• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çorbalar Arabaşı Çorbası-Yurdum Domates Salçası Sponsorluğunda

WunderLost

Yaprak döker bir yanımız, bir yanımız bahar bahçe
Pro Üye
Anneler Kulübü
Emoji Skoru
36.664
Puanlar
598
Merhaba hanımlar
Soğuk kış günlerinde geleneksel hale gelmiş bir çorba ile karşınızdayım.
Önce kısa bir bilgi verelim yapay zekadan faydalanarak 🤭
Arabaşı çorbası, kökeni 13. yüzyıla, Karamanoğulları Beyliği'ne kadar uzanan ve bugün özellikle İç Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiş geleneksel bir yemektir.
Hangi şehre ait olduğu konusunda Yozgat ve Kayseri arasında tatlı bir rekabet olsa da, öne çıkan bilgiler şöyledir:
1. Tescilli Adresi: Yozgat
Arabaşı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "Yozgat Arabaşısı" adıyla 2011 yılında mahreç işareti alınarak Yozgat adına tescillenmiştir. Bu nedenle resmi olarak Yozgat'a ait kabul edilir.
2. Yaygın Olduğu Diğer İller
Sadece Yozgat değil; Kayseri, Konya, Karaman, Nevşehir, Afyonkarahisar, Niğde ve Aksaray gibi illerimizde de çok köklü bir geçmişe sahiptir ve kış aylarının vazgeçilmez bir geleneğidir.
3. İsminin Hikayesi
Yemeğin asıl adı sanıldığı gibi Araplarla ilgili değildir; **"ara aşı"**dır. Eskiden akşam yemeği ile sahur arasında ya da uzun kış gecelerinde misafirlere sunulan bir "ara öğün" olduğu için bu ismi almıştır. Zamanla halk ağzında "arabaşı"na dönüşmüştür.
Arabaşı'nın Öne Çıkan Özellikleri
Hamuru Çiğnenmez: Yanında sunulan özel soğuk hamuru, sıcak çorba ile birlikte kaşığa alınır ve çiğnenmeden yutulur. Eğer hamuru çiğnerseniz, bu genellikle "arabaşı yemeyi bilmemek" olarak karşılanır.
Kış Gelenekleri: Genelde av etleri (keklik, tavşan) ile yapılması geleneksel olsa da günümüzde çoğunlukla tavuk veya hindi etiyle hazırlanır.
Birliktelik Yemeğidir: Tek başına değil, kalabalık arkadaş veya aile gruplarıyla, büyük tepsiler etrafında içilmesi bir "oda kültürü" geleneğidir.

Eveeet şimdi gelelim malzemelere
Tavuk(ben göğüs hariç tüm tavuğun kalan kısımlarını haşladım)
Tavuk suyu
Un(hamuru için 1 su bardağı çorbası için 5 dolu yemek kaşığı)
2 kaşık tereyağ
Su (göz kararı tavuk suyundan sonra ilave için, hamur için de 5 bardak)
2 dolu yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1er tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber
1000225313.webp

Önce hamuru yapıp soğumaya bırakmak gerek
1 su bardağı unu 2 su bardağı su ile açıyoruz. Kalan 3 bardak suyu bir tencerede kaynamaya bırakıyoruz. Su kaynayınca içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip pürüzsüz kıvamdaki unlu suyumuzu ekliyoruz karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynayınca da 5-6 dk daha karıştırmaya devam ediyoruz. Sonra dilediğimiz bir tepsiyi suyla ıslatıp bu karışımı döküyoruz yayıp soğumaya bırakıyoruz(ben buzdolabına koydum ve 2 ayrı tepsiye yaydim ince olsun diye)
1000225410.webp
1000225411.webp

Bir tencerede tuz ekleyerek tavuğumuzu haşlıyoruz. Diğer yandan bir tavaya 5 dolu yemek kaşığı un alıp rengi hafif dönene kadar kavuruyoruz. Sonra bir kaba alıyoruz kavrulmaya devam etmesin diye.
Bir tencerede tereyağını eritip salçaları ilave ediyoruz. Kavurduktan sonra tavuk suyumuzu ve normal suyu ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.
Haşlanan tavukları da bir kapta didikliyoruz🤭
1000225412.webp
1000225413.webp

Şimdi kavurup kenara aldığımız unu da suyla açıp pürüzsüz hale getirince çorbamıza ekliyoruz. Haşlanan tavukları da ilave edip baharatları giriyoruz işte bu kadaaaaar🤗🤗
1000225414.webp

Hamuru baklava modeli kesiyoruz(isteğe bağlı tabi)
1000225364.webp

Sonrası sunum işleri işte😍😍
1000225365.webp
1000225368.webp
1000225371.webp
1000225374.webp
1000225377.webp
1000225380.webp
1000225383.webp
1000225389.webp
1000225392.webp
1000225395.webp
1000225398.webp
1000225400.webp
1000225406.webp
1000225386.webp

Ellerine emeğine sağlık canım muhteşem olmuş 😍 💜
Yarışmada bol şans diliyorum 💜 ❤️ 🥰

Bitürlü bunu denemeye nasip olmadı🥰 ellerine sağlıkk 🤩

Canım ellerine sağlık 😍 Tam mevsime uygun tarif bulmuşsun,çok güzel görünüyor 🥰bol şanslar ❤️

Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.
İlk defa yaptım çok da beğendik daha önce birkaç yerde içmiştim tadını biliyordum, bugün yapmak nasip oldu yarışma sayesinde 🤗🌸

Ellerine sağlık çok güzel olmuş 😍
Arabaşinın ununu yağsız tavada kavurunca daha güzel bir lezzet veriyor 😍🥰
Bol şanslar 🥰

Çorbayı hiç denemedim ama çok lezzetli görünüyor. Sunum da çok güzel ve emek isteyen bir sunum olmuş tebrik ederim 😍

Bende hamurunu çok merak ediyorum 🥳 enehine sağlık kuzum valla ugrasmissin. Sunumunu sevsinler Wunderimm,çok güzel gözüküyor 🥰🍒🍒🍒🫶😘

Ellerinize sağlık,bol şans dilerim..🥰

ben her bölümde illa bir yemeğin adını başka okuyorum
bunuda arkadaş çorbası die okudum :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

çok güzel olmuş cnm ellerine sağlık :KK200:

Hüp diye içine çeken dayının çorbası değil mi bu 😁 Elinize sağlık tadını çok merak ettiğim bir çorba
Aynen o🤭🤭 çorbası çok güzel tam kışa yakışır. Hamuru çiğnemeden yutulmalı deniyor esprisi nedir çok anlamadım ben yine de biraz çiğniyorum yani yutamiyorum çünkü öyle hemen.

ben her bölümde illa bir yemeğin adını başka okuyorum
bunuda arkadaş çorbası die okudum :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

çok güzel olmuş cnm ellerine sağlık :KK200:
Olsun kalabalık sofraların yemeği ya arkadaş çorbası da olur baloncukum🤗🤗🌸❤️

Bende hamurunu çok merak ediyorum 🥳 enehine sağlık kuzum valla ugrasmissin. Sunumunu sevsinler Wunderimm,çok güzel gözüküyor 🥰🍒🍒🍒🫶😘
Hamuruyla uyumu da güzel evet ama mesela bir daha yapacak olsam illa yanına hamuru da yapmaya zorlamam kendimi sadece çorbası da içilir 🤭🤭

Çorbayı hiç denemedim ama çok lezzetli görünüyor. Sunum da çok güzel ve emek isteyen bir sunum olmuş tebrik ederim 😍
Cok teşekkür ederim ilk defa yapınca bilemedim tabi mesela hamuru kestikten sonra arkası çevrilip konurmuş daha düz parlak duruyor diye ben öyle koymadım 😂

Merhaba hanımlar
Soğuk kış günlerinde geleneksel hale gelmiş bir çorba ile karşınızdayım.
Önce kısa bir bilgi verelim yapay zekadan faydalanarak 🤭
Arabaşı çorbası, kökeni 13. yüzyıla, Karamanoğulları Beyliği'ne kadar uzanan ve bugün özellikle İç Anadolu Bölgesi ile özdeşleşmiş geleneksel bir yemektir.
Hangi şehre ait olduğu konusunda Yozgat ve Kayseri arasında tatlı bir rekabet olsa da, öne çıkan bilgiler şöyledir:
1. Tescilli Adresi: Yozgat
Arabaşı, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından "Yozgat Arabaşısı" adıyla 2011 yılında mahreç işareti alınarak Yozgat adına tescillenmiştir. Bu nedenle resmi olarak Yozgat'a ait kabul edilir.
2. Yaygın Olduğu Diğer İller
Sadece Yozgat değil; Kayseri, Konya, Karaman, Nevşehir, Afyonkarahisar, Niğde ve Aksaray gibi illerimizde de çok köklü bir geçmişe sahiptir ve kış aylarının vazgeçilmez bir geleneğidir.
3. İsminin Hikayesi
Yemeğin asıl adı sanıldığı gibi Araplarla ilgili değildir; **"ara aşı"**dır. Eskiden akşam yemeği ile sahur arasında ya da uzun kış gecelerinde misafirlere sunulan bir "ara öğün" olduğu için bu ismi almıştır. Zamanla halk ağzında "arabaşı"na dönüşmüştür.
Arabaşı'nın Öne Çıkan Özellikleri
Hamuru Çiğnenmez: Yanında sunulan özel soğuk hamuru, sıcak çorba ile birlikte kaşığa alınır ve çiğnenmeden yutulur. Eğer hamuru çiğnerseniz, bu genellikle "arabaşı yemeyi bilmemek" olarak karşılanır.
Kış Gelenekleri: Genelde av etleri (keklik, tavşan) ile yapılması geleneksel olsa da günümüzde çoğunlukla tavuk veya hindi etiyle hazırlanır.
Birliktelik Yemeğidir: Tek başına değil, kalabalık arkadaş veya aile gruplarıyla, büyük tepsiler etrafında içilmesi bir "oda kültürü" geleneğidir.

Eveeet şimdi gelelim malzemelere
Tavuk(ben göğüs hariç tüm tavuğun kalan kısımlarını haşladım)
Tavuk suyu
Un(hamuru için 1 su bardağı çorbası için 5 dolu yemek kaşığı)
2 kaşık tereyağ
Su (göz kararı tavuk suyundan sonra ilave için, hamur için de 5 bardak)
2 dolu yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1er tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber
Eki Görüntüle 3692758

Önce hamuru yapıp soğumaya bırakmak gerek
1 su bardağı unu 2 su bardağı su ile açıyoruz. Kalan 3 bardak suyu bir tencerede kaynamaya bırakıyoruz. Su kaynayınca içine 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip pürüzsüz kıvamdaki unlu suyumuzu ekliyoruz karıştırmaya devam ediyoruz. Kaynayınca da 5-6 dk daha karıştırmaya devam ediyoruz. Sonra dilediğimiz bir tepsiyi suyla ıslatıp bu karışımı döküyoruz yayıp soğumaya bırakıyoruz(ben buzdolabına koydum ve 2 ayrı tepsiye yaydim ince olsun diye)
Eki Görüntüle 3692763 Eki Görüntüle 3692764

Bir tencerede tuz ekleyerek tavuğumuzu haşlıyoruz. Diğer yandan bir tavaya 5 dolu yemek kaşığı un alıp rengi hafif dönene kadar kavuruyoruz. Sonra bir kaba alıyoruz kavrulmaya devam etmesin diye.
Bir tencerede tereyağını eritip salçaları ilave ediyoruz. Kavurduktan sonra tavuk suyumuzu ve normal suyu ilave edip kaynamaya bırakıyoruz.
Haşlanan tavukları da bir kapta didikliyoruz🤭
Eki Görüntüle 3692766 Eki Görüntüle 3692767

Şimdi kavurup kenara aldığımız unu da suyla açıp pürüzsüz hale getirince çorbamıza ekliyoruz. Haşlanan tavukları da ilave edip baharatları giriyoruz işte bu kadaaaaar🤗🤗
Eki Görüntüle 3692768

Hamuru baklava modeli kesiyoruz(isteğe bağlı tabi)
Eki Görüntüle 3692769

Sonrası sunum işleri işte😍😍
Eki Görüntüle 3692770 Eki Görüntüle 3692771 Eki Görüntüle 3692772 Eki Görüntüle 3692773 Eki Görüntüle 3692774 Eki Görüntüle 3692775 Eki Görüntüle 3692776 Eki Görüntüle 3692777 Eki Görüntüle 3692778 Eki Görüntüle 3692779 Eki Görüntüle 3692780 Eki Görüntüle 3692781 Eki Görüntüle 3692782 Eki Görüntüle 3692783
Ellerine sağlık canım. Hamuruyla hiç yemesem de çorbasının lezzetli olduğu belli her halinden😍Başarılar dilerim 🌺

Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için.
İlk defa yaptım çok da beğendik daha önce birkaç yerde içmiştim tadını biliyordum, bugün yapmak nasip oldu yarışma sayesinde 🤗🌸
Masaallah sana. Eline sağlık.
Çorbanın acı olması gerektiğine vurgu yapılmamış galiba bilgi kısmında :) Sevenler çok acı da yapar. Servis sırasında sofraya ilave pul biber koyan da oluyor.
Konya da sahiplenmek isteyen şehirlerden biri 🤭
Başarılar dilerim 🧡

Back
X