ne kadar abartmış herkes. 4 aylık yeğenimle hacca gittik. umreden kat kat kalabalık. tabi ki aşıları bitmemişti. şimdi 6 aylık. hala devam ediyor aşıları. hiçbir şey de olmadı. olan tek şey, bebekle biraz daha yorucu olması, o kadar.
bebekli olduğun için etraftakiler daha dikkatli oluyor. sıkıştırmıyorlar seni. seven de oluyor, uzaktan sevenlere bir şey demiyorduk. dokunup öpmek isteyenlere izin vermiyorduk.
gelinimiz kanguru değil sling le taşıyordu, bazen de biz kucağımıza alıyorduk. sling şu annenin önüne sarılan esnek battaniye tarzı bir şey. tavaftan önce, kadınların arasında üstünü örtüp emziriyordu annesi. annesinin koynunda olduğu için mışıl mışıl uyuyordu tavafta da. sıcak saatlerde çıkmıyorduk, çoğu zaman daha rahat olduğu için ara katlardan yapıyorduk tavafı. daha uzun sürse de, daha az insan olduğu için daha rahat tavaf yapıyorsun.
eşinizle gidip biriniz tutarken, biriniz tavaf yapabilir. ya da kimi zaman beraber yapabilirsiniz.
yanınıza ilaçlarını almanız gerekir. bebek bezi ıslak mendil orada çok pahalı. buradan 2-3 haftalık bez götürmeniz gerekir. alt açmasıyla tüm ekipmanıyla, biz çok rahat bir hac yaptık.
birde yazlık kıyafetle beraber, hırka, uzun kollu body tarzı şeyleri de götürmek lazım. çünkü hava sıcak olsa da, otellerde ve harem de klimalar var.
aynı şekilde arkadaşım da, 6 aylık bebeği ve eşiyle tayland a gitti. orası da hiç steril bir yer değil. bebekken çok rahat gittim, 1,5 yaşında bu kadar rahat olmazdım diyor. yürümeye başlayınca asıl zor olan, 4-5 aylık hali değil.
bizim aile gezgin bir aile çok şükür. 4 aylık bebeğimle, kar kışta yaylada köyümüze de gittim. yeğenimi arabistan a götürürken de hiç tereddüt etmedik. gerekli şeyleri hep yanımızda taşıdık yalnızca. çok şükür bir şey de yaşamadık. ama çocuğunu yerde toz var diye, emeklemesine dahi izin vermeyen ve bebek arabasına koyan arkadaşımın bebeği devamlı hasta, devamlı hastaneye taşınıyorlar, hava veriyorlar. biraz da, sakınan göze çöp batar durumu.
kendi bebeğim olsa da, arabistan gibi sıcak bir yere götürmekten hiç endişe etmezdim. kış memleketi olsa, onda da iki dakika düşünür, sanırım yine götürürdüm. bebekler düşündüğümüzden daha dirençli.
ki yurt dışı seyahatlerimde devamlı bebeklerinin ortak alanlarda emeklemesine izin veren, o dönüp baktıkça gülümseyerek cesaret veren, bana göre bile soğuk olan havada gayet ince giydiren ya da çocukların koştururken gözden kaybolmasına izin veren aileleri gördükçe, ben kendimi gayet temkinli ve tutucu, klasik türk annesi modunda görüyorum. kendimi çok da rahat bir anne olarak tanımlamam yani.