Avukat arkadaslar bakabilir mi?

Kardesimin dugunu icin paranin 3te1ini odedik salona 5000 tl sonra bu durumlardan vazgecmek istedik dugunden hakli olarak para iadesi yapmadilar sonucta oda kendini kaporayla garantiye aliyor bizde uzerine 5bin daha fazla koyup zaten acik havada olacak olan dugunu daha genis bir acik alana tasidik 20000tl ye geldi dugun ama olsun acik hava ve gencler mutlu 🤦‍♀️

Arkadaslar biz subat ayinda düğün salonu ile anlastik, ama malum koronadan dolayı hele ki düğünümüze bir hafta kala o kadar çoğaldı ki korona cesaret edemiyorum düğün yapmaya. Çok akraba ve tanidikta korona çıktı bayramdan sonra. Tum akrabaların binalari karantinada. Düğünu iptal etmek istiyoruz diye düğün salonuna gittik bizden yari parasını talep ediyor. Ama bayramdan önce bu kadar yaygin degildi, bizim cevrede hele hic yoktu. Bu benim öngörüp birkac ay önce iptal edeceğim bir durum degil. Bu durumda hakkım nedir? Ben akrabalarda korona varken kimseyi riske edemem yani çağırıp.
Borçlar hukukuna göre elinizde sözleşme vardır.Onu okuyun neleri kabul etmişsiniz bakın galba okumadan imzaladınız.Demek ki cayma bedeli var.Ödemeniz gerekir.

İmzaladığınız dözleşmede bu tür durumları düzenleyen madde vardır. Hele koronadan sonra çoğu salon koydurdu sözleşmelerine o maddeleri. Oradaki maddeler esastır.

Biz koronadan önce ocak sonu subat basi gibi imzalamıştık
O dönemde de bu tür durumları düzenleyen maddeler oluyor. Ayrıca korona yeni çıkmadı, iptalin nasıl ve ne sürede yapılacağı, böyle bir durumda ödenecek miktar sözleşmede belirlenmiştir. Siz anne baba ya da kardeş gibi düğünün yapılmasına engel yakın akrabalarınız hasta ya da karantinada olmadığı sürece mahkemenin düğüne bir hafta kala ortaya çıkan bir iptali mücbir sebep sayacağını sanmıyorum. Zira kaç aydır corona hastalığı mevcut ve siz düğünü bir hafta gibi çok yakın bir tarihe kadar iptal etmemişsiniz. Şuanda anladığım kadarı ile düğünün o tarihte yapılmasını engelleyen idari bir yasak da söz konusu değil . Dediğim gibi sözleşmenizi bulun orada açık şekilde cayma durumu düzenlenmiştir zaten.

Ya ben akrabalarda bile korona cikacagini önceden düşünemedim. Bu kadar yaygin degildir aktif vala 10 bin civarlarinda aciklaniyor diye iptal etmeden bekledim. Ama hele son 3 gündür tüm tanidiklarda korona cikmaya basladi akrabalarda felan. Annem kronikhasta yasli karsi taraf ayni. Maske tamam ama yine kapali mekan napacagimizi sasirdik
Marttan beri korona var, fabrikalar kapisina kilit vurdu, hala bir avuc ülke hariç hiçbir ülkeye gidemiyoruz. Nasıl o zamana kadar asla birilerinde korona olmayacağını düşündünüz ki? ben de kendime iyimser derim.
Konuya dair birbirinden zit iki görüşüm var, birincisi
Düğüne bir hafta kala iptal edip tam iade alacağınızı sanmıyorum. Sonucta uzun bir süre düğün yasağı vardı ve o insanlarin düğünleri haftaiciye alindi. Yani bu zamanlar en uygunsuz gün ve saat bile kapış kapış gidiyor salonlar. Ve siz düğünden bir hafta önce iptal ettiniz diye onlar bir gece kapıyı kapatacaklar. Yani neden para almasınlar ki, zarara uğramış olacaklar sonuçta...
İkincisi;
Şöyle bir yazı okudum
"Türk Borçlar Kanun’u madde 136 uyarınca;
MADDE 136- Borcun ifası borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşırsa, borç sona erer. Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde imkânsızlık sebebiyle borçtan kurtulan borçlu, karşı taraftan almış olduğu edimi sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca geri vermekle yükümlü olup, henüz kendisine ifa edilmemiş olan edimi isteme hakkını kaybeder. Kanun veya sözleşmeyle borcun ifasından önce doğan hasarın alacaklıya yükletilmiş olduğu durumlar, bu hükmün dışındadır.
Türk Borçlar Kanunu’nda “mücbir sebep” tanımı yapılmamıştır"
Yani bu extrem bir dönem ve sizin yakınınızda koronali insanlar olması mücbir sebep kapsamına giriyor olabilir. Üstteki arkadaşın yazdığı gibi bir dilekçe ile paranı geri alma şansın var gibi...
Son olarak,geçmiş olsun ailene. İnşallah basit şekilde atlatirlar.

Marttan beri korona var, fabrikalar kapisina kilit vurdu, hala bir avuc ülke hariç hiçbir ülkeye gidemiyoruz. Nasıl o zamana kadar asla birilerinde korona olmayacağını düşündünüz ki? ben de kendime iyimser derim.
Konuya dair birbirinden zit iki görüşüm var, birincisi
Düğüne bir hafta kala iptal edip tam iade alacağınızı sanmıyorum. Sonucta uzun bir süre düğün yasağı vardı ve o insanlarin düğünleri haftaiciye alindi. Yani bu zamanlar en uygunsuz gün ve saat bile kapış kapış gidiyor salonlar. Ve siz düğünden bir hafta önce iptal ettiniz diye onlar bir gece kapıyı kapatacaklar. Yani neden para almasınlar ki, zarara uğramış olacaklar sonuçta...
İkincisi;
Şöyle bir yazı okudum
"Türk Borçlar Kanun’u madde 136 uyarınca;
MADDE 136- Borcun ifası borçlunun sorumlu tutulamayacağı sebeplerle imkânsızlaşırsa, borç sona erer. Karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerde imkânsızlık sebebiyle borçtan kurtulan borçlu, karşı taraftan almış olduğu edimi sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca geri vermekle yükümlü olup, henüz kendisine ifa edilmemiş olan edimi isteme hakkını kaybeder. Kanun veya sözleşmeyle borcun ifasından önce doğan hasarın alacaklıya yükletilmiş olduğu durumlar, bu hükmün dışındadır.
Türk Borçlar Kanunu’nda “mücbir sebep” tanımı yapılmamıştır"
Yani bu extrem bir dönem ve sizin yakınınızda koronali insanlar olması mücbir sebep kapsamına giriyor olabilir. Üstteki arkadaşın yazdığı gibi bir dilekçe ile paranı geri alma şansın var gibi...
Son olarak,geçmiş olsun ailene. İnşallah basit şekilde atlatirlar.
Teşekkür ederim araştırmaniz için ama sanırım okumadan cevapladiniz. Nasıl düşünemediniz derken biz subat ayının başında nişandan hemen sonra herseyi halledelim diye düğün salonunu da daha uygun tutmak için tutmuştuk. Mart başında Türkiyeye korona geldiğini düşünürsek bizim bunu planlayarak öngörerek iptal etmemiz mümkün değildi. Sürekli azalacağını düşündük yaz döneminde ve yine iptal de etmedik de. Şuanki toplam Aktif vaka 11 bin civarında gözüküyor koskoca Türkiye genelinde. Herkes düğün yapiyor maskeli şekilde diye biz de yapariz madem kapora verdik diye bekledik. Taaki insanlar bayram diye koronayi unutup bir güzel kucaklaşıp sagim solum akrabalar dahil korona olana kadar. Bunu ben değil kimse öngöremez. Korona akrabalar var digerleri temasli diye gelmek istemeyen geri kalan akrabalari da kul hakkına girip, riske atarak bile bile düğün yapamiycam. Anlatmak istedigimi sanirim daha net anlattım.

O dönemde de bu tür durumları düzenleyen maddeler oluyor. Ayrıca korona yeni çıkmadı, iptalin nasıl ve ne sürede yapılacağı, böyle bir durumda ödenecek miktar sözleşmede belirlenmiştir. Siz anne baba ya da kardeş gibi düğünün yapılmasına engel yakın akrabalarınız hasta ya da karantinada olmadığı sürece mahkemenin düğüne bir hafta kala ortaya çıkan bir iptali mücbir sebep sayacağını sanmıyorum. Zira kaç aydır corona hastalığı mevcut ve siz düğünü bir hafta gibi çok yakın bir tarihe kadar iptal etmemişsiniz. Şuanda anladığım kadarı ile düğünün o tarihte yapılmasını engelleyen idari bir yasak da söz konusu değil . Dediğim gibi sözleşmenizi bulun orada açık şekilde cayma durumu düzenlenmiştir zaten.
Sözleşmede bu şekilde birsey yazdigini hatirlamiyorum. Dediğim gibi subat başında yapilan bir sozlesme ortada daha korona yoktu. Yeni cikmadiginin bende farkindayim koronanin, sorunum şu sözleşmeyi biz subat basında yaptigimiz için (1 subat yada ocagn son günüydü sozlesmeyi kaybettim)Bu dönemde korona yoktu. Kapali bir mekan tuttuk o dönemde , korona çıktığı günden itibaren kisa surecegi yazın yok olacağı gibi haberlerle sürekli bekledik. Agustos sonuna korona bitecek ulkemizde bile dendi . Haber izliyorsaniz muhtemelen aşinasinizdir. azaliyordu da ama suan sirf akrabalardan iki aile ve temaslilari, oturdugumuz binadan 4 daire, nisanlimin binasinda da 1 kisi koronali cikti. Suan aile içinde bile öksüren akrabalarim var. Bunu nasil ongormemi düşünüyorsunuz ? Bir ay önceye kadar kimse yoktu etrafimda korona. Simdi bu insanlari nasıl bile bile düğüne cagiriyim? Haberlerde duyduklarim haric. Bir pandemi hastanesine bakin kimseye artik test bile yapmiyorlar, hastaneye bile almiyorlar dolu diye . Ben ispat etmeyim siz gidin pandemi hastanesinin etrafina bir kuyruga bakin ne demek istedigimi anlarsiniz.

Sözleşmede bu şekilde birsey yazdigini hatirlamiyorum. Dediğim gibi subat başında yapilan bir sozlesme ortada daha korona yoktu. Yeni cikmadiginin bende farkindayim koronanin, sorunum şu sözleşmeyi biz subat basında yaptigimiz için (1 subat yada ocagn son günüydü sozlesmeyi kaybettim)Bu dönemde korona yoktu. Kapali bir mekan tuttuk o dönemde , korona çıktığı günden itibaren kisa surecegi yazın yok olacağı gibi haberlerle sürekli bekledik. Agustos sonuna korona bitecek ulkemizde bile dendi . Haber izliyorsaniz muhtemelen aşinasinizdir. azaliyordu da ama suan sirf akrabalardan iki aile ve temaslilari, oturdugumuz binadan 4 daire, nisanlimin binasinda da 1 kisi koronali cikti. Suan aile içinde bile öksüren akrabalarim var. Bunu nasil ongormemi düşünüyorsunuz ? Bir ay önceye kadar kimse yoktu etrafimda korona. Simdi bu insanlari nasıl bile bile düğüne cagiriyim? Haberlerde duyduklarim haric. Bir pandemi hastanesine bakin kimseye artik test bile yapmiyorlar, hastaneye bile almiyorlar dolu diye . Ben ispat etmeyim siz gidin pandemi hastanesinin etrafina bir kuyruga bakin ne demek istedigimi anlarsiniz.
İyide hanfendi bana niye tepki veriyorsunuz, ben sadece hukuki olarak, hakimin ve kanunların bakış açısını yazdım. Mücbir sebep birden hiç öngörülemeyen durumlar için uygulanan istisnai bir madde, sizin durumunuzda ise korona kaç aydır devam ediyor, birinci derece akrabanızda ya da sizde de bu hastalık yok, bir haftaya kalana kadar ertelememişsiniz, hakimin mücbir sebep saymaması olası bir durum. Soru sorup mesleki açıdan istediğiniz cevabı alamayınca tepki gösterecekseniz neden soru soruyorsunuz, ödemezsiniz, salonda açar davayı, ne demek istediğimi anlarsınız. Ayrıca mutlaka sözleşmede, bu tür durumları düzenleyen ve ödenmesi gereken bedeli belirleyen bir madde vardır, zira bu maddeler srandart olarak yazılıyor zaten.

Son düzenleme:
İyide hanfendi bana niye tepki veriyorsunuz, ben sadece hukuki olarak, hakimin ve kanunların bakış açısını yazdım. Mücbir sebep birden hiç öngörülemeyen durumlar için uygulanan istisnai bir madde, sizin durumunuzda ise korona kaç aydır devam ediyor, birinci derece akrabanızda ya da sizde de bu hastalık yok, bir haftaya kalana kadar ertelememişsiniz, hakimin mücbir sebep saymaması olası bir durum. Soru sorup mesleki açıdan istediğiniz cevabı alamayınca tepki gösterecekseniz neden soru soruyorsunuz, ödemezsiniz, salonda açar davayı, ne demek istediğimi anlarsınız.
Ben size tepki gostermiyorum korona yeni çıkmadı, mucbir sebep değil diyorsunuz ama amcamin karisinda var birinci derece olmasa da onun akrabalarinda var, amcamlarla temasli baska akrabalar var, birlikte kurban kesen. Bu duyuldu, duyulmasa bile zaten kimseyi riske atamam. Ben size istediğim yaniti vermiyirsunuz demiyorum. Yorum yaptiginiz için teşekkür ederim ama okumadan yorumluyorsunuz. Subatta korona yoktu, Agustosa kadar da biteceğini Kendi sağlık bakanimiz dahi planliyordu. Ben nasil öngöreyim?
Kaldi ki korona var diye yeni cikri diye degil, akrabalarda var korona diye iptali istiyorum. Yoksa mesafeli dugun yine yapacaktik ki bekledik bir hafta kalana kadar. Aslinda bir hafta kala pozitif ve temaslilar belli oldu bunu da ben son güne bırakıp karar vermedim. Bu zamana denk geldi

Ben size tepki gostermiyorum korona yeni çıkmadı, mucbir sebep değil diyorsunuz ama amcamin karisinda var birinci derece olmasa da onun akrabalarinda var, amcamlarla temasli baska akrabalar var, birlikte kurban kesen. Bu duyuldu, duyulmasa bile zaten kimseyi riske atamam. Ben size istediğim yaniti vermiyirsunuz demiyorum. Yorum yaptiginiz için teşekkür ederim ama okumadan yorumluyorsunuz. Subatta korona yoktu, Agustosa kadar da biteceğini Kendi sağlık bakanimiz dahi planliyordu. Ben nasil öngöreyim?
Şubatta öngöremezdiniz ki o zaman bile dünyada korona diye birşey vardi ve ülkemizde bekleniyordu; ama zaten hazirandan beri sayılar bir türlü azalmıyor, sizin sıkıntınız süre açısından son ana bırakmanız, neyse ben mesleki tecrübe ve öngörümü yazdım. Karar, hayat ve para sizin.

Şubatta öngöremezdiniz ki o zaman bile dünyada korona diye birşey vardi ve ülkemizde bekleniyordu; ama zaten hazirandan beri sayılar bir türlü azalmıyor, sizin sıkıntınız süre açısından son ana bırakmanız, neyse ben mesleki tecrübe ve öngörümü yazdım. Karar, hayat ve para sizin.
Evet mart başında ülkemizde görüldü malesef öngöremedim en azindan pandemi olacağını. En mutlu günüm İcin heycanlanmak yerine aglamakla geçti Tüm bu süreç. Gerçekten her bakımdan yipratici ve hayal kırıklıklariyla dolu. Artık onlari da geçtim yakinlarda da çıkınca tek temennim artık sadece sağlık olsun yani deyip vazgeçmek zorunda kaldim.teşekkür ederim.

Back
X