Bebek Çocuk Odası Dekorasyonu Bebek Odası İçin Önemli Güvenlik Önerileri

petek118

Guru
Kayıtlı Üye
13 Ağustos 2010
2.319
218
51
Bebeğinizin güvenliği için dekorasyon önerileri
Odayı kullanmadan 2-3 ay önce odayı boyayın ki kokusu iyice sinmiş olsun. Bebeğiniz doğmadan önce odayı boyatmanız iyi bir tercih olacaktır.


Poliüretan vernik ile lake mobilyadan kaçının. Unutmayın ki çocuğunuz çevreyi ağız yollarıyla keşfedecektir ve özellikle diş çıkarma döneminde etrafı kemirecektir.

* Kurşun içeren boya, kauçuk maddelerden kaçının. Tercihen lateks boyalar kullanın. Odayı kullanmadan 2-3 ay önce odayı boyayın ki kokusu iyice sinmiş olsun. Bebeğiniz doğmadan önce odayı boyatmanız iyi bir tercih olacaktır.

* Poliüretan vernik ile lake mobilyadan kaçının. Unutmayın ki çocuğunuz çevreyi ağız yollarıyla keşfedecektir ve özellikle diş çıkarma döneminde etrafı kemirecektir.

* Köşeleri yuvarlatılmış mobilyalar seçin. Sivri uçlulardan kaçının. Bebeğinizin beşiğini pencere, perde ve kapıdan uzak yerlere yerleştirin.

* Aydınlatma olarak kolay monte edilen ve yansımasından yararlanabileceğiniz ışıklar kullanın. Çok aydınlık iyi bir şey değildir. Bebeğinizin gözlerini rahatsız etmeyecek ışıklar kullanın çünkü bebeğiniz sadece tavana bakarak Birkaç saatini harcıyor olacak.

Bebeğin dünyaya gelmesine yakın‚ evde ona da yer açmak ve seveceği‚ rahat edeceği bir ortam hazırlamak her anne-baba adayı için çok zevkli bir iştir. Bebeğinizin odasını hazırlarken onu rahatını düşünmekle birlikte tehlikelerden de korumak gerekir. Rahatlık ve emniyet bir bebeğinizin odasında olması gereken en önemli iki özelliktir. Onun için alışveriş yaparken bu iki unsuru hep göz önünde bulundurmalısınız.

Evinizde bebek odası olarak organize edebileceğiniz farklı alternatiflerin varsa‚ kendi odanıza yakın‚ güneş alan‚ misafir geldiğinde sesten rahatsız olmaması için oturma odası salon gibi yaşam alanlarına uzak‚ sessiz ve sakin bir odayı tercih etmelisiniz. Aynı zamanda bebeğinizin odasını hazırlamaya başlamadan önce odanın büyüklüğünü de göz önünde bulundurmalısınız‚ alacağınız mobilyaların boyutlarını ve parça sayısını oda büyüklüğüne göre belirlemelisiniz.

icon1.png
Bebek odasında kullanılan malzemeler nasıl olmalı?
Her şeyden önce satın aldığınız eşyaların sağlıklı ve temizlenmesi kolay olması gerekir. Yer döşemesinde ise silinmesi kolay olan (örneğin laminant, parke) döşeme türlerini tercih edebilirsiniz.

Bebek odasında hijyeni sağlamak için‚ toz ve mite gibi alerjiye sebep olacak halı, kilim veya yolluk gibi parçaları bebek odasına koymamak gerekir. Bebeğinizin odasındaki mobilyaların ağaçtan yapılmış olması sağlıklı bir seçimdir. Fakat toksik olmayan boyaların kullanıldığı mobilyaları tercih etmelisiniz. Mobilya seçiminde sivri çıkıntıların olmadığı modelleri tercih etmeniz gerekiyor.

icon1.png
Odanın ışığı nasıl olmalı?
Bebeğinizin odasının hava alan ve güneş ışığının girdiği bir oda olması gerekir. Ayrıca odadaki ışık kaynaklarının mümkünse ayarlanabilir olması gece yatma saatinde ışığı kısabilmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda‚ gece için az ışık veren gece lambalarını tercih edebilirsiniz.
icon1.png
Bebeğinizin güvenliği için nasıl bir yatak seçmelisiniz?
Bebeğinizin yatak seçiminde yatak ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Bebeğinizin özellikle ilk 6 ay karyolasında vakit geçireceğini göz önünde bulundurursanız seçtiğinin karyolanın standartlara uygun olması önemlidir.

Bebek karyolası seçerken başlıca dikkat edilmesi gerekenler;
  • Karyola yuvarlak hatlı olmalı, keskin köşeli olmamalıdır.
  • Bebeğinizin parmaklarını veya kafasını sıkıştırmaması için parmaklıklar arası 2,5 cm'den az, 6 cm'den fazla olmamalıdır.
  • Bebeğiniz diş çıkarma döneminde karyolayı dişleyebileceği için kullanılan boyalar su bazlı olmalıdır.
  • Bebeğinizin yatağında hava akımını sağlayacak pamuklu çarşaflar kullanmalısınız.
  • Bebeğinizin karyolasının üzerine dönence asmayınız. Çünkü bu dönenceyi kopararak kendine doğru çekebilir ve boğazına dolanabilir.
icon1.png
Bebek odası için genel öneriler
  • Bebeğinizin odasında oda sıcaklığını ölçmek için derece ve rutubet ölçer olması gerekir. Bunların ikisi bir arada olanları da mevcuttur.
  • Bebeğinizin ağlama seslerini duyabilmeniz için bebek telsizi alabilirsiniz. Özellikleri geceleri çok işinize yarayacaktır.
  • Bebeğinizin örtüsünün çok ağır olmamasına ve delikli olmasına dikkat edin. Gece örtüsüne dolandığında nefessiz kalması delikler sayesinde engellenecektir. Ayrıca makinede yıkanabilir olması, temizlik açısından avantaj sağlar.
  • Bebeğinizin odasını kışın havalandırmak sorun olabilir. Bu nedenle odasına hava temizleyici (filtre) alabilirsiniz. Odanın büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre çeşitli ebatlarda satılmaktadır.
  • Bebeğinizin odasına koymak için oyuncak alırken özellikle uzun tüylü olanlarını tercih etmeyin. Tüm oyuncakları toplayacak bir oyuncak sepeti almanızodanın daha derli toplu görünmesini sağlayacaktır.
  • Eğer odanız müsaitse koyacağınız bir koltuk bebeğinizi gece uyandığında emzirirken çok işinize yarayabilir. Özellikle emzirirken veya mama yedirirken biberon, mendil vs. koymak için koltuğunuzun yanına koyacağınız bir sehpada çok faydalı olacaktır.
  • Bebeğinizin odasına imkânınız neye elveriyorsa, küçük bir radyo, CD çalar veya mini müzik setlerinden koyabilirsiniz. Emzirirken, mama yedirirken veya uyku saatlerinde dinleteceğiniz enstrümantal müzikler bebeğinizi çok rahatlatacaktır.
Sonuç olarak bebeğinizin odası sadece uyku saatlerini geçireceği değil oyun aktivitelerini de yapacağı bir odadır. O nedenle imkânlarınız dâhilinde evin en geniş ve uygun odasını hazırlamanız, gereksiz lüks düzenlemelerden kaçınmanız en doğrusu olacaktır. Lüks düzenlemeden önce, rahat ve güvenli eşyalar almaya özen gösterin. Odanın içindeki aşırı eşya veya oyuncak yığını boğucu bir etki yapacaktır. Sade ve ferah bir odada bebeğiniz daha rahat edecektir.(kaynak:cocukgelisimi.com)
bebek-odası-güvenlik1-600x320.jpg
 
X