Deterjan konusunu atlamışım. Sizin bebeğiniz egzamalı olduğu için ciltten temas eden alerjenler çok önemli. Belki bebeğinizin süt dışında hiçbir şeye alerjisi yoktur da ciltteki tüm tepkiyi deterjana veriyordur. Az da kullansaniz yikadiginiz çamaşırı küçük kapalı bir alana asın, kapısını kapatın. Bir müddet sonra odaya girdiğinizde deterjan kokusunu çok rahat alırsınız. İşte bebeğinize bu hem koku hem de ciltten emilim şeklinde zarar veriyor. Herkese veriyor, her bebeğe veriyor ama hassasiyet duzeylerimiz farklı olduğu için ciltte tepkiyle göstermiyor kendini.
Sadepazar markası var, tamamen organik ürünler satan çok güvendiğim bir marka. İnternet sitesinden satış yapıyor, başka yerde var mı bilmiyorum, İstanbul'da satış mağazaları da var. Buradan deterjan alabilirsiniz. İçeriği muhtemelen çamaşır sodası sirke gibi doğal karışımlardır. Tabi organik olduğu için pahalı biraz. Ben sabunları ve cilde sürdüğüm yağları, baharatları da burdan alıyorum içim rahat. Bir de boron ve bormatik adında deterjanlar var, güvenilir olduklarını okudum ama başka araştırma yapmadım hakkında. Bimde, a101de satiliyormus. Afia markasının gimdes sertifikalı ürünleri var. Gimdes, helal sertifikası veren bir kuruluş. Gıdalarda hayvansal köken ve alkol araştırması yapmıyorlar sadece, insan sağlığına bilinen zararı olan hiçbir maddeye helal sertifikası vermiyorlar. Bu yüzden evde kendim yapana kadar deterjandan ekmeğe sadece gimdes sertifikalı ürünlere güvenirim. Ben deterjanı şimdilik afia marka kullanıyorum ama zararsız bile olsa parfüm kokusu beni rahatsız ediyor. Ki ben zararsız olduğunu düşünmüyorum. Sadece henüz bir zararı keşfedilmemiştir.
Elma yemeyin, alerjik. İki hafta kısa bir süre. Elma yerine marulla idare edin. Limon da kullanmayın tabi.