Antidepresan ve Gebelik

Antidepresan kullanımı, hamile kadınlar için genellikle tavsiye edilmez. Ancak, bazı kadınlar için ilacı kullanmanın potansiyel riskleri, durumun tedavi edilmemesi ile ortaya çıkabilecek risklerden daha ağır basabilir. Doktorunuzla konuşmadan önce, psikolojik sorunlarınız için kullandığınız ilacı bırakmayın. Bu, yoksunluk ve çekilme sendromunun belirtileri ile karşılaşmanıza neden olabilir. Ayrıca, durumun daha da kötüleşmesine neden olabilir. Doktorunuz, antidepresan kullanmaya devam etmeniz gerekebileceğini düşünüyorsa, artı ve eksikleri sizinle net bir şekilde paylaşmalıdır. Ayrıca, aşağıdakilerin dikkate alınması da önemlidir:
  • Hamileliğiniz için en iyi seçenek nedir?
  • Hangi psikolojik sorununuz var?
  • Durumunuz sizi nasıl etkiler?
  • İlaç almayı bıraktığınızda, ne kadar sürede hasta oluyorsunuz?
  • Hangi ilaçlar size yardımcı oldu?
  • Herhangi bir ilaç yan etkilere neden oldu mu?
  • Konuşma terapisi gibi farklı tedaviler aldınız mı?
Hamileyken ilaç almaya karar verirseniz, hem siz hem de bebeğiniz için en az risk taşıyan ilaç önerilmelidir. Genellikle, birden fazla tür almamanız gerekir. Hamile kaldığınızda, kullandığınız antidepresanı bırakmak istiyorsanız ancak durumunuz için en iyi tedavi seçeneği ilaç kullanımı ise; doktorunuz, ilacı bırakma nedenleriniz ve varsa sizin ve bebeğiniz için riskler hakkında sizinle konuşmalıdır. Siz ve bebeğiniz için riskleri alıyorsanız ve yine de ilacı bırakmak istiyorsanız, uygunsa, doktorunuz bilişsel davranışçı terapiler hakkında sizinle konuşmalıdır.

Akılda Tutulması Gerekenler

Antidepresan ilaçlar kullanıyorsanız ve hamile kaldıysanız; ilacı yavaş yavaş bırakmanın hamilelikte daha güvenli olup olmadığı, başka bir ilaca geçip geçemeyeceğiniz ya da aldığınız ilaçla devam etmenin sizin için en iyisi olup olmadığına karar vermeniz gerekecektir.
  • Hamilelik öncesi ve sırasında, her kadının depresyon deneyimi kendine özeldir. Bu da, hamilelik sırasında ilacı almaya devam edip etmediğinizi etkileyecektir.
  • Tüm antidepresanlar bazı riskler taşır. Bazılarının bebeğinize zarar verme olasılığı, diğerlerine göre çok daha düşüktür.
  • Bununla birlikte, hamilelikte depresyon tedavi edilmezse, hem siz hem de bebeğiniz için zararlı olabilir.
  • Doktorunuz, durumunuz için yapılacak en iyi şeyi belirlemenize yardımcı olabilir.

Hamile kalmayı planlıyorsam veya hamile kalırsam bilmem gerekenler nelerdir?

gebelikte_antidepresan_ilaci_kullanmak.jpg
Antidepresan kullanırken hamile kalmayı planlarsanız ya da hamile kalırsanız; ilacı almaya devam etmenin ya da bırakmanın artı ve eksileri hakkında doktorunuzla konuşmanız gerekecektir.

Hamilelikte antidepresan kullanımı ile ilgili karar, büyük ölçüde semptomlarınızın ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır. Doktorunuzla birlikte; ilacı almanın riskleri, belirtilerinizle yaşama ve bunları yönetme risklerini karşılaştırabilirsiniz. Antidepresan kullanırken hamile kalmayı planlayan kadınlar için bazı seçenekler şunlardır:
  • Hamilelik sırasında almanız güvenliyse kullanmaya devam edin
  • Hamilelikte daha güvenli bir antidepresana geçin
  • Doktorunuzun yardımıyla yavaş yavaş azaltmayı deneyin
Şu anda, antidepresan kullanmanız mümkün değilse, artık tedaviye ihtiyacınız kalmayana kadar hamileliği ertelemeyi düşünebilirsiniz.

Hamilelikte Antidepresan Kullanımının Potansiyel Riskleri Nelerdir?

Tüm antidepresanlar bazı riskler taşır. Bazılarının bebeğe zarar verme riski diğerlerine göre çok daha düşüktür. Bazıları ise;
  • Yenidoğan bebeklerde daha düşük doğum ağırlığı
  • Hafif solunum sorunları
  • Sinirlilik
  • Beslenme sorunları gibi hafif etki riski
  • Bazı antidepresanlar, belirli doğum kusurları ve erken doğum riskini arttırabilir.
Hamilelikte antidepresan kullanıyorsanız, yeni doğan bebeğinizin birkaç gün daha hastanede kalması gerekebilir. Böylece, doktorunuz, ilacın bebeği etkilediğine dair herhangi bir belirti olup olmadığını görebilir.

Antidepresan Kullanmamanın Riskleri Nelerdir?

Hamilelikte depresyon tedavisi yapılmazsa ve nüksederse, hem siz hem de bebeğiniz için bazı riskler söz konusu olabilir. Depresyonun tedavi edilmemesi durumunda, aşağıdakileri yaşayabilirsiniz:
  • İyi beslenmemek ve yeterince uyumamak
  • Sigara ve alkol
  • Gerektiği kadar doktora gitmeme
  • Erken doğum ve olması gerekenden daha düşük bir doğum ağırlığı
Ayrıca, doğumdan sonra depresyon yaşama şansınız da yükselir. Bu da, bebeğinize bakmanızı ve onunla bağ kurmanızı zorlaştırabilir. Hamile olduğunuzu fark ederseniz, antidepresan almayı aniden bırakmayın. Hamilelik sırasında ilaç almayı bırakan depresyon öyküsü olan kadınların çoğu, depresyonlarının geri geldiğini fark etmektedir.

Doğum Kusurları Riski Artar Mı?

Hamilelikte antidepresan kullanımı ile birlikte doğum kusurları riskinde artış hakkında çelişkili bilgiler vardır. Bireysel çalışmalar; genellikle antidepresan kullanımı ile herhangi bir doğum kusuru genel riskinde anlamlı bir artış olmadığını göstermektedir. Kalp kusurları söz konusu olduğunda ise; bunların, genellikle çocukluk döneminde kapanan küçük ventrik septal kusurlar gibi anomalileri içerdiğini unutmayın.

Hamilelikte Depresyon İçin İlaçlar

hamilelikte_antidepresan_haplari_ilaclari_kullanmak.jpg

“Selektif serotonin reuptake inhibitörleri” olarak bilinen SSRI ilaçlar, hamilelikte depresyon tedavisi için en sık kullanılan ilaçlardır. Bunlar; fetal kalp kusurları ve diğer önemli riskleri önemli ölçüde arttırmadan, gebeliğin ilk üç aylık dönemi boyunca kullanılabilir.

İlaçların gebeliğin geç döneminde kullanılması, doğumdan sonra yeni doğanların %25’i kadarında, kısa sürelik yoksunluk semptomlarına neden olabilir. Tipik semptomlar arasında; titreme, huzursuzluk, solunum problemleri ve zayıf ağlama yer alır. Bu sorunlar, genellikle 1-4 gün içinde çözülür.

SSRI ilaçların hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kullanımının; ciddi ancak nadir görülen bir solunum problemi olan “kalıcı pulmoner hipertansiyon” riskini arttırıp arttırmadığı konusu ise hala belirsizliğini korumaktadır.

Emzirme ve Antidepresan

Emzirme döneminde, genellikle antidepresan kullanımı önerilmez. Ancak siz ve doktorunuz, tedavinin faydalarının ve bebeğinizi emzirmenin faydalarının, potansiyel risklerden daha ağır bastığına karar verebilirsiniz.

Emzirme döneminde antidepresan kullanmak istemediğinize karar verebilirsiniz. Ayrıca, başka nedenler de olabilir. Örneğin; bebeğinizi emzirdiğiniz için hiç uyumuyor olabilirsiniz. Bu durum da zihinsel sağlığınızı etkileyebilir.

Bu nedenle, bebeğinizi eşinizle birlikte sırayla çalışabilmek için, biberonla beslemeyi seçebilirsiniz. Emzirmemeye karar verirseniz, kendinizi suçlu hissetmenize gerek yoktur. Çünkü, bebeğinizin iyi olmanıza ihtiyacı var. Sizin için neyin en iyi olacağı konusunda doktorunuzla konuşun.
 
X