Araç Sigortası - Alkollü Kaza

Aysenaysen94

Üye
Kayıtlı Üye
28 Şubat 2025
262
276
18
31
Arkadaşlar merhaba,
Benim üzerime kayıtlı araçla babam kaza yaptı ve alkollüydü. Sigorta karşı tarafın masrafını karşılaşmış ve şuan 105.000 TL masraf bana fatura ediyor. Babama fatura edilmesini sağlamam mümkün mü. Babamla o zamandan beri görüşmüyor konuşmuyoruz benim üzerimde kalmasını istemiyorum bu masrafın. Ayrıca tutanacaklarda sürücünün adı soyadı vs yazıyor yani ben olmadığım da belli. Dilerim ki bir fikri olan vardır. Uzun zamandır araştırıyorum bir yere varamadım. Avukatlara da danışma ücreti 3.000 TL çok geldi çaresiz kalırsam mecbur gideceğim de. Kıymetli önerilerinize açığım.....

[15:54, 15.08.2025] ChatGPT: Ne Yapabilirsin?

✅ 1. Sigortaya itiraz dilekçesi ver:
- “Kazayı ben yapmadım, sürücü babamdır. Alkol tutanağında adı geçmektedir. Asıl sorumluluğun ona ait olması gerekir.” diyerek resmi dilekçeyle başvur.

✅ 2. Babana “rücu davası” açabilirsin:
[15:55, 15.08.2025] ChatGPT: - Sigortaya bu parayı ödersen, babana karşı hukuki dava açıp senden tahsil etmesini isteyebilirsin.
- Buna rücu davası denir.

✅ 3. Arabayı kullandığına dair yazılı izin yoksa:
- Bazı durumlarda araç sahibi "alkollü olduğunu bilmiyordum" diyerek sorumluluktan kısmen kurtulabilir, ama bu zor bir savunmadır.

---

Sonuç:
  • Sigorta yasal olarak senden tahsil edebilir ama sen de babana dava açarak geri alma hakkına sahipsin.
  • Babanla iletişimin yoksa ve ödeme yapmayacaksa, bu durumda ödemek zorunda kalabilirsin.
  • Avukata danışmadan dava açma çünkü stratejik bir konu.

Arkadaşlar merhaba,
Benim üzerime kayıtlı araçla babam kaza yaptı ve alkollüydü. Sigorta karşı tarafın masrafını karşılaşmış ve şuan 105.000 TL masraf bana fatura ediyor. Babama fatura edilmesini sağlamam mümkün mü. Babamla o zamandan beri görüşmüyor konuşmuyoruz benim üzerimde kalmasını istemiyorum bu masrafın. Ayrıca tutanacaklarda sürücünün adı soyadı vs yazıyor yani ben olmadığım da belli. Dilerim ki bir fikri olan vardır. Uzun zamandır araştırıyorum bir yere varamadım. Avukatlara da danışma ücreti 3.000 TL çok geldi çaresiz kalırsam mecbur gideceğim de. Kıymetli önerilerinize açığım.....
chatgbt'nin cevabı; pek olası görünmüyor :(

Sigorta şirketinin bu masrafı senden talep etmesinin nedeni, aracın maliki (sahibi) olman. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafın zararını ödese bile, eğer sürücü alkollü ise sigorta şirketi ödediği parayı rücu (geri alma) hakkına sahiptir. Bu durumda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereği hem sürücü hem de araç sahibi müteselsilen sorumludur.

Yani:

• Sürücü (baban) asıl kusurlu kişi,
  • Araç sahibi (sen) de hukuken onunla birlikte sorumlu tutulursun.

Bu nedenle sigorta firması yasal olarak senden de tahsil edebilir. Sen ise ödemek zorunda kalırsan, ödedikten sonra babana “rücu davası” açarak bu tutarı talep edebilirsin. Ama bu dava ayrı bir süreçtir ve babandan tahsil edebilmen onun ödeme gücüne bağlıdır.

Yapabileceklerin:

1. Sigorta şirketine, kazayı yapanın sen olmadığını ve sürücünün kim olduğunu belgeleyerek doğrudan babana yönelmelerini yazılı olarak talep edebilirsin. Ancak çoğu zaman bunu kabul etmezler, çünkü araç sahibi olarak seni de sorumlu tutabiliyorlar.
  2. Ödemek zorunda kalırsan, hukuki yolla babana rücu etme hakkın var.
  3. 105.000 TL gibi bir meblağ ciddi olduğu için, mümkünse en azından bir avukata kısa danışma ile sürecin risklerini netleştirmeni tavsiye ederim. Baroların ücretsiz veya düşük ücretli danışma hizmetleri de oluyor, onu da araştırabilirsin.

Ne yazık ki “direkt olarak babama fatura edilsin, bana hiç gelmesin” şeklinde çözüm pratikte pek işlemiyor, çünkü sistem araç sahibini de sorumlu görüyor.

Arkadaşlar merhaba,
Bende benzer bir olay yaşadım arkadaşım benim aracımla kaza yapmıştı alkollü şekilde. Biz polise vs yansıtmadık uzamasın diye. Tutanak tutulurken karşı taraf ben sürücüyle muhattap olmak istiyorum o yaptı o karşılasın dedi ve tutanağı onun üzerine kestiler. Yani tutanakta babanızın adı yazılıysa öncelikle ona yansıtırlar. Sigorta şirketi nasıl bir yol izler bilmiyorum ama bu şekilde olacağını düşünüyorum isterseniz şirketi arayıp bilgi talep edin. Ama babanızdan tahsil edemezlerse size kalabilir ruhsat sahibi olduğunuzdan. Umarım dahil olmazsınız bu konuya.

Back
X