Her insan nefis taşır.İslamı kabul etmiş bir insan neler yapması gerektiğini, nelerden kaçınması gerektiğini bilmelidir.
islamın kuralları bellidir.Bundan sonrası açık kapalı diye değil kurallara uyan veya uymayan şeklinde değerlendirilmelidir.Başı açık olan insan yüzde yüz dinsiz günahkar olmadığı gibi başı kapalı olan da yüzdeyüz dindar sayılmaz.
Yapılan günahların sebebi insanın nefsine yenik düşmesidir.
Başını kapatır o konu da nefsine hakim olur o günahtan kurtarır kendini ama dedikodu yapar günaha girer.Başı açıktır, islama göre günahtır nefsine yenik düşer burda ama namazını kılar kılmama günahından kurtarır kendini. günah da bellidir sevap olan da belllidir. Dar giyinip vücut hatlarını belli etmek kapalı olana da açık olana da günahtır.(kapalı açık diye yazmamam gerekiyor her insana günahtır,ama kapalı açık vurgusu yapıldığı için öncesnde böyle yazıyorum)
herkes karşısındakinin de bir nefis taşıdığını bilip ona göre eleştirmeli, yorum yapmalı ama eleştiriden önce kendisinin kusurlarına biraz bakmalı.namaz kıldı başını kapattı diye cenneti garantilemiş gibi başkalarını eleştirmemeli.Açık olan da ya ben açığım ama namaz kılıyorum dar giymiyorum başı kapalı ama dapdar giyiyor dememeli. sonuçta mizan diye birşey var bir kefesine sevaplar bir kefesine günahlar koyulacak...elimizden geldiğince sevap işlemek günahlardan kaçınmak gerek.
Hucurât / 11
''Ey iman nimetine kavuşanlar, bir kavim, diğer bir kavimden bazılarını küçümseyerek alay etmesin. Belki de onlar, kendilerinden daha hayırlıdırlar. Kadınlar da, kadınlardan bazılarını küçümseyerek alaya almasınlar, hakarette bulunmasınlar, ayıpları, kusurları rencide ederek, işaret ederek söylemesinler. Belki onlar kendilerinden daha iyidirler. Birbirinizi dilinize dolayarak, işaretleşerek yaralamayın. Birbirinizi kötü lakaplarla çağırmayın, kötü lakaplarla anmayın. İman dairesine girdikten sonra âsi, mantıksız fâsık adını almak ne kötü bir damgadır. Tevbe etmeyenler, günah işlemekten vazgeçmeyip Allah'a itaate yönelmeyenler, işte on-lar isyanda, günahta ısrar eden zâlimlerin ta kendileridir.''
Bu da kuran dan ayet. kesin hüküm. olması gereken. Gerçek müslümanın uyması gereken...