Bayramlaşmaya gelen kişilere aynı bayramda gitmek mi gerekiyor?

kucukkurbaga04

okuryazar
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
25 Mart 2014
4.536
2.585
Eşimle anlaşamadığım bir konu var. Eşim diyor ki bize bayramlaşmaya gelen (mesela komşu olsun) kişilere aynı günün akşamı ya da ertesi gün biz de gitmek zorundayız. Bana da çok saçma geliyor, diyorum ki bayramlaşılmış zaten kırk defa mı bayramlaşıcaz,asıl bu yanlış anlaşılır, diğer bayramda da biz gideriz. Eşim diyor ki; sen bilmiyorsun bu adetleri insanlar yanlış anlar, gitmemiz lazım. Gerçeğini sizden öğreneyim dedim. Evet; mantıklı olan bir defa bayramlaşılır, diğer bayramda diğer kişi gider; ancak gerçekten de tekrar iade-i ziyaret yapılmazsa aynı bayram süresinde, yanlış mı anlaşılıyor.

Bizde böyle bir şey yok.Zaten 3 gün onda da bir kere bayramlaşmak yeterli değil mi ? Küçük olan gider benim bildiğim büyüğünün yanına bazen hastalık falan olursa büyük olan gider.Adetler farklı demek ki.

Mantığınız çok doğru. Ama ben hemen ertesi gün ziyareti iade edeni gördüm. Biraz garip oluyor, konuşacak laf bulunmuyor ama kimisi adet diye yapıyor.

bayram için küçükler büyüklere gider bu noktada hem fikirdir sanırım herkes, ama ikinci bir ziyaret olma zorunluluğunu ben duymadım hiç.. ama gelenek meselesiyse eşine uyum sağlamaktır sana düşen canım doğru düşünüyorsun ben de sana katılıyorum ama bu süregelen bir şeyse gitmemek göze çarpacaksa gitmek lazım yine de

Kucuk kurbagacim biz oyle yapmiyoruz. Yani gittigimiz kisiler bize tekrar gelmiyor. Ya da bize gelen kisilere biz tekrar gitmiyoruz. Onun yerine baskalarina gidip daha cok kisi goruyoruz..
Dger bayramda siz gidersiniz..

Eşimle anlaşamadığım bir konu var. Eşim diyor ki bize bayramlaşmaya gelen (mesela komşu olsun) kişilere aynı günün akşamı ya da ertesi gün biz de gitmek zorundayız. Bana da çok saçma geliyor, diyorum ki bayramlaşılmış zaten kırk defa mı bayramlaşıcaz,asıl bu yanlış anlaşılır, diğer bayramda da biz gideriz. Eşim diyor ki; sen bilmiyorsun bu adetleri insanlar yanlış anlar, gitmemiz lazım. Gerçeğini sizden öğreneyim dedim. Evet; mantıklı olan bir defa bayramlaşılır, diğer bayramda diğer kişi gider; ancak gerçekten de tekrar iade-i ziyaret yapılmazsa aynı bayram süresinde, yanlış mı anlaşılıyor.
Başlığa cevap vereyim mumkun mertebe usulen hepsine iade-I Bayram ziyareti yapmak gerekiyor.

Diyelimki büyük Dayımlara gittik orada tüm aile var hepsi ile bayramlaşırım vede bayramlaşma bitmiştir ne yani tek tek ev gezeyimki ?. çokta işime gelir hepsini bır arada yakalarsam vallah onlar sağ ben selamet benim görüşüm bu hem bu zamana kadarda kimseden birsey duymadık bizde öyle sorun olmaz herkesin çokta işine gelır hemde ...

Son düzenleme:
Yahu çok değişik bir durum aslında, bayramlaşma bir kere yapılır gerisi sanki "siz bizim tatlıyı yediniz, biz de sizinkini yemeye geldik ehehee" gibi bişey oluyor, ayıp oluyor öyle diyordum. Komşulara tekrar gitmek çok sıkıcı, (akraba belki farklı olabilir ama) komşuların memleketleri de bir değil ki adamlar belki öyle düşünür, konuşacak bişey de bulamıyorsun tatlı tatlı sırıtıp dönüyorsun. en güzeli Ramazanda biri diğerine; Kurbanda da diğeri diğerine şeklinde iade-i ziyaret yapmak.

X