Bebek mevludu

Merhaba kızlar,

Bebek mevludu yapmak caiz mi ya da zorunlu mudur? KV tutturdu illa yapılacak diye evim çok küçük. Üstelik bebeğimin bir sürü insanla temas etmesini ve hasta olmasını istemiyorum. Bebeginiz kac gunlukken yaptiniz? Dışarıda mekanlarda yapan var mı? Ne kadar tuttu? Evde kaç kişiyi ve kimleri cagirdiniz? Neler ikram ettiniz? Sanırım tek avantajı lohusayken tek tek evde insan ağırlamak yerine toplu bir şekilde misafir ağırlamak. Kayınvalidem kendi arkadaşlarına ve komşularına bebeği ve evi göstermek için çağırmak istiyor yani gösteriş. Gerek yok dememe rağmen inatlaşıyor. Anneler ne önerirsiniz? Yardımcı olur musunuz?

1. İstemiyorsan kv'ne söz düşmez. Evin senin bebek senin. Nokta..

2. Ben 4 aylıkken yapmıştım. Sünnet de olmuştu ikisi bir arada çıktı.

3. İlle de yapılacak diye bir şey yok. Farz değil. Yapmamak günah da değil.

4. Bebeği insanların arasında çok tutmadık. Çevrende ablalar kardeşler falan varsa birileri arka odada bebekle ilgilensin sen misafirlerle ilgilenirken. Biz de 1 defa falan çıkardık misafirlerin içine. Herkesin kucağına verilmedi. Zorunda değilsin. Kv bu konuda cıvıtacak bir tipse söz düşürme ona. Yapma kafan rahat etsin.

Bu kv nereden buluyor bu kadar karışma hakkını anlamıyorum? Bütün kadınlar mı kv olunca böyle tuhaflaşıyor?

bızde altı aylık kınası dıye bısey var o olur kuran okunur ıkram yapılır ısteyen oynarda sonucta kına :D kına falanda yakılıyordu sanırım cok eglencelı oluyor hem bebek 6 aylık oldugu ıcın bırazda toparlanmıs oluyr

En azından kayınvalideniz kendi evinde yapmış. Sizi yormamış. Eve bir misafir geliyor ya da sadece kendi de gelse evde karışmadık yer kalmıyor. Bebeği insanların yanına sokmayayım yatak odasında oturayım desem eminim yine her yeri açıp bakacak insanlara gösterecek :KK62:
bizim ramazana denk gelmisti o yuzden 3 aylikken yapildi kayinvalidem ben mevlut yapicam diye soyledi surekli,kendi evinde yapti hep kendi akrabalarini konu komsunu cagirdi masrafini kendi yapti pilav tavuk yaprak sarma tatli gibi seyler ikram edildi.bende misafir gibi gittim ama mevlut bitene kadar orda kalmak zorunda kaldim.zaten ben istemiyorum desem bile kvalidem beni dinlemez sormamisti bile bana yapiyimmi diye bildigini okur sadece benim evim kucuk oldugu icin kendi evinde yapildi

bızde altı aylık kınası dıye bısey var o olur kuran okunur ıkram yapılır ısteyen oynarda sonucta kına :KK70: kına falanda yakılıyordu sanırım cok eglencelı oluyor hem bebek 6 aylık oldugu ıcın bırazda toparlanmıs oluyr

Göçmen misiniz?
Merak sadece..

benim icin kotu olan şu oldu mevlut gec yapildigi icin o 3 aylik sure zarfinda gelen gelmisti zaten bebek gormeye her haftasonu yemekli misafir gelmisti bana tabi bana soran da yoktu su gelmek istiyor bu gelmek istiyor gelsinmi diye esimin akrabalari direk kvalidemi ariyordu gelmek istiyoruz diye kvalidemde kabul ediyordu saygisiz aklima gelsikce cok sinirleniyorum o lohusa halimle millete hizmet ediyordum samanthaa samanthaa

Merhaba kızlar,

Bebek mevludu yapmak caiz mi ya da zorunlu mudur? KV tutturdu illa yapılacak diye evim çok küçük. Üstelik bebeğimin bir sürü insanla temas etmesini ve hasta olmasını istemiyorum. Bebeginiz kac gunlukken yaptiniz? Dışarıda mekanlarda yapan var mı? Ne kadar tuttu? Evde kaç kişiyi ve kimleri cagirdiniz? Neler ikram ettiniz? Sanırım tek avantajı lohusayken tek tek evde insan ağırlamak yerine toplu bir şekilde misafir ağırlamak. Kayınvalidem kendi arkadaşlarına ve komşularına bebeği ve evi göstermek için çağırmak istiyor yani gösteriş. Gerek yok dememe rağmen inatlaşıyor. Anneler ne önerirsiniz? Yardımcı olur musunuz?

ben yaptım ama farz ya da mecburiyet olduğu için değil evimde dua okunmasını istediğim için yaptım. ayrıca kv kendi evinde de olsun istedi kırmadım orada da yaptık. ama ikisinde de bebeği hiçbir şekilde misafir içine çıkarmadık. sadece mevlüdü okuyan hoca (ki bizde okuyan akrabamızdı) bebeğe ayrıca bir dua okumak istedi bir defa onun kucağına verdik o da öpmedi sadece tuttu ve dua okudu o kadar.
normal misafir ağırlar gibi yiyecek içecek hazırladık hiçbir gösteriş olmadan. misafirlere de hediye olarak kendi el emeğim keçeden hediyeler ve eski usul minare görünümlü kutulu şeker dağıttık. keçe hediyelere de para harcamadım kendim çocuğumdan hatıra kalsın diye, yapmayı sevdiğim ve elimden geldiği için yaptım.
evinizde dua okunması güzel bir şey, evladınızın dua ile hayata başlaması güzel bir şey ben huzur bulduğum için yapılmasını uygun buldum. siz de böyle düşünüyorsanız yapmanız güzel olur. değilse sırf başkası istedi diye veya gösteriş olsun diye yapılması bana çok yanlış geliyor.

Bence bundan 500 yıl sonra farza dönecek şey baby shower olur. Ki bu topraklara ait birşey de değil...
Baby shower çok saçma değil mi ya. Daha bebek doğmadan parti yapıp hediye toplamak falan.. Ne olacağı belli mi allah korusun belki doğumda sorun olacak. Bebek doğmadan yapılan bu tantanayı anlamıyorum.

Merhaba kızlar,

ben 40 ı çıkınca yapmıştım ama odadan dışarı çıkarmadım bebek olduğu için zaten genelde uyuyor. odasına sokup uzaktan öyle baktırdım sadece öylece geçiştirdim. pilav tavuk ayran ikramı yaptım. yapın ya mevlüdü, bahtı açık olsun diye dualar edin bu kötü bişi değil.

Ben iki kere yaptım. Bir kayınvalidemin evinde bir de annemin memleketteki evinde. İyi ki de yapmışım yoksa haftada iki üç gün bebek görmeye gelenlere ikramlık hazırlamakla uğraşırdım. Küçük bebekle bunun ne kadar zor olduğunu herkes bilir. Birinde kızım iki aylıktı. Birinde ise beş aylıktı. İlkinde küçük diye kimse yanaşmadı zaten sonrasında da bir iki kişi kucağına aldı. Ben emzirdim uyuttum kimse dokunmadı. O biraz da size bağlı. İkramlık olarak pilav üstü et ve tulumba tatlısı. Birinde biter yazma dağıttım, birinde ise buzdolabı magneti. Zaten masrafları da dedeler karşıladı. Eskiden olsa ben de ne gerek var derdim ama yaşayınca iyi ki de öyle adetler var dedim.

Baby shower çok saçma değil mi ya. Daha bebek doğmadan parti yapıp hediye toplamak falan.. Ne olacağı belli mi allah korusun belki doğumda sorun olacak. Bebek doğmadan yapılan bu tantanayı anlamıyorum.
Gösterişi seven bir toplumuz. Artık hastane odaları süsleniyor. Baby showerlar yapılıyor, diş buğdayı partileri yapılıyor. İnstagram dolu böyle şeylerle.

Ben kizima dogum gunu yapıyorum sadece akrabalar.kuran okuyoruz gorusmus oluyoruz guzel geçiyor

6 aylıktı yaptım zorunlu diye bir şey yok isteğinize bağlı, çok şatafata gerek yok kuran-ı kerim okunur, ikramınızı yaparsınız olur biter. Abartmaya gerek yok maalesef şimdi özenti toplumu olduğumuz için cılkını çıkarıyorlar.

2-2,5 aylık civarı yaptık mevlüdü. Kuran ve dua okunması güzeldir.Ama isteye bağlıdır. Herkesi tek seferde misafir etmiş olursunuz. Yorucudur ama tatlı telaştır. Dış mekan derken cami de yapılabilir . Güle güle büyütün kuzunuzu. Ayrıca babannesinin böyle bir istekle gelmesi (eğer gösteriş değilse) kötü bir şey değil eskiler daha düşkündür bu tarz adetlere. Gönül koyacak birşey yok bence.

Merhaba kızlar,

farzını vs bılmem o konulardan pek anlamam adettendır dedım, evde de dua okunmus olur dıye 3 aylıkken evde aıle arası okuttuk. sadece bırıncı derece akrabalarım katıldı, ıkı de yakın arkadasım geldı yaklasık 30 kısı falandık... ıkamlık avuk pılav , hazır paketler höşmerım tatlısı ve ayran dagıttık. hedıyelık olarak mevlut sekerı ve kokulu sabun ve havlu dagıttık(havlular gorumcemın hedıyesı ıdı)
bence cocuk bıraz buyuyunce okutun evde olsun ve sadece bırıncı derece akraba yanı anne-teyze-hala-kuzen ve sız ıstersenız yakın arkadaslar gelsın yeterlı.

Dini acidan mecbur degilsiniz yaparsaniz tabiki guzel olur yapmazsanizda kimse sizi ayiplamaz yani. Eviniz dar ise cidden zor olur. Ama yaparsaniz dediginiz gibi tek tek misafir agirlamak zorunda kalmazsiniz.

Eger yaparsaniz nacizane tavsiyem, yemekli yaparsiniz zaten hazir plastik tabak alin hazir tatli alirsiniz, disaridan pide yaptirabilirsiniz. Bimden ayran alin adete gore. Yemekle ugrasmamis olursunuz. Bebegi odasina yatirin insanlarin icine getirmezsiniz.

Cart mevludu curt mevludu bunları anlamsız buluyorum okunacak dua her daim okunur ve de zorunlu değil

Doğum günü kutlaması hariç hiç bir şey yapmadım fazlaca abartı buluyorum o tarz şeyleri ve sirf anne kendini tatmin etsin diye yapılan şeyler parmak kadar çocuk ne anlar organizasyondan

Zorunlu değil elbette.. Ben bebeğim 1 aylıkken yapmıştım.. Kötü bir şey değil sonuçta bebeğiniz için Kuran okutmuş dua etmiş olursunuz en fazla.. Yine de siz bilirsiniz elbette

Bebek mevlüdü değil de evlendiğimizde gelmek isteyen çok olmuştu kv tarafından akrabalar komşular vb, kv sağolsun bi haftasonunuz var onda da ugrasma hiç, bi cmt okuyalım mevlüdü tek seferde çıksın aradan demişti hala dua ederim iyi ki de öyle yapmışım. Geldi kız kardesiyle pişirdi hazırladı, ben sadece çayı demleyip servis yaptım, bir günde hallettik. Öbür türlü posta posta gelmeye kalksalardi ohoooo... Bebisi görmeye gelen her türlü gelecek zaten, sen bilirsin ama yaparsan tek seferde kurtulmuş olursun.

Back
X