ben sunada ınanıyorum kızlar
artık eskısı kadar komsuluk yok
kı calısan kadınlarız cogumuz , sosyal ortamlara gotursekte sınema tıyatro okuıl kres her neyse
sureklı beraber oldugumuz akrabalık bagları eskısı gıbıyok
hem guven yok hem vakıt yok yok yanı
cocuklarımız cok yalnız kalıyor
Demek evde siz ona hiç “hayır” demiyorsunuz. Kendine özgü görevleri olması lazım. Sadece konuşarak belli bir yere kadar yol alabilirsiniz. Yaşına uygun odasını toplama sorumlulukları verin ya da evde onun da sorumlu olduğu küçük şeyler olsun. Mesela bir saksı çiçek, o büyütsün gibi. Bunlar onun hırçınlığını alacaktır. Ya da abi olacağını ve bunun ciddi ve sorumluluk gerektiren bir iş olduğunu anlatmaya çalışın.
Mesela “kardeşin doğduğu zaman henüz çok küçük sen ilgileneceksin onunla, oyunlar oynatacaksın, ama bu şekilde sen birini itip de kardeşin görürse aynısı yapmaz mı? Seni örnek alacak o? Bunun doğrusu ne?....” gibi siz ona soru sorun bol bol. Soruların cevabını kendi bulacak.
Onu bebeğin bakımına dahil etmeniz işe yarayabilir.Allah razı olsun biz kesin dille bahsetmedik ama kendisi daha olmadan hissetmiş gibi sürekli kardeşim olacak çok heycanlıyım felan diyor hayaller kuruyor nerde yatar olursa diyorum benim yatağımda yatsın diyor yemekler yedirecegim felan anlatıo hep bizde gereken neyse anlatiyoruz
Onu bebeğin bakımına dahil etmeniz işe yarayabilir.
Mesela markete beraber gidin, yeni doğan bebek bezlerinden en iyi iki markayı seçin, oğlunuza ''Kardeşin bu bezleri kullanacak, sence bu ikisinden hangisini alalım?'' diye sorun.
Mesela seçtiğiniz emzik modelinin başka bir rengi varsa oğlunuza seçtirin rengini.
Bebek arabasını beraber seçin, sonra ona da uygun fiyatlı küçük bir oyuncak alın.
Meyveli kaşık mamaları var, yenmesi gereken zaman ''Gel beraber hazırlayalım, kardeşine yedirelim.'' deyin.
Lakin her seferinde yapmayın, yoksa ters tepebilir.
Bir de yakınımızda oldu, kız çok mutluydu, hatta kağıtlara kardeşim olacak yazıp salonun duvarlarına yapıştırmıştı, her gün annesinin karnını öpüyordu, ama doğduktan sonra herkese küsüp annesinin kucağına çıkarak bağıra bağıra ağlar oldu, psikolojisi bozuldu çocuğun.
Ama siz oğlunuza küçük sorumluluklar vererek bunun önüne geçebilirsiniz diye düşünüyorum.
Benim kızımda 3 yaşında,çok tatlı dilli,sevimli,uyumlu bir çocuk olmasına rağmen kızımında tersi fenadır. Şahsen işimi gücümü onun uyku,yemek saatine göre ayarlıyorum. Karnı açsa,alışverişe,markete vs gitmiyorum,öncelikli olarak karnını doyuruyorum sonrasında planımı yapıyorum,uyku içinde aynı şey geçerli. Aksi halde hayatımız çekilmez bir hal alıyor. Bu aralar öğle uykusu uyumak istemiyor,bir iki bıraktım,akşam üzeri aşırı hareketli,bir o kadarda aksi olmaya başladı,şimdi yine uyutuyorum muhakkak.Aynı şeyleri düşünüyorum gerçekten çok denedim ama huysuzluk tuttuğu zaman birsey dinletmek kabul ettirmek mümkün değil hep göz hizasinda herseyi anlatıyorum uygun dille sakin olduğu zamanlar evet diyip onaylayıcı cevaplar veriyor ama inat anı yapılacak hiçbişey kâr etmiyor
Normal zamandan fazla da az da ilgi gösterilmemeli, bence de her zamanki gibi davranılmalı. İhmal edilmemeli.Şuanki sorunlarımız kardeşle ilgili değil bu kesin birde kardes gelince napcaz daha kötü Olcak diye korkuyorum inşallah daha iyi olur bunları uygularız inşallah ... bende kardes gelice büyük çocuğa normal zamandan daha fazla ilgi göstermek daha kötü yaptığı kanaatindeyim herzman ki gibi davranıp sorumluluk vermek daha kolay olacak gibi düşünüyorum
Normal zamandan fazla da az da ilgi gösterilmemeli, bence de her zamanki gibi davranılmalı. İhmal edilmemeli.
Şu anki sorunları, sizin onunla konuşmak uzlaşmak yerine odasında ağlayarak uyumasına izin vermeniz veya yaşından büyük davranışlar sergilemesini beklemenizden kaynaklanıyor olabilir.
Babasına karşı da bu tutum içerisinde mi?
Maşallah çocuğunuza, böyle şeylere meraklı olması çok güzel bir şey.Eger huysuzluk yapacaksa herkese karşı böyle herzman değil aslında ama az da değil az önce olayın üzüntüsü ile konu açtım iyi de oldu rahatladım yaşından buyük şeylerı beklemem birazda onun yüzünden gerçekten maşallah yaşından büyük davranışı konuşması hani çocuk gibi ama soruları nasıl anlatsam dünya küresi var nasıl döndüğünü güneş etrafında felan anlattım çok meraklı bazen oturup uzay belgeseli izliyor onunla ilgili bin tane soru soruyor bildiklerimi anlatıyorum felan bazen kendine biz sorarız sorular cevapları nasıl neler biliyor diye Kreşten sonra konuşuruz neler yaptı anlatır böyleyiZ
Maşallah çocuğunuza, böyle şeylere meraklı olması çok güzel bir şey.
Okumayı söktüğü an ona Bilim Çocuk dergisi alın madem.
Ama yine de ondan gereğinden olgun davranışlar beklemek çok doğru olmaz, o hala küçük bir çocuk annesi.
Babasıyla beraber üçünüz oturup konuşsanız belki anlatır neye sıkıldığını.
Ve vurması çok çok yanlış, bunun önüne geçilmeli.
Şöyle örneklendireyim az önce komşum geldi oğlumdan 1 yaş büyük kızı var oynarlar arada bugün sabah biraz erken kalktı Kreşte gelmistik sanırım bunlardan dolayı daha huysuz kızı sığdırmadı eve oyun hamuru oynayacagiz dedi bölüştüler yok sandalye kavgası oldu hallettik bu kez kızın elinden aldı hamuru kızcağız bıraktı biryere dokunmasin gelmesin bize felan iyice kudurdu bende kızdım çünkü durdurmadım bana vurmaya başladı başka odaya koydum içerden bağırıp duruyo komşu kalktı (gidecekti zaten beni çağırmaya gelmişti) baya kötü oldum biraz fazla kızdım ağlaya ağlaya yatagin üstünde uyuya kaldı bende içerde ağladım kızınca vurunca dayanamıyorum
Karmaşık olduysa kusura bakmayın
Off kızlar benim derdim oğlumla 3 yaş 4 aylık yaşıtlarına göre zeki çok güzel konuşan yaptıkları söyledikleri ile insanları şaşırtan massallah maşallah diye sürekli tepki alan bi çocuk ben ve babası gayet iyi ilgileniriz kendini sabırla dinler her sorusuna "doğru" ve farklı cevaplar vermeye çalışırız bu yüzden soruları ve cevapları bilmiştir
Ama gel gelelim ki aksi inat bir çocuk yaramaz ama böyle bilinçsiz değil çok konuşur, koşuşturur, hoplar, ziplar ....
Aksilik ne kadar doğru tabir bilemem yok yemek yemedi biraz huysuz yok uyumadi huysuz yok erken kalktı yoruldu huysuz. .... böyle böyle devam eden bahaneler sıkıldım bı bakıyorum arkadaşları ile gayet uyumlu bi bakıyorum hiç bişey vermiyor dokundurmuyor bağırıyor rahat vermiyor utanıyorum artık herkes ayy kardeşi gelecek daha huysuz hırçın olacak amaaaan diyo daha da geriliyorum oğlumun insanların yanında bağırması huysuzluk yapması beni rezil etmesi çok üzüyor beni yani yarım gün kreşe veriyorum sırf arkadaş bilsin paylaşım bilsin kalabalık bilsin diye kresi çok memnun oğlumdan ama benimle beraber böyle değilyoruldum artık napcam bilemiyorum
Evet bizde neye meraklı ise anlatıp bilgilendiriyoruz hatta doğumda ona günes sistemi ve Türkiye Haritası almayi düşünüyorum tam bayrak sevdalısı hemde kardeşin sana getirdi deriz felan şimdi uyandı özür diledi sarıldı oturuyoruz anlattım ne kadar üzüldüm sen böyle değilsin biliyorum ama neden yaptığını anlamıyorum bende sana kızdım kızmak istemiyorum iyi bişey değil felan dedim yavaş yavaş işte ben acele ediyorum bazen çok sağolun iyi geliyor burası herkese çok teşekkürler
Kime sorsam yaşıtlarına göre çok zeki , herkesin çocuğu maşallah şu konuşmalara bak vs. vs.
Siz çocuğunuzu üstün görürseniz o da kendini olması gerekenden daha üstün görür ve üzerinizde egemenlik kurar.
Günümüz anne ve babaları eğitimli oldukları için tabi ki çocuklar daha biliyor herşeyi , çabuk öğreniyor . Ama aksi şekilde de herkes çocuğunu elmas gibi görüyor ve çocuklar çok şımarık .
Üzgünüm bunları yazdığım için ama benim için durum bu .
Kızım da 3 yaş 4 ay :) ikizler burcu çok çabuk değişir ruh hali. Babası da ikizler o da oyle:)
Büyük insan gibi konuşsalar da çok zeki herseyi anlıyor gibi dursalar da daha 3 yaşındalar.. bunu bazen unutabiliyoruz.
Her zaman bizim istediğimiz gibi davranmayacaklar. Asla rezil olma diye algılamayin. Sakın olmalıyız ve herseyi ile kabul etmeliyiz.
Paylasmiyorsa kendi eşyası buna saygı göstermeliyiz. Bagirmayi kusmeyi vs bizden ogreniyorlar. Kendi davranışlarimiza önce çeki düzen vermeliyiz kolay değil biz de İnsanız ama mecburuz.
Acken uykusuzken yorgunken kim sakin ki kim mutlu.. oğlunuzun bu anlarını iyi kullanın ve aklinizdan çıkarmayın. Uykusu var diye içinizden tekrar edin sakinlesin..
Hamilesiniz daha zor belki bu dönem de idare etmek haklısınız ama o daha 3 yaşında. Sizin halinizi bilir ama anlayamaz.
Size vurması çok kötü tabi bi tek o konu acilen çözülmeli. Uzmana danışmanizi tavsiye ederim..
Sevgiler
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?