• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

AUTOCAD - yardım!

WomanAndProud

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
23 Mart 2013
1.075
258
123
27
Autocadde yeniyim, sadece bir kaç komut biliyorum ve bayadır da bir vaziyet planı çizmek için uğraşıyorum. Autocadi tam bilmediğim için biraz uzun sürdü ve tam bitirdim derken başka bir sorunla karşılaştım.

Dert olan kısım şu, vaziyet planımı 50cm x 70cm bir alana çizmem gerekiyor 1/500 ölçekle. Ben de 50cm autocadde line komutuyla çizerken 500 enter yapıp çizdim. Yani bu hesapla 70 cm de 700 oluyor. Her şeyi buna göre ayarladım 1/500 de konutlarımın (toplu konut projesi de) boyutları 1,2 ye 2,4 oluyordu (dikdörtgen) 12 ye 24 yaptım.

Fakat demin internette gezinirken Autocadde her şey gerçek ölçülü çizilir çıktı alırken ölçek verilir diye bir şey gördüm. Yani her şeyi baştan mı çizmem gerek? Of ya daha çok işim var bi daha uğraşmak istemiyorum :43::43: Özalitçide bunu 50x70 kağıda çıkar desem olmaz mı?

Autocadde yeniyim, sadece bir kaç komut biliyorum ve bayadır da bir vaziyet planı çizmek için uğraşıyorum. Autocadi tam bilmediğim için biraz uzun sürdü ve tam bitirdim derken başka bir sorunla karşılaştım.

Dert olan kısım şu, vaziyet planımı 50cm x 70cm bir alana çizmem gerekiyor 1/500 ölçekle. Ben de 50cm autocadde line komutuyla çizerken 500 enter yapıp çizdim. Yani bu hesapla 70 cm de 700 oluyor. Her şeyi buna göre ayarladım 1/500 de konutlarımın (toplu konut projesi de) boyutları 1,2 ye 2,4 oluyordu (dikdörtgen) 12 ye 24 yaptım.

Fakat demin internette gezinirken Autocadde her şey gerçek ölçülü çizilir çıktı alırken ölçek verilir diye bir şey gördüm. Yani her şeyi baştan mı çizmem gerek? Of ya daha çok işim var bi daha uğraşmak istemiyorum :43::43: Özalitçide bunu 50x70 kağıda çıkar desem olmaz mı?

yazdığının bazı yerlerini tam anlayamadım ama şunu mu demek istiyorsun? olması gereken ölçüleri 10 kat büyük mü çizdin?

o zaman çıktı alırken 1:1 ölçekle değil 1:10 ölçekle alırsın. sorun çözülür diye düşünüyorum yanlış anlamadıysam.

çıktı alırken söylersin durumu yardımcı olurlar. boşuna başta uğraşma.

yazdığının bazı yerlerini tam anlayamadım ama şunu mu demek istiyorsun? olması gereken ölçüleri 10 kat büyük mü çizdin?

o zaman çıktı alırken 1:1 ölçekle değil 1:10 ölçekle alırsın. sorun çözülür diye düşünüyorum yanlış anlamadıysam.

çıktı alırken söylersin durumu yardımcı olurlar. boşuna başta uğraşma.

hayır büyük çizmedim autocadde direk 1/500 ölçekle çizdim. Ama sanırım 1/1 çıktı alsam sorun olmaz? Adama orda söylerim durumu bir daha ama sorun çıkmaz umarım :18:

Teşekkürler cevap için

hayır büyük çizmedim autocadde direk 1/500 ölçekle çizdim. Ama sanırım 1/1 çıktı alsam sorun olmaz? Adama orda söylerim durumu bir daha ama sorun çıkmaz umarım :18:

Teşekkürler cevap için

çizerken de ölçek verebilirsin tabi ki. ölçek verdikten sonraki ölçüler doğruysa 1:1 çıktı alabilirsin.

her türlü baştan çizme sorun varsa bile çıktı alırken halledilir.

Çok rahatladım şu anda teşekkür ederim. Öyle bir panikle konuyu açmışım ki bu hiç aklıma gelmedi :1:

herşeyi 1/500 e çevirip öyle çizmen zor olmadımı canım..50 cm 1/50 de 500 olmaz zaten 50 ye 70 paftada aynı..
çizimlerini herzaman gerçek ölçüyle çizmeye çalış 2 metreyse 200 aslında autocad o kadar zor değil ilk başladığımda banada öyle geliyordu ama çizdikçe hızlanıyor insan.başka sorun varsa yardımcı olabilirim.

Son düzenleme:
Merhaba eğer bu tarz ölçüler olursa scale ile düzeltebilirsiniz tekrar baştan çizmenize gerek yok hatta ben size düzeltebilirim de gerekirse
sorularnızı da yanıtlarım burayı görmezsem özelden yazarsanız..KOlay gelsin:)

bence de eğer büyükse scale ile küçültebilirsiniz istediğiniz kadar. tekrar çizmenize gerek yok.

iki şekilde çizim vardır zaten ya ölçeki çizersin 1:1 çktı alırsın yada 1:1 çizersin çıktıyı ölçekli alırsın paniğe gerek yok tatlım:)

canım sen normal birebir çizeceksin güzelim.

misal evin duvarının genişliği 5 metre mi. line'ı aç ne tarafa doğru çiziyorsan 5 yaz enter oldu işte.

1 metreyi 1 birim olarak al canım. en son ozalitçiye gittiğinde 1/50 çıktısını alıcam de. onlar yazdırırken 1/50 yapıyorlar zaten.

autocad dünyanın en kolay programıdır. bol bol kullandıkça deneyerek hem alışır hem öğrenirsin.

Back
X