Arkadaşıma nasıl destek olabilirim ?

Yalnizkelebek

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
14 Ağustos 2015
3.452
1.116
133
29
Merhaba hanımlar ,
Size danışmak istediğim bir konu var
Üniversiteden en yakın arkadaşımın eşi trafik kazasında öldü 1 bucuk ay önce
Ben olayı öğrendiğimde şok geçirdim zaten
Düğünlerine gitmiştim daha 2 yıl olmuştu evleneli
Eşi de o kadar iyi bi insandı ki
Tam da oğlunun 1. yaş doğumgünün de öldü
Arkadaşımın acısının tarifi yok eminim
Daha 23 yasında eşinikaybetti oğlu babasz kaldı ve en kötüsü oğlunun doğumgünü eşinin ölüm günü oldu
Ben daha gidememdim yanına telefonda zor konusuyorum ne dceğimi bilemiyorum
Cenazesinin olduğu dönemde İstanbul'daydım sınav için zaten cenaze günü sosyal medyadan öğrendim
Sonrasında da gidecektim ama arkadaşımın acısı taze olduğu için müsait olmadığını söyledi 2-3 hafta
Kayınvalidesinde falan kalıyormuş

Bu pazar ayarladım yanına gitcem inşallah
Ama naparım nasıl teselli ederim yanında ne konusmayalıyım hiç bilmiyorum
Dün akşam konustuk daha sesi öylesine kötü ki belki ilk zamanlara göre az da olsun toparlamıştır diyorum ama yok
Konusurken ağlayasım geliyo sesini duydukca
BU durumda ne yapmak gerekir soğukkanlı mı olmalıyım ?
Maddi manevi nasıl destek olabilirim ?
Oğluna hediye alıp gitmek istiyorum ne almalıyım sizce
Aslında maddi olarak yardımcı olmak istiyorum ama öyle birşeyi nasıl teklif edebilirim ki
Şuanda kendi annesinin evinde kalıyo
Önümüzde ki ay başka eve tasınacak

sadece yanında olun ve onu dinleyin. Soru sormayın kendisi içini size açsın

Bazen hiç konuşmasan bile destek olursun belki size de lazım olan budur. Maddi destek kısmına gelince madem o kadar yakınsınız bir miktar oğluna harçlık niyetine verin ama çok olmasın. Arkadaşınıza da ben her türlü yanındayım bir alo demen yeterli maddi manevi her manada diyin. Umarım işe yarar

Kendin olarak git, güçlü durmaya çalışma. Ağlarsa sende onunla ağla, gülerse sende onunla gül. Yapabileceğin hiçbir şey yok. Teselli edemezsin sadece yanında dur. Oğlunada önümüzdeki dönem ihtiyacı olabilecek bir şeyler al. Kıyafet, ayakkabı falan gibi. Gördüm beğendim de, kendi çocuğun varsa ona bakıyorken gördüm falan de. Hem kullanılır hemde arkadaşın kendini mahcup hissetmez.

Bazen hiç konuşmasan bile destek olursun belki size de lazım olan budur. Maddi destek kısmına gelince madem o kadar yakınsınız bir miktar oğluna harçlık niyetine verin ama çok olmasın. Arkadaşınıza da ben her türlü yanındayım bir alo demen yeterli maddi manevi her manada diyin. Umarım işe yarar
Hep söylüyorum zaten bunu ama para verirsem harclık niyetine de olsa eşim öldü bana herkes acıyo diye düşünür mü acaba ? O kadar ince bi çizgi var ki korkuyorum onu incitmekten , sokakta yürürken beni tanıyanlar acır gibi bakıyo diyo, benimde öyle olduğumu düşünmesini istemiyorum

Kendin olarak git, güçlü durmaya çalışma. Ağlarsa sende onunla ağla, gülerse sende onunla gül. Yapabileceğin hiçbir şey yok. Teselli edemezsin sadece yanında dur. Oğlunada önümüzdeki dönem ihtiyacı olabilecek bir şeyler al. Kıyafet, ayakkabı falan gibi. Gördüm beğendim de, kendi çocuğun varsa ona bakıyorken gördüm falan de. Hem kullanılır hemde arkadaşın kendini mahcup hissetmez.
Evet doğru söylüyosunuz aslında, o ağlamaklı konusurken bendeağlıyorum hemen sanki onu daha kötü yapıyormuşum gibi oluyo dün akşam soğukkanlı olmaya çalışayım dedim , bu kez de içinden siz benim acımı ne anlarsınız söylemesi kolay diyor belki de diye düşünüyorum.
Kendi çocuğum yok ama oğluna sürekli hediye alırdım zaten onu yanlış anlamaz muhtemelen

Oda susuyo ki , arıyorum mesela telefonda bi sessizlik hep
Aramasam gönül koyar belki diye düşünüyorum arıyorum susunca nerden aradı bu şimdi der mi içinden acaba diyorum
acısını atlatana kadar bazı insanlar konuşmaz. yarası kabuk bağladıkça konuşmaya başlar. Yanında olmanız bile onun için yeterli. yanına gidecekseniz dışarıya çıkarabilir gezebilirsiniz.

Hep söylüyorum zaten bunu ama para verirsem harclık niyetine de olsa eşim öldü bana herkes acıyo diye düşünür mü acaba ? O kadar ince bi çizgi var ki korkuyorum onu incitmekten , sokakta yürürken beni tanıyanlar acır gibi bakıyo diyo, benimde öyle olduğumu düşünmesini istemiyorum
Bilemedim ki belki öncesinde acınacak bir şey olmadığına dair bir konuşmamı yapsanız yada ilk olduğu için çocuğuna bir oyuncak mı alsanız. Belki de kendi evine geçince market alışverişi falan yaparsınız kendime alırken sana da alayım dedim diye

konuşsun siz dinleyin.çocukla ilgilenin.maddi kısmınada biraz zaman geçsin toparlansın normale dönsün ozaman yaparsınız

Etkin dinleme yap.
Yani onu dinle. Boş konuşma. Az konuş.
Zaten yeterince gereksiz konuşan, ağıt yakan, öğüt veren vardır.
Neye ihtiyacın varsa hep yanında olacağımı bil de. Hatta bunu somut olarak göster. Bebeğe bakmak, alışveriş vs gibi konularda.

Susuyorsa sen de bir miktar sus. Sonra kalk. Ama sık sık ziyaret et. Kısa kısa.

acısını atlatana kadar bazı insanlar konuşmaz. yarası kabuk bağladıkça konuşmaya başlar. Yanında olmanız bile onun için yeterli. yanına gidecekseniz dışarıya çıkarabilir gezebilirsiniz.
Dün akşam konusurken dedim ki ortak arkadaşlarımız var onunla aynı şehirde kızları görüyorum buluşuyorlar sende gidiyo musun onlarla dedim hayır dışarı çıkmak istemiyorum diyo
Böyle yapma Yağız'ı da al eskisi gibi çık lütfen gez dolaş evde oturma sürekli kafanı dağıt kendini yıpratma böyle dedim
İnsanlar bana bakıyo herkes tanıyo diyo
Ben yanına gidince muhtemelen evde oluruz bende ona göre hareket ederim artık

Evet doğru söylüyosunuz aslında, o ağlamaklı konusurken bendeağlıyorum hemen sanki onu daha kötü yapıyormuşum gibi oluyo dün akşam soğukkanlı olmaya çalışayım dedim , bu kez de içinden siz benim acımı ne anlarsınız söylemesi kolay diyor belki de diye düşünüyorum.
Kendi çocuğum yok ama oğluna sürekli hediye alırdım zaten onu yanlış anlamaz muhtemelen
İçinden söyleyebilir çünkü abim öldüğünde benim en çok kırıldığım insanlar ben ağlarken kader kısmet işte napacaksın diyip put gibi duran insanlardı. Bana sarılıp benimle ağlayanlar ise hala yakın arkadaşım İleri ki dönemde destek amaçlı daha dik durabilirsiniz ama onun şu an ağlayacak omuza ihtiyacı var tavsiyeye değil. Gidin, sarılın arkadaşınıza, konuşun, konu konuyu açarsa üzülür diye düşünmeyin, konu değişmeye çalışmayın. Bırakın konuşsun, hıçkırsın bağırsın, ağlasın. Öyle öyle alışılır acıya.

Bilemedim ki belki öncesinde acınacak bir şey olmadığına dair bir konuşmamı yapsanız yada ilk olduğu için çocuğuna bir oyuncak mı alsanız. Belki de kendi evine geçince market alışverişi falan yaparsınız kendime alırken sana da alayım dedim diye
Biz farklı şehirlerdeyiz market alışverişi yapmam abes olur diye düşündm sanırım maddi anlamda sadece oğlu için alışveriş yapabilirim manevi olarak da o nasıl istiyosa o an öyle yaparım duruma göre

Etkin dinleme yap.
Yani onu dinle. Boş konuşma. Az konuş.
Zaten yeterince gereksiz konuşan, ağıt yakan, öğüt veren vardır.
Neye ihtiyacın varsa hep yanında olacağımı bil de. Hatta bunu somut olarak göster. Bebeğe bakmak, alışveriş vs gibi konularda.

Susuyorsa sen de bir miktar sus. Sonra kalk. Ama sık sık ziyaret et. Kısa kısa.
Evet bende öyle düşünüyorum mesela en basiti üzülme kelimesi bile o kadar yersiz geliyo ki zaman zaman
Üzülme nolur oğlun için dayan diyorum ve bu cümleyi herkes kuruyo elimde değil diyo kız da
İkimiz farklı şehirlerdeyiz keşke aynı şehirde olsak yanından ayrılmam istediği sürece
Ne zaman isterse yanında olacağımı hep dile getiriyorum
Gittiğimde de tekrar hatırlatır ve ona göre davranırım
Tesekkür ederim

İçinden söyleyebilir çünkü abim öldüğünde benim en çok kırıldığım insanlar ben ağlarken kader kısmet işte napacaksın diyip put gibi duran insanlardı. Bana sarılıp benimle ağlayanlar ise hala yakın arkadaşım İleri ki dönemde destek amaçlı daha dik durabilirsiniz ama onun şu an ağlayacak omuza ihtiyacı var tavsiyeye değil. Gidin, sarılın arkadaşınıza, konuşun, konu konuyu açarsa üzülür diye düşünmeyin, konu değişmeye çalışmayın. Bırakın konuşsun, hıçkırsın bağırsın, ağlasın. Öyle öyle alışılır acıya.
Başınız sağolsun öncelikle, benzer bi acıyı yaşayan birisi olarak önerilerinizi dikkate alıcam .
Çünkü onun ne hissettiğini neler düşündüğünü asla kestiremiyorum.
Annem arkadasmla konusurken telefonda dayanamayıp ağladığım zaman kızı daha kötü yapıyosun böyle diyo
Karsılıklı ağlaşıyoruz
Neyse deidklerinizi dikkate alcam teskekürler

Evet bende öyle düşünüyorum mesela en basiti üzülme kelimesi bile o kadar yersiz geliyo ki zaman zaman
Üzülme nolur oğlun için dayan diyorum ve bu cümleyi herkes kuruyo elimde değil diyo kız da
İkimiz farklı şehirlerdeyiz keşke aynı şehirde olsak yanından ayrılmam istediği sürece
Ne zaman isterse yanında olacağımı hep dile getiriyorum
Gittiğimde de tekrar hatırlatır ve ona göre davranırım
Tesekkür ederim
Üzülmen normal, hayatının en zor dönemlerinden birinden geçiyorsun, elbet üzgün hissedeceksin ama kolay atlatman için ne gerekiyorsa yaparım diyin mesela.

Biz farklı şehirlerdeyiz market alışverişi yapmam abes olur diye düşündm sanırım maddi anlamda sadece oğlu için alışveriş yapabilirim manevi olarak da o nasıl istiyosa o an öyle yaparım duruma göre
çok zor bi durum allh arkadaşınıza sabır versinn

Back
X