Anladım sağol yengeç, ama cevap bulamadığım soru 2 artı bir köy evine 30 kişi ısrarla neden ağustosta doluşuyor başka ay mı yok?
Maddi getiri yok, mahremiyet yerlerde , herkes perişan yani bu tabloda .
findik zamani bin kişi gelip evde sıkış tepiş yatilir, dogrudur. çünkü gecen sene amelenin günlüğü 1500 liraydi. bu sene tahminen 2500 falandır. zaten findik cok gelir getiren bir sey değil, ne kadar cok insan elbirligiyle toplarsa - ne kadar az amele tutulursa o kadar kâr edilir.
gelenler bahcede calisir iki tane kadin da (genelde cocuklulardan zaten calisamayacak olan) herkese yemek yaparlar, bahce yakinsa caylarlar. bulasik vs ugrasirlar. ama genelde findik bahcesinde olmaktansa daha tercih edilen bir sey oluyor.
konuda aslinda soyle olmus.
bunlarin bir dönüm arazisi var 6 kiz 2 erkek kardesler. 6 kiz bir dal alamamis hepsini altin büllüklü erkek kardeslerine bagislamislar. yine de insanlik etmisler gelmisler kafabasi günlük 2500 liradan kurtarip amelelik yapmislar kendi haklari oldugu halde onlara zirnik verilmemis bahceden.
yani iyilik yapmışlar, kadin yine de begenememis. "onlarin bulasigini niye ben yikiyorjm" diyor.
e onlar senin bahcende calisiyor yani kim yikayacak?
"ben isci tutmak istemistim" diyor, alt tarafi bir dönüm yer isci tutsa onlarin arabasını oduyorsun, yemeklerini geriyorsun, çaylarini veriyorsun, onlari pazarlayan dayibaşa para ödüyorsun... biz ilgilenmiyoruz findikla genelde amele tutuyoruz cebimize saka gibi bir para giriyor, yaptığımiza degmiyor ama topraktir diye uğraşıyoruz iste.
konu sahibi de şukredecegine ne diyor...