Belediyeden gelen evrak, ne yapmalıyız?

sedaecrin

“Kırarlar diye hayal kurmaktan vazgeçilmez.”
Kayıtlı Üye
21 Aralık 2011
7.800
1.834
398

Merhabalar; teyzem için sizlere bir konuda sorum olacak ve yardım isteyeceğim. Teyzemin gecekondu bir evi var şu anda içinde kendisi oturmakta ve diğer mülk sahipleri ile birlikte ortak bir payda da buluşamadıkları için mahkemelikler şu anda.
Bugün mahkeme haricen belediye tarafından böyle bir kağıt gelmiş. Böyle bir durum başına gelen var mı ? Bu durum karşısında ne yapmamız gerekir? İçinde oturulduğu ve tapulu mal olduğu halde belediyenin yıkmak gibi bir hakkı var mı?
Lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim.

Son düzenleme:
Afet risk hesaplaması yaptırılması isteniyor. Yaptırmazsanız parası sizden alınacak şekilde biz yaptırırız diyorlar kabataslak.

Afet risk hesaplaması yaptırılması isteniyor. Yaptırmazsanız parası sizden alınacak şekilde biz yaptırırız diyorlar kabataslak.
Teşekkür ederim ilginiz ve yardımınız için. Peki riskli bulunursa kafalarına göre öyle yıkmak gibi bir hakları olur mu belediyenin?

Teşekkür ederim ilginiz ve yardımınız için. Peki riskli bulunursa kafalarına göre öyle yıkmak gibi bir hakları olur mu belediyenin?
Riskli bulunursa kafalarına göre yıkmak olmaz yalnız.
Acaba bu yazı herkese gitmis olabilir mi? Ya da evi belli bir yaşın üstünde olanlara.
Herkes baktirmali aslinda risk durumuna.

Evet tespit isteniyor ve sonrasında yıkım yenileme de çıkabilir yaptırmaları gerekir belediyeye kalırsa maliyet artar.

Riskli bulunursa kafalarına göre yıkmak olmaz yalnız.
Acaba bu yazı herkese gitmis olabilir mi? Ya da evi belli bir yaşın üstünde olanlara.
Herkes baktirmali aslinda risk durumuna.
Evet ben işin bu tarafını merak ediyorum aslında ne yani riskli bulunursa tapulu evi kafalarına göre gelip yıkacaklar mı? Bu çok tuhaf yani. Yani bildiğim kadarıyla tek teyzeme gitmemiş orada şu an sadece dört ya da beş gecekondu var. Sadece üç tanesinde oturan var onlara da gitmiş ama duyum sadece bizdeki kesinliği var mı bilemiyorum.

Öyle mi yani böyle bir hakları var.
Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında Kanun'a göre:

Tahliye ve yıktırma

MADDE 5 – (1) Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi esastır. Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılabilir.

(2) Uygulamanın gerektirmesi hâlinde, birinci fıkrada belirtilenler dışında olup riskli yapıyı kullanmakta olan kişilere de birinci fıkra hükümleri uygulanabilir. Bu kişiler ile yapılacak olan anlaşmanın, bunlara yardım yapılmasının ve enkaz bedeli ödenmesinin usul ve esasları Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca belirlenir.

(3) Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre verilir. Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunulur. Verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılır veya yaptırılır.

(4) Birinci, ikinci ve üçüncü fıkralarda belirtilen usullere göre süresinde yıktırılmadığı tespit edilen riskli yapıların yıktırılması, Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildirilir. Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılır veya yıktırılır. Uygulamanın gerektirmesi hâlinde Bakanlık, yukarıdaki fıkralarda belirtilen tespit, tahliye ve yıktırma iş ve işlemlerini bizzat da yapabilir.

(5) Bakanlık veya İdare tarafından yapılan yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir. Tapu müdürlüğü, yıkılan binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi verir.

Özetlemek gerekirse bu kanun çerçevesinde öncelikle yapı sahibi ile anlaşılmaya çalışır. İşte teyzenize para yardımı yapabilirler kiraya çıkması için ya da tokide ev tahsis edebilirler açıkçası uygulamayı bilmiyorum. Sonra anlaşamazlarsa evini yıktırması için ihtar gider. Daha da yıkım gerçekleşmesi ev yetkililer tarafından yıkılır.

Çok teşekkür ederim ilgilenip uğraşmışsınız o kadar.

Riskli bulunursa önce boşaltılır sonra yıkılır diye tahmin ediyorum. Artık yeni ev mi yaparlar, ev yapılana kadar kira yardımı mi yaparlar bilmiyorum. Riskli bulunan şeyi yıkmak kafasına göre olmuyor ki riskliymis iste. Teyzeniz de öyle bir yerde oturmak istemez

Ev yapılamaz muhtemelen konuyu açarken dediğim gibi o bölge mahkemelik ve halen devam ediyor.

Tapulu olması ve mahkemelik olamasi durumu degistirmiyor. Riskli görülürse encümen kararıyla yıkılabilir. Arsa olarak belediye kayıtlarına gecer. Mülk sahipleri payları oranında arsadan hissedar olmaya devam eder

Peki, çok teşekkür ederim ilginiz için. İlk defa böyle bir durum yaşadığımız için tabii ne olduğunu bilemiyoruz. Yardımınız için teşekkürler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…