chat gptye sordum valla.
1. Belediyeye Başvuru (Zorunlu Ön Koşul)
- Öncelikle belediyeye zararın tazmini için resmi başvuru yapılmalı. Bu, idari dava açmadan önce zorunludur.
- Başvuru dilekçesinde olay tarihi, oluş şekli, sağlık raporları ve maddi-manevi zarar açıkça belirtilmeli.
2. Deliller Toplanmalı
- Kaza yeri fotoğrafları, varsa tanık ifadeleri, hastane raporları, iş göremezlik raporu mutlaka alınmalı.
- Kaza tespit tutanağı varsa alınmalı (ambulans çağrıldıysa kayıt da olur).
3. Belediyeden Olumsuz Cevap Gelirse veya 60 Gün Geçerse
- O zaman idare mahkemesinde tam yargı davası (tazminat davası) açılabilir.
- Maddi tazminat: iş gücü kaybı, tedavi masrafları vb.
- Manevi tazminat: yaşanan acı, ıstırap vs.
4. Harç ve Teminat Meselesi
- İdare mahkemelerinde genelde harç ve teminat gerekmez.
- Ancak avukatla çalışılırsa vekalet ücreti olabilir. Arkadaşınız ekonomik durumunu belgeliyorsa adli yardım talep edebilir. Bu sayede avukat, harç vs. masraflar ödenmeyebilir.
5. Sonuç Olarak:
- Belediyenin ihmali net şekilde ortadaysa sorumlu tutulabilir.
- Avukatla ilerlemesi çok daha sağlıklı olur ama maddi gücü yoksa baro adli yardım servisine başvurarak ücretsiz avukat desteği de alabilir.
İsterse örnek başvuru dilekçesi hazırlamasına da yardım edebilirim.
[İLGİLİ BELEDİYE BAŞKANLIĞINA]
Konu: Kaldırımda oluşan çukur nedeniyle meydana gelen kazadan kaynaklı maddi ve manevi zararların tazmini talebimizdir.
Açıklamalar:
[Ad Soyad], [T.C. Kimlik No] numaralı vatandaşıyım. [Tarih] tarihinde, [Belediyenize bağlı olan] [Mahalle/Cadde/Sokak] adresinde bulunan [Dükkan adı ya da numarası] önünde yürürken, belediyeniz tarafından yapılan kaldırım çalışmasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması ve yolun düzgün kapatılmaması nedeniyle ayağım kazaya uğramış, ayağım kırılmış ve ciddi sağlık sorunları yaşamışımdır.
Olayın ardından hastaneye kaldırıldım, ayağım alçıya alındı ve doktor tarafından [kaç hafta/ay] istirahat verildi. Bu süreçte işime gidemediğimden gelir kaybı yaşadım ve psikolojik olarak da olumsuz etkilendim.
Kazaya ilişkin fotoğraflar, hastane raporları, iş göremezlik belgeleri ve diğer belgeler dilekçeme eklenmiştir.
Sonuç ve Talep:
Belediyenizin hizmet kusuru nedeniyle yaşadığım mağduriyetin giderilmesi için; maddi ve manevi tazminat talebimin kabul edilerek tarafıma ödenmesini, aksi takdirde yasal yollara başvuracağımı bilgilerinize sunarım.
Saygılarımla.
Ad – Soyad:
Adres:
Telefon:
Tarih:
İmza:
EKLER:
- Olay yeri fotoğrafları
- Hastane raporları
- İş göremezlik raporu
- Tanık isimleri (varsa)
- Kimlik fotokopisi