Arkadaşımın kızıyla iligili sorunu

kirmizilihatun

Guru
Kayıtlı Üye
25 Mart 2009
734
567
323
bu konu benimle alakalı değil bir arkadaşımın sorunu..Ama ben çok üzüldüğüm ve gerçekten yardımcı olmak istediğim için sizin fikilerinize ihtiyaç duydum..
arkadaşımın 14 yaşında kızı var.Okulda bir arkadaşı varmış.Birbirlerinde hoşlanıyorlarmış.Oğlan bizim kıza çıkma teklif etmiş.O da kabul etmiş.Arkadaşımın kızıda bunu annesne söyledi..Oda anlayışla karşımaya çalıştı.Şimdi yapma etme dese azarlasa bu sefer gizlemeye başlayacak herşeyi..saklı gizli bişeyler yapacak o daha kötü diye sessiz kaldı...Kızının yaşı küçük olmasından dolayı aslında rahatsız oldu bu durumdan.Neyse sürekli telefon konuşmalrı mesajlar derken, bugün telefon faturası geldi kızının tam 518 tl..Arkadaşım ftr görünce şok oldu...Ben buna şimdi ne diyeceğim,nasıl yaklaşcam...Bu kız neler yapıyor böyle,ben onu anlayışla karşılıyorum o nasıl böyle bir düşüncesizlk yapar diye ağlıyor.Şu anda aynı işyerindeyiz.Akşam eve gidibnce göstercem ona gününü diyor.Bizde sakinleştirmeye çalışıyoruz..Genç kız bu şimdi insan ne diyeceğini şaşırıyor.Ufak bir laf için neler yapanlar var...Sizden yardımlarrınız bekliyorum...Ne desin nasıl yaklaaşsın bu kıza..Ha birde ben n aramadım diye yalan söylemiş..

14 yaşında bir kız annesi olarak yazıyorum...
Şimdi bu durumu ,bu yaşta hemde önünde çok önemli bir sınavı varken
anlayışla karşılamak bana çok ama çok yanlış geliyor..
14 yaşındaki bir kız için erkek arkadaş ( sevgili anlamında ) çok erken.
ben kızımla hep konuşurum,doğruyu,yanlışı anlatırım ona,
o da hak verir ve Allahıma çok şükür bu anlamda hiç üzmemiştir bizi,
üzeceğini de sanmıyorum..
en başta arkadaşınız,bu çıkma durumuna evet dediği için hatalı,
sonra faturalı hat aldığı için hatalı..
Ben bu sene evde neti kapattım,telefonu kontürlü zaten ve benim kontrolüm altında,
kimlerle konuşuyor,kimlerle arkadaş hepsini bilirim..
Bu durumda, öncelikle gelen faturaya yapılacak birşey yok ama
hat annenin üstünedir,detaylı fatura isteyebilir..
erkek arkadaş konusuna gelince bir an önce kızına önünde sınavlarının olduğunu,
erkek arkadaş için daha çok küçük olduğunu söyleyebilir ve dikkatini farklı şeylere çekebilir,spor,müzik kursu vs vs..
Lütfen kızlarımızı bu anlamda çok da rahat yetiştirmeyelim arkadaşlar,
ortalık,insanlar çok kötü,onların saf,tertemiz duygularıyla oynamalarına
izin vermeyelim ve hayatta önceliklerini belirlemesine yardımcı olalım...
sevgiler..

Konu içeriği nedeniyle "Arkadaş çevresi"başlığına taşınmıştır.
Lütfen konuları içerikleri ile ilgili başlıklara açmaya özen gösterelim.

Ben çalıışıyorum, maaşım elimde ama yinede faturalı hatta cesaret edemiyorum.konuşmayı ve mesajlaşmayı çok seviyorum.ama kontörlü hatta işimi görüyor.gsm operatörleride zaten çok avantaj sunmuş müşterilerine.14 yaşındaki bir çocuğa faturalı hat almak bence sorumluluk vermek değildir.erkek arkadaş konusuna gelince bizim zamanımızda annelerimiz,aman ters teper diye olumlu yaklaşmıyorlardı.ben dahil çevremdeki hiç bir arkadaşımın annesi olumlu bakmıyordu o yaşlarda.zaten dışarı çıktığımızda korkardık ya biri görürse diye.gayette sağlıklı ,hatasız bir gençlik yaşadık.bide dikkat ederseniz sigara kullanımıda, alkol kullanım yaşıda çok düştü..biz kızımızın erkek arkadaşı ile tanışırız,gece dışarı çıkmasına izin veririz,biz modern ,ileri görüşlü anne babayız durumları tv lerde oluyor.bana göre normal bir durum değil.benim şahsi fikrim bu.

14 yaşında bir kız annesi olarak yazıyorum...
Şimdi bu durumu ,bu yaşta hemde önünde çok önemli bir sınavı varken
anlayışla karşılamak bana çok ama çok yanlış geliyor..
14 yaşındaki bir kız için erkek arkadaş ( sevgili anlamında ) çok erken.
ben kızımla hep konuşurum,doğruyu,yanlışı anlatırım ona,
o da hak verir ve Allahıma çok şükür bu anlamda hiç üzmemiştir bizi,
üzeceğini de sanmıyorum..
en başta arkadaşınız,bu çıkma durumuna evet dediği için hatalı,
sonra faturalı hat aldığı için hatalı..
Ben bu sene evde neti kapattım,telefonu kontürlü zaten ve benim kontrolüm altında,
kimlerle konuşuyor,kimlerle arkadaş hepsini bilirim..
Bu durumda, öncelikle gelen faturaya yapılacak birşey yok ama
hat annenin üstünedir,detaylı fatura isteyebilir..
erkek arkadaş konusuna gelince bir an önce kızına önünde sınavlarının olduğunu,
erkek arkadaş için daha çok küçük olduğunu söyleyebilir ve dikkatini farklı şeylere çekebilir,spor,müzik kursu vs vs..
Lütfen kızlarımızı bu anlamda çok da rahat yetiştirmeyelim arkadaşlar,
ortalık,insanlar çok kötü,onların saf,tertemiz duygularıyla oynamalarına
izin vermeyelim ve hayatta önceliklerini belirlemesine yardımcı olalım...
sevgiler..

evet izin vermesi bir hataydı belkide...kızı çok içine kapanık..duygularını dışa vuramıyor...İlk defa böyle bir konuda annesine bişeyler anlatıyor...Ne yaptın sen,,kesinlikle erkek arkadaşın olmaz falan gibi tepki verse bu sefer iyice kabuğuna çekilecek...offff çok zor evlat yetiştirmek..bemimde 4 yaşında kızım var gerçekten çok korkuyorum ilerisi için

ilk önce faturalı hattı kapatcak benm eşim istiyor ben ona bile izin vermiyom küçücük kızda faturalı hat olursa bu durumun olması çok normel diğer konuda pek tecrübem yok malesef

Ben çalıışıyorum, maaşım elimde ama yinede faturalı hatta cesaret edemiyorum.konuşmayı ve mesajlaşmayı çok seviyorum.ama kontörlü hatta işimi görüyor.gsm operatörleride zaten çok avantaj sunmuş müşterilerine.14 yaşındaki bir çocuğa faturalı hat almak bence sorumluluk vermek değildir.erkek arkadaş konusuna gelince bizim zamanımızda annelerimiz,aman ters teper diye olumlu yaklaşmıyorlardı.ben dahil çevremdeki hiç bir arkadaşımın annesi olumlu bakmıyordu o yaşlarda.zaten dışarı çıktığımızda korkardık ya biri görürse diye.gayette sağlıklı ,hatasız bir gençlik yaşadık.bide dikkat ederseniz sigara kullanımıda, alkol kullanım yaşıda çok düştü..biz kızımızın erkek arkadaşı ile tanışırız,gece dışarı çıkmasına izin veririz,biz modern ,ileri görüşlü anne babayız durumları tv lerde oluyor.bana göre normal bir durum değil.benim şahsi fikrim bu.

işte bende bu iki şık arasında kaldım.zamn değişiyor ....eskilerin yaptığı gibi olumlu bakmamak mı doğru olan...ne mutlu size sağlıklı hatasız bir gençlik yaşamışsınız.Ama bu birazda karakter meselesi..Böyle özentili bir çocuksa etrafındakilere sen izin vermesende gizli gizli yapar herşeyi...

ilk önce kızının bu yaşta sevgili edinmesine izin vermemeliydi arkadaşın.mutlaka sert çıkarak değil tatlılıkla da anlatabilirdi.yaşının daha böyle şeyler için küçük olduğunu derslerine odaklanması gerektiğini anlatabilirdi kızına:31:
2. söyleyeceğimde faturalı hat bu yaştaki kıza alması büyük hata.hemen gidip iptal ettirsin bence ve bu arkadaşlığı da noktalandırsın
benim de 3 kızım var şimdiden ilerisi için telaşlanıyorum asla okul çağında akıllarını sevgili flört olaylarıyla meşgul etmelerini istemiyorum.umarım beni yormazlar üzmezler:26:

evet izin vermesi bir hataydı belkide...kızı çok içine kapanık..duygularını dışa vuramıyor...İlk defa böyle bir konuda annesine bişeyler anlatıyor...Ne yaptın sen,,kesinlikle erkek arkadaşın olmaz falan gibi tepki verse bu sefer iyice kabuğuna çekilecek...offff çok zor evlat yetiştirmek..bemimde 4 yaşında kızım var gerçekten çok korkuyorum ilerisi için

Eğer içine kapanık bir kız ise,bütün iş annede bitiyor bana göre,
anne olarak,kızlarımızın her zaman yanında olduğumuzu hissettirmemiz şart,
sevgimizi göstermeli,onlarla ilgilenmeliyiz,boğmadan,sıkmadan ki sevgiyi,
ilgiyi,güzel sözleri dışarlarda aramasın diye.
Erkek arkadaşı elbette olacak,olmaması anormal olur amaaaa
sevgli değil,normal arkadaşı olabilir ancak bu yaştaki kzıların.
dediğim gibi anne olayı çözümleyici,yol gösterici olmalı kesinlikle,
söyleme tarzı,seçilen kelimeler o kadar yerinde olmalı ki,
çocuklarımız annem söylerse doğruyu söyler diye düşünmeli.
kızarak,bağırarak hiç kimse birşey elde edememiş bu zamana kadar,onun için
sevgiyle,saygıyla onlara doğruyu anlatmalı ve hergün 1 saatimizi onlara ayırmalıyız...

14 yaşında ve daha önce cep telefonunu bu kadar kullanmamış bir çocuk,faturanın ne kadar geleceğini bilemez.
O da istemezdi böyle olmasını,eminim duyunca zaten utanıp üzülmüştür.Kızıp bağırıp onu daha fazla üzmeye gerek yok.
Bir de erkek arkadaşını,fatura dolayısıyla gündeme getirmesinler,hiç hoş olmaz.Erkek arkadaş mevzusu,bu konudan ayrı olarak başka zaman ele alınmalı.Yasak şeklinde değil de,erken olduğu anlatılabilir.
Sırf mesajla fatura nasıl bu hale gelmiş onu pek anlamadım.Sınırsız mesaj paketleri filan var ama onları almasa bile bu kadar tutmaz diye düşünüyorum.
Şimdi ne yapılabilir,belki ceza olarak telefon elinden alınabilir.Çok abartılı değil,1-2 gün ceza yeter sanırım.Sonrasında kontörlü hat alıp yüklemeler sınırlı tutulabilir.

İzin vermeseydi diyenlere katılamıyorum. Siz verseniz de vermeseniz de yapacak. Kontrollü olarak izin vermek gerekir ki Allah korusun yarın kızının başına bir iş geldiğinde kızını nerde arayacağını ne yaptığını bilsin.
518 tl lik fatura tutar olarak çok ama çok fazla. Bu parayla evlerini geçindirmeye çalışan insanlar var. Ama eğer paket mesaj kullanmıyorsanız mesajlar oldukça pahalı. Ve bu çocuklar mesajlaşmışlar.
Faturanın tutarından çok mesajların içeriği önemli daha çok bence. Çünkü bu alışkanlık haline getirlmiş bir davranış değil. Bir kez olmuş. Eğer bundan sonra da kabarık faturalar gelirse bence bu ciddiye alınması gereken, mutlaka halledilmesi gereken bir sorun olur.
Anne, erkek arkadaşının olmasına izin verirken kızına arkadaşını tanıma koşulu getirseymiş keşke. Ve tanışsaymış onunla. Nihayetinde o da 14-15 yaşlarında bir çocuk. Ve onun kızının arkadaşı olup olmayacağına 5-10 dakikalık bir görüşme yeterdi.
Elbette ki sınırlarımız olacak. Ama yasaklar değil. Ve mutlaka sınırlarımızın nedenini çocuklarımızın anlamasını sağlamak zorundayız. Adı üstünde çocuk onlar.

Son düzenleme:
518 tl lik fatura yaklaşık 1300 civari mesajlaşmaya denk geliyor. Yani evet fazla ama çok çok abartılı değil . İlk defa olduğu için çok farkına varamamıştır ne kadar mesaj gönderdiğinin. daha doğrusu faturanın o kadar gelebileceğini tahmin etmemiştir.
518 tl lik fatura çıkartabiliyorsa harçlıklarından onun ödemesini sağlayabilirler. en azında harçlığının yarısı kesilerek. ve hat kontürlüye çevrilmeli avantajlı paketlere yönlendirilmeli. Bu yaş bir kıza baskı yapmak çok doğru değil. İçine kapanması daha kötü olur. Nedenleri ile birlikte bu kadar faturanın getireceği zorluklar anlatılmalı.

Son düzenleme:
İzin vermeseydi diyenlere katılamıyorum. Siz verseniz de vermeseniz de yapacak. Kontrollü olarak izin vermek gerekir ki Allah korusun yarın kızının başına bir iş geldiğinde kızını nerde arayacağını ne yaptığını bilsin.
518 tl lik fatura tutar olarak çok ama çok fazla. Bu parayla evlerini geçindirmeye çalışan insanlar var. Ama eğer paket mesaj kullanmıyorsanız mesajlar oldukça pahalı. Ve bu çocuklar mesajlaşmışlar.
Faturanın tutarından çok mesajların içeriği önemli daha çok bence. Çünkü bu alışkanlık haline getirlmiş bir davranış değil. Bir kez olmuş. Eğer bundan sonra da kabarık faturalar gelirse bence bu ciddiye alınması gereken, mutlaka halledilmesi gereken bir sorun olur.
Anne, erkek arkadaşının olmasına izin verirken kızına arkadaşını tanıma koşulu getirseymiş keşke. Ve tanışsaymış onunla. Nihayetinde o da 14-15 yaşlarında bir çocuk. Ve onun kızının arkadaşı olup olmayacağına 5-10 dakikalık bir görüşme yeterdi.
Elbette ki sınırlarımız olacak. Ama yasaklar değil. Ve mutlaka sınırlarımızın nedenini çocuklarımızın anlamasını sağlamak zorundayız. Adı üstünde çocuk onlar.

14 yaşındaki bir kız,daha çocuk yaşta olan bir kız,
anne ve babasının izin vermeyeceği şeyi yapması demek
ailede yaptırımın,saygının kalmadığını gösterir.
erkek arkadaş olayı bu yaşta çok ama çok erken,herşeyin bir yaşı var,
elbette gönüllerine kilit vuramayız ama herşeyin zamanının olduğunu anlatmalıyız.
kızın başına bir iş geldiğinde ,aranılacak yeri bilirsiniz demişsiniz,
önemli olan başına bir iş gelmeden tedbiri almaktır..
dediğim gibi bende bir anneyim ve kızım 14 yaşında,
benim hayır dediğimi yapmayacak bir çocuk yetiştirdim çok şükür.

elbette gönüllerine kilit vuramayız ama herşeyin zamanının olduğunu anlatmalıyız.

sizin kızınız iyi bir örnek olabilir. Benimde yiğenim 13 yaşında yaşından çok çok olgun davranır.

şimdi size şunu sormak istiyorum. kızınız bu zamana kadar sizi hiç üzmedi. görevlerini hep bildi. oldu ya siz böyle bir durumla karşılaşırsanız ne yaparsınız. önemli olan bu soruya cevap verebilmek yoksa ben kızımı iyi yetiştirdim demek maalesef diğer annenin sorununa çözüm olmuyor.

sizin kızınız iyi bir örnek olabilir. Benimde yiğenim 13 yaşında yaşından çok çok olgun davranır.

şimdi size şunu sormak istiyorum. kızınız bu zamana kadar sizi hiç üzmedi. görevlerini hep bildi. oldu ya siz böyle bir durumla karşılaşırsanız ne yaparsınız. önemli olan bu soruya cevap verebilmek yoksa ben kızımı iyi yetiştirdim demek maalesef diğer annenin sorununa çözüm olmuyor.

Öncelikle yazdıklarımı iyi okursanız önce çözümü sonra yaptıklarımı yazdım..
Siz yiğeninizden bahsediyorsunuz,biz çocuklarımızdan
lütfen aradaki farkı görerek yorum yapın..
Böyle bir durumla hiç karşılaşmadım,işte benim çabamda karşılaşmamak için tedbirlerimi almamdır.
sevgiler..

Son düzenleme:
Öncelikle yazdıklarımı iyi okursanız önce çözümü sonra yaptıklarımı yazdım..
Siz yiğeninizden bahsediyorsunuz,biz çocuklarımızdan
lütfen aradaki farkı görerek yorum yapın..
Böyle bir durumla hiç karşılaşmadım,işte benim çabamda karşılaşmamak için tedbirlerimi almamdır.
sevgiler..

sevgiyle,saygıyla onlara doğruyu anlatmalı ve hergün 1 saatimizi onlara ayırmalıyız...

bu mesajınızı yeni gördüm.

Evet ilk önce iletişim sağlam kurulmalı herşey bilinmeli sevgi ve güven hissttirilmeli.

ama suanda yaşanan bir durum var. benim size sormak istediğim nasıl bir şekilde konuşulmalı. bu bundan sonra olabilecekleri konuşmalıyız.
yani sadece şu fatura olayını siz bir anne olarak nasıl çözerdiniz? (belki şuanda cocuğum yok ama en azından ileride olabilecek şeylere karşı belki yol gösteriminiz olabilir)

Son düzenleme:

bu mesajınızı yeni gördüm.

Evet ilk önce iletişim sağlam kurulmalı herşey bilinmeli sevgi ve güven hissttirilmeli.

ama suanda yaşanan bir durum var. benim size sormak istediğim nasıl bir şekilde konuşulmalı. bu bundan sonra olabilecekleri konuşmalıyız.
yani sadece şu fatura olayını siz bir anne olarak nasıl çözerdiniz? (belki şuanda cocuğum yok ama en azından ileride olabilecek şeylere karşı belki yol gösteriminiz olabilir)

Ben kızıma faturalı hat almam,
aldığımızı farz edelim,harçlığından keserim,istediklerini kısıtlarım, bir tür ceza yani..
nasıl başarılı olduğunda ödül varsa,bu durumda da ceza uygularım ama
yine onu rencide etmeden.
çünkü şimdiki gençlik cidden çok asi,ee malum tv lerde de güzel örnekler var,
en kötüsü ailem baskı yapıyor diye evden kaçmalar,
yaşça büyük biriyle birlikte olmalar vs..vss...
yazmıştım ya,her gün çocuğumuza 1 saatimizi ayırmalı ve onunla sohbet etmeliyiz,
kafasına takılan,mutsuz eden şeyleri vaya mutlu eden şeyleri konuşmalıyız,
onunla arkadaş olmalıyız ki,bize herşeyini anlatabilsin..

Son düzenleme:

Allah bağışlasın kızınızı. Ben de bir kız annesiyim. Aranılacak yeri bilirsiniz dedim evet. Bu nerde ve kimlerle olduğu anlamına geliyor. Dikkat ederseniz benim kastettiğim konu baskılama sonucunda çocukların yine de bildiklerini yapacağı konusudur. Eğer çocuklarımızın arkadaşlarınızı tanırsak ne yolda olduklarını anlayabiliriz demiştim. Bu da tedbirdir işte. 14 yaş erkek arkadaş için çok çok erken bir yaş değil. Erkek arkadaşı olmalı demiyorum bakın dikkat edin. Eğer böyle birşeyle karışlaşılırsa yasaklamak yerine arkadaşını tanımak gerekir diye düşünüyorum.
Benim derdim hayır dediğimi yapmayacak bir çocuk yetiştirmek değil, neden hayır dediğimi anlayabilecek çocuk yetiştirmek.

Back
X