Ben Ne Yapayım ki şimdi

winter_is_coming

Baby is loading :)
Kayıtlı Üye
16 Nisan 2013
4.491
1.038
34
-----Kizlar evlendigimizden beri is konusunda bir kismetimiz acilmadi. Esim seramik mezunu yani heykel, canak, comlek, duvar panosu sanatsal bir is yani. Sevgiliyken 2 sene boyunca memleketimize yarim saatlik bir sehirde calisti kendi alaninda. Sonra akrabalari bizim nisandan hemen once mrmleketimizde bulunan fabrikaya arge muduru yapmak uzere teklifte bulundular esim kabul etti akrabasinin yaninda dort ay calisip askere gitti. Askerden gelince sebep gostermeksizin ise almadilar. O sirada evi falan tuttuk memeleketimizde.evlendik issiz durmayim dedi hemen bir ise girdi. Adamlar bizle calisacaksan senet imzalayacaksin diyince bende ordan cikmasini istedim. Kendi de cikti zaten iyi bi yer degildi.Sonraki girdigi yerde kendsinin is duzeniyle ilgili bir hatasindan dolayi cikardilar. Bu arada bixim sehrimizde esimin is alani yok ve eski is yerine geri basvuru yapti ve almadilar(diger sehirde olan ilk isi). Burada calistigi alan tasarimcilik bir yan alan gibi yani. Kisacasi kendi elinde olmayan sebeplerden oturu (biri haric) cikarildi islerden . evlendigimizden beri 4 is degistirmis oldu ama kendi cikmadi, mesela son is yeri batti iflas etti..
----- Esim ogretmenlik mezunu ayni zamanda ..ama kpss ve ders calismak ona berbat geliyor yani hic yanasmiyor ders olaylarina... Bir bucuk yillik bir sertifika programina yazildi egitime gidiyordu, geciriyolar derslerden kolay yani. İs bulma imkani da yuzde yetmis seksen gibi mezun olunca.bu program parali iki bin lira yatirdik ilk taksite.
Esimin yurt disindan kuzeni bizi almanyaya kendi is yerine calismak icin goturmek istiyor. Esime bin besyuz euro maas verecek bana da en az bin euro verecek sanirim. İkimizde calisacaz yani. Birimizİn maasiyla gayet guzel gecinilebiliyor ve birimizin maasini kenara atsak iki sene sonra Turkiyeden ev alabiliyoruz ve bes ssene calissak gelsek evimiz arabamiz birazda birikmis paramiz oluyor hesaplamalara gore. Su an ikimizde issisiz ve esim bu is duzeninin olmamasindan cok uzuldugu icin oraya cok heveslendi. Oraya islemler baslarsa gitmek icin, okulun ikinci taksiti olan 2bin tl yi de yatirmiycaz ve sertifika hakkimizi kaybedicez. Su anki durumda Almanyaya gitmek mantikli mi. Ya hersey istedigimiz gibi olmazsa bi kac ay sonra donersek??? Sertifika hakkimizda kaybolmus olacak su an duzenli is olarak tek umudum o sertifikaydi.iyi bir alan ve rastgele isten atamiyorlar. Ama almanya istediimiz gibi olursa burada hayal edemeyecegimiz birikimi yapmis olcaz. Cok kararsiz kaldim bunaldim icimi dokmek ve fikir almak istedim o_O cook uzun oldu ozur dilerim bi fikir verin lutfen. Biz mi yanlis yapiyoruz yoksa kismetsizlik mi bu neden olmuyor. Ha soyle bisey de var konyaya mevlanaya gitmistik o gun ikimizde cok dua ettik o mubarek yerde hayirli is kapilari icin Allaha., aksama almanyaDaki kuzeninden telefon geldi is icin bu da beni etkiledi ya acaba sansimiz kismetimiz acilicak mi diyeo_O

Almanya işinin kesinliğine göre hareket edin daha iyi olur, gidip geri döndükten sonra zaten elinizde isterseniz başka bir sertifika için paranız olacak, ki zaten o kadar da matah bir eğitimi yokmuş. Almanya'da çalışacağınız yere göre içi boş sertifikadansa tecrübe daha çok göz doldurur.

Tesekkur ederim cevabin icin. Sertifika soyle toplamda dort bucuk milyar para yatiriyosun bir bucuk yil egitim veriyolar ama onemli olan egitim degilde sertifikayi almak. O belgeyi alinca ise alacak kisiler belgeye bakiyor yani biraz. Donunce yeni sertifika icin paramiz olur belji ama tekrar egitim programi acilir mi bilmiuorum iste.. Birde almanya isi 3 ayda kesinlesecek buyuk ihtimal olacak dedi kuzeni. Ama okul icin onbes gun sonra para yatirmamiz gerekiyor. Parayi yatirsak almanya isi olsa iki binlira daha bosa gidecek yatirmasak almanya olmasa elimizfen okul da gidecek offff...Cok uzuluyom cok... Guzel bir evliligim var masallah tek sikinti buo_O Esim stresten cok kilo verdi bir deri bir kemik kaldi cok zoruma gidiyor :KK43:

Almanya'ya gitmek mantıklı özellikle tanıdığı varsa ama orada da 5 yılda hem ev hem araba parası birikeceğini sanmıyorum. Orası da ucuz bir ülke değil yani. Kuzenlerim orada yaşıyor. Neden 5 yıl sonra dönüyorsunuz ki hem? Ben olsam orada kalırım.

1. Almanyada ne iş yapacaksınız?
  2. Dilini bilmediğiniz yerde çok zorlanacaksiniz psikolojik olarak.
  3. Kesinlikle sertifika sini alsın ne olur ne olmaz cepte dursun.
  4. Almayada nerde kalacaksiniz?
  5. Bin ben alırım bin beşyüz de eşim alır demissiniz.Eger kirada kalacaksaniz kiralar çok yüksek 800€dan başlıyor.

Valla benim esimde aynisi ve ne kadar zor oldugunu oyle iyi anliyorumki esimin belli basli bi meslegi yok bi kac farkli isten anliyo ve bu gune kadar hangi ise girdiyse en fazla dort ay calismistir mutlaka bi sey cikiyo ve is bozuluyo ya iflas ediyo isyeri ya isci cikariyolar illaki bisey cikiyo vevartik bukadarda olmaz dencek seyler yani hee suan abisiyle bi is yapiyo bakalim hayirlisi

Almantaya gelunce yapabilceginize inaniyosaniz gidin yani yurtdisinda yasayabilmek bana gore cesaret gerektirir ben yasayamam ama hani hep konusulur almanyaninda eski seyi kalmadi derler ya nebilim olmadi burdaki sertifikayi alsaniz da gitseniz en azindan orda olmasa bile gelince isine yarar bu arada cocuk dusunmiycekmisiniz almanyaya giderseniz

Almanya'ya gitmek mantıklı özellikle tanıdığı varsa ama orada da 5 yılda hem ev hem araba parası birikeceğini sanmıyorum. Orası da ucuz bir ülke değil yani. Kuzenlerim orada yaşıyor. Neden 5 yıl sonra dönüyorsunuz ki hem? Ben olsam orada kalırım.
Tesekkur ederim. Orda yasamak istemiyorum omur boyu simdilik en azindan.. Evet bircok akrabasi var is yeri akrabasinin. Kiramizi o odeyecek maas haricinde. Birde euro tl ye gore daha degerli oldugu icin orda kenara attigimiz 1000 euro burada 3bin lira yapiyor ordan dolayi cok karli oluyor. En azindan bir ev parasi birikse onada raziyiyim benim alacagim evler 100 milyat falan bu sehirde

Tesekkur ederim cevabin icin. Sertifika soyle toplamda dort bucuk milyar para yatiriyosun bir bucuk yil egitim veriyolar ama onemli olan egitim degilde sertifikayi almak. O belgeyi alinca ise alacak kisiler belgeye bakiyor yani biraz. Donunce yeni sertifika icin paramiz olur belji ama tekrar egitim programi acilir mi bilmiuorum iste.. Birde almanya isi 3 ayda kesinlesecek buyuk ihtimal olacak dedi kuzeni. Ama okul icin onbes gun sonra para yatirmamiz gerekiyor. Parayi yatirsak almanya isi olsa iki binlira daha bosa gidecek yatirmasak almanya olmasa elimizfen okul da gidecek offff...Cok uzuluyom cok... Guzel bir evliligim var masallah tek sikinti buo_O Esim stresten cok kilo verdi bir deri bir kemik kaldi cok zoruma gidiyor :KK43:

Yeniden açılıp açılmayacağı ne olduğuna bağlı tabi iş güvenliği uzmanlığı gibi şeylerin belli bir kotası vardı, dolabilir artık istenenden daha fazla kişi oldu mesela. Microsoft sertifikası gibi tüm dünyada geçerliliği olan bir şeyse mutlaka açılır. İşkur'unkiler her zaman olur, çok daha iyi olmayan bir yerin göstermelik kesin iş garantisi veren yerlerine zaten o kadar para vermeniz bile gerekmezdi.

Almanya işinin olmama olasılığına karşı yine de parayı yatırın, boşa gitmiş diye düşünmeyin o zaman, B planınız olsun, ikisinden de olumsuz sonuç alırsanız (hayat bu) bu sefer stres ikiniz için de artar, gerçekten bu da 2000 liradan önemli değil, hem 3 ay da umutla beklemek ve kursa devam etmek daha iyi olur. Yalnız kağıt üstündeki harcamalarla gerçek hayat birbirini tutmaz, ülke şartlarını görmeden şu kadar parayı kesin biriktiririz işlerini çok abartmayın, hele bir gidin bakalım 2500 euro dediğiniz kadar size yetecek mi? Plan yapmak, hayal kurmak güzel ama bu sefer neden geldik :KK43: dememeniz de önemli.

Euro değerli ama orada her şey euro ile satılıyor bunu da hesaba katın.

1. Almanyada ne iş yapacaksınız?
  2. Dilini bilmediğiniz yerde çok zorlanacaksiniz psikolojik olarak.
  3. Kesinlikle sertifika sini alsın ne olur ne olmaz cepte dursun.
  4. Almayada nerde kalacaksiniz?
  5. Bin ben alırım bin beşyüz de eşim alır demissiniz.Eger kirada kalacaksaniz kiralar çok yüksek 800€dan başlıyor.
Dilini ogrenebiliriz ve calisacagimiz yerin yuzde elli nufusu turkmus kucuk turkiye gibi dedi kuzeni.dil ogrenmek ikimiz icinde cok kolay hatta baslangic seviyesinde biliyoduk bir ara almancayi.
Yoneticilik yapacak calisanlarin basinda duracak bende asistan gibi birsey olacagim tam tarif edemedim ama.
Zaman acisindan ya almanyafan ya sertifikadan vazgecmek dumundayiz..
Ha kirayi da is yeri karsilayacak. Ama o sehri arastirdik bizim oturabilecegimiz evler yani bir arti birler bize yeter dortyuz euro falanmis kuzenide dedi bunu.bizde netten arastirmistik

Valla benim esimde aynisi ve ne kadar zor oldugunu oyle iyi anliyorumki esimin belli basli bi meslegi yok bi kac farkli isten anliyo ve bu gune kadar hangi ise girdiyse en fazla dort ay calismistir mutlaka bi sey cikiyo ve is bozuluyo ya iflas ediyo isyeri ya isci cikariyolar illaki bisey cikiyo vevartik bukadarda olmaz dencek seyler yani hee suan abisiyle bi is yapiyo bakalim hayirlisi

Almantaya gelunce yapabilceginize inaniyosaniz gidin yani yurtdisinda yasayabilmek bana gore cesaret gerektirir ben yasayamam ama hani hep konusulur almanyaninda eski seyi kalmadi derler ya nebilim olmadi burdaki sertifikayi alsaniz da gitseniz en azindan orda olmasa bile gelince isine yarar bu arada cocuk dusunmiycekmisiniz almanyaya giderseniz
Aynen valla oyle :KK43: bende cok kafama takiyorum eger yeterli maddiyat olursa dusunurum cocuk.ama bir sene falan calisamam bilmiyorum ya kafam cok karisti

Almanya'da o kadar kazanırsınız ama harcamalarınızda yine kazandığınıza göre olur bence. Yani maaş fazla doğru ama harcamanızda çok olur. Örnek vereyim ben yurt araştırıyordum orda, pansiyon gibi yurtlar bile min 300 euro. Yani 900 tl ye yakın, burdaki ev kiraları kadar. Ordaki ev kiralari da 800 eurodan aşağı değildir. Yani orda hayat pahalı..

Yeniden açılıp açılmayacağı ne olduğuna bağlı tabi iş güvenliği uzmanlığı gibi şeylerin belli bir kotası vardı, dolabilir artık istenenden daha fazla kişi oldu mesela. Microsoft sertifikası gibi tüm dünyada geçerliliği olan bir şeyse mutlaka açılır. İşkur'unkiler her zaman olur, çok daha iyi olmayan bir yerin göstermelik kesin iş garantisi veren yerlerine zaten o kadar para vermeniz bile gerekmezdi.

Almanya işinin olmama olasılığına karşı yine de parayı yatırın, boşa gitmiş diye düşünmeyin o zaman, B planınız olsun, ikisinden de olumsuz sonuç alırsanız (hayat bu) bu sefer stres ikiniz için de artar, gerçekten bu da 2000 liradan önemli değil, hem 3 ay da umutla beklemek ve kursa devam etmek daha iyi olur. Yalnız kağıt üstündeki harcamalarla gerçek hayat birbirini tutmaz, ülke şartlarını görmeden şu kadar parayı kesin biriktiririz işlerini çok abartmayın, hele bir gidin bakalım 2500 euro dediğiniz kadar size yetecek mi? Plan yapmak, hayal kurmak güzel ama bu sefer neden geldik :KK43: dememeniz de önemli.

Euro değerli ama orada her şey euro ile satılıyor bunu da hesaba katın.
Sertifikayi devlet veriyor canim zihin engelliler le ilgili bir alanda yani eften puften bisey degil de iste..simdi haklisin orada hersey euroyla ama orada yasayanlara danisytigimiz kadariyla mutevazi yasarsan yani tatil tatil gezeyim edeyim demezsen savurmazsan cok rahat binbesyuz euroyla gecinirmisiz. Kirayi da onlar odeyecek. Odemese bile oturup hesap yaptigimizda kenara bin euro para atiyoruz buda turkiyede harcayabilecegimiz 3 bin tl demek aylik bu birikimi hayal bile edemeyiz burada. Sanirim sertfika parasini yatirmak en mantiklisi b plani oalrak

Almanya'da o kadar kazanırsınız ama harcamalarınızda yine kazandığınıza göre olur bence. Yani maaş fazla doğru ama harcamanızda çok olur. Örnek vereyim ben yurt araştırıyordum orda, pansiyon gibi yurtlar bile min 300 euro. Yani 900 tl ye yakın, burdaki ev kiraları kadar. Ordaki ev kiralari da 800 eurodan aşağı değildir. Yani orda hayat pahalı..
İste harcamalari kalem kalem hesapladigimizda arta kalan paranin her ihtimale karsi yarisini yok sayiyoruz mresela harcamalari cikinca bin € kaliyor biz bunu besyuz € ya dusuruyoruz en kotu ihtimali dusunup. Bu durumda turkiyede harcamak icinnkenara attigim besyuz euro burada binbesyuz lira yapiyor.orda kazanip burda harcayacagimiz kisim bu rakam esimin caliatigi zamanda aldigi maas demek yani. Turkiyede ayda bu birikimi yapmak icin baya bi maas almak lazim. Kirayida is yeri odeyecek.

Bu arada is yeri servisiyle getirip goturecek ise bize kalan giderler tahmini
Faturalar 100€
Market 300 €
Telefon 100 €
Saglik sigorta tarafindan karsilaniyor ama yinede ekliyorum 100€
Ulasim100€
Sahsi harcamalar 200€
Beklenmeyen harcamalar 600 €

= 1500€ gerie kaliyor 1000€ bunuda en kotu ihtimali dusunup yarisini kenara atsak ayda 500€ yapiyor. Bu parayi Turkiyede harcayacagimiz icin 1500 tl demek ortalama. Su an bu birikimi burda hayal edemiyorum. Sizce hesaplar dogru mu kizklar

Bu arada is yeri servisiyle getirip goturecek ise bize kalan giderler tahmini
Faturalar 100€
Market 300 €
Telefon 100 €
Saglik sigorta tarafindan karsilaniyor ama yinede ekliyorum 100€
Ulasim100€
Sahsi harcamalar 200€
Beklenmeyen harcamalar 600 €

= 1500€ gerie kaliyor 1000€ bunuda en kotu ihtimali dusunup yarisini kenara atsak ayda 500€ yapiyor. Bu parayi Turkiyede harcayacagimiz icin 1500 tl demek ortalama. Su an bu birikimi burda hayal edemiyorum. Sizce hesaplar dogru mu kizklar

Almanya şartlarını orada yaşayan veya alakası olanlar daha iyi bilirler, ama 5 sene sonra buradaki emlak fiyatlarının da yükseleceği gerçeği var. Daha önce de dediğim gibi sadece bol keseden kesin bu para yeter diye düşünmeyin Türkiye'de de asgari ücretle ev geçindiren var, 3000-4000 alıp yettiremeyen de. Bir çok şey etkili olacak. Ama beş sene oradan aldığınız duyumlardaki gibi mütevazi yaşamaya gayret ederseniz neden olmasın, bunun üzerinize ne kadar maddi manevi yük bindireceğini her haliyle şimdiden tam olarak kestiremezsiniz o kadar. En basitinden pasaport ikiniz için 1000 lira.

Ben avrupada yasiyorum. Kesinlikle 5yil icinde para biriktirip ev araba alamazsiniz burda dogdum ehliyeti zor aldim ne arabasi. Boyle guvenmeyin almanya ya. Kurulu duzenini bozma derim burdakiler avrupadan umidi kesti türkiye ye geri donuyor. Bide dil sorununuz olcak artik almanca bilmeyeni hicbiyere almiyorlar. Sertifikata okadar para yatirmissiniz bence onu alsin.

İste harcamalari kalem kalem hesapladigimizda arta kalan paranin her ihtimale karsi yarisini yok sayiyoruz mresela harcamalari cikinca bin € kaliyor biz bunu besyuz € ya dusuruyoruz en kotu ihtimali dusunup. Bu durumda turkiyede harcamak icinnkenara attigim besyuz euro burada binbesyuz lira yapiyor.orda kazanip burda harcayacagimiz kisim bu rakam esimin caliatigi zamanda aldigi maas demek yani. Turkiyede ayda bu birikimi yapmak icin baya bi maas almak lazim. Kirayida is yeri odeyecek.
Canım işte ben diyorum ki hesapladığın kalem kalem maliyetlerden daha fazla şeyler odeyebilirsin. Direk burdan düşün Türkiye'de ortalama bir ev kirası 900 diyelim, orda ise 2000e yakın. Yani burdan anlaşılıyor ki nr kadar fazla kazanırsanız o kadar da harcarsınız. Geçinirsiniz ama birikim yaparım ev alırım gibi düşünmeyin orda da bir hayat kuracaksınız.

Almanca biliyor musunuz zorluk çekmeyecek misiniz?
Dediğinize göre toplam 2500 Euro alacaksınız ama yarısını kenara atabiliriz diye pek düşünmeyin.
Benim de ailem Almanya'da. Annem ve kardeşim 1600'er Euro alıyor.
Babam da dükkan kirası olarak 600 Euro alıyor Türkiye'den.
Faturalar çok fazla. Ellerinde neredeyse hiçbir şey kalmıyor.
Bir de ev kira olacaksa maaşın yarısı kiraya gider, kiralar çok fazla.

Sonuçta o kursa tekrar katılma imkanınız varsa eğer gidip denemenizde fayda var bence. hem en azından Türkiye'ye döndüğünüzde elinizde birikmiş biraz paranızda olur.

X