• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Arkadaşlar 30 Haziran'da işten çıkarılanların yasal hiçbir hakkı olmayacak mı ?

gulrecelim

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
15 Temmuz 2020
3.485
En iyi cevaplar
2
6.357
108
31
Eşimin patronu 7 temmuzda işten ayrılmasını söylemiş. Malum yasak kalktı. 1.5 senedir çalışıyordu bu iş yerinde. Şimdi bizim hiçbir hakkımız olmayacak mı ya. İlk girdiğinde 1 ay sigortasını yapmadı mesela patronu o zaman çok ihtiyacımız olduğu için sustuk. 3 ayda tam çalışmasına rağmen (9/17 arası) (normal de 8/18 arası çalışıyor) sadece kısa dönem ödeneği aldı. Ama şimdi yurt dışına giden mühendisleri geri geldi. Eşime çık deniliyor. (2 ay oldu geleli) 2 aydır inanılmaz bir mobing vardı. Eşime sürekli istifa yazdırmak istediler. İstifanı yaz bizde kaldın söz birşey yapmıycaz. Bütün kurumsal (!) Firmaların yaptığı uygulama vs saçmalıklara uğraştı. Şimdi hiçbir şey talep etmeden ayrılacak mı ? Nette yasal haklarını araştırdım birşey bulamadım 😓
Sadece o SGK sız çalıştığı 1 ayı SGK ya şikayet edilebilir diye anladım. Geri kalan için yapacak birşey yok demi ? Şimdi bakalım kaç ay sürecek yeni iş bulması.

170 i arayın en net cevabı onlar verir.
Bu pandemi de her kafadan ses çıkıyor çünkü.
Bildiğim kadarıyla da şirketin yapmış olduğu sgk yoksa sadece kçö aldıysa evet herhangi bir hak talebinde bulunamaz.
Sadece 1 ay yatırılmadı sgksı. Kçö 3 ay aldı. 17 ay SGK sı var. Bilginiz varsa birşey sormak istiyorum. Mobing nasıl ıspatlanır ? 2.5 aydır çok mobing uygulanıyor eşime. Kimse işinden olmak istemez elbette o sebeple iş arkadaşları şahitlik yapmaz.
Bunun dışında ıspatlamanın yolları nedir biliyor musunuz

Sadece 1 ay yatırılmadı sgksı. Kçö 3 ay aldı. 17 ay SGK sı var. Bilginiz varsa birşey sormak istiyorum. Mobing nasıl ıspatlanır ? 2.5 aydır çok mobing uygulanıyor eşime. Kimse işinden olmak istemez elbette o sebeple iş arkadaşları şahitlik yapmaz.

30 haziran son bu arada o zamana kadar dişini sıksın sonrasında da arka arkaya rapor alsın yada notere gitsin ihtar çeksin.
Mobing içinde telefon kayıtları, mesajlar, durum yazışmaları, mailler, mesailer, iş yerinde kamera varsa çalıştığı yerdeki durumunu falan gösterebilir.
Ben olsam asla istifa etmem.
Eğer hakkını almak istiyorsa habersiz işe gitmesin.
Şirkette zaten kovmak zorunda kalacak.

Eğer tazminat vermek istemezlerse o durumda da arabulucuya gider, oradan da iş mahkemesine hakkını fazlasıyla alır.

Günlük tutsun
Zaten istifaya zorlanmasi bile.mobbing ama maalesef kolay ispatlanamiyor

30 haziran son bu arada o zamana kadar dişini sıksın sonrasında da arka arkaya rapor alsın yada notere gitsin ihtar çeksin.
Mobing içinde telefon kayıtları, mesajlar, durum yazışmaları, mailler, mesailer, iş yerinde kamera varsa çalıştığı yerdeki durumunu falan gösterebilir.
Ben olsam asla istifa etmem.
Eğer hakkını almak istiyorsa habersiz işe gitmesin.
Şirkette zaten kovmak zorunda kalacak.

Eğer tazminat vermek istemezlerse o durumda da arabulucuya gider, oradan da iş mahkemesine hakkını fazlasıyla alır.
Hayır istifa yazmadı tabii ki. İş yeri çıkardı. 7 temmuzda ayrılın işten denilmiş. 1.5 senedir çalışıyor. Tazminat alabilir miyiz yani ?

Hayır istifa yazmadı tabii ki. İş yeri çıkardı. 7 temmuzda ayrılın işten denilmiş. 1.5 senedir çalışıyor. Tazminat alabilir miyiz yani ?

Yani çok yüksek değilmiş zaten 17 ay diyorsun ama alınır.
Şirket çıkarıyor isterse 2 ay çalışmış olsun yine alır.

Eşimin patronu 7 temmuzda işten ayrılmasını söylemiş. Malum yasak kalktı. 1.5 senedir çalışıyordu bu iş yerinde. Şimdi bizim hiçbir hakkımız olmayacak mı ya. İlk girdiğinde 1 ay sigortasını yapmadı mesela patronu o zaman çok ihtiyacımız olduğu için sustuk. 3 ayda tam çalışmasına rağmen (9/17 arası) (normal de 8/18 arası çalışıyor) sadece kısa dönem ödeneği aldı. Ama şimdi yurt dışına giden mühendisleri geri geldi. Eşime çık deniliyor. (2 ay oldu geleli) 2 aydır inanılmaz bir mobing vardı. Eşime sürekli istifa yazdırmak istediler. İstifanı yaz bizde kaldın söz birşey yapmıycaz. Bütün kurumsal (!) Firmaların yaptığı uygulama vs saçmalıklara uğraştı. Şimdi hiçbir şey talep etmeden ayrılacak mı ? Nette yasal haklarını araştırdım birşey bulamadım 😓
Sadece o SGK sız çalıştığı 1 ayı SGK ya şikayet edilebilir diye anladım. Geri kalan için yapacak birşey yok demi ? Şimdi bakalım kaç ay sürecek yeni iş bulması.
Eşinize hangi gün söylernmiş işten çıkması gereken zaman ?

Alabileceği tazminat sadece kıdem olur, değil mi? O da 17 aylık sgk ya, 1,5 maaş ya da kıdem tavanı?
17 aylık sgk ya işten çıkacağını 6 hafta önce bildirmesi gerek eğer 6 hafta önceden bildirmemiş ise ihbar tazminatınıda hakerdesiniz 6 hafta maaş üzerinde ne kadar takabul ediyorsa ayrıca kıdem tazminati yine 1,5 veya 2 maaş şeklinde onu her iş yeri farklı hesaplıyor

Şu süreçte dogru olmayan cok olaylar oldu. İstifasını sakin yazmasin o zaman hiçbir hak iddia edemezsiniz. En azından işsizlik maaşı alir. Is bulma mevzusunu cok kafanıza takmayın. Takmayın deme sebebim şu. Isten çıkarmalar yasak olduğu icin piyasada is yok bende kızıp istifa ettim 5 aydır evde oturuyorum, hatta bende çıkarmalara baslamalarini bekliyordum cunku suanda firmalar isten cikaramadiklari icin memnun olmadıkları personelle çalışıyorlar, firmalar onlari çıkarınca sirkülasyon olacak, is ilanları açılacak. Eşiniz olarak söylemiyorum memnun olmadıkları eleman derken belki memnun değiller, belki personel azaltmak istiyordur bilemem.

Alabileceği tazminat sadece kıdem olur, değil mi? O da 17 aylık sgk ya, 1,5 maaş ya da kıdem tavanı?

Niloya da yazmış ama 6 hafta öncesinde ihbar edildiyse 6 hafta sonunda çıkarken ihbar da alır.
Ama işler kötüye giderse sadece kıdem alır.

Hiçbir hakkı olmaz olur mu. Kıdem tazminatını alır. İşsizlik maaşına başvurur. 6 hafta çalıştırmıyorlarsa ihbar tazminatını da verirler, çalıştırıyorlarsa çalıştığının maaş karşılığını verirler.

Size kim hiçbir hakkı olmaz dediyse uydurmuş. İşten atmanın sonuçları bellidir.

İnşallah istediği gibi bir iş bulur kısa zamanda

17 aylık sgk ya işten çıkacağını 6 hafta önce bildirmesi gerek eğer 6 hafta önceden bildirmemiş ise ihbar tazminatınıda hakerdesiniz 6 hafta maaş üzerinde ne kadar takabul ediyorsa ayrıca kıdem tazminati yine 1,5 veya 2 maaş şeklinde onu her iş yeri farklı hesaplıyor
Niloya da yazmış ama 6 hafta öncesinde ihbar edildiyse 6 hafta sonunda çıkarken ihbar da alır.
Ama işler kötüye giderse sadece kıdem alır.
Çok teşekkür ederim hanımlar. Dün söylemişler. 7 temmuzda 1 aylık maaşını alıp ayrılacak mesela. Daha sonra mı bu süreçlere başlamak gerekir.
Şu süreçte dogru olmayan cok olaylar oldu. İstifasını sakin yazmasin o zaman hiçbir hak iddia edemezsiniz. En azından işsizlik maaşı alir. Is bulma mevzusunu cok kafanıza takmayın. Takmayın deme sebebim şu. Isten çıkarmalar yasak olduğu icin piyasada is yok bende kızıp istifa ettim 5 aydır evde oturuyorum, hatta bende çıkarmalara baslamalarini bekliyordum cunku suanda firmalar isten cikaramadiklari icin memnun olmadıkları personelle çalışıyorlar, firmalar onlari çıkarınca sirkülasyon olacak, is ilanları açılacak. Eşiniz olarak söylemiyorum memnun olmadıkları eleman derken belki memnun değiller, belki personel azaltmak istiyordur bilemem.
Yok ben demek istediğinizi anladım. Bizim durumumuzda eşim kandırıldı açıkçası. Orta halli Rusya'ya ihracat yapan bir firmada işe girdi. Günlük 1 makina falan yapıyorlar diyeyim. 2 mühendis olarak çalışıyorlardı. Diğer mühendis Rusça bildiğinden ötürü daha çok ihracat kısmıyla ilgileniyordu. Çizim ve üretim eşimdeydi. Ctesi bile tam gün çalıştı. En önemli sebebi tecrübe edinmek sonra patronunun söz vermesiydi. Pandemiyi atlatalım maaşında ve görev dağılımında iyileştirmeler yapacağız, beraber devam edeceğiz dendi sürekli. Düşük denebilecek bir maaşa çalışıyordu. Bizde hep inandık. Sonra yurtdışına gitmiş bir mühendisleri varmış o gelince, eşime hadi sen çık dönmeye başlandı. Şimdi işten çıkarılma yasakları kalktı tamamen çık demşler. İnsanlar çok vicdansız.
İnşallah sizde gönlünüze göre bir iş bulabilirsiniz

Kısa çalışma ödeneği aldığı dönemde, işkura beyan edilenden fazla çalıştıysa yada eksik maaş aldıysa muhakkak alo 170 yada cimer üzerinden şikayet oluşturun.

bunun dışında fesih yasağı bittikten sonra tabiki işten çıkarabilirler kıdem, ihbar tazminatını alarak. Eğer belirli şartlar varsa işe iade davası bile açılabilir, avukata danışabilirsiniz.

mobbingin ispatı çok güç ama yine alo 170üzerinddn şikayet oluşturabilirsiniz, incelemeden bir şey çıkacağını zannetmiyorum, genellikle yazılı delili olmadığından kanaate varmak çok güç.

sigortalı çalıştığı dönemi ispat edecek bi delil varsa eşinizin elinde, bu pazarlıkta en büyük kozu olabilir eşinizin. Bu dönemi sgk ya şikayet eder ve şikayet olumlu sonuçlanırsa (delil varsa) cezası yğksek olacağı için işten ayrılırken ki pazarlıkta tazminatları yüksektsn bile isteyebilir işçi.

İşten çıkarma yasağı Haziran sonunda kesin bitiyor mu hanımlar? Ben bir açıklama bulamadım da, merak ediyorum. Biterse çok memnun olacağım kendi adıma.

İşten çıkarma yasağı Haziran sonunda kesin bitiyor mu hanımlar? Ben bir açıklama bulamadım da, merak ediyorum. Biterse çok memnun olacağım kendi adıma.
Ben de meraktayım ama genelde günü yaklasınca erdoğan açıklama yapıyor uzayacak veya uzamayacak gibi. Onu bekliycez mecburen

Onlar atarsa tazminat ve işsizlik maası alır
Kendi istifa ederse alamax

Avukatla görüşün, söylediklerinizi ispatlayabilirseniz tazminatınızı alırsınız en azından

Back
X