlana enginliğinde,bir yunus tevazusunda olan çocuk nasıl yetiştirilir bunu anlatıyor.. farklı şeylerden değil fıtrattan bahsediyor,annelik fıtratından,çocukluk fıtratından..

evet bireysel yetişsin diye duyarsızlaştıra duyarsızlaştıra,ağlata ağlata yetiştirilen çocuk duyamaz,hissedemez,karşıdaki ağlarken onu anlayamaz,hemhal olamaz,bu şeklde davranılan kuzucuklar geldi yukardeki yazımı yazarken ,o hassaslık ile dökülmş kelimeler,evet en iyi anne anlar bu doğru,anne hisseder,ama bazen doğru zannedip yanlış yaptığımz şeyler oluyor maalesf,çocuğumuzu iyi yetiştirelim derken ruhunda büyük yaralar açtığımız oluyor anlamazken.. onun için çocuk yetiştirmede bilgi sahibi olurken kaynağına,kültürüne çok dikkat edelim,ben kendime,kültürüme,çocuğuma andolu pedagojisini uygun buluyorum ve ondan besleniyorum,çünkü ben kelebek incinmesin diye ona dokunmayan,hissedebilen,duyabilen etken bir çocuk yetiştirmek istiyorum bireysel değil..

bunun tek çaresi memeden kesmek benim kızım 17 aylık dr kontrolinde 2 ay önce kestim yemek yemiyor diye hem yemesi hemde uykusu düzeldi uykudan şikayetçi değildim gün içinde bir kere 1.5 saat yatıyordu artık bu 3 saate bile çıktı gecede 4 5 kere kalkan kız memeyi kestiğim üçüncü günü sadece sabaha karşı bir kere kalktı biberonla sütü verdim çok az içip tekrar uyudu ve bu 2 aydır böyle devam ediyo kucağımdan bir sn inmezdi yemeği temizliği herşeyi kucağımda yapıyordum meme yi unutunca beni de unuttu çok şükür tabi geçende bir konu açmıştım o konu dışında herşey gayet iyi gidiyo

Merhabalar,

14 aylık tatlılar tatlısı ama yaramazlar yaramazı bir kızım var. doğum iznimden sonra işten ayrıldım, bakıcıya bırakmak istemedim, çok büyük bir sevgi ve ilgiyle büyüyor kızım hem babası hem benden. zaten maaşallah çok neşeli, mutlu, sosyal bir bebek :nazar:

e derdin ne o zaman değil mi? bu çocuk yemez-içmez-uyumaz...
gelenekselinden modernine denemediğim yöntem kalmadı, doğduğundan beri kesintisiz 3 saat uyuduğunu görmedim... günde 4 öğün nasıl bir işkence çektiğimi hiç anlatmayayım, dünya üzerinde denemediğim yiyecek kalmamıştır, yarım kase yese sevinçten ağlıyorum... eline versen mıncıklar atar, kaşıkla versen ağzını açmaz, 3 gün yemek vermesen keyfi bozulmaz öyle bir cins işte. Uyku sorunu zaten bitirdi beni, eskiden uyanınca babasında dururdu şimdi çığlığı basıyor ille de ben alıcam, kucağımda uyuyacak. Babam 35 senelik çocuk doktoruyum böyle çocuk görmedim diyor, o derece...
Haliyle inanılmaz yoruluyorum, hem fiziksel hem psikolojik olarak...
şöyle bir yatsam 6 saat uyusam... gözaltı morluklarım yüzünden eroinmanlara benziyorum...
ne zaman düzelir bu çocuk...
akşamları aksi, lanet bir insan olmaya başladım, uykusuzluktan kronik başağrım var, eşime bağırıyorum, yardımcıma bağırıyorum, anneme bağırıyorum...
herkes 1 yaşında düzene girer dedi ama gittikçe kötüleşiyor, ben de kötüleşiyorum, her gün biyerimden patlak veriyor, dökülüyorum...

Peşin not: biliyorum çocuk sahibi olmak için yıllarca bekleyen insanlar var, biliyorum sağlıklı bir bebeğim olduğu için şükretmeliyim, şükrediyorum da zaten... sadece 14 aylık uykusuzluk, yorgunluk hasta etti beni, benim gibilerle dertleşsem açılırım belki...

merhabalar bende seninle aynı kadaeri paylaşıyorum, benimde 14 aylık bir oluşum var.ne uyur, ne yemek yer, sadece meyve püresi ve yoğurtla duruyor akşama kadar. hep ağlıyor ,mızmızlanıyor, hemde 8.5 kilo falan napıcam bilmiyorum bende birsürü yemek çeşidi deniyorum ama hiç birini kabul etmiyor.hergün farklı çorba yapmaya çalışyorum ama kesinlikle ağzını açmıyor birde üstüne 2 tane diş çıkartıyor zaten şimdiye kadar 4 dişi vardı iyice fenalaştı her şeye küsüyor napıcam bilmiyorum. sadece benim mi böyle demiştim ama bi arkadaşım olduğuna şaşırdım doğrusu.bende çok bunaldım ,uykusuzluk,yorgunluk,ev işleri... neyse bundan sonra dertleşelim bari:)

bunun tek çaresi memeden kesmek benim kızım 17 aylık dr kontrolinde 2 ay önce kestim yemek yemiyor diye hem yemesi hemde uykusu düzeldi uykudan şikayetçi değildim gün içinde bir kere 1.5 saat yatıyordu artık bu 3 saate bile çıktı gecede 4 5 kere kalkan kız memeyi kestiğim üçüncü günü sadece sabaha karşı bir kere kalktı biberonla sütü verdim çok az içip tekrar uyudu ve bu 2 aydır böyle devam ediyo kucağımdan bir sn inmezdi yemeği temizliği herşeyi kucağımda yapıyordum meme yi unutunca beni de unuttu çok şükür tabi geçende bir konu açmıştım o konu dışında herşey gayet iyi gidiyo

14 aylık oğlum var bizim de yemek yememe problemimiz var bende emziriyorum evet gece sabaha kadar emmek istiyor az emiyor uyuyor sonra tekrar uyanıp ağlıyor yanımda yatrmak zorunda kalıyorum sürekli emzirdiğim için.bende düşündüm memeden ayırmayı ama anne sütü kadar sağlıklı bir besin olmadığı için sonra vazgeçiyorum.birde biz bu kış çok hastalandık zaten zayıfdık hastalıklar üst üste geldi bu sefer hiç kiilo alamadık.napıcam bilmiyorum acaba memeden ayrısm zorluk çekermiyim yemeklerini düzgün bi şekilde yer mi?

Aman ya Rabbim neler yazilmis cizilmis burda…heyyyt bizim yavrular o zaman bize bagimli olacaklar demektir…1 oda 1 salonda oturanlar ve baska eve cikamayanlar o zaman yandiniz…cunku cocugu ayiracak baska bir oda yok…eyvah cocuk 2 yasina geliyor…bir yandan hak versemde bu yazilara diger bir yandanda artik iyiden iyiye herseyin abartildigini dusunuyorum…yok efendim psikolojiymis filan derken asill bizler psikolojimizden oluyoruz sayelerinde…

Yemelerinden icmelerinden tutunda uykularina varana kadar farkli farkli rivayetler veriliyor…hangisi dogru, hangisi yanlis Allah askina???

Eskiden biz nerde bulursak orda yatardik anacim, yeri geldi anamizin koynundada yattik yeri geldi abimizle ablamizla ayak ayaga ayni yataktada yattik…
Ne soylendigi gibi hasta derecesine annemize bagimli olduk, ne de abimizle yattigimiz icin sapik olduk…

Su yasta ayri yatirin diyorlar simdi..bizler o yasin cok uzerinde yanliz yatmaya basladik…hatta buyuyunce kiz kardesimle ayni odada kaldik…
Herseye bi laflari var artik…yoruluyorsun bir anne olarak bunlari dusununce…

Benim bebegimde bizimle ayni odada yatiyor…benim icin gece diger bir odaya gitmemek buyuk bir luks. Calisan biriyim bu yuzden zaten gece kalkmak zor geliyor (her ne kadar buyuk bir sevgiyle bunu yapsamda). Arada bir hatta yatagimada aliyorum…alistirma diyenler var, biliyorum dogru degil bu ama cok ozluyoruz birbirimizi zaten tum gun gormuyorum….ama bu demek degilki her gun yanimda uyutuyorum 1 aliyorsam 2 almiyorum yanima…belkide yanlis yapiyorumdur bilemiyorum.

Birde bebegimi ilk aylarinda filan aglatmadim herkese inat…birak aglasin..aglar aglar susar dediler…yapmadim..bebegim orda yirtinirken birsey yokmus gibi duramadim. Gece acikinca aglasin dediler…1-2 guna glar sonra alisir dediler, yapamadim. Zorlugunu yasamadim mi? evet yasadim halada zorluklari var..,ama benim bir anne olarak icim el vermedi..agladiginda belkide bana ihtiyaci vardir diye dusundum, yazik degil mi yavruma? Dunyaya yeni gelmis zaten, bu durumla bas etmeye calisip alismaya calisirken birde gaz sancilari filan sIkintilari hic bitmiyorki yavrularin. Onlari ilk haftalarda bile yanliz birakmak ne kadar dogru? Ha demiyorumki azicikta olsun aglamasin? Aglar bu bebek nihayetinde…ama yirtina yirtina aglatmak ve bunu tekrar etmek?

Birakin bebegimin yaninda cinsel iliskiyi, garip bir sekilde oram buram acik bile gezemiyorum…emziriyorum dusunun normalde goguslerimi goruyor ama banyoya girecegimde filan goguslerim acik karsisinda duramiyorum evladim dahi olsa, bebek dahi olsa…akli bir sekilde erer hatirlar diye dikkat etmeye calisiyorum her sekilde…Cunku bebeklerin bi sekilde akilda tuttuklarina inaniyorum bunu…esime gore fazla pimpirikliymisim…
Dedigim gibi birakin cinselligi, ancak esimle yanaktan operiz ve sariliriz bebegimizin yaninda ilerisine gitmedik su gune kadar cok sukur, dusunmuyorumda daha ileriye gitmeyi…

Buarada meme emen bebek daha cok annesini ariyor bu da bir gercek…belki biraz zorluk cekiyoruz ama yavrucaklar icin degmez mi? emzirmek harika bir duygu, emerken sana bakmasi elleriyle gogsunu tutmasi ve seni bir liman gibi gormesi cok guzel…yanlis dusunuyorsam soyleyin bana…tabii belli bir zaman sonra biraktirmak sart oluyor o baska…

Sanki kızımı okudum
Şimdi 9 yaşında
Çok akıllı,tatlı ve sağlıklı bir çocuk
Ne şimarık ne de huysuz
Ama 3 yaşına kadar yedi bitirdi beni ama olsun değdi
Kucağımda büyüdü resmen
Bu yüzden sadece sabır biraz daha sabır

yok valla,
gece iyice doyurup yatırıyorum, gündüz uykuları da az zaten, gece sürekli emmek için kalkıyor dediler, gece beslenmesini de 1 e indirdim ama yok, ille kucağıma gelecek yatacak koklaya koklaya uyuyacak

bazen de kalkıp oyun istiyor, oturup sabah kadar oynuyor

Bebeginiz sizi kullanmasini öğrenmiş. Oturup sabaha kadar oyun oynuyor demissiniz....bu cumleye katilmiyorum.sabaha kadar oturmamasi sizin elinizde.biraz mesafe diyorum. Ve sogukkanli olmalisiniz...kiyamazsaniz cocuk sinirlarini bilmez. O size kiyar....

14 aylik bir bebek gece tizka basa beslenip yatirilirsa sabah kahvaltisi etmek istemeyebilir.öğlene dogru anca acikir.bunuda göz onunde bulundurursaniz yemiyor diye üzülmezsiniz... Bu konuda uzuntunuzu ona sakin belli etmeyin. Bunu da size karsi kullanir . gece uyku vaktinden en az 2_3 saat once yemegini yemis olmasi yeterlidir.bebeklerin midesi miniktir.az yesin oz yesin yeter annesi.

Bu arada kızımın iştahsızlığı için en çok tavsiye edilenler:

bıldırcın yumurtası
dut pekmezi
keçiboynuzu tozu/pekmezi
balık yağı
nutrigen üzüm

hiçbiri bizde işe yaramadı ama önerenlerin çocuklarında yaramış, deneyin bence :34:

canım sana bişi sorucam senden rica ediyorum babana sorar mısın benim için baban tecrübeli bi doktor diye hatırlıyorum ;

bunda 2 hafta önce falan oğlum bi gün baktım zor yürüyo ya da yürümek istemiyo ki normalde çooookkkk hareketli bi çocuk , 2 gece hep ağlayarak uyandı ayaklarını gösteriyo ,hafta sonuydu kalktık acile gittik biyerden düşmediği halde yine de film çektiler bişi çıkmadı ,zaten öyle kırık çıkık gibi ağlamıyordu ,sonra eşimle içimiz rahat etmedi bi de kan testi yaptırdık Allah ıma şükürler olsun her şey normal çıktı ,sonra da 2 günde oğlum normale döndü ,doktorlar ya bi incinme var dedi yada ki bunu daha çok olabilir dediler büyüme ağrısı olabilir dediler ama daha çok küçük bu ağrılar 3 yaşında başlamıyor mu dedik yooo çocuktan çocuğa değişebilir dediler ,neyse zaten tamamen geçmişti bu gece sabaha karşı yine yavrum ağrıyla uyandı ,daha yeni yeni açılıyor öğlen oldu yine zor yürüyor bacaklarını gösteriyo ,bi de doktor çocuk kendini savunmaya alır acıcak diye basmak istemez dedi ,bu gün de tekrar edince vala korkuyorum ya ,ne yapmalıyız çok endişeliyim :(((

Back
X