B17 Vitamini ve Kanser
B17 vitamininin kanser üzerine etkisinin ,vücuda girdiğinde hidrojen siyanür oluşturarak kanserli hücreleri yok etmesinden ileri geldiği söylenmektedir. Ancak bu enzimlerin salgılanarak dokulara ulaşması için sadece B17 vitamini yeterli değildir ve anti-kanserojen beslenme ve düzenli egzersiz içeren bir programla birlikte uygulanması önerilmektedir. Klinik testler B17 vitaminin A, C, E, B15 vitaminleri ile birlikte alındığında kansere karşı daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Fakat B17 vitamininin kanserli hücreleri ortadan kaldırma ve kanserin yayılmasını durdurma üzerine etkisiyle ilgili daha çok bilimsel araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. B17 vitamini ABD Gıda İlaç Dairesi ve Ulusal Tıp Enstitüsü tarafından “kanser önleyici” olarak kabul edilmemiştir. Amerikan Kanser Derneği web sitesine göre “B17 vitaminin kanseri tedavi edici özelliğiyle ilgili somut bir bilimsel araştırma sonucu bulunmamaktadır”.
B17 Vitamini Nelerde Var?
B17 vitamini bakımdan zengin besinler genellikle çekirdekli meyvelerdir. En çok B17 vitamini kayısı çekirdeğinde bulunur ancak şeftali, kiraz, erik ve nektar tohumları da yüksek oranda B17 vitamini içermektedir. Bu meyveler dışında elma çekirdeği, üzüm çekirdeği, çilek, ahududu ve böğürtlenden bu vitamini almak mümkün.
B17 Vitamini Bulunan Çekirdekler: Elma çekirdeği, kayısı çekirdeği, kiraz çekirdeği, keten tohumu, darı, nektarın çekirdeği, şeftali çekirdeği, armut çekirdeği, erik çekirdeği, kabak çekirdeği.
B17 Vitamini Bulunan Fasulyeler: Siyah fasulye, börülce, bezelye, nohut, lima fasulyesi, bezelye.
B17 Vitamini Bulunan Diğer Gıdalar: Acı badem, kaju, okaliptüs yaprağı, ıspanak, tere, pancar, atlı patates, bambu yaprağı.
B17 Vitamininin Zararı Var mı?
B17 vitamininin zararları ile ilgili araştırmalar bu vitaminin (Laetrile ) özüt olarak ağız yoluyla alındığı taktirde bazı kişilerde siyanür zehirlenmesine neden olduğunu göstermektedir . Siyanür zehirlenmesinin ilk belirtileri ise nefes darlığı, zihin karışıklığı, halsizlik, bazı durumlarda baş ağrısı, baş dönmesi ve uyku halidir. Ağız içi ve ciltte kızarma veya pembeleşme görülebilir. Şiddetli siyanür zehirlenmesi ise nöbetlere, komaya ve nefesin durmasına yol açabilir.
Sonuç olarak B17 vitamini (aslında vitamin değil doğal bir bileşendir) hakkında görüşler 2 uçta yer alıyor. B17 vitaminini destekleyenler bu vitaminin kanserin tedavisinde kilit rol oynadığını savunurken özellikle ABD başta olmak üzere çeşitli sağlık kuruluşları B17 vitaminin kanser üzerinde hiç bir etkisi olmadığının altını çiziyor hatta zehirlenmelere yol açabileceğini belirtiyorlar. Ülkemizde ise bu konuyla ilgili yapılmış bir araştırma veya Sağlık Bakanlığı tarafından verilmiş bir öneri bulunmuyor. İnternet üzerinde yaptığım araştırmada aynı bilimsel araştırmalar gibi 2 ayrı noktayı işaret ediyor. Bazıları B17 vitamininin gerçekten işe yaradığını söylerken bazıları bunun sadece ticari bir aldatmaca olduğunu savunuyor. Bu durumda net bir bilgi bulunmadığı için alternatif kanser tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağı konusunda en doğru bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz..
Kaynak:iyi gelen yiyecekler