Balikesir///Ayvalik

Elif

Onur Üyesi
Pro Üye
12 Temmuz 2006
34.859
29.785
60
Bu Görsel Silinmiş veya Bulunamadı! Sarımsaklı Plajı:
Ayvalık'a 7 km. mesafedeki bu doğal kum plaj yörede denize girilecek en güzel yerdir. Turistik potansiyelin çoğunluğunu buradaki otel, motel, pansiyon ve eğlence yerleri oluşturur.
Alibey (Cunda) Adası:
Ayvalık'a, denize dolgu yapılarak bağlanan bu ada karadan 8 km., denizden 3 km. mesafede olup manzarasıyla, zeytin ağaçlarıyla ve gözlerden ırak kumsallarıyla bir doğa harikasıdır. Adanın eski yerleşim merkezinde bulunan balık restaurantlarında yıl boyunca taze deniz mahsulleri yiyebilirsiniz.
Şeytan Sofrası:
Ayvalık'a gelen herkes tarafından ziyaret edilen bu tepeden Ayvalık, Sarımsaklı ve çevredeki adacıklar panoramik olarak seyredilebilmektedir. özellikle gün batımında olağanüstü bir manzara sunan bu yerde büyük bir kaya parçasının üzerinde şeytanın ayak izi olduğuna inanılan bir çukura para atılarak dilek tutulması yöresel bir inanış sayılmaktadır.
Tımarhane Adası:
Sarımsaklı yarımadasının en uç noktasında taş bir manastır olup manzara ve iklimin güzelliğinden ötürü 70 yıl öncesine kadar sinir bozuklukları tedavisinde değerlendirildiği bilinmektedir
Taksiyarkis Kilisesi:
Ayvalık'ın içinde yeralan bu kilise mimari tarzı, mermer oymacılığı, tavanındaki dini freskleri, ikonaları ve 130 yıllık tarihe sahip balık derisi üzerine yapılmış aziz resimleri ile ünlüdür.
Aya Nikola Kilisesi:
Alibey Adasındaki bu kilise İncil'den alınmış temaları yansıtan süslemeleri ile ünlü
 
begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonlarini kullaniniz aksi takdirde mesajlariniz silinecektir resim ve bilgi paylasimi disinda sohbet etmeyiniz
 
belkıde hayatımın sehrı...belkıde unutamıyacagım bır anı...yıllar once daha ılkokuldayken basladım orda yasamaya...ama belkı asırlar kadar uzun gectı.belkıde goz acıp kapayıncaya kadar kısa...o zaman farkına varmıyordum belkı benımsemıstım ...sadece yasıyordum.zaten cok kucuktum ve hıcbırseyın farkında degıldım..yıllar gectı...koskoca on yıl...ve ben artık zorla benımsedıgım ayvalıktan ayrılmak uzereydım...ılk basta sevmedgım...alısamadıgım...sonrada vazgecemedıgım...belkıde en guzel yıllarım...genclıgımı gecırdıgım ıcın...sankı sımdı yaslımıyım....hayır...ama evlılık ınsana boyle bır olgunluk yukluyor ıste....özluyorum sımdı...cok ozluyorum....orda okudum...yasadım...sonra sadece tatıl ıcın gıder oldum ve sımdı....sadece ruyalarımda gorur oldum....buyulu gıbı...sımdı farkına varıyorum....o kadar ozledımkı....orda dogmadım ama....oranın havasını soludum....belkıde ondan....bır evımız vardı....o kadar sevıyordumkı...alırken bıle daha ufacık olmama ragmen hungur hungur aglamıstım burayı alalım noolur baba dıye...ve o ev bızım oldu....sekız yılımız gectı orda....sureklı yasadıgımız eve artık sadece yazları gıder olduk.baska bır sehre tasıdık hayatımızı....memleketımıze....kızmet mı kadermı artık....hayatımızı burda kurduk...ve yavas yavas hayatımızdan cıkmaya basladı ayvalık....ben evlenmeye karar verınce evımız satıldı....cunku annem ve babama gore ayvalık bana cok uzaktı ve...olmadı ıste...ev satıldı...ve ben evlendım burda yasamaya basladım....her yaz tatıl donusu buraya donerken ayvalıgı ızledıgım tepeden son kez seyrettım....bılıyordum....evet bu senı son gorusum....bıttııııı...hepsı bu kadar....ve butun bagımızı kopardık ordan...ama ben yıllar gecmesıne ragmen hala ruyalrımda yasıyorum evımı odamı....artık evlıyım.bır anneyım ama....hala ozluyorum....hayatımda allahın bana verdıgı bır armagan sankı...aslında kısacık gecen bır on yıl....megerse ne kadar degerlıymıs....ne kadar guvenlıymıs....megerse ne kadar benımmkıskı....o kadar ıcıme ıslemıs...her gece gıdıyorum ruyamda...belkıde artık sadece ruyalarımda varsın....annemın babamın verdıgı huzur belkıde orda gecırdıgım gunlerı belkıdıe bu yuzden ozlıyorum....anılarımı....heryerde arıyorum ama hıcbıryer benzemıyorkı....megerse aslında ben cennette yasamısım....ve sımdı uzak oldugm ıcın bunun farkındayım.........evet yazdıklarım hıcbır baslıga uymuyor degılmı....sadece ıcımı dokmek ıstedım....acaba benmı cok duygusalım....benım gıbı bır sehrı bu kadar ozleyen baska bır ınsan varmıdır....bılmıyorum...ama o kadar ısterdımkı...yenıden gorebılmeyı....ama artık o kadar zor vce o kadar uzakkı...belkıde bu benı daha cok ozleten....kımbılır....ozluyorum herseyı......gecmıse ozlem belkıde...bırkac anımı orda yenıden gecırmeyı nasıl ısterdım...sıır gıbı....hayal gıbı....roman gıbı....anlatamamkı....meger yasamak lazımmıs.... bır defa o havayı solumak lazımmıs....o kadar ozledımkı ayvalık senı....
 
Dikililiyim.Ayvalık'a bayılıyorum.Muhakkak her sene giderim."RAKI BALIK AYVALIK..."
 
bende balikeirliyim aslen .ayvalikta kayinpederim oturuyo.güzel bir yer maviyle yesim karimi cennet
 
794c8627-70b2-41d0-86df-5ca979fc252b.jpg


ec98712e-ee21-44b9-b0bd-04a526b9d205.jpg
34cf3d57-b447-49ff-b003-0139da2e67c4.jpg
4e2b7eab-f2cf-4ef3-ad0e-4157571fb87b.jpg
6400d353-7a3e-4531-a9d0-0c09ff58c272.jpg
 
İlle de Ayvalık

Yaz ne kadar çabuk geldi de geçiyor. Günler bile kısalmaya başladı şimdiden... Ne kadar çok gezilecek, ne kadar çok görülecek yer var. Bilinen yerler, bilinmeyenler. CNN Türk için çektiğimiz Sahil Günlüğü sayesinde köşe bucak, durak durak, kameraman arkadaşımla benim... Birkaç haftadır güneydeyiz. Buralar müthiş. Ama, yine de illa ki, Ayvalık. Bir fırsat bulup, haftasonu için bu güzel kente kaçıyorum. Kalsam şuralarda... Kalsam şuralarda; Cunda’ya geçsem, Taş Kahve’ye... Bir taraftan Midilli’yi, öbür taraftan Ayvalık’ı seyretsem; balık-rakı, bol yeşillik ve temiz havayla günümü gün etsem...

Ayvalık’a çalışarak gidin!

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi, buram buram tarih kokar. Dar sokakları hikaye dolu, insanı medenidir. İklimi hoştur. Yazı fazla bunaltmaz, kışları ılık geçer. "Eşşek rüzgarı"na tutulmadığınız sürece, Ayvalık şahane bir liman kasabasıdır. Denizi – sevdiğim gibi- serincedir. Havada da rahatsız edici bir nem yoktur. Kazdağlarından gelen temiz havayı bolca çekin içinize! İki günde enerjiniz yerine gelir. Deniz güneş tatili yapmak isteyenler için plaj da var, günlük gezi teknesi de. Ama “Ayvalık’ı gerçekten tatmak, bu kente gönlümü açmak istiyorum”, diyorsanız, o zaman biraz ön hazırlık yapmalısınız. Bir defa, bu güzelim sokaklarda bilerek yürümelisiniz. Mübadeleyi, Girit'ten ve Midilli'den gelenleri, gidenlerin bıraktığı izleri tanımalısınız. Midilli'den gelenlere "Adalı", Girit'ten gelenlere de "Gritikos" dendiğini öğreneceksiniz. Evlerin zarif kıvrımlarını göreceksiniz. Cunda'daki turistik balıkçıların ve uydurma Ayvalık tostunun, sadece yüzeysel bir gezi rotası olduğunu anlayacaksınız! Perşembe günleri Ayvalık'ın pazarı. Karşı kıyıdan, ellerinde boş bavullarla akın akın pazara geliyorlar. Ayvalık perşembe günleri tabir yerindeyse talan ediliyor. Lokantalarda yemek, dükkanlarda da mal kalmıyor. Gezinizi bir perşembe akşamı başlatmamanızda fayda var.

Cunda veya Alibey

Ayvalık’tan bir köprüyle Lale Adası’na, oradan da “Türkiye’nin İlk Boğaz Köprüsü” ile Cunda veya Alibey Adası’na ulaşmak çok kolay. Ayvalık'tan yürüyerek gidilebiliyor. İsterseniz otobüs veya motorla da geçebilirsiniz ama ben her defasında 8 km.'lik yolu yürürüm. Yavaş giderim, iki saate yakın sürer ve bana çok iyi gelir. Yazın Ayvalık’tan kalkan motorlarla limana yanaşmanın keyfi başka, o da ayrı. Alibey, Ayvalık Koyu’ndaki irili ufaklı 22 adadan yerleşime açık olan tek ada. İlk bakışta bir sahil caddesi, bir arkasından geçen ana yol ve onları dik kesen birkaç sokaktan ibaret zannedebilirsiniz. Oysa zaman geçtikçe, her sokağın başka bir kimliği olduğunu göreceksiniz. Cunda’da hayat başka türlü akar. Sanki zaman daha anlamlı, sanki dostluklar daha derindir. Yemekler leziz, güneş batışları şahanedir.

Ne yapılır?

Bolca yürüyüş. Ayvalık sokakları güzel bir parkur. Cunda’yı da çepeçevre yürüyebilirsiniz. Necdet Kent Kütüphanesi’ni mutlaka görün. Tepede bir çay için. Müthiş bir manzara... Cunda’da Pateriça’ya mutlaka gidin. Ayışığı Manastırı’na kadar yürüyün. Manastır 1771 yılında inşa edilmiş. Cunda’da Taş Kahve’de oturup güzel bir kahve için. Tekne turu yapmanızı öneririm. Sahildeki teknelerle anlaşabilirsiniz. Fiyatlar bu mevsimde daha makul. Ayvalık’ı keşfedin. Yalı Pansiyon'un bahçesine, orada kalmasanız bile, gidin. Çetin amcayla sohbet edin. Şeytan Sofrası ve Cennet Tepesi'ne gidin. Kazdağları ve Bergama'ya günübirlik gidebilirsiniz. Ayrıca, Schengen vizeniz varsa, Midilli'ye feribot var. Yolculuk 1,5 saat sürüyor.

Ne yenir?

Bolca ot, balık ve zeytinyağı... Burası bir cennet, her yemek apayrı bir lezzet. Dolması yapılan kabak çiçeği, istifno otu, şevketibostan, turp otu, radika, enginar... Üzerlerine bolca has zeytinyağı. Tabii balığı ihmal etmeyin. Ben yöresel balık “papalina”ya pek bayılmam. Ama onun dışındaki her balık ve deniz ürününü mutlaka tadın. Şehir merkezindeki mini hal içindeki balıkçıları deneyin. Şehir Kulübü'nün mezeleri son derece lezzetli, fiyatları da uygun. Benim favorim, hemen belediyenin arkasındaki Çorbacı Mehmet Usta. Kabak çiçeği dolmasının tadına diyecek yok. Bir de tabii tatlı olarak Yeni Güler Pastanesi'nin malları. Baklavası bile zeytinyağlı yapılıyor. Üzüm suyu ile tatlandırılmış, sakızlı ve tabii ki yine zeytinyağlı kurabiyelerinin tadını anlatabilmem olanaksız... İlla isterseniz, Avşar'dan Ayvalık tostu yiyebilirsiniz. Sahibi iflah olmaz bir Hülya Avşar hayranı. Bir de karadut dondurması ve sakızlı dondurma yiyin. Birçok yerde var, en güzeli balıkçıların önünde, sahildeki.

Nerede kalınır?

Cunda Oteli: Bir klasik. Tel: (0266) 327 19 43

Chez Beliz: Ayvalık’ta. Beliz’in yeri başkadır. Tel: (0266) 312 48 97, www.chezbeliz.com

Yalı Pansiyon: Benim favori pansiyonum. Tel: (0266) 312 24 23, www.yali-pansiyon.com

Haliç Park Hotel: Büyük ve iyi bir otel, sadece şehirden biraz uzakta. Tel: (0266) 331 52 21

Ortunç Otel: Bir Ayvalık klasiği. Cunda'da, plajı mavi bayraklı. Tel: (0266) 327 11 20

Kapya Apart Otel: Cunda’da. Odalar havuza açılıyor. Tel: (0266) 327 24 71 - 72 www.kapya.com.tr

Sızma Han Otel: Ayvalık’ta. Yeni ve çok hoş bir butik otel. Kalmasanız bile uğrayıp bahçesinde birşeyler için. Tel: (266) 312 77 00 BUTİK SIZMA HAN



Fatih Türkmenoğlu
 
X