Antidepresan

Siz basınız ağrıdığında aynı içerikteki fakat ambalajı farklı 3 ilac birden mi alıyorsunuz ? Yada mideniz ağrıdığında . Benim burdan anladığım bu. Tabi üç yada dört kombinasyonu yapılabilir . Örnegin bipolar depresyona gidildiğinde ilac ek olarak uyku ilacı yada sakinleştiri alırmış genelde. Mani dede hemen hemen böyle olur . Ama depresyon başlıklı üç ilac bana biraz tuhaf geldi . Ve en çokta antidepresanın maniyi tetiklemesi tuhaf geldi ...
3 ilacın 3 ü de antidepresan değildir. ama hepsi psikiyatrik ilaçtır. farklı farklı işlevleri var. genelde kombinasyon olarak kullanılırlar. biri mood stabilizer da denilen duygu durum düzenleyici, diğerleri antipsikotik ya da antidepresandır hastanın durumuna göre.

tek işlevleri olmaz. mesela depresyona eğilimli hastaya bile antipsikotik, maniye engel olan ilaç verilebilir. çünkü mani atakları arkasından depresyon getirir. bir de bazı yeni nesil ilaçlar çift yönlü çalışıyor, hem mani hem depresyona karşı tutuyor. bunların da düzenleyicilerle desteklenmesi gerekiyor.

bana iyi gelen ilaç, başka hastayı maniye sokabiliyor. o yüzden ilaç çeşitliliği kadar hasta çeşitliliği de var. birinde yeterli olan başkasında işlemiyor. ayrıca yine hastanın durumuna göre değişebiliyor. tek ilaçla giden hasta varken, 3 ilaç alan da olur. deneme yanılmayla belli olur biraz da. belli bir matematiği yok bunun.

antidepresanın maniyi tetiklemesi şaşırtıcı değil aslında. modu yükseltiyor antidepresan. depresyon hastasında modu yükseltince dururken, bipolar hastasında yükselttikçe maniye taşıyor.

bipolar hasta ful maniyle gelmedikçe anlaşılması zor bir hastalık olabiliyor ve pek çok başka hastalıkla karıştırılabiliyor . özellikle depresyon kısmı normal unipolar depresyonla karıştırılıyor. ben mesela major depresyon tedavisi görürken, düzenli kullandığım antidepresan sebebiyle maniye girdim ve psikoz yaşadım. antipsikotik ilaçlarla normale indim.

ilaçlarsa tabi ki, yüzde yüz bir çözüm sağlamıyor. yine yaşıyorsunuz iniş çıkışlar ama ilaçlarla daha hafif ve kısa atlatıyorsunuz bunları.

Cok tesekkur ederim yaziniz icin.
Annem 2yil once aile doktorunun verdigi antideprasanlari kullaniyo.
Doktor ozaman demisti bir psikologa git, sadece bu haplar sana etki etmez zamanla uyusturur, unutkanlik algilama bozuklugu yapar. 2yildir ikna edemiyoruz
Maddi durumum yok diyo ama bi bakiyorum bisuru ust bas almis, 2 ceket almis ihtiyaci olmamasina ragmen
Sonra bi bakiyorum, akrabalarina yardim icin para gonderip duruyo
Ya bunlari yapacana psikologa ode diyorum. Hayir yapiyorum diyo mesela. En son annemle cok pis tartistik, ozaman cok dusundum, hatta burada konu actim. Arkadaslarin verdigi tavsiyelet sayesinde psikologa gondermeyi basardim.
annenizi bence bir psikiyatristin görmesi lazım kesinlikle. fazla para harcama, ya da gereğinden fazla iyilikler yapma bipoların tabiatında var ama normal olan pek çok insanda da var. ayrıca psikiyatristle siz de konuşmalısınız. gördüğünüz farklılıkları anlatın. annenizi öyle dinlesin.

Ben ilk mani de çok mutluydum okadar çok değişiklik yaptımki hayatımı alt üst ettim sonra 1 yıl depresyondaydım sonra mani daha hafif geldi anladım bir tuhaflık olduğunu insan 1 günde depresyondan cıkıp aşırı mutlu olmaz. doktor da onaylayınca kendimi dizginledim yeni kurslara spora birçok yere kayıt olacaktım durdum. o mutluluk hali geçti sayılır ama şimdi aşırı öfkeiyim bu yaşımdayım geçen günlerde annem ufak bir laf soktu diye bütün kahvaltı masasını yere attım böyle aşırı öfke var minübüsde heran birine vurabilrim. dün ilaçlara başladım doktor ilk önce öfkeni biraz dizginleyelim dedi. hayatım boyunca silahdan nefret eden ben silah bulundurayım evde diyorum biriki haftadır ama sonra diyorumki bu hastalıkdan sen böyle biri değilsin almıyorum tabiki. hayatım boyunca bir duruşum inancım karakterim vardı 2 yılda hepsi birbirine girdi ne ahlaki yönden ne inanç ne karar verme yetisi.
son iki yılda benzer şeyler tecrübe etmişiz. ben irade gücü ve organizasyon becerisiyle bilinen bir insanken, ikisi de kalmadı şimdi. eskiye göre çok daha yavaş hareket ediyorum artık. eskiden belki 2 saatte bitireceğim iş, bazen tüm günümü alıyor. oğlumla sonsuz ilgilenen bir anneyken, şu anda yetişemiyorum. karakterim değişti, anneliğim, hayatımın tüm akışı değişti. sizi çok çok iyi anlıyorum.

mani türlü şekillerde gelebiliyor. bazen mutluluk ve enerji getirirken, bazen sinirlilik ve kolay irritibilite getiriyor. disforik mani de deniyor buna. hem mani, hem depresyonun özellikleri görülüyor. enerjiksiniz, mutluluk saçmak yerine, kendi içinize patlıyorsunuz.

bence kendinizi analiz edebilmeniz çok güzel. bu bir zeka belirtisi aynı zamanda. pek çok hasta, hasta olduğunu bilmesine rağmen, mani ve depresyon arasında amaçsız gidip geliyor kendini okuyamadığı için.

ben yoruluyorum doğrusu her hareketimi tahlil etmekten. biraz keyifliysem, acaba mani mi diye sorgulamaktan, ya da depresyonun adım adım geldiğini görüp bir şey yapamamaktan. ama fırtınaya bilinçli girince, gemini daha sabit tutabiliyorsun.

hayatta mutluluklar ve başarılar.

annenizi bence bir psikiyatristin görmesi lazım kesinlikle. fazla para harcama, ya da gereğinden fazla iyilikler yapma bipoların tabiatında var ama normal olan pek çok insanda da var. ayrıca psikiyatristle siz de konuşmalısınız. gördüğünüz farklılıkları anlatın. annenizi öyle dinlesin.
Tesekkur ederim, bir psikiyatrist bulmam gerek

Back
X