asıl şimdi zormuş anne olmak

prenses33

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
30 Mayıs 2008
14
0
86
İçel Mersin
selam 12 yaşında 8.sınıfa giden bir kızım var. bir anne olarak sürekli onunla sohbet ediyorum ergenlik nedir kendisinde neler değişecek neler yapması gerekecek her şeyi anlatıyorum.şimdi bunlar gayet normal diyeceksiniz.benim telaşlanmamın sebebi aşırı derecede unutkanlık, uyuşukluk, dağınıklık, dikkat eksikliği vs. çalışan bir anneyim evde tek çocuk olmasına rağmen sanki 10 çocuk varmışda evi dağıtmışlar gibi her gün aynı manzarayla karşılaşıyorum.evin içinde zaman zaman çatışmalar yaşıyorum nasıl davranacağımı nasıl yaklaşacağımı yada öğrenmesi ve alışkanlık edinmesi gerekenleri kesinlikle yapmıyor örn. çalışma masasının düzeni gibi

merhabalar, anne olmak zor zanaat.
kpss ogretim bilimlerinin ogrenim psikolojisi dersi var bence sadece ogretmenler degil her anne o dersleri calismali. ben calisirken cok not aldim kizim suan 10 aylik simdi bile isime yariyor bazi bilgiler.sunlari soyleyebilirim;

ogrenmenin gercek tanimi hedeflenen davranisin yasanti haline gelmesidir. eger sadece konusuyorsaniz bu yeterli olmayacak. bir davranis belirleyip o davranisi oturtasiya kadar pekistireclerle yani odullerle desteklemelisiniz. hergun masasini uzerini duzenli tutarsa belirleyeceginiz bir odul verebilirsiniz bu davranis oturduktan sonra odulu haftada bire indirebilirsiniz, odulden kasit yalnizca maddi seyler degil ovgu dolu sozlerde olabilir.
odulun hedeflenen davranistan hemen sonra verilmeside onemli. herbir davranisin ogretilmesi ayri bir caba gerektiriyor.
.
Allah yardimciniz olsun. cok emek isteyen detayli bir is annelik.

bu yaşlar en tehlikeli yaşları sizin söylediklerinizi yapmak ona hakaretmiş gibi geliyor büyük ihtimalle herşeyini toplamasını istemeyin odası ayrıysa bırakın dağınık kalsın evin ortak kullanım alanlarına özen göstermesini sağlayın buna mecbur olduğunu söyleyin, mümkünse odasına hiç girmeyin eşyalarını toplamayın çamaşır yıkayacağınız zaman kirlilerini getirmesini söyleyin yıkadıklarınızı götürüp yatağına bırakın ütüsünü kendisinin yapmasını isteyin. bir kaç defa arkadaşlarını dağınınk olan odasına sokmak zorunda kalmak çok iyi bir ders verecektir ona. yukarıdaki arkadaşın bahsettiği ödülü de daha çok izin almak istediği zamanlarda kullanabilirsiniz odanı toplarsan çıkmana izin verebilirim gibi.
bu dönemdeki unutkanlık ve savrukluk aklındaki karmaşanın dışa yansıması, bir arkadaşıyla tartışır, öğretmeni derste kaldırır cevap veremez, birinden hoşlanır... bunlar onun için çok büyük şeylerdir ve iç sesi çok güçlüdür şu an sizi duymasını fazlasıyla engeller.
İPEK ONGUN adında ergenlik romanları ve ergenler için yaşam klavuzları yazmış bir bayan var onun kitaplarını alıp kızınıza hediye edin "bir genç kızın gizli defteri" isimli bir roman serisi var ben hala gülümseyerek hatırlarım okuduklarımı, önce onları alın sonra da aynı bayanın "bir pırıltıdır yaşamak" ve "bu hayat sizin" kitaplarını alın çok yardımını göreceğinizi düşünüyorum, kendini keşvermesine ve çeşitli kuralları öğrenmesine çok yardımı olacaktır.
allah kolaylık versin :29:

CANIM aslında zamanla düzelecektir aynı yaşta benimde kız kardeşim var dolabı bir facia bense onun gibiyken derli dopluydum annem ona hep beni örnek gösteriyor ama içinde yoksa ne yaparsan yap çok zor..ancak kendi isterse yapar bizim ki aslında ona düzensizliğin ne zor bişey olduğunu bişeyleri kaybolduğunda öğretebilirsin..devamlı arkasını sen toplamaki kendide bişeyler yapmak zorunda olduğunu anlasın..bazen ısrar geri tepki verdirebilir çünkü..

bu yaşlar en tehlikeli yaşları sizin söylediklerinizi yapmak ona hakaretmiş gibi geliyor büyük ihtimalle herşeyini toplamasını istemeyin odası ayrıysa bırakın dağınık kalsın evin ortak kullanım alanlarına özen göstermesini sağlayın buna mecbur olduğunu söyleyin, mümkünse odasına hiç girmeyin eşyalarını toplamayın çamaşır yıkayacağınız zaman kirlilerini getirmesini söyleyin yıkadıklarınızı götürüp yatağına bırakın ütüsünü kendisinin yapmasını isteyin. bir kaç defa arkadaşlarını dağınınk olan odasına sokmak zorunda kalmak çok iyi bir ders verecektir ona. yukarıdaki arkadaşın bahsettiği ödülü de daha çok izin almak istediği zamanlarda kullanabilirsiniz odanı toplarsan çıkmana izin verebilirim gibi.
bu dönemdeki unutkanlık ve savrukluk aklındaki karmaşanın dışa yansıması, bir arkadaşıyla tartışır, öğretmeni derste kaldırır cevap veremez, birinden hoşlanır... bunlar onun için çok büyük şeylerdir ve iç sesi çok güçlüdür şu an sizi duymasını fazlasıyla engeller.
İPEK ONGUN adında ergenlik romanları ve ergenler için yaşam klavuzları yazmış bir bayan var onun kitaplarını alıp kızınıza hediye edin "bir genç kızın gizli defteri" isimli bir roman serisi var ben hala gülümseyerek hatırlarım okuduklarımı, önce onları alın sonra da aynı bayanın "bir pırıltıdır yaşamak" ve "bu hayat sizin" kitaplarını alın çok yardımını göreceğinizi düşünüyorum, kendini keşvermesine ve çeşitli kuralları öğrenmesine çok yardımı olacaktır.
allah kolaylık versin :29:

O romanlar şimdiki nesli kesmez, oturur katıla katıla gülerler, bir de dalga geçer annesiyle bana bunu mu aldın diye :)

Odasının dağınık olmasından ise aksine suçluluk değil mutuluk ve gurur duyar arkadaslarına gösterirken. Annem benim odama karışamıyor, onun lafını dinlemiyorum, bir ara girişi kaybedecektim az daha diye de üstüne espri yapar :)

Ortamın dağınıklığı için ise eğitim vermekte çok ama çok geç kalmışsınız. Benim kızım 2 yaşında, şimdiden toplatıyorum etrafı. Ama diyorsanız ki eskiden çok düzenliydi, sonradan böyle oldu diye, o da ergenliğin getirisi maalesef. Ben de çok dağınıktım, özellikle masamın üstü. Toplamazdım, toplamazdım bir gün okuldan bir gelirdim, annem masanın üstünü yere sıyırmış, her şey yerde :) Yerden topluyordum tabi mecburen. O esnadan sonra toplamamazlık yapamazdım çünkü babam çok kızardı öyle görürse yerde.

Diyeceğim şu ki, tanıyabildiğiniz kadar esneklik tanıyın, fazla takışmayın, inada bindirmeyin. Odasındaki toplamadıgı eşyaları siz toplamayın. Eşyalarını yıkamayın. Yıkanmadıgını görüp de sorarsa, kızım ben nerden bileyim hangisi temiz hangisi kirli? Kirli sepetine ne koyarsan onu yıkıyorum deyin. Çok sevdiği eşyalarından bir kaçını ortalıktan kaybedin, bulamasın. Size sorarsa, ben görmedim, senin odana karışmıyorum biliyorsun, koydugun yerde olmalı deyin. Yargılamayın, o dağınıklıkta sen bile kaybolursun falan gibi igneleyici cümleler kurmayın. Sebep-sonuç ilişkisi kavrasın, kendisi toplamadıgı zaman neler oldugunu ögrensin. Hepimize kolaylıklar diliyorum.

sen de haklısın :1: ben hala televizyon çağında yaşadığımızı sanıyorum bazen :1:
kızın 12 yaşında olmasına dayanarak söyledim onları ki hala denenebilir diye düşünüyorum henüz hayal gücü aşamasında çünkü.
oda dağınığı konusunda söylediklerine de katılıyorum yorumların çok gerçekçiydi :7:

Size çok güzel bir kitap önereceğim bu konuda; Çocuğunuzla İşbirliği Yapabilme. Alma şansınız varsa lütfen bir tane edinin, buradan ne yazsak sadece geçici çözümler olur.

Back
X