BBC'den Dev Araştırma: "Gıdalar Hakkındaki Gerçekler"

seaBahAR

Nosce Te İpsum
Pro Üye
13 Nisan 2007
15.555
36.069
Yeni Aktüel dergisinin 118. sayısında yazar Murat Yalnız tarafından ilginç bir araştırmaya yer verilmiş.
Haberi sizlerle paylaşmak için internette aradım. Elbette dergide yayımlanan haberin tamamı linkte yer almıyor. Önemli başlıkları toparladım. Devamı için linke, tamamı için Aktüel’e başvurabilirsiniz.


İngiliz BBC televizyonu, iki yıl boyunca 20 üniversiteden 50'nin üzerinde bilim adamı ve 500’den fazla gönüllü denekle çalıştı.

Gıdalarla ilgili yaygın efsanelerin hangisinin gerçek, hangisinin boş olduğunu kanıtlamak için ilk defa laboratuvarlarda ve gerçek hayatta eş zamanlı testler yapıldı.

İşte araştırma karmaşasına son verecek, türünün en kapsamlı çalışmasının sonuçları !



SU KÖLELERİNE ÖZGÜRLÜK!
BBC Anketlerine göre insanların yüzde 90’ı her gün 2 litre su içmemiz gerektiğine inanıyor. Oysa bu da bir mit! Çoğumuzun bu kadar su içmesi gerekmiyor! (su içmesi özellikle tavsiye edilen yaşlılar ve böbrek hastaları hariç). Dahası, hep söylenenin aksine, günlük su alımından kahve, çay ve yediklerimizdeki suyu da artık hesaba katabiliriz. Ayrıca fazladan su içmek, fayda sağlamaz. Su kaybına neden olan tek içecek alkol ama o da ancak bardak bardak içerseniz. Vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarını düzgün karşılamak elbette önemli ve bunu da vücudun doğal susama mekanizması yapıyor zaten.

Sofraya oturur oturmaz mideyi şişirmek için eliniz suya gitmesin. Zira Notthingham Üniversitesi uzmanlarının deneylerine göre, yemekten önce içtiğiniz suyun faydası yok! Çünkü mide sıvıları tutmadığı gibi, geçip gitmesine de izin veriyor. Oysa düşük kalorili çorbalar, karın doyurmak için hayli ideal. Bol su içeren yiyeceklerin tokluk hissini arttırdığı da doğru. Kısacası midedeki yiyeceklerin hacmini arttıran su gıdayla karışık olmalı ki, mideden geçip gitmesin.


DETOKS DİYETLERİNİN FAYDASI KANITLANAMAMIŞ!
Araştırmanın önemli başlıklarından biri de, moda hale gelen detoks diyetleriDetoks konusunda organik gıdaların daha yararlı olduğuna inanılıyor. Ama bu araştırma sırasında organik olmayan gıdaların sağlığa zararlı olduğuna dair de ikna edici bir bulgu elde edilemedi. Organik gıdaların, daha besleyici ve daha lezzetli olduğuna dair kanıt da yok! Kendinizi açlığa mahkûm etmeniz de nafile zira sıkı detoks diyetlerinin bedenimizi toksinlerden arındırdığı bu dev araştırmada kanıtlanamamış!
Neyse ki bedenin, toksinlerden kurtulmak için çok etkili yöntemleri var! En iyi detoks makineleri karaciğer ve böbreklerHızlı detoks programlarından uzak durmak, bol sebze meyve sayesinde daha az kaloriyle daha uzun tok kalmak, alkol ve kafeini azaltarak karaciğerin işini kolaylaştırmak en iyisi. Organik ürünleri seçmenin belki sağlık açısından değil ama, bir önemi var: Çevre …


METABOLİZMA HİKAYESİ!
BBC'nin 'kafaya taktığı' diğer mit, zayıf kişilerin metabolizmasının gerçekten de şişmanlara göre daha mı hızlı olduğu? Yanıt hayırSanılanın aksine, incelerin metabolizması, şişmanlarınkinden daha yavaş. Zayıflar, yediklerini daha yavaş yakıyor. Yani zayıfların her şeyi yediği halde ince kalması, şişmanlarınsa bir şey yemediği halde kilo alması metabolizma hızıyla ilgili değil.
"Yaktığın kadarını ye, yediğin kadarını yak" en gerçekçi yaklaşım. Yakılamayan her 7.700 kalorinin beden ağırlığı bir kiloya eşit. Ekstra her 3.500 kalori içinse 453 gram. Ama kendinizi açlık rejimine soktuğunuzda, vücut yağlarla birlikte protein de yakmaya başlıyor ve kasları tehdit ediyor. Açlık rejimindense, gerçekçi bir hedef en iyisi: "Ağırlığınızın yüzde 10'unu aşmayacak bir kilo kaybı. Bu hedefe ulaştıktan sonra, yüzde 5 ya da 10'luk bir kilo kaybını daha hedeflemeden önce bu kiloyu bir süre korumaya çalışın"


SÜT ZAYIFLATIYOR!
Araştırmada ulaşılan sonuçlara göre kalsiyumdan yana zengin beslenme kilo vermeye, verilen kiloyu almamaya yardımcı. Yani genelde diyet yapanların alışveriş listesinden çıkarılan en etkili kalsiyum kaynağı süt ürünleri, kilo vermede çok etkili! Süt ürünleriyle, onlar olmadan verdiğinizden daha fazla kilo vermeniz mümkün. Toplam kalori alımınız aynı olsun ama daha fazla süt ürünü tüketin. Kalsiyumun yağ yaktırıcı, fazla yağın emilmeden vücuttan atılmasını sağlayıcı etkisi var. Kalsiyumu süt ürünleri dışında başka besinlerden de alabilirsiniz ama kilo verdirici etki konusunda süt ürünleri daha başarılı. Günlük 1000 miligram kalsiyum iyi bir oran. Küçük çocuklar için daha az, emziren anneler için daha fazlaBir porsiyon yoğurt 400 miligramdan fazla kalsiyum içeriyor. Günde 2500 miligram aşılmamalı. Diğer zengin kalsiyum kaynaklarıysa somon, sardalya, baklagiller, soya sütü ve çoğu yeşil sebzeler. Ancak ıspanak, pazı gibi bedenin kalsiyumu kullanmasını engelleyen oksalat maddesini içeren sebzelere dikkat. Oksalat oranı düşük, kalsiyum oranı yüksek sebzeler ise yaprak lahana, karalahana ve hardal otu. Yumuşak peynirler, içerdiği peyniraltı suyu sebebiyle kilonuzu kontrol etmeniz konusunda sert peynirlerden daha fazla yardımcı.


Not: Sözkonusu araştırma Nisan 2007’ de İngiltere’de kitaplaştırılmış. Birkaç hafta önce de Optimist Yayınevi tarafından Türkiye’de de yayımlanmış. ( Gıdalar Hakkındaki Gerçekler / Jill Fullerton-Smith )

Kaynak :
 
bir ara 1 büyük kase yoğurt yiyiordum fakat 3 aydır bıraktım neden bilmiyorum tekar yoğurda başlayıp sütü de eklemem gerekiyor
verdiğin bilgiler için sağol iyi bir hatırlatma oldu
 
Rica ederim tulipbs..
Her gün, 1 bardak süt ve 2 kase yoğurt yememiz çok önemli..
Yediklerimi günlük olarak tutuyorum ben ve bu iki gıdayı hatırlayarak, günün kalanını planlamaya dikkat ediyorum..

Süt için özellikle bir tavsiye var.. Uykudan hemen önce içilmesi yönünde.. Hiç denemedim. Bunu şunun için yazıyorum: Diyelim ki gün bitti.. ve süt içmeyi unuttuğumuzu hatırladık. Geç kalmış olmuyoruz, son anda bile içebiliriz. Belki bu şekilde bir alışkanlığa da dönebilir.. ve alışkanlıklar kolay kolay unutulmaz.. yerimseniben
 
sağol püsküütcüm,çok su içiyorum azaltayım o zaman ,kendimi zorlamayayım
eskiden her öğün peynir yerdim,yatmadan önce süt içerdim,unutmuştum bu alışkanlığımı,yeniden başlayayım ,bayılırım süte çünkü,peki sütün yağsız olması gerektiği hakkında bir bilgi var mıydı?
 
walla ben öle arkadaşlar yoğurt we ayranı tüketiorum da diyetisyeni bıraktıktan sora süt içme alışkanlığımıda bıraktım ki süte bayılırım küçüklüğümden bu yana diyetisyeni bırakana kadar her gün yarım lt süt içerdim walla bende içicem yatmdan önce çünkü diyetisyenimde öle weriodu saol püsküütçüm böle faydalı bilgileri bizimle paylaştığın içina.s.a.s.
 
oleyy be su içmemizee gerek yokmuşş çok zordu zaten 2 litre içmek yazın kolayda kışın içilmezzz çok sevindim zaten süte bayılırım ama mısır gevreğiyle yiyorum işe yarar herhalde saol püsküüttt
 
püsküütcüm eline sağlık a.s.
yoğurt yiyorum ama süt olayıyla başım pek hoş değil ne yazıkki:1no2:bari içmeye çalışıyım azda olsa...
diğer balık türlerinin ve sebzelerinin çocuğun kızısımla beraber tüketmeye çalışıyorum en azından kalsiyumu oralardan alıyorum :))

yazın o sıcak günlerinde 3 lt su içmek kolaydı ama havalar serinledikçe kendimi 3 lt yi tamamlamak için zorluyodum açıkçası bu yazıda su ile söyleneneler ii olduyerimseniben
 
püsküütcüğüm verdiğin bilgiler çok önemli...bir çok kitap okumama ve çok şey öğrenmiş olmama rağmen bunları bilmiyordum...ya da yanlış biliyordum.teşekkürlera.s.
 
peki sütün yağsız olması gerektiği hakkında bir bilgi var mıydı?
Hayır canım, okuduğum kadarıyla böyle bir bilgiye rastlamadım.. Kalori açısından yağlı süt ve yağsız süt arasında çok az bir fark var. Ama kalsiyum açısından değerleri eşit. Yazı zaten "kalsiyum" un önemine değiniyor, mantık yürüterek cevap veriyorum; bence gerekmiyor.. yerimseniben
püsküütcüm eline sağlık a.s.
yoğurt yiyorum ama süt olayıyla başım pek hoş değil ne yazıkki:1no2:bari içmeye çalışıyım azda olsa...
Özgecim benim de sütle aram yoktu. Ancak Mayıs ayından bu yana 2 kurala dikkat etmeye başladım. Sistem kendiliğinden oturdu.
Seninle de paylaşayım, belki bir işine yarar..
1- Kahvaltıyı çoğunlukla Nesfit Tam Tahıllı corn flakes le yapıyorum. Böyle olunca nereden baksan günde bir kase süt kafadan içilmiş oluyor..
2- Kan şekerini yükseltmemesi ve bir nevi karbonhidrat depolamaya yol açan pankreas enzimi salgılanmaması için meyve yerken ya yarım bardak süt içiyorum ya da bir kaşık yoğurt, bir parça peynir. Meyvenin şekerini dengeleyeyim derken, ister istemez bu şekilde de kalsiyum girmiş oluyor bünyeye..
 
Yazıda geçen "süt ürünleri zayıflatıyor" bölümünde zayıflamamıza yardımcı olarak almamız gereken kalsiyumdan bahsediyor.. Düşündüm de yazının bu bölümü eksik kalmış..
Bi' kaç tık.. Eksiği kapatıyorum şimdi. yerimseniben

GIDA KALSİYUM
Bir bardak (200ml.) tam yağlı süt 237mg.
Bir Bardak (200ml.) yarım yağlı süt 248mg.
Bir bardak (200ml.) yağsız süt 249mg.
Yarım yağlı süt, hububatla(cornflakes) (100ml.) 124mg.
Bir kupa kahve ile yarım yağlı süt (40ml.) 50mg.
Bir kase tam yağlı yoğurt (150gr.) 280mg.
Bir kase meyveli yoğrut (150gr.) 225mg.
Bir kaşar peyniri dilimi (30gr) 225mg.
Bir beyaz peynir dilimi (30gr.) 167mg.
Bir top dondurma (60gr.) 78mg.
Konserve Sardalya (soslu) (100gr.) 460mg.
2 büyük ekmek dilimi (72gr.) 72mg.
2 büyük kepekli ekmek dilimi (72gr.) 39mg.
Pişmiş ıspanak (90gr.) 114mg.
Pişmiş bezelye (150gr.) 80mg.
Fıstık (50gr.) 30mg.
Kuru kayısı (56gr.) 52mg.
Bir orta boy portakal (160gr.) 75mg.

Kaynak:
 
Aktüel konuyu irdelemeye devam ediyor..
Ben de takipte kalmaya.. yerimseniben
Sayı 119..
Aktüelin giriş yazısında, okuyuculardan gelen yoğun talep üzerine konuya yeniden değinmişler.. Yukarıda bahsettiğim kitabın önsözünü yazan Mehmet Öz'e ulaşmışlar..
İşte Mehmet Öz'ün konuya dair açıklamaları.....

"Araştırmanın bana göre en ilginç sonucu kalsiyum. Kalsiyum besinlere eklendiğinde vücuttan üç kilo yağ atımına sebep oluyor. Çünkü kalsiyum bağırsakta yağla birleştiğinde sabun oluşturuyor ve bağırsak da bunu ememeyip dışarı atıyor.

Günde sekiz bardak su içmenin gereksiz olduğu sonucuna gelince... Yemeklerdeki su oranı bayağı yüksek. Yemeklerle alınan su miktarı insanlar için yeterli. Su içmek yararlı bir şey ama ilave su içmek için zorlamaya gerek yok.

Yine de bugüne kadar söylenenlerin tam aksini ispat eden bir araştırmaya biraz ihtiyatlı yaklaşmakta fayda var. Her şeyden önemlisi, benim inandığım annelerin söylediğidir. Eğer araştırma sonuçlarında annenizin de evde uyguladığı ve onayladığı bir durum söz konusu ise, bence dikkate alınmalı."​
 
püsküütcüm tebrik ediyorum bende silviya gibi bu topiği atlamışım ama atlanmıyacak kadar önemli bilgiler var ben zaten kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösteriyordum ama şu su olayı bitirdi beni bende artık normal oranlarda içeceğim çünkü bir buçuk litrenin üzerine çıktığımda likir likir oluyor içim bundan sonra yok o kadar içmek sağol canım bilgiler için
 
Mersi Silviyacım, emotionumcum ve hadincim..

Takımımın direği emelimle konuştuk bugün suyu.. O da biliyorsunuz nerelerden nerelere indi.. Su içmediğinde kilo verişi azalıyor, suyu arttırınca da olumlu etki alıyor ama bu deli ölçülerde su içmemiz gerektiği anlamına da gelmiyor. Çişin rengi açık renk olacak. Ona bakınca emin olacağız doğru miktarda su içtiğimizden..
Ben uzun bir süredir 1.8-2.1 lt su içiyordum. Bugün emelimle konuştuktan sonra, bu hafta her gün düzenli olarak 3 lt su içmeye karar verdim.. Artık son haftalarım, illaki her hafta bi' yenilik bulicaaaam yoksa çıttırırım sıkıntıdaaan sırnaşık şey
Bakalım bi' değişiklik olacak mı?
 
ben su içemiyorum kii :KK43:
gece yükleniyorum sonra:KK43:

bende malesef gündüz dışarda geçiyosa akşam yüklniyorm am eğer uyanık olduğum her saat içinde 1 bardak su içme olayını oturtabilirsem tam süper olcak!vücut onu kullanırda heralde çok fazla wc ihtiyacıda olmas.
 
X