Annem Psikiyatrik Hasta Tedaviyi Reddediyor

Ne yapmalıyım

• Hastaneye Yatır

OY: 5 100,0%
  • İkna Et

OY: 0 0,0%
  • Uyutup İlaç İçir

• Kendi Haline Bırak

• Ankete Katılan
    5

istmos

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
3 Kasım 2013
90
26
98
Merhaba

Özetle annemin psikiyatrik hastalığı var, hastalığı ve tedaviyi reddediyor, ilacını ona nasıl zorla kullandırırım? Uyutmak gibi bir yol olabilir mi? Tanıdığınız psikiyatrik hastalığı reddeden kişilere nasıl davranılıyor, tecrübesi olan var mı?

Detaylar:
Annem on yıldır hasta. Psikozları var yani olmayan şeyleri oldu zannediyor. Zaman zaman normal davranıyor zaman zaman nöbetler halinde bu düşünceleri geri geliyor. Mesela babamın kendisini aldattığını, kadınlarla gizlice iletişime geçtiğini düşünüyor. Dağ başında bir yerde köyde oturuyorlar, mesela 5 kilometre ötede bir ev daha var, oradaki kadına arabanın ışıklarını açıp kapatarak mesaj gönderdiğini iddia ediyor vesaire. Babamın hayatı da zehir olmuş durumda. Bunları kurup kurup ona hakaretler ediyor. Jandarmayı aramış, amcamı aramış babamı şikayet etmek için.

Yıllardır defalarca doktora / psikiyatriye götürdük. Her defasında aynı ilaç yazılıyor ama kullanmıyor tabii ki.
İlaç şizofren tedavisinde kullanılan bir ilaç yan etkisi fazla, sürekli uyutuyor. Kendi isteği ile ilacı asla almıyor. Hasta olduğunu kesinlikle kabul etmiyor. Bizim ve doktorların kendisini hasta ilan etmek için birleştiğimizi, asıl babamın hasta olduğunu söylüyor. Daha da bir sürü konuda takıntılı, özellikle sağlık konusunda. Kendisi çok sağlıklı ama diğerleri hastaymış öyle diyor, özellikle babam.

Babam konuyla ciddi bir şekilde ilgilenmiyor niyeyse. Yalvardım ben sen ilgilen ilaçlarını kullandır diye, umursamıyor. sanki o halinden memnun gibi.

Abim var daha yeni ikna oldu hastalığın ciddiliğine.

Ben uzaktayım elimden birşey gelmesi çok zor. Yanıma çağırıyorum annemi beni oyalıyor geleceğim diye ama gelmeyecek biliyorum.

İlacın iğnesi de var, doktor onu yazmış. iki haftada bir vurulması lazımmış. Uyku ilacı ile uyutup vursak diye düşünüyorum. Veya hastaneye yatacak ama çıkınca yine ilaç kullanması sorun. Çaresizim.

Uyutup yapilir mi ya enjeksiyon. Hic sanmiyorum. Riskli bir yontem. Bu konuyu doktoruyla gorusmeniz gerekitdi. Ilacini kullanmiyor diye. O size bir yöntem soyleyecektir elbet.

hastaneye yatıp orada biraz tedavi görünce iyileşmesi ve böylelikle ilacını sürekli kullanır hale gelmesi en mantıklısı gibi görünüyor.

uyutarak iğne yaparsanız paranoyaları daha çok artar, daha kötüleşebilir.

Merhaba

Özetle annemin psikiyatrik hastalığı var, hastalığı ve tedaviyi reddediyor, ilacını ona nasıl zorla kullandırırım? Uyutmak gibi bir yol olabilir mi? Tanıdığınız psikiyatrik hastalığı reddeden kişilere nasıl davranılıyor, tecrübesi olan var mı?

Detaylar:
Annem on yıldır hasta. Psikozları var yani olmayan şeyleri oldu zannediyor. Zaman zaman normal davranıyor zaman zaman nöbetler halinde bu düşünceleri geri geliyor. Mesela babamın kendisini aldattığını, kadınlarla gizlice iletişime geçtiğini düşünüyor. Dağ başında bir yerde köyde oturuyorlar, mesela 5 kilometre ötede bir ev daha var, oradaki kadına arabanın ışıklarını açıp kapatarak mesaj gönderdiğini iddia ediyor vesaire. Babamın hayatı da zehir olmuş durumda. Bunları kurup kurup ona hakaretler ediyor. Jandarmayı aramış, amcamı aramış babamı şikayet etmek için.

Yıllardır defalarca doktora / psikiyatriye götürdük. Her defasında aynı ilaç yazılıyor ama kullanmıyor tabii ki.
İlaç şizofren tedavisinde kullanılan bir ilaç yan etkisi fazla, sürekli uyutuyor. Kendi isteği ile ilacı asla almıyor. Hasta olduğunu kesinlikle kabul etmiyor. Bizim ve doktorların kendisini hasta ilan etmek için birleştiğimizi, asıl babamın hasta olduğunu söylüyor. Daha da bir sürü konuda takıntılı, özellikle sağlık konusunda. Kendisi çok sağlıklı ama diğerleri hastaymış öyle diyor, özellikle babam.

Babam konuyla ciddi bir şekilde ilgilenmiyor niyeyse. Yalvardım ben sen ilgilen ilaçlarını kullandır diye, umursamıyor. sanki o halinden memnun gibi.

Abim var daha yeni ikna oldu hastalığın ciddiliğine.

Ben uzaktayım elimden birşey gelmesi çok zor. Yanıma çağırıyorum annemi beni oyalıyor geleceğim diye ama gelmeyecek biliyorum.

İlacın iğnesi de var, doktor onu yazmış. iki haftada bir vurulması lazımmış. Uyku ilacı ile uyutup vursak diye düşünüyorum. Veya hastaneye yatacak ama çıkınca yine ilaç kullanması sorun. Çaresiz
babaniza ya da kadinlara zarar verebilir

Uyutup yapilir mi ya enjeksiyon. Hic sanmiyorum. Riskli bir yontem. Bu konuyu doktoruyla gorusmeniz gerekitdi. Ilacini kullanmiyor diye. O size bir yöntem soyleyecektir elbet.

en son abim özelde doktora götürdü 500 lira da para vermiş, arayıp sor diyorum ne yapalım diye, yaa koskoca doktora böyle soru sorulur mu diyor... zorla aramaya ikna ettim bakalım doktor ne diyecek. doktorun adını bile söylemedi bana. abim ve babam bu durumdayken benim müdahele etmem de çok zor oluyor, uzakta da olduğum için bir şey yapamıyorum.

her psikoz atağında beyin daha da zarar görüyormuş kaç yıldır yalvarıyorum şu iğneyi yazdırın yaptıralım diye. daha yeni yazdırdılar...

ee iğne imiş bu

getirin hemşireyi yapsın

gerekirse vitamin iğnesi kansızlık iğnesi vs olsun adı hem de her gün değilmiş

iki haftada bir iğne olur bir şekilde

en son abim özelde doktora götürdü 500 lira da para vermiş, arayıp sor diyorum ne yapalım diye, yaa koskoca doktora böyle soru sorulur mu diyor... zorla aramaya ikna ettim bakalım doktor ne diyecek. doktorun adını bile söylemedi bana. abim ve babam bu durumdayken benim müdahele etmem de çok zor oluyor, uzakta da olduğum için bir şey yapamıyorum.

her psikoz atağında beyin daha da zarar görüyormuş kaç yıldır yalvarıyorum şu iğneyi yazdırın yaptıralım diye. daha yeni yazdırdılar...
Koskoca diktora bu sorulur mu demek ne ya? Adamin isi o zaten. Ben doktora 500 lira bayilsam, adamin ozel hayatini bile sorarim. :KK70:
Şaka bir yana, sorun doktoruna. Bunda cekinecek birsey yok. Hastayla ilgili hastalikla ilgili herseyi sotabilirsiniz. Doktora sormayacaksak kime soracagiz. Dimi ama?

Hastaneyi arayın, hemen yatış alır.
Bu hem sizin, hem de kendisinin iyiliği için şart.
Hiç evde kendi halinizde atlatmaya, çözüm üretmeye çalışmayın, profesyoneller rehabilite etsin daha az yıpranır.

kadınacağıza sürekli hasta olduğunu söylemeyin bu bir. çünkü şizofren olan hastalar bunu asla kabul etmez.
şifa niyetine diye içirin ilaçları. benim kv panik atak. psikiyatriye gitti ilaçları verdi bunlar beni uyutuyor diye içmedi. baktı daha kötü oluyor devam etti içmeye. vücudu alıştı artık uyku yapmıyor. tabi akşamları erken uyuyor ama o da normal. bir nevi uyutarak tedavi ediyor bu ilaçlar.
çok baş edemezseniz de yatırın hastaneye. bir de babanız belki annenizin bu haline neden olandır. çünkü kim memnun olur ki eşi böyleyken.

İlaçlar ilk zamanlar ağır geldiğinden uyku yapar.İlaçtan olduğunu anlarsa içmez,yemeğine karıştırıp verebilirsiniz.Babanızın karakteri nasıl?Annenizin devamlı yatması,yemek yapmamasına sorun çıkarıp ilaç vermeyi ihmal edebilir mi?

Annenizin hezeyanları var; muhtemelen antipsikotik veriyorlardır. Anladığım kadarıyla annenizin farkındalığı da yok yani kendisiyle ilgili bir rahatsızlıktan ötürü böyle düşündüğünü reddediyor -ki bu da durumu daha acil kılıyor. Rahatsızlığının daha çok ilerlememesi için müdahale şart.

Nasıl ikna edilir konusunda da, annenize sözü geçen birini devreye sokabilirsiniz. Biraz zoraki olacak; ama acil yatış için belki hastaneye başvurulabilir.

bende annemde rahatsızlığını farkettiğimde bana kızmıştı. kafası sallanıyordu ve farkında değildi. dedim bana kızıyorsun ama bi dikkat et kendine farkedeceksin dedim. bi şekilde ikna ettim ve doktora gittik. antidepresan verdi doktor.

Back
X