• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Aşure Yapan yok mu

biz şeker yerine pekemzli yapıyrz bilmyrmusnz anlatblrm..

anlat işte ne diye soruyon kız ,hangi yörede yapıldığınıda söyle

ben de tarif vereyim
bu tarif genelde doğu anadolu bölgesinde yapılan aşure (tabi ev den eve bile fark ediyor tarif )
benim babannem,annannem,kaynanam,annem hemen hemen aynı şekilde yapardı bende aynı yapıyom

malzemeler:
2 kase haşlanmış buğday
2 kase toz şeker
1 kase haşlanmış nohut
1 kase haşlanmış fasulye
2 kase aşma(kuru kayısının bir çeşidi gün kurusuda denir memleketten getiriyoruz buralarda bulunmuyor)
1 kase kuru üzüm
1 çay bardağı kuş üzümü(olsada olur olmasada)
yeteri kadar su 1 1.5 litre yeterli sanırım

yapılışı: 2 küçük tencerede kuru üzüm ve doğranmış kayısıyı haşlıyoruz ayrı ayrı,kayısıdan bir subardağı alıp rondodan geçiriyoruz

(hem tadı güzel oluyor hem rengi güzel oluyor)haşlanmış malzemeleri ve kuş üzümünü büyükçe bir tencereye boşaltıp ve ocağa alıp altını yakıyoruz ,

üzerine aşanakadar sıcak su koyup kaynamaya bırakıyoruz,kaynamadan pişen üzüm ve kayısıyıda katıyoruz suyunu kontrol ediyoruz rondodan geçirdiğimiz günkurusu,aşma,

kayısı ,artık siz ne diyorsanız onuda katıyoruz ,şekerinide ilave edip bir taşım kaynatıyoruz, aman dikkat kuru meyveler ve şekeri kattıktan sonra dibi tutar ,ocaktan indirip

soğutuyoruz en azından ılık olmalı ,üzerine fındık veya çevizle servis ediyoruz ,afiyet olsun,

püf noktası buğday güzel pişmiş olmalı ki kıvamı güzel olsun bizde makbul olan koyu çorba kıvam
ı
ikinci püf noktası gün kurusunu rondodan geçirmek elektende geçirebiliriz gerçekten çok fark ediyor yapacak olanlara kolay gelsin:34:

aslında hiç yapmadım hep annem yapar ama yapıcak olsam kesin internetten alırdım tarif yani be güzelim burada sorucağına aç google bak binbir çeşit tarifden yap işte
ama sanırım benim annem bir gün öncesinden buğdayı suda kabartıyor patlıyorlar böyle sonra ertesi gün su ve şekerle kaynatıyor içine haşlanmış nohut ve fasulye koyuyor en sonda işte yemiş türlerini kayısı,kuru üzüm,kuş üzümü,incir kurusu,vs koyuyor işte en sonda kaselerin üzerine tarçın atıyor böyle yani bazende pişirirken tarçın atıyor içine:34:

Ben yaptım ve komşularımızada dağıttık çok beğendiler. Ben öyle detaylı falan uğraşmadım. Gayet basit!

1 su bardağı nohut,
1 su bardağı fasulye,
3 su bardağı aşurelik buğday,
İncir kurusu,
Kayısı kurusu,
Kuru üzüm,
Tarçın
Şeker

Şimdi, fasulye ve nohutu haşlıyosun aynı tencerede olabilir. Düdüklüyede koyabilirsin. Ayrı bir tencerede 1 gün önceden suda beklettiğin aşurelik buğdayı haşlıyosun.
Buğdaylarında haşlandıktan sonra içine fasulye ve nohutunu ekliyosun. Bu arada incir ve kayısılarını yıkadıktan sonra, incirler büyükse 6 parçaya ayır bıçakla, kayısılarıda aynı şekilde ufalt. Ayrı bir tenceredede incir, kayısı ve üzüm kurularınıda haşlıyosun. Sonra buğday-nohut-fasulyenin olduğu tencereye meyve kurularınıda ekliyosun. Biraz kaynadıktan sonra yaklaşık 3 kepçe şeker koyup kaynatmaya devam ediyosun. Sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyosun.. İşte benim tarifim bu kadar basit :) Servis ederken üzerine ceviz, nar, fındık, antep fıstığı, tarçı ekleyerek süsleyebilirsin.

aslında hiç yapmadım hep annem yapar ama yapıcak olsam kesin internetten alırdım tarif yani be güzelim burada sorucağına aç google bak binbir çeşit tarifden yap işte
ama sanırım benim annem bir gün öncesinden buğdayı suda kabartıyor patlıyorlar böyle sonra ertesi gün su ve şekerle kaynatıyor içine haşlanmış nohut ve fasulye koyuyor en sonda işte yemiş türlerini kayısı,kuru üzüm,kuş üzümü,incir kurusu,vs koyuyor işte en sonda kaselerin üzerine tarçın atıyor böyle yani bazende pişirirken tarçın atıyor içine:34:

kız atrac öğrende kendi yapıp beğendiğin tarifi ver,konu sahibi denenmiş tadı garanti olan aşure tarifi soruyor
ne güzel tarif veriyon sen ,buğday su ve şekerle kaynatılırsa sen farketmeden dibi tutar ve yanık kokulu aşuren olur

Ben yaptım ve komşularımızada dağıttık çok beğendiler. Ben öyle detaylı falan uğraşmadım. Gayet basit!

1 su bardağı nohut,
1 su bardağı fasulye,
3 su bardağı aşurelik buğday,
İncir kurusu,
Kayısı kurusu,
Kuru üzüm,
Tarçın
Şeker

Şimdi, fasulye ve nohutu haşlıyosun aynı tencerede olabilir. Düdüklüyede koyabilirsin. Ayrı bir tencerede 1 gün önceden suda beklettiğin aşurelik buğdayı haşlıyosun.
Buğdaylarında haşlandıktan sonra içine fasulye ve nohutunu ekliyosun. Bu arada incir ve kayısılarını yıkadıktan sonra, incirler büyükse 6 parçaya ayır bıçakla, kayısılarıda aynı şekilde ufalt. Ayrı bir tenceredede incir, kayısı ve üzüm kurularınıda haşlıyosun. Sonra buğday-nohut-fasulyenin olduğu tencereye meyve kurularınıda ekliyosun. Biraz kaynadıktan sonra yaklaşık 3 kepçe şeker koyup kaynatmaya devam ediyosun. Sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyosun.. İşte benim tarifim bu kadar basit :) Servis ederken üzerine ceviz, nar, fındık, antep fıstığı, tarçı ekleyerek süsleyebilirsin.

incir rengini karartıyor ,böyle gri renkli bir aşure yapmış oluyoruz ama bazıları seviyor bu rengi
ayrıca benim fasulyelerim 15 dk da pişerken nohutlar 30 dk ya anca pişiyor ikisini aynı anda nasıl pişirelim garantili tarif verelim dimi ama

geçen cumartesi yaptım çok güzel oldu, çok beğenildi ellerime sağlık:21:
Bu malzemeler bana az geldi, dağıtacak yerim çoktu evde hiç kalmadı diyebilirim. Allah nasip ederse seneye bu ölçülerin iki katıyla yapacağım.

Malzemeler
Yarım kg. buğday
1,5 bardak kuru fasulye (hani büyük kola bardakları oluyor ya onlardan)
1,5 bardak nohut
250 gr. kuru üzüm
250 gr. kadar kuru kayısı
50 gr. dolmalık fıstık
1,5 kg toz şeker

Üzeri için
tarçın
fındık
kuş üzümü
nar
hindistan cevizi ( aslında tuzsuz antep fıstığı alacaktım bulamadım biraz aceleye geldi)

Geceden buğday, fasulye ve nohut 'u ıslattım. Ertesi gün bütün bu kuru gıdaları bolca yıkadım, buğdayı 5 kez falan
güzel rengi olması için suyu duru bir renk alana kadar yıkamak gerekiyor, aksi halde haşlama suyu bulanık olur.
İyice yıkanan baklagilleri düdüklüde ayrı ayrı haşladım, hepsinin pişme süresi farklı çünkü. Bu arada onlar haşlanırken kur kayısı ve üzümü ayıklayıp ılık suda 10-15 dk. beklettim, kayısıyı minik minik doğradım.
İlk pişen buğday oldu, sonra fasulye ve nohut. Bunları kendi sularıyla birlikte büyük bir tencerede topladım. Suda bekleyen kuru meyveleri yine ayrı ayrı 10 dk. haşladım, normal tencerede düdüklü değil. Bunlarda haşlanınca tencereye ilave ettim.
Tencereyi ocağa alıp şekerini ve dolmalık fıstığını da ekledim, suyu az olduğu için kaynamış su ekledim. Buraya dikkat su eklemek gerekiyorsa mutlaka kaynamış su olmalı aksi halde pişen malzemeleri diriltir. Suyunu da ekledikten sonra pişmeye bıraktım.
15-20 dakika kaynadıktan sonra biraz ılıtıp kaselere boşalttım. Dağıtılacağı için ben alüminyum folyo kaselerden kullandım, pratik oluyor.
Kaselerde de biraz ılıynca süslemeye geçtim. Kasenin ortasına tarçın döktüm, karşılıklı iki köşeye nar ve kuş üzümü diğer karşılıklı köşelere de fındık ve hindistan cevizi koyarak tamamladım. Biz incir ve dut sevmiyoruz hem aşurenin rengini bozuyor hemde damak tadımıza uymuyor o yüzden koymadık ama arzu eden kuru meyvelere bunu da ekleyebilir.

Afiyet olsun.

geçen cumartesi yaptım çok güzel oldu, çok beğenildi ellerime sağlık:21:
Bu malzemeler bana az geldi, dağıtacak yerim çoktu evde hiç kalmadı diyebilirim. Allah nasip ederse seneye bu ölçülerin iki katıyla yapacağım.

Malzemeler
Yarım kg. buğday
1,5 bardak kuru fasulye (hani büyük kola bardakları oluyor ya onlardan)
1,5 bardak nohut
250 gr. kuru üzüm
250 gr. kadar kuru kayısı
50 gr. dolmalık fıstık
1,5 kg toz şeker

Üzeri için
tarçın
fındık
kuş üzümü
nar
hindistan cevizi ( aslında tuzsuz antep fıstığı alacaktım bulamadım biraz aceleye geldi)

Geceden buğday, fasulye ve nohut 'u ıslattım. Ertesi gün bütün bu kuru gıdaları bolca yıkadım, buğdayı 5 kez falan
güzel rengi olması için suyu duru bir renk alana kadar yıkamak gerekiyor, aksi halde haşlama suyu bulanık olur.
İyice yıkanan baklagilleri düdüklüde ayrı ayrı haşladım, hepsinin pişme süresi farklı çünkü. Bu arada onlar haşlanırken kur kayısı ve üzümü ayıklayıp ılık suda 10-15 dk. beklettim, kayısıyı minik minik doğradım.
İlk pişen buğday oldu, sonra fasulye ve nohut. Bunları kendi sularıyla birlikte büyük bir tencerede topladım. Suda bekleyen kuru meyveleri yine ayrı ayrı 10 dk. haşladım, normal tencerede düdüklü değil. Bunlarda haşlanınca tencereye ilave ettim.
Tencereyi ocağa alıp şekerini ve dolmalık fıstığını da ekledim, suyu az olduğu için kaynamış su ekledim. Buraya dikkat su eklemek gerekiyorsa mutlaka kaynamış su olmalı aksi halde pişen malzemeleri diriltir. Suyunu da ekledikten sonra pişmeye bıraktım.
15-20 dakika kaynadıktan sonra biraz ılıtıp kaselere boşalttım. Dağıtılacağı için ben alüminyum folyo kaselerden kullandım, pratik oluyor.
Kaselerde de biraz ılıynca süslemeye geçtim. Kasenin ortasına tarçın döktüm, karşılıklı iki köşeye nar ve kuş üzümü diğer karşılıklı köşelere de fındık ve hindistan cevizi koyarak tamamladım. Biz incir ve dut sevmiyoruz hem aşurenin rengini bozuyor hemde damak tadımıza uymuyor o yüzden koymadık ama arzu eden kuru meyvelere bunu da ekleyebilir.

Afiyet olsun.

evet bizde sizin gibi yapıyoruz sadece içine biraz pirinç önceden haşlarız bugdydan hemen sonra onu ilave ederiz gülsuyu çok azda tuz ve süt ilave ederiz rengi beyaz olsun diye mesela bir çay bardagı gibi fazlası süt kokar elma bakla incir kesinlikle koymayız altınıda sık sık karıştırırız bugdaydan dolayı dibi çabuk tutar

incir rengini karartıyor ,böyle gri renkli bir aşure yapmış oluyoruz ama bazıları seviyor bu rengi
ayrıca benim fasulyelerim 15 dk da pişerken nohutlar 30 dk ya anca pişiyor ikisini aynı anda nasıl pişirelim garantili tarif verelim dimi ama

Verdiğim tarifte belirttiğim gibi, ben kuru meyveleri ayrı bir tencerede kaynatıpta ekliyorum baklaların içine. Bu şekilde oluncada rengi kararma falan yapmıyor.
Ayrıca cinslerinden dolayı nohutunuzun bve fasulyenizin aynı anda pişmemiş olması normal olabilir ancak benimkiler aynı anda pişti bende bu şekilde verdim tarifimi.

Birşey daha söyleyeyim portakal kabuğu rendesi çok hoş bi koku veriyor bunuda kesinlikle tavsiye ederim yapıcak olan arkadaşlara (:

$100_2403.webp
bende bugün yaptım aşureyi ve topiği görünce hadi resmini buraya da ekleyeyim dedim.yeni bir blog açtığım için her şeyi fotoğraflıyorum malum.:23::23:tarife gelince
2 sb buğday
1 sb nohut
1sb fasulye
1 fincan kayısı
1 fincan kuru üzüm
1 paket dolmalık fıstık
yarım portakal kabuğu
1 tane çubuk tarçın
1/2 çay bardağı süt
arzu edildiği kadar şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı pirinç
ÜZERİ İÇİN:
badem,ceviz,fındık,nar,ve küçük doğranmış kuru kayısı
YAPILIŞI:
akşamdan buğdayı fasulyeyi ve nohutu ayrı kaplarda sıcak suda sabaha kadar bekletiyoruz.sabah bir güzel yıkayıp düdüklü tencerede tek tek haşlıyoruz.ben nohutun kabuklarını sevmediğim için hepsinin kabuklarını çıkarıyorum.sonrasında büyük bir tencereye buğdaylarımızı koyup pişirmeye devam ediyoruzve bu sırada sıcak suda ısladığımız pirinci ekliyoruz..buğdayın çok güzel pişip hatta dağılması gerekiyo çünkü aşureye kıvam veren buğdayın kendisi...buğdaylar güzelce pişip dağıldıktan sonra pişme derecesine göre nohut ve fasulyeyi ekliyoruz ve sürekli kepçeyle karıştırıyoruz tencerenin dibi tutmasın diye.fasulye ve nohutun iyice pişip çatlaması gerekiyo çünkü şekeri atınca sertleşiyo onun için dağılacak diye korkmamak lazım.dediğim kıvama gelince önceden ayrı ayrı sıcak suda ıslayıp küçük küçük doğradığımız kayısı ve kuru üzümleri ilave ediyoruz.(burada önemli olan bence kuru kayısı ve üzümün renginin açık olması gerekiyo aşurenin rengini karartmaması için).sütünü,tuzunu,dolmalık fıstığı,portakal kabuğunu ve tarçını da ilave edip sürekli karıştırıyoruz.aşurenin kıvamının koyu olması gerekiyo şeker ilave ettiğimizde o yoğunluğu giyor çünkü.en son şekerini de arzu ettiğniz kadar katıp bir 5 dakika kadar daha kaynatıp.kaselere boşaltıyoruz.
çok lezzetli bir aşure oluyo tavsiye ederim...

Son düzenleme:
Back
X