- Konu Sahibi labellevie
Merhaba KK güzel kadınları, güzel bir pazar günü sizin için Antakya kömbesi tarifini paylaşıyorum. Umarım beğenirsiniz. Denemenizi tavsiye ederim. Uzun süre bayatlamayan, kavanozda aylarca durabilen bir kurabiye. Antakya’nın diğer yemekleri gibi çok lezzetli ve farklı bir tat. Bu kömbeyi yıllardır yaparım ve herkes çok beğenir. Şimdi tarife geçiyorum.
Malzemeler: Ben ölçü olarak 1 su bardağı kullandım, siz isterseniz çay bardağı ile yapabilirsiniz.
Yapılışı; derin bir kaba şeker, zeytinyağ, su, tereyağı koyup şeker eritinceye kadar karıştırıyoruz. Sonra kömbe baharatı, unu kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip yoğuruyoruz, unu kontrollü olarak ekleyelim çok katı olmasın.
Sonra mandalina büyüklüğünde parçalar yapıp elimizle içini açıp içine bolca öğütülmüş ceviz koyup kapatıyoruz. Susama batırıp susamlı tarafı içeri gelecek şekilde kömbe kalıbına basıyoruz, şekil çıkınca tepsiye diziyoruz. 160 derecede yaklaşık yarım saat biraz kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Çok kızarınca çok sert oluyor, hafif kızarması gerek elimizle bastırınca pişmiş olmalı yumuşak değil.
Bu kez biraz hamuru yumuşak yapmışım o yüzden kalıbın şekli pişerken bozulmuş, o yüzden bayramda yaptığım tepsiyi de ekledim görsellere.
Çay veya kahve eşliğinde ailecek yiyebileceğiniz yada misafirlerinize ikram edilecek sağlıklı bir kurabiye. Şimdi sunum;
Malzemeler: Ben ölçü olarak 1 su bardağı kullandım, siz isterseniz çay bardağı ile yapabilirsiniz.
- 1 su bardağı erimiş tereyağı
- 1 su bardağı zeytinyağ
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı şeker
- 2 tatlı kaşığı kömbe baharatı
- Aldığı kadar un
- Kabartma tozu ve vanilla
- Susam
- Bolca iri öğütülmüş ceviz
- Varsa kömbe kalıbı
Yapılışı; derin bir kaba şeker, zeytinyağ, su, tereyağı koyup şeker eritinceye kadar karıştırıyoruz. Sonra kömbe baharatı, unu kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip yoğuruyoruz, unu kontrollü olarak ekleyelim çok katı olmasın.
Bu kez biraz hamuru yumuşak yapmışım o yüzden kalıbın şekli pişerken bozulmuş, o yüzden bayramda yaptığım tepsiyi de ekledim görsellere.
Çay veya kahve eşliğinde ailecek yiyebileceğiniz yada misafirlerinize ikram edilecek sağlıklı bir kurabiye. Şimdi sunum;