sevgili anneler.... benim ve çoğu kişinin başına gelmiş bir olaya deyinmek isterim ki evlatlarımız gereksiz yere tedavi almasın. bebeğim tam 1 aylık olduğunda hastaneye kontrole gittik ve doktorumuz idrar tahlili istedi. bebeklerdede idrar torbası ile idrar alınmakta. 2 gün sonra idrar ve kültür sonuçlarımız çıktı kültür dışında bütün sonuçlarımız güzeldi bebeğimin ateşi huzursuzluğu vs de yoktu. doktorumuz mesaj attı kızımın idrarında klebsiella diye bir bakteri ürediğini ve hemen antibiyotik tedavisine başlamamız gerektiğini söyledi. ben okadar şaşırdım ve endişelendimki anlatamam. bebeğim çok küçük ve bilmediğim hiç duymadığım bir bakteri üremesi olmuş. haliyle çok küçük olduğu için antibiyotik kullanacak olmasınada ayrı bir endişelendim. hemen araştırdım bu bakteriyi ve çoğu insanın bağırsağında doğal olarak bulunan zararsız bir bakteri türüymüş. fakat vücudun başka bölgelerinde olması çok tehlikeliymiş. dahada araştırdıkca gördümki idrar torbası ile alınan idrar örneklerinde kontaminasyon yani dışarıdan bulaş ihtimali %60 oranındaymış. bende hatırladımki bebeğim idrar torbası takıldıktan sonra kaka yapmıştı ve bizde temizleyip tekrar torba yapıştırmıştık. nekadar iyi temizlemeye çalışsamda demekki bakteriler kalmış. ki zaten 30 dk içinde idrar yapmazsa torbanında yenilenmesi gerekirmiş. bizim 30 dk yıda geçmişti. bunları öğrendikten sonra dr a mesaj attım bu ihtimalleri söyledim oda yenileyelim ama tekrar aynı bakteri çıkarsa muhakkak tedaviye başlamamız gerek dedi.hemen acile gittim oradada riske atmayıp sonda taktılar 2-3 saat bekledik sondadan idrar gelmedi. bir baktımki bebeğim bezini doldurmuş bile. meğersem sondadan sızıntı yapmış dr da bebeği yormayalım torbayla alalım dedi. bende ozaman bölgesini sterilize edin öyle alalım dedim. dr da batikon sürdü ve ben hemen torbayı yapıştırdım çok şükür ki bebeğimde hemen idrarını yaptı. 2 gün sonra sonucumuz çıktı çok şükür ki üreme olmamış sonuçlarımız temizdi. tedaviye başlamamıza gerek kalmadı. yani sevgili anneler böyle durumlarda eğer bebeğinizin ateşi yoksa genel durumu iyiyse ve idrar sonuçları temiz gelmişse muhakkak kültürü tekrarlatın. sonda ile olması çok daha güvenilir ama torba ile alınması gerekiceksede ya siz çok iyi temizleyin yada dr a sterilize etmesi gerektiğini söyleyin. malesefki çoğu doktor bulaş ihtimalini söylemiyor hemen antibiyotik başlıyor. benim gittiğim dr prof. ve alanında çok iyi bir dr olmasına rağmen ben kendi çabalarımla gereksiz tedavinin önüne geçtim. birilerine faydam olursa ne mutlu bana sağlıcakla kalın