- 25 Şubat 2011
- 10.393
- 25.119
- 598
- Konu Sahibi rrrapunzelll
Şimdi buradan bebekle birlikte yatmak ani ölüm riskini azaltıyor sonucu mu çıkardınız, bunu mu çıkaralım istiyorsunuz anlayamadım. İstatistik bilen biri, bu cümleden, bunun bir "sebep-sonuç" ilişkisi olmadığını anlar. Yani ani ölüm riski, bunlar bebekleriyle yattığı için azalmıyor. Aynı şekilde gelişmiş ülkedekiler bebekleriyle uyumadığı için bebek ölümleri daha fazla diye bir şey yok. Eğer bebekle yatmanın faydasını savunacak bir şey sunacaksanız, "yetşkinlerin bebekle uyuması bebek ani ölüm riskinin azalmasına sebep olur" diye bir yazı bulmalısınız ki dünyada böyle bir şey yok. İstatistik eğitimi almış biri olarak, burada yazdığınız yanıltıcı mesaja kayıtsız kalamadım.
Öte yandan, kayıtsız kalamadığım 2. Mesele, bebekler 12 aya kadar yastıkla uyumamalıdırlar, hangi kaynağa güvenerek aksini tavsiye ettiniz bilmiyorum.
Tavsiyeleriniz çok yanlış.
Ben ABD'de bir çocuk hastanesinde yenidoğan hemşiresiyim. Hastanemiz en son araştırmalar ışığında sağlık servisi veriyor. Burada bas bas bağırdığımız, uğruna özel kitapçıklar, kartlar, ve hatta hastanenin LCD ekranında bulundurduğunuz "güvenli uyuma" tavsiyelerimiz var.
1. Bebekler sadece sırt üstü uyumalıdır.
2. Asla bebekle birlikte uyunmamalıdır. Bebek yalnız uyumalıdır.
3. Beşikte yastık, yumuşak peluş oyuncak ve benzerleri bulunmamalıdır.
Kesinlikle ve kesinlikle bebekle birlikte uyunmaz. "Uykun hafifse olur, sen hafifsen olur... " Böyle bir şey yok. Bu durumun hiç bir istisnası yoktur. Bebekle birlikte uyumak ani bebek ölüm riskini artırır, net. Yanlış ve tehlikeli tavsiyeler vermeden önce bir araştıralım.
Hastanemizdeki ekran fotosunu çektim sırf bu yüzden. Basit İngilizce, ama anlamayana çeviririm.