Bezelye Ve Faydaları

Nevreste

Yeniden ☀
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
297.429
614.606
1.098
Malatya
$bezelye tarm 2.webp

Bezelyenin faydaları yüksek oranda lif yönünden zenginlik sağlaması ve kalp damar hastalıklarında koruyucu, kan şekerini dengeleyici ve kötü kolestrolü düşürücü etkileri ile ön plana çıkmaktadır. Gelin bezelyenin diğer faydalarına birlikte bakalım.

Bezelyenin faydaları nelerdir?

$images.webp
Yüksek oranda B1 vitamini içeren bezelye, uykuyu düzene sokmakla birlikte, iştah açar ve insanın ruh halini düzelterek insanların neşeli olmalarını sağlar. Bezelye vücuda enerji verir ve vücudu kuvvetlendirir. Kasların gelişmesine ve yenilenmesine yardım eder. Bezelye kansızlık, kan kanseri, bağırsak kanseri riskini azaltır. Bunun yanı sıra karaciğerin düzenli çalışması sağlar.

Birçok ev hanımı bezelye tanelerini taze olarak yemeklerde çorbalarda kullanmakla birlikte, dondurarak ya da konservesini yaparak ileride tüketmek için saklayabilirler.
ALINTIDIR...

KÖFTELİ BEZELYE
$dogadan_koftelibezelye.webp

MALZEMELER
1 kilo bezelye (araka)
1 adet orta boy soğan
2 yeşil biber
2 domates
1 yemek kaşığı salça
1 adet havuç
1 adet patates
1 çay bardağı sıvıyağ

KÖFTESİ
250 gram kıyma
1 adet soğan
1 yumurta beyazı
1 dilim ekmek içi
Tuz, karabiber,pulbiber
YAPILIŞI
Kıyma,ekmek içi, rendelenen soğan, yumurtanın beyazı, tuz,karabiber, pulbiber
Hepsi yoğurulur, küçük köfteler yapılır , sıvıyağda kızartılır , tencereden alınır aynı yağda
Yemeklik doğradığımız soğanlar ve küp doğradığımız havuçlar, katılıp kavrulur salça, katılıp biraz daha kavrulur .
Bezelyeler başka bir tencerede kaynayan suda haşlanır, pişmesine yakın kavurduğumuz soğan ve havuçlar küp doğranan patatesler ve köftelerde katılır, üzerine küçük doğranan domates ve biberlerde eklenir suyu ayarlanır havuç ve patatesler pişince ateşten alınır.
NOT :yanında tereyağlı pilavla servis yapılır .
ALINTIDIR..

BEZELYE YEMEĞİ
$bezelye-yemegi-300x225.webp

Gerekli malzemeler:

Bir kutu konserve bezelye
1 tane patates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı zeytin yağ
1 tane kuru soğan

bezelye yemeği

Bezelye yemeği tarifi:

Öncelikle kuru soğanı küp küp doğrayın.
Patatesi kabuğunu soyup, ufak ufak küp küp doğrayın.
Bezelyeyi açın ve yıkayıp süzgüye atın.
Bir tencereye sıvıyağ koyun ve kızdırıp içine salçaları ekleyin
Ardından soğanı ekleyin ve birkaç dakika karıştırarak kavurun.
Sonra patatesleri ekleyin ve 5 dakika kavurup, içine süzülmüş bezelyeleri ilave edip, tuzunu serpin ve karıştırın.
Üzerine bir parmak çıkacak kadar su dökün ve kaynamaya bırakın.
Patatesler yumuşayınca bezleye yemeğiniz pişmiş demektir.
Tencereyi ocaktan alın ve ağzı kapalı yarım saat dinlendirip, servis edin.
Afiyet olsun.
ALINTIDIR...

FIRINDA ORMAN KEBABI
$dsc2145.webp

Malzemeler

1 kilo bezelye
2 orta boy patates
3 büyük boy havuç
500 gr kuşbaşı et
2 adet domates
2 adet biber
3 diş sarımsak
iki tatlı kaşığı kekik
iki yemek kaşığı domates salçası
bir çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı
tuz
bir bardak su
bir adet fırın poşeti

Orman kebabının yapılışı:

Bezelyeyi,soyulmuş ve doğranmış patatesleri,soyulmuş doğranmış havuçları bir kapta birleştirin.etide küçük bir şekilde kuş başı doğrayın
Domatesleri ve biberleride doğrayın hepsini karıştırın
ayrı bir kapta salça,yağ,kekik ve çok minik doğranmış sarımsakları karıştırın
Tuzunuda ekleyin
Sosu sebzelerin olduğu kaba dökün ve sos bütün sebzelere karışacak kadar harmanlayın
Fırın poşetine doldurun ve poşetin kenarından bir su bardağı su ekleyin
Poşetin ağzını bağladıktan sonra fırın tepsisine yatay bir şekilde koyun ve düzleyin
Üstünden kürdanla altı tane delik açın
200 derece fırında pişirin
Bir saat sonra poşetin kenarından yırtın etin piştiğini kontrol edin.eğer et pişmişse sebzeler pişmiş demektir.pişmemişse bir süre daha devam edin.
Bu yemeğin lezzetinin sırrı;suyunun hepsini içine çekiyor ve sosun tamamını yemeğe geçiyor.afiyet olsun :)
ALINTIDIR...

TAVUKLU BEZELYE
$bezelye.webp

MALZEMELER (4-6 KİŞİLİK)

3 SU BARDAĞI BEZELYE
1 ADET PATATES
1 ADET HAVUÇ
1 ADET SOĞAN
100 GR KUŞBAŞI TAVUK GÖĞSÜ
1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
1 ÇORBA KAŞIĞI DOLUSU MARGARİN
KEKİK, PUL BİBER, TUZ

YAPILIŞI

Öncelikle tencerenin dibine bir çay bardağı su koyuyoruz ve üzerine tavukları ilave ederek pişirmeye başlıyoruz. Tavuklar suyunu çekince yağını ilave ediyoruz. Ardından küp küp doğradığımız soganları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine salçamızı ve baharatlarımızı ekleyip biraz karıştırıyoruz. Yine küp küp doğradığımız patatesleri ve havucu tencereye ekliyoruz. Biraz da bu karışımı kavuruyoruz ardından başka bir tencerede haşlayıp süzdüğümüz bezelyeyi ekliyoruz. Öte yandan kaynattığımız suyumuzu bezelyenin biraz uzerine çıkacak kadar ilave ediyoruz. Tuzunu atıp ağzını kapatıyoruz kaynayınca altını kısıyoruz 20-25 dakika (pişinceye kadar) kaynatıyoruz.

AFİYET OLSUN...
ALINTIDIR..

TAVUKLU BEZELYE
Eki Görüntüle 882378

MALZEMELER (4-6 KİŞİLİK)

3 SU BARDAĞI BEZELYE
1 ADET PATATES
1 ADET HAVUÇ
1 ADET SOĞAN
100 GR KUŞBAŞI TAVUK GÖĞSÜ
1 ÇORBA KAŞIĞI SALÇA
1 ÇORBA KAŞIĞI DOLUSU MARGARİN
KEKİK, PUL BİBER, TUZ

YAPILIŞI

Öncelikle tencerenin dibine bir çay bardağı su koyuyoruz ve üzerine tavukları ilave ederek pişirmeye başlıyoruz. Tavuklar suyunu çekince yağını ilave ediyoruz. Ardından küp küp doğradığımız soganları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine salçamızı ve baharatlarımızı ekleyip biraz karıştırıyoruz. Yine küp küp doğradığımız patatesleri ve havucu tencereye ekliyoruz. Biraz da bu karışımı kavuruyoruz ardından başka bir tencerede haşlayıp süzdüğümüz bezelyeyi ekliyoruz. Öte yandan kaynattığımız suyumuzu bezelyenin biraz uzerine çıkacak kadar ilave ediyoruz. Tuzunu atıp ağzını kapatıyoruz kaynayınca altını kısıyoruz 20-25 dakika (pişinceye kadar) kaynatıyoruz.

AFİYET OLSUN...
ALINTIDIR..

Nevoş bu alıntılar iyi hoş ama benım mide boş saat 17:00 açım açççççç :84::84::84::84::84::84::84:

ZEYTİNYAĞLI SULTANİ BEZELYE YEMEĞİ
$taze bezelye yemeği (2)-001.webp
Malzemeler:

Yarım kg. taze bezelye
2 domates
3 sivribiber
1 soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
tuz,pulbiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı salça

Hazırlanışı:

Bezelyelerin baş kısımlarını ve kılçıklarını temizleyin.
Domatesleri soyun,küp küp doğrayın.
Sarımsakları ince ince doğrayın.
Biberleri halka halka doğrayın.
Soğanı yemeklik doğrayın,zeytinyağında pembeleşene dek kavurun.
Üzerine salçayı ekleyiin biraz daha kavurun.
Sonra bezelyeler,domatesler,sarımsak,biber hepsini tencereye ekleyin.
Bezelyeler biraz yumuşayana dek orta ateşte kavurun.
En son 1 çay bardağı kaynar su,tuz atın bezelyeler iyice yumuşayana dek düşük ısıda - pişirin.
ALINTIDIR...

ZEYTİNYAĞLI SULTANİ BEZELYE YEMEĞİ
Eki Görüntüle 882381
Malzemeler:

Yarım kg. taze bezelye
2 domates
3 sivribiber
1 soğan
2 diş sarımsak
1 çay kaşığı karabiber
tuz,pulbiber
1 yemek kaşığı salça

Hazırlanışı:

Bezelyelerin baş kısımlarını ve kılçıklarını temizleyin.
Domatesleri soyun,küp küp doğrayın.
Sarımsakları ince ince doğrayın.
Biberleri halka halka doğrayın.
Soğanı yemeklik doğrayın,zeytinyağında pembeleşene dek kavurun.
Üzerine salçayı ekleyiin biraz daha kavurun.
Sonra bezelyeler,domatesler,sarımsak,biber hepsini tencereye ekleyin.
Bezelyeler biraz yumuşayana dek orta ateşte kavurun.
En son 1 çay bardağı kaynar su,tuz atın bezelyeler iyice yumuşayana dek düşük ısıda - pişirin.
ALINTIDIR...

ayyyyyy en sevdiğim yemekkkk allahımmmmmm süper yaaaa :56::56::56::56:

:17:Canım fırsat buldukça ekliyorum:9:Eklemeyip durayım mı:9:
ekle bebeğim sen atın ölümü arpadan olsun :52::52::52:

Bezelyeli Pilav
$Bezelye-Yemekleri.webp
Malzemeleri

2 Yemek Kaşığı Margarin
2 Bardak PİRİNÇ
1 Adet soğan
1 Çorba Kaşığı sıvı yağ
1 Çay Kaşığı karbonat
6 Bardak KAYNAR SU

Yapılışı

Pirinci yıkayıp, suyunu süzün. Margarinle sıvıyağı pirinçle bereber 5 dakika kavurun. Üzerine sıcak su ekleyip, tuzunu ayarlayın. 3 Dakika yüksek ateşte, sonra kısık ateşte 15-20 dakika 15-20 dakika pişirin. Bu arada bezelye sote için, 4 su bardağı kaynar su içine kaebonat ve tuz ekleyip, bezelyeleri katın. 5 Dakika haşlayın ve suyunu süzün. Tavaya margarini koyup, ince kıyılmış soğanı hafifçe kavurun. Üzerine suyu süzülmüş bezelyeyi koyup, arada bir tavayı sallayarak 3 dakika kadar sote edin. Servisi için derin bir kabın dibine bezelye soteyi döküp, üzerini kaşık yardımıyla düzleştirin ve pilavı ekleyin. Bezelye soteli pilavı, dağıtmadan servis tabağına ters çevirip, kabı çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.
ALINTIDIR...

Sütlü Bezelye Yemeği
$sutlu-bezelye-yemegi-tarifi.webp

Malzemeler
1 çay bardağı taze bezelye içi
yarım salçalık kırmızı biber
1.5 su bardağı su
2 çay kaşığı tereyağı

Yapılışı
Bezelyeyi, zor şeklinde doğranmış biberi ve suyu bir tencereye aktarın. Bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan almaya birkaç dakika kala kaynar sütü ve tereyağını ekleyin. Birkaç taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatın.
ALINTIDIR...

Frikassee
$Yemek-Tarifleri-Frikassee.webp
Malzemeler:
* 1 adet tavuk
* Havuç
* Karnabahar
* Bezelye
* Mısır
* 2-3 yemek kaşığı un
* 200 gram ekşi kaymak
* Karabiber ve tuz.

Hazırlanması:
* Tavuğu haşlayın ve etini ayırın. Doğradığınız sebzeleri tencereye alın, üzerine tavuğun suyundan koyup pişirin.
* 3 kaşık unu az sulandırıp yemeğe ekleyin. 5 dakika kadar daha pişirin. Tuz ve karabiberle tatlandırın, ardından tavuk etini ekleyin.
* Son olarak 200 gr ekşi kaymağı koyup karıştırın. Kaymağı koyduktan sonra yemeği ocak üstünden alın.
* Artan tavuk suyuyla pilav yapıp, yemekle birlikte servis yapabilirsiniz.
ALINTIDIR...

BEZELYE ÇORBASI
$Bezelye-Çorbası.webp

Malzemeler

2 1⁄2 lt et suyu (10 bardak)
250 gr (1 bardak) kuru bezelye
2 orta boy soğan
1 küçük havuç
2 yemek kasiği un
2 yemek kasiği (tepeleme) tereyaği veya margarin
1⁄2 yemek kasiği tuz
Terbiyesi:1 bardak süt
2 yumurta sarısı
Garnitürü:125 gr un
1⁄2 küçük paket margarin
1 adet yumurta
1 çay kasiği tuz

Tarifin Yapılışı

Bezelyeyi ayıklayıp yıkadıktan sonra 4-5 saat suda bekletin.
Soğan ve havuçlari küçük parçalara dograyıp, yagla birlikte kısık ateste 4-5 dakika börttürün. Un katin ve 2-3 dakika daha kavurun. Et suyu ve bezelyeyi koyun, kisik ateste bezelye ezilinceye kadar pişirin.
Çorbayı süzgeçten ezerek baska bir kaba aktarin. Tuz atip tekrar ateşe koyun. Sütlü terbiyesini katin ve servis yaparken çorbanin üzerine birer kasik garnitürden serpistirin.
Afiyet Olsun!
ALINTIDIR...

Etli Bezelye
$etli-bezelye-tarifi.webp
Malzemeler:
1 kg taze bezelye
300 gr kuşbaşı dana eti
1 adet büyük boy soğan
1 adet orta boy domates
2 adet orta boy havuç
2 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı salça
Yeterince sıcak su
Yeterince karabiber
Yeterince tuz

Tarifimiz

Soğanı soyup küçük küçük doğrayın.
Eti yıkayın ve tencereye alıp kendi suyunda pişirmeye başlayın.
Et suyunu salıp çekmeye başlayınca sıvı yağ ve doğradığınız soğanları ilave edip soğanlar hafif kavrulana kadar karıştırın.
Havuç ve patatesleri soyup küçük küçük doğrayın.
Bezelyeleri yıkayıp suyunu süzün.
Etler yarı pişince içine havuç ve patatesleri atın.
Yeterince sıcak su, salça, tuz ve karabiber ekleyip 10-15 dakika pişirin.
Daha sonra bezelyeleri ekleyin ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Sıcak olarak servis yapın.
ALINTIDIR..

ZEYTİNYAĞLI BEZELYE
$zeytinyagli_bezelye.webp
Malzemeler :
Yarım kilo bezelye
1 soğan
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 patates
1 havuç
1 tatlı kaşığı şeker
Çeyrek demet dereotu
tuz

Yapılışı:

Soğanımızı yemeklik ince ince doğruyoruz.
Bezelyeleri ayıklayıp, yıkıyoruz.
Soğanları yarım çay bardağı yağ konulmuş tenceremizde rengi değişene kadar kavuruyoruz.
Küp küp doğranmış havucu ekleyip, birazda havuçla kavuruyoruz.
Bezelye ve küp küp doğranmış patatesi ekleyip , bir kaç dakika daha havuruyoruz.
Tuz ve şekerimizi ekleyip, üzerini örtecek kadar sıcak su koyup, kısık ateşte bezelyeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.
Ateşi kapatıp, dereotunu ilave ediyoruz.
Püf Noktaları:
Tencerenin altını kıstıktan sonra yaklaşık 1 saat pişirdim. Aceleniz varsa düdüklü tencere kullanıp süreyi azaltabilirsiniz.
Bezelyede dereotunun yakıştığı yemeklerden, isterseniz servis ederken, isterseniz benim gibi pişirirken kullanabilirsiniz.
ALINTIDIR...

Mantarlı Bezelye
$mantarlı-bezelye-yemeği.webp
Malzemeleri;
300 – 350 gr mantar
Yarım kg bezelye
4-5 yaprak ıspanak
1 adet orta boy patates
1 adet büyük boy soğan
1 adet orta boy domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1,5 su bardağı su
Yarım limon suyu
3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yeterince karabiber
Yeterince tuz

Mantarlı Bezelye Nasıl Yapılır?

Mantarları güzelce yıkadıktan sonra tuzlu ve limonlu suda beklemeye alın.
Soğanı soyup ufak ufak doğrayın, ıspanakları da aynı şekilde, patatesleri de doğrayalım.
Domatesi rendeleyin. Boş bir tencerede yağı kızdıralım ve içerisine kesilmiş soğanları ilave edip kavuralım.
Soğanlar pişmeye yakın patatesi, salçayı ve domatesi ilave edip karıştıralım. (Bu şekilde 4-5 dakika kavurun)
Sonrasında suyunu süzdüğümüz mantarları ilave ediyoruz, ardından 3 dakika kadar kavurduktan sonra ıspanak, bezelye, sarımsak, karabiber, tuz ve suyu ekleyelim.
Bu şekilde ocağın altını kısarak malzemeler yumuşayana kadar pişirelim.
Yemeğimiz hazır sıcak olarak servis yapabilirsiniz.
ALINTIDIR...

FIRINDA PİLİÇ BEZELYE
$fırında-pilicli-bezelye.webp
Malzemeler:
1 tane piliç,
3 su bardağı taze bezelye,
5 tane kuru soğan,
1 yemek kaşığı tere yağ,
1 yemek kaşığı salça,
2 tane domates,
8 bardak su,
1 su bardağı haşlanmış mısır,
Yeteri kadar tuz
İki tane haşlanmış kırmızıbiber

Yapılışı:
Pilici iyice temizleyip yıkayın ve bir tencerenin içinde 8 bardak su katarak ocağa koyun
Piliç kaynamaya başladığında, üzerinde gri renkte köpükler olacaktır. Bunları kevgirle alıp atın
Pilicin pişmesine az bir süre kala, ayrı bir tavanın içinde küp küp doğranmış soğanlarla bir miktar tereyağını ve salçayı eritin ve piliç tenceresinin içine atın
Pişmiş olan pilici fırın tepsisine alın ve üzerine haşlanmış bezelyeyi ve haşlanmış mısır dökün
Haşlanmış kırmızıbiberleri de minik minik doğrayıp bezelyelerin üzerine serpin
Pilici pişirmiş olduğunuz suyu tepsinin üzerinde gezdirerek pilicin üzerine dökün
Ardından 180 derecedeki fırına sürüp, piliç nar gibi kızarana kadar pişirin
Afiyet olsun.
ALINTIDIR...

Sebzeli Makarna Böreği
$Sebzeli-Makarna-Böreği-510x250.webp

MALZEMELER
Yarım paket sıfır numara çubuk makarna
250 gr rendelenmiş taze kaşar
Makarnayı haşlamak için yeterince su
2 yufka
Yeterince tuz

Yufkaya sürmek için

1 türk kahvesi fincanı sıvıyağ
1 türk kahvesi fincani su
yufkaya sürmek için1 çay kaşığı bal
bir kaç tane badem

Sebzeli İç Malzemesi:
2 kalem tavuk şiş(200 gr )
1 su bardağı bezelye(240 gr lık bardak)
1 tane havuç
1 tane kırmızı biber
yeterince tuz, pul biber, taze çekilmiş karabiber,kekik veya istediğiniz baharat

Sebzeli Makarna Böreği Sebzeli Makarna Böreği

Önce makarnayı bütün halinde suyuna zeytinyağı, tuz koyup 5 dakika haşladım.Makarnanın suyundan 5,6 yemek kaşığı kenara ayırdım.Makarnayı süzdüm soğumaya bıraktım.

Tavuğu, havucu yıkayıp küp şelinde doğradım.Tencerenin altını yakıp yağı koyup kızdırdım. Kızgın yağda tavukla havucu soteledim. Ardından bezelye ve kırmızı biberi katıp hepsini birlikte karıştırarak sote ettim. Tencerenin altını kısıp makarnadan ayırdığım suyu, baharatları ekledim. Sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirdim.

Yufkanın bir parçasını yağladığım 23 santimlik delikli kek kalıbına serdim. Alt katına sırayla kaşar, makarna, tekrar kaşar, tekrar makarna serdim en üste kaşar gelecek şekilde yerleştirdim. Üstüne ikinci yufkayı serdim. Yufkaya sürmek için hazırladığım sulu, sıvı yağlı sostan sürerek düzenli bir şekilde kapattım. Artan sosu da üzerine sürerek önceden kızdırdığım 200°C fırında üstü kızarana kadar 25 dakika pişirdim. Fırına dayanıklı tepsiye dikatlice bozmadan kalıbı altüst ederek hazırladığım ballı zeytinyağlı sostan sürdüm bademleri yapıştırdım. Tekrar fırına verdim yufka, bademler kızarana kadar pişirdim. Hazırladığım sebzeli iç harcı çukur olan ortasına yerleştirerek sıcak servis yaptım. Afiyet olsun.
ALINTIDIR...

TAVUKLU &İÇ PİLAVLI FAZLIKIZI BÖREK

$IMG_1949-610x300.webp
Malzemeler

İç Pilav İçin:

1 dolu çorba kasesi pirinç,1 büyük soğan,1 ufak çay bardağına yakın zeytin yağı,dolmalık fıstık,kuş üzümü,bezelye,tarçın,nane,maydanoz,karabiber,tuz,1 ufak havuç,1 su bardağı didiklenmiş tavuk.

Börek İçin:

6adet yufka,1 su bardağı galeta unu,2 yumurta ,1 çay bardağı sıvı yağ,1 su bardağ su.

Yapılışı:

Dolmalık fıstık , ince doğranmış soğanve havuç zeytinyağıyla sotelenir ,üzerine yıkanıp süzülmüş pirinç eklenip iyice kavurulur kuş üzümü ,bezelye ve tuzuda eklenerek kaynar su konularak kapak kapatılıp pilav pişirilir. Pişen pilav ateşten alınıp üzerine doğranmış maydanoz ,tarçın ve kuru nane eklenerek kapatılıp demlendirilip .Demlenen pilava haşlanmış ,didiklenmiş tavuklar eklenip pirinçleri kırmadan karıştrıp ılıtırız.
Yufkaları sigara böreği yapacak gibi hazırlarız.Derin bir kasede yumurta sıvı yağ ve su karıştırılır,fırça yardımıyla didlimediğimiz yufkaya sürülür .Böreğimiz 2 kat yufkadan olduğu için hazırlanan sosu iki katınada sürelim.Soslanan yufkaya tavuklu iç pilavda dolu bir kaşıkla koyup iki tarafınıda kapatarak sıkıca saralım .Bütün börekler sarılınca artan sosa sardığımız börekleri batırıp çıkarıp galeta ununa bulayıp fırın tepsisin dizip 180 derecede kızarana kadar pişiririz.
ALINTIDIR.

Back
X