Bilecik///Sögüt

inovasyon

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
12 Temmuz 2006
55
2
ERTUĞRUL GAZİ’Yİ ANMA VE SÖĞÜT ŞENLİKLERİ



Osmanlı Devleti’nin filizlendiği bu mukaddes topraklarda her yıl eylül ayının ilk yarısında ceddimiz Ertuğrul Gazi anılarak şenlikler düzenlenir. Düzenlenmekte olan bu şenlikler ve törenler kuruluşundan bu yana yedi asırdır devam etmektedir. Kayı boyu Yörük aşiretlerince atalarına duydukları saygı ve sevgiyi sunmak, genç nesillere yurt ve tarih sevgisi kazandırmak, birlik ve beraberliklerini pekiştirmek ve tarihi yad etmek gibi ulvi düşüncelerle aksatılmadan kutlana gelmiştir. Bu sebeple bu törenlere aynı zamanda “ Yörük Bayramı “ da denilmektedir.
Milli ve manevi değerlerimizin muhabbetle yaşandığı Ertuğrul Gazi’yi Anma Törenlerinin ilk başlama şeklinin Ertuğrul Gazi’nin Domaniç yaylasından salimen döndüğünde yapılan işleri meşvere etmek, kazanılan mal ve mülkün bir nevi edasını yapmak için ahalisine bir toy (düğün) düzenleyerek “ Etli bulgur pilavı “ ikram etmesi olarak rivayet edilir. Düzenlenen bu toy toplantıları Ertuğrul Gazi’nin vefatından sonra da günümüze kadar süregelmiştir.
Günümüzde eylül aynın II. Hafta sonu yapılan Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri Türk büyükleri büstüne çelenk koyma ve saygı duruşu ile başlar. Cuma günü Çelebi Mehmet Camii’nde namaz öncesi ceddimizin ruhuna hatim ve mevlid okunur. Cumartesi günü ülkenin dört tarafından gelen Yörükler ve misafirler karşılanır. İlçede hazırlanan program gereği cirit oyunları, aşıklar şöleni, çeşitli ilim adamlarının katılımıyla düzenlenen Osmanlı sempozyumu, folklor ekiplerinin gösterileri, Yörüklerin kına gecesi, mehteran konseri, sanatçı konserleri, sinevizyon, havai fişek gösterileri gibi faaliyetler düzenlenir.
Türbe alanında ülkenin her köşesinden gelen Yörükler obalarını temsilen kıl çadırlar kurarlar. Kurulan bu çadırlarda Yörükler kendilerine özgü gelenek ve göreneklerini, yemeklerini, düğün ve nişan adetlerini, halk oyunlarını, el sanatlarını vb. faaliyetlerini milli kıyafetler içinde sergilerler. Eş dost ve akrabalar birbirlerinin çadırlarına konuk olurlar ve birbirleriyle hasret giderirler. Çadırlarını ziyarete gelenlere ikramda bulunurlar. Kurulan bu çadırlar ilçeye gelen devlet yetkilileri ve diğer misafirler tarafından topluca ziyaret edilerek Yörüklere hasbihal yapılır.
Cumartesiyi pazara bağlayan gece törene gelen misafirlere ikram edilmek üzere aş evinde etli şifalı pilav pişirilerek hazır hale getirilir. Pazar günü tören bitiminde üzümle birlikte misafirlere ikram edilir.
Pazar günü ilçe merkezinden Ertuğrul Gazi Türbesi’ne şenlik yürüyüşü ile program başlar. Önde Mehteran bölüğü, Ertuğrul Sancağı, Cirit ekibi, milli kıyafetler içinde Yörükler, folklor ekipleri, resmi protokol üyeleri ile çok sayıda insanın katılımı ile yürüyüş gerçekleştirilir. Ertuğrul Gazi Türbesi topluca ziyaret edilerek tören alanına geçilir. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı’ndan sonra törene devam edilir. Yapılan protokol konuşmalarını takiben Mehteran konseri, Cirit gösterileri, Yörüklerin halk oyunları, misafir folklor ekiplerinin gösterileri ile resmi geçi yürüyüşü yapılarak, önceden hazırlanan şifalı pilav dağıtımına başlanır. Şifalı pilavın yenilmesinden sonra misafirler uğurlanır ve tören sona erer.
Yapılan törenler geçmişi yad etmek olduğu kadar, günümüzde de birlik ve dirliğimizin teminatı olarak sürdürülmektedir. Törenler başkanlığını ilçe Kaymakamının yaptığı Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri Vakfı çatısı altında kaymakamlık ve belediye tarafından birlikte düzenlenmektedir. Küre ve Çatlı belediyeleri ile köyler kendi imkanlarıyla bu faaliyete destek olmaktadırlar.

ŞENLİKLERİN TARİHÇESİ;

Moğol istilasıyla birlikte batıya sürüklenen Türk Boylarından Kayı Boyu Karakeçili Aşireti, 13. yüzyıl sonlarında Söğüt-Domaniç bölgesine gelirler ve yerleşirler. Beyleri Ertuğrulgazi komutasında bölgede "Önce toprak, sonra bayrak." felsefesiyle yurt tutmaya çalışırlar.

Her yıl yayla olarak yazları Domaniç'e giderler ve Eylül ayı itibariyle Söğüt'e geri dönerler. Ertuğrulbey, yaylağı Domaniç'ten kışlağı Söğüt'e salimen dönmelerini, ahalisine "Etli bulgur pilavı" ikram ettiği bir toy ile kutlar.

719 yıl önce Ertuğrulbey'in sağlığında başlayan bu adeti Kayı Boyu O'nun ölümünden sonra da "Ertuğrulgazi'yi Anma ve Söğüt Şenliği", "Yörük Bayramı", "İhtifal" gibi adlarla anılan bu toyu, büyük kadirşinaslık örneği göstererek ülkenin her yöresinden her yıl Eylül'ün II.haftasonu akın akın Söğüt'e gelerek devam ettirmiştir.

1984 yılından itibaren kurulan "Ertuğrulgazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri Vakfı"bu geleneği sürdürme görevini üstlenmiştir. 725. Ertuğrulgazi'yi Anma ve Söğüt Şenlikleri, her yıl olduğu gibi bu yılda büyük bir coşku ile kutlanacaktır.

Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri:
Söğüt’te her yıl Eylül ayının ikinci Pazar günü yapılan “Ertuğrul Gazi” törenlerine çok sayıda yerli ve yabancı turist gelir. Bugün de kayı Boyunun Karakeçili aşiretinden ve Ertuğrul bey soyundan geldiği kabul edilen Kuyucak Yörükleri ile, Anadolu’nun her tarafından yörükler Söğüt’e gelir. Yörükler Tören günü Ertuğrul Gazi Türbesinin ziyaret ederler. Misafirlere geleneksel bulgur pilavı ve üzüm ikram edilir.
Tören alanında çeşitli yörelerden gelen folklor ekiplerinin oyunları, paraşüt gösterileri, cirit oyunları, Yörüklerin kına gecesi ve yaşantıları canlandırılır. Törenler üç gün devam eder.
Söğüt’e gelen Kayıların, önderleri Ertuğrul Gazi’ye duydukları derin saygı ve sadakat duygularıyla, Ertuğrul Gazi’nin 1281 yılında vefatından bu yana yapılan “Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri” büyük bir kadirşinaslık örneği olarak asırlardır sürdürülür.
Her yıl daha büyük bir ilgi ile Eylül ayının ikinci haftası son üç gün (üçüncü gün-Pazar günü büyük tören) yapılan törenleri Söğüt’te yapılan törenlere başta Kayı Boyu’nun Karakeçili Aşireti mensupları olmak üzere, Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce yörük, onbinlerce insan katılır. İlin turizminde büyük önem taşıyan ve gelen konuklara Türk misafirperverliğinin en güzel örneklerinin sunulduğu bu görkemli kutlamalarda büyük çoşku ve heyecan yaşanır.
Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’nin ilgi çeken özelliklerinden birisi de; Türk Büyükleri Platformu önündeki tören alanı çevresinde yörüklerin kurdukları ve içleri geleneksel Türk el dokuması halı ve kilimlerle döşenen kara çadırlar “Oba”lardır. Yörüklerin asırlardır yaşattıkları geleneklerinin bir parçası olan bu kara çadırlar önünde yakılan ateşler üzerinde kurulan saclarda yapılan gözlemelerle, yayık ayranlarının gelen misafirlere ikramları doyumsuz ve unutulmaz bir tad verir. Bunların yanında, törenlerin asırlardır vazgeçilmez bir özelliği olan pilav ikramı da büyük rağbet görür.
 
UYARI!!!!begendikleriniz icin rep ve tesekkur butonlarini kullanalim bölümümüze resim ve bilgi harici paylasimlar yapmayalim lutfen
 
Söğütl'lüyüm küçük şirin bir ilçe orda doğdum büyüdüm.Bilecik merkeze evlendim bazen kızsamda Bilecik seni seviyorum..:)))
 
Söğütl'lüyüm küçük şirin bir ilçe orda doğdum büyüdüm.Bilecik merkeze evlendim bazen kızsamda Bilecik seni seviyorum..:)))
Selam, Bilecik de kiralık ev arıyorum. Şu an İzmir 'deyim ve Bilecik'i hiç bilmiyorum bana yardımcı olabilir misin?
 
bende aslen bilecik bozüyüklüyüm ama doğam büyüme istbll
5 aydır gitedim burnumda tütüyoo boshayallersmile
 
X