Bayan mı, kız mı, kadın mı?

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.715
http://t24.com.tr/yazarlar/senay-tanrivermis/bayan-mi-kiz-mi-kadin-mi,11812

Türkiye’nin en çok izlenen programı Survivor’da, yarışmacı kadınlara açıktan kadın denilemiyor ya da denmiyor. Son derece pırıl, temiz, cici, esprili ve uysal sunucu Alp Kırşan yarışmaları anons ederken ya kızlar diyor ya da bayanlar diyebiliyor. Aynı şekilde ağabeyi Acun’da kızlar demeyi tercih ediyor. Erkekler ise kesinlikle erkekler! Yani onlara kesinlikle ve hiç ‘bay’ denilmiyor.

Allah aşkına ‘bunda ne var’ demeyin! Sorum çok basit; Neden kadınlara kadın demek zor geliyor? Burada yamuk, aksi, yanlış veya eksik bir durum varsa neden erkeklere de ‘baylar’ şeklinde hitap edilmiyor?

Kadın olmak neyi çağrıştırıyor da hepsi yetişkin koskoca kadınlara ‘kızlar’ veya ‘bayanlar’ kelimesi daha uygun bulunuyor? Açık açık kadın olmak neyi temsil ediyor acaba? Ve neyi temsil eder korkusuyla başka kelimelere sığınılmaya çalışılıyor? Kadına açıkça kadın demekten kaçınanların bir takım hastalıklı bilinçaltlarını azıcık kaşımaya, temizlemeye, dürtmeye cidden ve acilen ihtiyaçları yok mu?

‘Kız mı kadın mı bilemem’ diyenlerin iktidarında bu ayrıma gizliden ve açıktan çok fazla kafayı takınca dil de böyle tutulmalar ve kendiliğinden yasaklı kelimeler mi oluşuyor acaba? Bir türlü kadın diyemeyenler kalıpları, dayatmaları ve önceden tanımlanmış baskıcı toplumsal cinsiyet rollerini açıktan pekiştirip onaylamıyor mu?

Yok canım ne ilgisi mi var? Eh o zaman erkeklere de ‘baylar’ veya ‘oğlanlar’ veya ‘adamlar’ veya işte başka bir kelimeye ihtiyaç yok mu? Kelimeler önemlidir çünkü sözcükler aracılığıyla değişen, gelişen ya da sınırlarla sabitlenen düşünce sistemi tüm ilişkilerin ve güç dağılımının yeniden üretilmesini ya da öldürülmesini bile sağlayıcıdır. Kadına kadın diyemeyince ne yazık ki kadın olunamamaktadır, hatta kadın olmak yasaklanmaktadır, dahası bu yasak ayıplanmaktadır. Ağza dahi alınması ayıplı, günahlı, çirkin ve kaba bir var oluşa işaret etmektedir.

Zaten yarışmacılar da bağyaanlara bayağı hakaret ve eziyet edip kaba davrandıktan sonra kızlarla kavga bile etmeyeceklerini çünkü kızların erkeğin dengi olamayacağını söyleyip duruyorlar. Yani uğraşmaya değmez bağyanlarla! Çünkü kızlar (bayanlar) zayıf ve muhtaç yaratıklardır.

Bu bağyan meselesi çok bayat biliyorum ve umuyorum ülke de tüm kadınlar bağyan olmaktan kurtulup gayet net kadın olduklarını ilan ederler bir gün… Mesela hanımlardan biri çıkar ve der ki ‘Acun Bey, ben kız ya da bağyan değilim, kadınım! ‘Kadın’ yerine kullanılan bir diğer kelime de ‘hanım’dır çünkü direkt ve açıktan kadın olmak çok fena terbiyesiz, ahlaksız, ayıp ve günah şeyler getirir birilerinin aklına.

Oysa adı bile olmasa kadın, kadındır. Kadın kadındır, bağyan, hanım, kız da babandır Survivor!

ETİKETLER

valla yazı biraz gereksiz sert olmuş, bayan kelimesi tamam, hoş olmayan gereksiz bi kelime, ama kızlar denmesinde ne var anlamadım bu çocukluktan beri gelen ağız alışkanlığı, orta yaşlı, yaşlı kadınlar sosyal medyada "kızlarla buluştuk" yazıyor, bu bi yakınlık, samimiyet ifadesi, "kadınlarla buluştuk" dese kulağıma garip gelir ama bunun cinsellikle bi alakası yok
Mesela BDV kızlar derime bi çare diye başlık atıyor, kızlar ne dersiniz, kızın yerin kadın koy aynı duygu ve ifade elde edilemiyor

Yıllardır bu tarz kelimeler kullanıldığı için alışkanlık sizinkisi. Yoksa kadın dememenin altında tamamen ataerkil yapının ortaya çıkardığı cinsiyetçi bir zihniyet yatıyor. Kız:bakire Kadın:evlenmiş,dul gibi kodlanmış resmen. Erkekliğe gelince niye böyle bir ayrım yok bir düşünün? Size normal gelebilir ama değil efendim. Bunlar artık "gender" başlığı altında okullarda okutuluyor. Sosyal yaşamda cinsiyetçiliğin son bulması için dilde de bu tarz söylemlerin değişmesi şart

Kadin kelimesi bireyin cinselligini cagristiriyor insanlara nedense. Kizsa bakire, kadinsa bakire degil manasinda kullaniyorlar. Bu yuzden kadin demekten de, kadin olmamizdan da utaniyorlar. Yere batsin ahlak anlayisiniz ve ustumuzdeki tanimlamalariniz.
Aynen ya..
ünv de sevgilim kadınım diye severdi beni , arkadaşlarına kadınım diye tanıştırırdı ay nasıl utanır nasıl kavga ederdim :oops:
bakire değil bu kız diyecek herkes diye.. geleneksel düşünce iste.. şimdi düşündükçe :KK22:

Bence bunun sebeplerinden biri de kadınların bizzat kendisi.

Birkaç yıl önce eski işimde farklı departmandan yaşça da biraz büyük bir hanımla konuşurken "çok çalışkan bir kadınsınız" gibi bir şey söyledim, "aa lütfen laflarına dikkat et ben hiç evlenmedim" diye tersledi. Yok ben bayın karşılığı olarak kullanırım yani kendim için de böyle söylerim gibi toplamaya çalışırken de "senin yaşantın beni ilgilendirmez" diye devam etti. Başta kadınların kadın olduğunun ve bunun ayıp bir şey olmadığının farkına varması lazım.

BQDhMjMCIAAer_d.jpg:large

Siz ne diyorsunuz? Iste bir twit.. Adam "iftira atma!" diyor..:confused:Turkiye bugun bu durumda..:KK43:

Bu şekilde derinlemesine bakmaya gerek yok.
" Haydi kadınlar toplanın, haydi kızlar toplanın " olmuyor ki zaten ; kadın deyince.

Eskiden kadın demek kabalıktı. Şimdide bayan denilmesi kabalık. Böylesi ince düşüneceğinize" kadına şiddeti yok edin" önce.
Kadınım, kızım, bayanım ne fark eder.
Erkeklerde ister bay olsun, ister oğlan.

yuuuhhh Mustafa Durdu orda dursun bence oynamasin bir yere.
Kiz demesi yaslarinin genc olmasindan kaynaklandigini dusunuyrum.Ki biz hala kizlarr diye makara yapariz aramizda ama yas gecince yawww koca kadin olduk diyoruz .
Bunlarda art niyet arayan kafalarda ve bu tarz cinsellikle baglayan kafalarda bence sorun.

Bu şekilde derinlemesine bakmaya gerek yok.
" Haydi kadınlar toplanın, haydi kızlar toplanın " olmuyor ki zaten ; kadın deyince.

Eskiden kadın demek kabalıktı. Şimdide bayan denilmesi kabalık. Böylesi ince düşüneceğinize" kadına şiddeti yok edin" önce.
Kadınım, kızım, bayanım ne fark eder.
Erkeklerde ister bay olsun, ister oğlan.
koca erkeğe oğlan dersen ,o erkek buna alınır.
oğlan pek hoş değil:)
yumoş gibi hissettirmeyelim erkekleri:)

ama mesela bi siyasetçi çıkıp bayanlara kızlara ayrıcalık getirdik dese olmaz, kadın demesi lazım
bi doktor bayanlarda meme kanseri kızlarda meme kanseri dese olmaz kadın demesi lazım
kullanıldığı yere göre değişken, konu survivor sa kızlar denmesinde bi sakınca yok bence, aklıma bile gelmemişti benim, sonuçta orda samimi bi ortam var insanlar oyun oynuyor yani

abbowww.. marmara taraflarında oğlan kellimesine müthiş takıklar yaa.. makara kukara konusu :KK45:

ama mesela bi siyasetçi çıkıp bayanlara kızlara ayrıcalık getirdik dese olmaz, kadın demesi lazım
bi doktor bayanlarda meme kanseri kızlarda meme kanseri dese olmaz kadın demesi lazım
kullanıldığı yere göre değişken, konu survivor sa kızlar denmesinde bi sakınca yok bence, aklıma bile gelmemişti benim, sonuçta orda samimi bi ortam var insanlar oyun oynuyor yani
Evet dogru soyluyrsn
Ozaman erkek cocuklarina oglum demeyelim mi
Sacma yaw oda kafa isi

Survivor da haydi kızlar toplanalım denmesi çok garip değil. Kadın demeye dili varmayanların kullanabildiği en fazla cinsiyet belirten kelime kı diye buna değinmiş yazar. Kadın ve kız cinsiyet belirten sözcüklerdir. Yetişkin olana kadar kızdır. Yetişkin olunca kadındır. Bayan hitap şeklidir. Cinsiyet belirtmez. Bay kullandığın yerde bayan da kullanırsın. Ama erkekler ve bayanlar denmez. Cinsiyet ayrımcılığı dilimize yerleşmiş artık ve kadınlar bile bu mevzuyu gereksiz buluyor ne diyelim ki :)

herşey dört dörtlükte bi fıstık yeşilimiz kalmıştı...

koca bir amaaan diyorum ben

bakınız bdv de hala kızlar kocanızı dişi şeytanlardan uzak tutun taam mı cümleleri dolaşırken biz hala kadın mı,kız mı tartışıyoruz

dilin ne söylediği değil beynin ne algıladığı önemli bacılar :KK53:
Beyin ne algılarsa dil onu söyler.. Bunu ben değil bilim adamları söylüyor..

X