Yöresel Tarif Azerbaycan usulu Yaprak Dolmasi (resimli)

Yöresel Yemekler

Nelya

NiLoVski
Kayıtlı Üye
16 Şubat 2009
4.748
13
318
36
- Yurtdışı
4-6 kisilik
450 gr kirmizi et (koyun ve ya mal eti)
1 orta buyuklukte kucuk kucuk dogranmis sogan
1/2 bardak yumru pirinc (yumru derken belki anlamazsiniz,yani uzun olmayan :))))
1/2 tutam kucuk kucuk dogranmis dereotu
1 cay kasigi nane
1 cay kasigi tuz
zevke gore karabiber
80 buyuk ve ya 40 kucuk uzum yapragi
3 yemek kasigi erimis tere yagi
1/2 bardak sicak su

1.Dolmanin icini hazirlamak icin eti,sogani,dereotunu,pirinci 1 kabda iyice karisana kadar yogurun.
d9bf97b0a52e.jpg
2.Yapragi hazirlayin.Eger taze yaprak kullaniyorsaniz 1 tencerede su kaynatin,yapragi onun icinde 2 dk kadar bekletin.Bu yapraklarin yumsamasi icindir.Sonra yapraklari sudan cikartin,suyunu iyice suzun ve saplaklarini kesin.

c1431daedafd.jpg

Eger tuza koyulmus yaprak kullaniyorsaniz,yapraklari sudan gecirin ki,tuzu gitsin.Eger yapraginiz sertse,o zaman yine su kaynatip yapraklari 2 dk icinde bekletin ki yumsasin.
Eger yapraklar cok buyukse,o zaman onlari 2-ye bolun.

3.Her yapragin ortasina ortalama 1 cay kasigi kadar iclik koyun.1 elinizle dolmayi tutun,digeriyle onu sarin.(sarmayi bilmeyen yoktur sanirim aramizda)

9b3a7524721c.jpg

4.Sardiginiz dolmalari tencereye bir birine yakin ve kat seklinde dizin.Eger taze yaprak kullandiysaniz,aralara biraz tuz serpin.

5.Dolmalarin uzerine erimis tere yagi ve sicak suyu dokun.Sonuncu katin uzerine bi tabak yerlestirin ki dolmalar pisdikleri vakit acilmasin.Tencerenin kapagini kapatin ve dolmani evvel biraz kaynatin,sonra ocagi biraz kisin,azaltin.ortalama 1saat 30 dk pisirin.Pismis dolmanin yapragi ve ici yumsak olmalidir.Suyu da cekilmelidir.

e35da86145ab.jpg

6.Dolmayi sarimsakli yogurtla servis edin.(istege gore sarimsak olmaya da bilir)

5f99700793e8.jpg

(NUŞ OLSUN) AFIYET OLSUN!!!​

Son düzenleme:
ince ince sarılmış zeytin yağlı türk işi dolmasının yerini hiçbirşey tutmaz...şakkıdı
ellerinize sağlık...güzel görünüyor...a.s

Ellerine emeğine sağlık canım ama Türkişşş daha güzel valla:)

turkis dolma yemedim bilmiyorum ama bu resimdeki gibi sarmiyorum ben.uzun uzun sariyorum ole olunca daha ince oluyor.resmi internetden buldum kendi el isim degil:) ama tadi harika.hic bir dolmayi kiyaslayamam onla.

turkis dolma yemedim bilmiyorum ama bu resimdeki gibi sarmiyorum ben.uzun uzun sariyorum ole olunca daha ince oluyor.resmi internetden buldum kendi el isim degil:) ama tadi harika.hic bir dolmayi kiyaslayamam onla.

Özlem arkadaşımızda bende yazdığım gibi resim koyunca onun internetten alındıgını bilemeyiz canım..Bende bunu yemediğim için bilmiyorum...

arkadaşım bunda alıncak gücencek ne var...biz sana kötü bir eleştiri yapmadık ki...
madem internetden aldın neden alıntı diye belirtmedin...
sana da hakaret edici hiç birşey söylemedik...kaldi ki senin yukarıdaki dolmanın iç harcı bizim
yaptığımız dolmalardan hiç de eksiği var fazlası yok...lütfen yanlış anlamaya sebebiyet vermeyelim..
ellerine kollarına sağlık...

Bende alıncak gücencek birşey göremedim Özlemcim..Ayrıca belirttim Ellerine sağlık diye ama herhalde yanlış anlaşıldık..Neyse...

duyguegeye yazdigim gibi tatlar tabiki tartisilmaz ama ben biraz gucenmistim dogrusu.alinacak birsey yazmadiniz ama ben boleyim iste...kusura bakmayin kizlar...Alinti oldugunu da turkce site deyil diye belirtmedim.ama sadece alintidir yaza bilirdim evet:)

duyguegeye yazdigim gibi tatlar tabiki tartisilmaz ama ben biraz gucenmistim dogrusu.alinacak birsey yazmadiniz ama ben boleyim iste...kusura bakmayin kizlar...Alinti oldugunu da turkce site deyil diye belirtmedim.ama sadece alintidir yaza bilirdim evet:)

Gücenme canım senin yaptığında gayet güzeldir emek vermişin daha ötesi varmı tekrar emeğine sağlıkalkisalkisalkis

sarmanin dolmanin her cesidini severim eline saglik canim
benim yemis kadar oldum

şu an yaprak sarma aşeriyordum evde her yer kokuyor ve birden bunuda gördüm şimdi eşime msj çektim bulsun getirsin tüm hamileliğim boyunca hiç aşermemiştim bu süpriz oldu şu an Azerbeycan a dahi gelebilirim düşün

ya gelip gidip aynı sayfayı açıp bakıyorum..

mutlaka deniycem,hatta bunu güveç tenceresinde pişirip,lokum gibi yutmak lazım bence...cokacimcoook

Offf Allah'immm.Sarmaya bakkk.En sevdigim yemeklerden biridir.

Hele bizim sebze dolmamiz, o da harika olur.Ama sarikökü bulamazlar diye
veremiyorum ben tarifini.

biz dereotu koymayiz..
sarmalarimiz zaten cok benziyor..pirinc koyuyorsunuz ruslarda sadece kiyma koyup kapatiyor..
pirinc ve kiymayla cok lezettli oluyor..
canim cektiiicokacimcoook

çok güzel bir tarif tatlım ellerine sağlık.hoş öyle minik sarma da insanı doyurmaz da neyse.biz de uzununu yaparız.:)

cnm bence çok güzel ellerine ve emeklerine sağlık.farklılık her zaman güzeldir..her defasında aynı şeyi yemek insanı sıkıyor değişik tatlara ihtiyacımız vardı ki sen bu noktada bize ilaç oldun fikrine yüreğine sağlık...

Back
X