- Konu Sahibi hayatincoptenekesi
-
bölge çalışma mahkemelerine gidip şikayetçi olun. genellikle bu tarz şikayetleri çok ciddiye alıyorlar ve sorunları çözüyorlar.
canım geçmiş olsun. sana fikir veremicem çünkü kelin ilacı olsa başına sürermiş. benim de başıma benzer bi olay geldi. ben parayı alamadım, alabileceğimi de zannetmiyorum. çoktan da vazgeçtim ama eşim vazgeçmiyor. konu davalık oldu. bişey çıkacağını sanmam ama böyle adamlarla baş olmuyo. vereceğini sanmıyorum pek. bi avukata falan danış istersen.
benımde eşim bosver bırak gıtsın o para dıyor ama zoruma gıdıyor yaa, emegım o benım..
ustune ustluk gordugum muameleye bak.
sankı sadaka ıstedık, sonucta hakkım olanı ıstıyorum...
bölge çalışma müdürlüğüne gidip şikayet edebilirsin şikayetten sonra sadece senin değil tüm şirketi ssk dan daha sonrada vergi dairesinden gelip incelemeye alıyorlar. muhasebeciyim bu konuda yaşamış biri olarak söylüyorum. sana işyerinden noter kanalıyla işe davet yazısı falan göndermediler tahminimce primleri yüzde 90 san ssk da göstermemişlerdi. bundan yüklü bi ceza alırlar. iş kanunu biliyormuşcasına patronunla konuşup kalan paranı iste vermiyorsan ben şikayetimi yapıcam de çalıştığın süreiçinde hiç bordro aldınmı aldınsa incele primlerini göstermişlermi bak. eşimin arkadaşını bişi söylemeden çıkardılar şikayet edicem deyip avukat yoluyla tebligat gönderdi karşı taraf o kadar tutuştuki maaşının 20 katı tazminat bir de avukat masrafını aldı. bunlar yaşandı çekinme paranı kimseye yar etme
doğru diyosun hakkın ama adam vermiyosa napcan, silah zoruyla alamazsın ki.. benimki daha karmaşık bi olaydı. maaşımı hep tam aldım ama iş yeri benim üstüme olduğu için vergi borcunu benim üstüme yıktı. neyse inşallah alabilirsin..
eğer söylediği sözleri teyit edebilecek biarkadaşın varsa arkanda duracaksa bunuda şikayetine ekle çünkü işveren yüz kızartıcı bi suç işleyip de işden ayrılırsan o yüzdende ayrı bi ceza verilir.
aynen yaşadığımı anlatıyorum. işe başlayalı 3 ay olmuştu. benim patronum ne para alıyosan onu sskda gösterir faturasız asla mal vermezdi. orda çalışan bieleman babam öldü deyip 3 günlük iznini aldı gitti. gidiş o gidiş ortada yok 3 ay geçti yok sonra hastaraporu gönderdi. rapor bitti. gene yok işden çıkışını yapmadık. noter kanalıyla işe davet yazısı gönderdik adam gene ortada yok. 2 defa noter yoluyla davet yazısı gönderdik gene yok sonra yasal süreç bittiği için çıkışını gerçekleştirdik. patronum işdençıkarıldıkdan 1 hafta içinde şikayette bulunacak dedi. hakketen adamşikayet etmiş maaşının 3katını yazdırmış hiç para vermediler demiş geldiler bölge çalışma müdürlüğünden verdik bordroları, noter davet yazılarını, dr. raporlarını, aldığı parayı (imza karşılığı olan), ssk bildirgelerini, incelediler bişi çıkmadı sonuçta ceza yemedi içerdeki parasını da imza karşılığı kendisine verdim.
yasal süreç bu şekilde işliyor bunlardan biri bile eksikse cezayı alıyor. eğer tamsa sadece işçiye vermesi gereken parayı veriyor olay kapanıyor. çalışma bakanlığı vergi kaçırma ssk ücretlerini tam göstermemeleri nedeniyle bukonular üstünde çok duruyor anında da el koyuyor. merak etme devlet alacağı olduğunda aslan kesilir
canım o nkonusmaya sahıt olan ıkı kısı var ama dur bakım ıkna edebılecek mıyım? denemekten zarar cıkmaz.
bugune kadar herhangı bır ımza karsılıgı para almadım. tek bır sefer ıcın hesabıma yatırılan ucret var.
hıc bordro ımzalamadım, hıc davet yazım yok(gelmedı)(zaten ıstıfa mektubu ıle ayrıldım oyuzden gondereceklerını sanmam)
az once kontrol ettım ıse basladıktan onbes gun sonra baslamıs ssk. cıktıgım gun bıtırılmıs.
fırma benden herhangı bır alacagım olmadıgına daır bır yazı ıstedı. bende cevabı maıl olarak bana odeme yaptıklarında onlara bu evragı gonderecegımı bıldırdım.
mesela benım bıldıgım vergı ıadelerını falan da odemelerı lazım dı bana.
eskı sırketımde bır form dolduruyorduk ve her ay belırlı bır ek ucret alıyorduk, bunu da yapmadım mesela bur ısyerınde.. bunun ıcın ne yapmalıyım?
Artık onlarda tek kurusumun bıle kalmasını ıstemıyorum...
demın bolge calısma mudurlugunu aradım kısaca derrdımı ozetledım alo 170ı arayın dedıler
ulaşmaya calısıyorum.
bakalım nolcak
cok sagol yardımın ıcın en azından elım bos cıkmayacagından emınım artık..
azönce yazdıklarımın hepsi gitti özet geçiyorum
normal çalışma sürecinde işveren
1. işe başlamadan önce işgirişi yapacak
2 sözleşme yapacak
3 bordro verip imzalatacak
4 banka yoluyla maaşını verecek
5 işden çıkardığı takdirde (yüz kızartıcı suç olmadığı sürece) 6 ay boyunca senin yerine kimseyi alamıyacak
6 işden çıkaracaksa 3 kez yazılı olarak 3 şahitle ikaz ettiğine dair tutanak tutturacak
bunları yapmayan işyeri ceza alır
primlerini de kanıtlaman için gene 2 şahit bulursan alırsın
primlerini de kanıtlaman için gene 2 şahit bulursan alırsın
şimdi aklıma geldi primler için mutlaka bi yerde tutuyolardır. patronunun özel bilgisayarında bile olsa el koyarlar.
google da iş kanunu ararsan daha çok şey varda ben aklıma gelenleri yazdım uzun zamandır iş kanunu takip etmiyorum 3 yıl oldu çalışmayı bırakalı değişen bişiler olabilir
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?