Guvenle alakasi yokta neyle alakasi var diyenlere ortak cevap,
Biz de sadece bekar erkege musade edilmez, bunu bizzat deneyimleyene dek anlamiyordum, anlamsiz buluyordum ve hatta ayni sizin gibi ne munasebet kocam bana guvenmiyorsa evlenmesin diyordum ama olay sizin iddia ettiginiz gibi cinsi munasebet dolayli degil iste.
Basima gelen olayla orneklendireyim;
Ben evlendigimde kayinbiraderimi ilk kez nikahimda tanidim, o zamanlar biriyle baska sehirde yasiyordu sonra gel zaman git zaman kiz bunu sutladi, tahammul edememis anladigim kadariyla, o da bulundugumuz sehre geri dondu, ev tutana dek size gelebilir miyim dedi ben de ailemden aldigim kulture ragmen hay hay dedim. Uzerinden asir gecmis alışkanlıklar artik gecerli degil dedim.
(Bu dönemde yaklasik 6 yillik evliyiz ve bebegim 10 aylik.)
Adam sehir degistirince issiz kalmis bunu geldiginde ogrendik, once is bulacak, sonra ev tutacakti, en az 3-5 ay bize yerlesecekmis yani, boyle planlayarak gelmis.
Yine de tamam dedim zor durumda kalmis, zaten kendisi abim sayilir diye dusundum.
Ama alkolizm bataginda suruklendigini, kumarin gozune vurdugunu bizde kalmaya gelene dek bilmiyordum. Cunku adam hep uzaktaydi, zahmet edip evlilik surecimizde gelip kendini tanitmamisti.
Biz de onlara gitmiyorduk, cunku kiz ben yatili misafir sevmiyorum diyerek acikca reddetmisti, saygi duyuyorduk.
Geldi 1 ay gecti ne is ariyor ne ev, butun gun esim eve gelene dek goz goze oturuyoruz, sabahtan icmeye basliyor aksama kadar, aksam esim gelince bikac saat duruyor, gece kalkip yine iciyor ama zerre sarhosluk emaresi yok o kadar alkolik kendisi. Bu arada sürekli telefon elinde telefonda birseyler yapıp sinirle kendisini odasina kapatiyor anlayamiyorum herhalde kiz arkadaşıyla barisma cabalari sonucsuz kaliyor diyorum, meger kumarda kaybedip cildiriyormus.
Esime abisinin gelisinin 1.ayi şerefine bir konusma yaptım,
Abin tum gun oturuyor, ev aramiyor, is aramiyor, sabahtan aksama en az 9 bira iciyor ve sürekli sinirli, kendisiyle konus ben daha fazla kalmasini istemiyorum, gitsin kiz kardesinizde kalsin dedim ama abisine karsi hicbir saygisizligim yok.
Sabah kalkıyorum kusursuz kahvalti hazirliyorum, cocugu emziriyorum odama kapanip agustos ayi ev 37 derece. 10 aylik bebegim amcasinin alkol almis haliyle muhatap oluyor.
Bu boyle devam etti abi de zerre ev ve is arama emaresi yok. Alkol aliyor. Sabah kalkiyor, tras oluyor lavabomuzu tikayip asla umursamiyor. Cani sıkılınca kalkip cay demlemek disinda eve zerre katkisi yok, alkolunu de biz karsiliyoruz. Gunde en az 12-13 bira. Kumardan batiyor, esimden istiyor, ertesi gun kazaniyor, borcu odemek yok, cunku tekrar kumara yatiriyor, sustum, esimin abisidir abim dedim sustum.
3.ayda hala evde goz gozeyiz, camasirlarini yikiyorum hayatimda 2.kez gordugum adamin midem bulana bulana, sabah kalkip lavabodaki tuylerini topluyorum, dustan ciktiginda killarini temizliyorum, tatli dille uyariyorum asla degisme yok, alkol son gaz, kumar son gaz.
3 ay bitti esim surekli abisine ev buluyor, is buluyor ama asla adim atmak yok. Ayip olmasin kavgasiz gitsin diye ikimizde dis biliyoruz, esim saygi duydugu abisinden tiksinir oldu artik.
Birgun sabah neseyle evden cikti, aha dedim is gorusmesine gidiyor herhalde ya da sevgilisiyle baristi. Esime telefon ettim bu guzel haberden bahsettim. 1.5 saat sonra eve geldi, ben yegenim dogdugunda bisey takamadim, bunu kabul et lutfen dedi ceyrek altin verdi. Kabul ettim.
Aksama kadar yine alkol, kumar vs. Bu arada alkol alinca igrenc birine donusuyor, yani agziyla icemeyenlerden ama sarhos olmasi uzun suruyor. Alkol alamazsa kolonyalarimizi iciyor, oyle alkolik.
Ertesi gun esim isyerindeyken geldi benden kucuk altini istedi, hic tartismadan geri verdim. Baktim kumara yatiriyor, abi dedim afedersin ama artik gitmeni istiyorum, senin ne is bulma ne ev bulma caban yok. Adam bana neredeyse saldiracak kadar çıldırdı, esim eve gelene dek kendimi odama kapadim bu da odasinda kendi kendine soyleniyor ama bavul hazırlamak yok.
Esim eve geldi, ben cocugumun esyalarini toparlamistim annemlere gecmeye karar verdim adam gidene dek. Esime evlilik yildonumumuze dek abini evden yolla, is bulsun bulmasin istemiyorum, gitsin baska akrabanizda kalsin, bana bugun saldiracak kadar dozajini ayarlayamaz halde artik dedim.
Esim gozumun onunde abisine bayaği acti agzini yumdu gozunu, bu kiz 3 aydir senin her turlu hareketini sineye cekiyor, yatagini dahi toplamaktan acizsin git bu evden dedi (toparlayarak anlattim)
Abi gitmedi.
Ben annemlere gectim, abartisiz 1 ay kaldim, abi yine gitmedi, evlilik yildonumumde annelerini aradim, bugun oglunu evimden kovacağım, bana bunu yasatma oglunu ara tasini taragini toplasin gitsin, cocugum babasini ozledi perisan olduk evimize donmek istiyoruz dedim.
Annesi geldi bu sefer, o yerlesti, abartmıyorum. Annesi gelince ben evime dondum en azindan olaylar gozumun onunde olsun mudahale ederim diye dusundum.
Bu olay olurken yaklasik 6 yillik evliyim, kayinvalidem istisnasiz her yil gelir kalir (o da baska sehirde yasiyordu) bir kez birbirimize surat asmamistik. Kadin megerse buyuk ogluna karsi dunyayi yakacak kadar savunmaciymis, o zaman anladim.
Geldi sabah aksam esimi doldurdu, sutumu helal etmem, abin ev bulana kadar kalsin, sokaga mi atacaksin evsiz kalmis vs ne kadar duygusal manipulasyon varsa uyguluyor, sabah bana aksam esime manipulasyon dolu konusmalar. Ben kendimden nefret eder hale geldim resmen ne kadar kotuyum, adam ac acikta kalmis kafasina erdim :)
Abi olacak uyanik da annesi geldi diye sabah evden is aramaya diye cikiyor, alkol kullanimini disarda uyguluyor ama harclik yine bizden (benim kb 50 yaslarinda yetiskin colugu cocugu olan bosanmis bir adam)
Neyse birgun annesinin yaninda bana cok agir hareketler sergilemesiyle benim aklim basima geldi, ugradigim manipulasyondan kurtuldum. Kayinvalidemi mutfaga cekip, oglunu bu evden gonder, yuvami yikacaksin dedim. Esim seni kirmamak icin sesini cikarmiyor farkındayım ama ben senin ogluna daha fazla tahammul edemiyorum dedim.
Bebegim, esim ve abisi icerde anneyle ben mutfaktayiz.
Annesi bi anda mutfakta bayginlik gecirdi, çığlık atarak yere yapıştı. Daracik mutfakta ne kafasini ne poposunu hicbir yere vurmadi.
Uyandigi gibi burasi benim oglumun evi, o da oglumun abisi el olan sensin diye saydirmaya basladi, esimi doldurmaya calisiyor. Anneyle hic muhatap olmadan abiye donup, yarin sabah bu evden gidiyorsun kendini bana kovdurma dedim. Sabah kalktim abi tosur tosur uyuyor, aldim bavulunu topladim, kapinin onune koydum, esime de sen bugun izin aliyosun, bunlar gidene dek benle duruyosun yoksa ben bu yuvayi yikacagim dedim.
Esimle bir olup abiyi gönderdik, annesi de oglumun durmadigi evde ben hic durmam dedi basti gitti.
Su an bu olaydan sonra abisi bir daha evimize gelmedi, ikinci cocugumu hic gormedi. Bizim yuvamiz bir sure catirdadi ama toparladik.
Yani cok uzun anlattim ama guvenle alakasiz olan guzel bir ornek oldugu icin anlattim, belki oraya buraya kusan emojiler paylasmadan once insanlarin -guven haric- baska sebeplerle de kendilerine "bekar adamin evlilerin arasinda isi yok" dusturu edinebileceğini anlarsiniz.
Bu olaya dek, esim erkek arkadaslariyla bizim evimizde mac geceleri duzenliyordu, sehir disindan isi dusup bizim sehre gelenler vs hep kaliyordu. Arkadaslar hala gelir ama kimse yatiya kalmiyor artik.
Bunun bekar olmakla alakasi yok abi kotuymus diyebilirsiniz, haklisiniz ama bekar olmasaydi, en azindan eşi arkasini toplardi (belki), ne bileyim ben pisligini temizlemekle ugrasmazdim ya da gitmelerini istedigimde kiza surat sallayarak da cozebilirdim sorunumu, belki kavga cikmazdi hic.
Not: uzun bir mesaj yazdigim icin konu cigrindan ciktiysa bilemiyorum, ben yazmaya basladigimda iki sayfa yorum vardi sadece.
Bu benim fikrimdir, kulturumdur, siz yine de guvenle alakasi olduguna baglayabilir, elestirebilirsiniz, ben nasil sizi bekar erkegi / kadini evinize yatili aldiginiz icin genis olmakla vs itham etmiyorsam (cunku bu da sizin kulturunuz) siz de beni ya da benim gibi dusunenleri yobazlikla vs itham etmeyin lutfen.
Hepinize iyi gunler dilerim, saygi cercevesindeki elestirilerini, basimin tacidir.