Hiç bir dizi normal bir insani tecavüz, yada ölüme özendirmez. O halde tüm dünya sapik olmali, game o thrones gibi dizilere bakarak. Bu olaydaki en büyük etkenlerin diziler ile uzaktan, yakindan alakasi yok.
Ilkönce bu sapigin nasil minibus söförü olabilidigini niye kimse düsünmüyor? Hatta gelismis bir ülkede minibüs gibi çagidisi bir seyin halen ne ariyor? Bu söförler denetimsiz, herkes söför olabilir, üstelik okudugum kadari ile o bölgede hepsi çetelesmis, mafya gibi. Toplu tasima araçlar tamamen devletin kontrolü altinda kaldiginda en azindan bu tür sapiklar kolayca insanlarin arasina girmemis olur.
Ben yurtdisinda kaliyorum ve burda sadece otobüsler, tramvaylar ve metrolar var. Ben kaç defa o otobüslerde son yolcu olmustum fakat hiç bir zaman korkmamistim, hatta aklimin ucundan bile geçmemistir. Neden biliyormusun? Ilk önce herkes öyle söför olamiyor. Söför olmak için ilk basta birsürü testten geçmek zorundasin. Ondan sonra egitim veriliyor ve son olarak söför olunuyor. Ve söför eger isini yapmasa, hata yaparsa derhal isten atiliyor. Ayrica tüm otobüslerde gps var, yani takip ediliyorlar. Dolmuslar gibi yolun ortasinda durmak yok, yol degistirmek yok. Önceden belirlenmis yoldan duraktan duraga mecbur gidilmek zorunda.
Ondan sonraki sorun Türkiyede kadinlar halen bir cinsel obje olarak algilandigi. Bu konuda bile hemcinslerim öyle algiliyorlar. Kisitlamalar ile bir yerlere geleceklerini saniyorlar. Ya diziden önce, bu ülkede bir bakan eger kahkaha atan kadinlarin namussuz olduklarini diyebiliyorsa, bir basbakan kadinlari sadece üreme makinalari olarak görüp, bir dügünde kadinin nasil koruncagini yada korunmayacagini kararini veriyorsa,.. emin olun ki, onlarin söyledikleri, yaptiklari, 1000 diziden daha etkildir.
12,13 yildir iktidarda olmalarina ragmen, kadinlarin üzerindeki düsüncelerden ötürü kadina karsi siddet ancak çogalmistir. Hatirlatiririm, bu ülkede 14 yasindaki kiz tecavüz edildi ve "kizin rizasi var" denildi. O gece Özgecan ölmeseydi "sadece" tecavüz olmus olsaydi, emin olun ki bu adamlar ellerini kollarini sallaya sallaya disarda kalacaklardi. Nede olsa Özgecanin rizasi vardir degilmi? Sadece tecavüz olmus olsaydi bu adamlar yatsa yatsa, 5-10 yil cezaevinde yatarlar. Sonrada genel af denilen saçma sapan sey çikiyor ve hiç bakilmiyor bu adamlarin suçu neydi, toplumumuza daha zarar veriler mi? Dünyanin her tarafinda en hafif suç isleyen mahkumlari bile önce denetliyorlar, bu adam dis dünyaya hazir mi diye? Psikologlar bile onlari hazirlamaya çalisiyor. Türkiyede hiç öyle birsey yok. Cogu cinayetleri daha önce bir kaç yil hapise girmis olan insanlar isliyor. Yani sorun idam cezasi degil, sorun çok çok daha büyük. Türk ceza kanunu tamamen degismesi lazim.
Dizilerde tecavüz sahnlerini tartiscagimiza, bu ülkede halen statistiklerde görünmeyen milyonlarca kiz ve kadin var tacize yada tecavüze ogramis. Nedeni ise polise gitmelerinden korkmalari. Polis eger yüzlerine gülmezse bile ülkede adalet olmadigi için bir ise yaramiyor. Sadece adlari çikmis oluyor kizlarin. Nede olsa çok namuslu ülkeyiz ya, zar, bekaret çok önemli kavramlardir.
Bdv'de bile gün geçmiyor, bekaret konusu açiliyor. Kadinlar kendi vücüdlarini bile tanimiyorlar. Varsa yoksa zar. Ki onun da nasil birsey oldugunu, hatta bazeleri alt bölgede iki delik oldugunu bile bilmiyor. Cinsellik, kadin erkek iliskiler hayatin bir parçasidir ve çoçuklar bu sekilde egitilmeli. Böyle herseyi bastirilarak degil. Cinsel egitim okullarda sart. Burda mesela ilkokul son sinif (yani çoçuklar 11,12 yasinda oldugunda) ilk defa cinsel konuda egitim görürler. Ve bu egitim orta okul, ve lisede iki yilda bir tekrar bioloji dersinde görülür.
Yani herkes burda oglan annelerini suçluyor, evet buda bir parça, fakat okuldada bu konular islenmeli. Ama ne yazik ki islenilmiyor. Yada sanki çok büyük bir utançmis gibi kizlar, erkekler ayri ögreniyor. Hayir, herkes ayni sinifta bunu ögrenmeli. Ama haayyirr, devlet yine diyor "kiz ve erkeklerin ayni banki, ayni merdiveni paylasmasi bile ayip". Dizilerden dolayi degil, herseyi tabu yaparak, cinselligi bastir anam bastirirak, sevgiye, aska, cinsellige aç kalinca toplumda sapiklar dogar.
Yani anlayacaginiz bu tür seylerin degismesi için toplumsal bir sekilde mentalite degismesi lazim. Bunuda devlet tesvik etmesini lazim. Tabiki simdiki iktidar ile bunlar imkansiz seyler.