Merhaba. Bu başlığı bebeğine arsa teşhisi konulmuş ve yanında başka hiç bir bulgu olmasa da şu an bebeğinin sağlığı için endişeli olan güzel anneler için açtım. Aynı şey başıma geldi 23.haftada arsa teşhisi konuldu perinatolog tarafından. Çok ağladım o gün. Çünkü bize söylenilen down sendromlu bebeklerin %30 unda bu bulguya rastlanıldığı hatta arsa olan bebeklerde diogorge sendromu da görülebilceğine dair bir makele olduğuydu. Hiç unutmam 16 ağustos heyecanla gittiğimiz ayrıntılı ultrason dan ağlayarak çıkmıştım. E tabi doktor hiç bir şey de olmayabiceğini ancak kesin teşhis için amniyosentez yapılmasını önerdi bize. kandan yapılan dna testinin bu durumda doğru sonuç vermeyebileceğini söyledi. sonuç ne olursa olsun razı olucağımızı düşündük o akşam. Hareketlerini hissettiğim o minik beden nasıl olursa olsun bizim parçamızdı. Ama işte insan - hamileliğin verdiği duygusallık da var- kendini neyin beklediğini de bilmek istiyor. Aileler ikna etti çıktık gittik ankaraya. Daha önceden ismini bildiğimiz Ali İpek hocamdan aldık randevu. Bizi kırmadı aldı uzaktan geliyoruz diye Allah razı olsun ondan. Uzuun uzun inceledi baştan aşağı bizi aydınlattı gönlümüzü ferahlattı. Bir sorun görünmediğini, daha önce de arsa görülen bebeklerde bir soruna rastlamadıklaarını, ultrason bulgularına göre hele de diegorge sendromuyla alakalı hiç bişey olmadığını açık açık anlattı. En son dedi ki nipt testi yaptırın içiniz rahat etmeyecekse dedi. Amniyosentezi ufacık bi düşük tehlikesi bile olsa bu durumda önermediğini, aksi takdirde sağlıklı bi bebeği riske atmış olabiliceğimzii söyledi. Ali hocamdan çıktıktan sonra intergende nipt testi yaptırdık içimiz rahat etsin diye. Sonuçlar 2 hafta sonra çıktı ve temizdi şükürler olsun. İçim büyük oranda rahatladı ama doğum yapana kadar da hergün internette bununla ilgili bişeyler yazan annelerin yazdığını okumaya devam ettim ve o sıralar karar almıştım bebeğim sağlıkla dünyaya gelsin ben de yazıcam yüreğini ferahlatıcam bi annenin. Bebeğim sağlıkla doğdu 10 aylık şuan ve çok şükür hiç bir sağlık problemi olmadı arsadan kaynaklı. Çocuk kardiyolojiye götürdük tabi doğduktan sonra ek gıda sürecinde sıkıntı teşkil ederse getirin demişlerdi çok şükür onunla ilgili de sorun yaşamadık. Demem o ki bunu okuyan ve endişeli olan güzel anneler.. Sizin de bebeğiniz sağlıkla dünyaya gelicek inşallah gönlünüzü ferah tutun. Biliyorum söylemesi kolay gibi ama gerçekten hamileliğin tadını çıkarın. Tek başına arsa down sendromu bulgusu kabul edilmiyor madem bununla ilgili daha iyi aydınlatılmalı insanlar diye düşünüyorum. Bir anneye tüm ihtimallerden bahsetmek zorunda elbette doktorlar ama bir annenin en güzel günlerinin, heyecanının üstüne gölge yapıyor bazı istatistikler de. Allah hepimizin yavrularına sağlık versin.. bebek bekleyen tüm annelerimiz de sağlıkla bebeklerine kavuşsunlar