Bilim ve teknoloji birleşti! Titanyumdan göğüs kafesi ürettiler!

Mavi Terlik

Güzel günler göreceğiz ...
Kayıtlı Üye
12 Ocak 2015
1.623
2.207
208
Tıpta devrim gerçekleştiren İspanyol doktorlar, kanser hastası 54 yaşındaki hastaya 3D yazıcıda üretilen titanyum göğüs kafesi takıldı...

xdunyada_ilk_kez_3d_li_titanyum_gogus_kafesi_nakli_h5884_fb0ca.jpg.pagespeed.ic.Gs-6cVqY8h.webp

Tıpta devrim gerçekleştiren İspanyol doktorlar, kanser hastası 54 yaşındaki hastaya 3D yazıcıda üretilen titanyum göğüs kafesi takıldı... İspanya'da bir devrim gerçekleştiren doktorlar, 54 yaşında olan bir kanser hastasına titanyumdan göğüs kafesi yapıp naklettiler. Salamanca Üniversitesi'nde yapılan devrim niteliğindeki ameliyatta, tümörün yayıldığı göğüs kafesindeki kemikler alınıp yerine hastaya doktorların kendilerinin yapmış olduğu sağlıklı kemiklere tutunan bir protez yerleştirildi.

Tümörün kapladığı alanın 3D modeli çıkarıldı
İspanyol doktorlar, hastada bulunan tümörün yayıldığı kemiklerin yerine, sağlıklı kemiklere tutunacak bir protezi 3D yazıcıda üretmeyi başardı. Bilgisayar tomografisiyle hastanın göğüs kafesi ve ona yayılan tümörün modelini çıkaran mühendisler, bu işlem sonrasında hastaya uygun olarak Avusturalya'nın Anatomics adlı firması tarafından tasarlanan proteze 3D yazıcı ile basıldı. Uzmanlar tarafından tasarlanan protez, CSIRO firmasının 1,3 milyon dolarlık Arcam yazısında üretildi.

Hasta 2 haftada taburcu oldu
Elektron ışınıyla üretim yapan basıcı, haznesine koyulan metal tozu eriterek tabaka tabaka işledi. CSIRO adına konuşma yapan Adam Knight, geleneksel yöntemlerle benzer bir protezin üretilmesinin mümkün olmadığıno, 3D yazıcılar sayesinde her hastaya özel protez geliştirebileceklerini açıkladı. İspanyol doktorlar, 54 yaşındaki hastanın nakil işleminden sonra 2 hafta içerisinde taburcu edildiğini söylediler.

Kaynak: http://www.orghaber.com.tr/saglik/b...titanyumdan-gogus-kafesi-urettiler-h5884.html

Tıp daha nerelere gidecek çok merak ediyorum. Yakında tamamen biyonik insana geçecekler herhalde.

Tıp daha nerelere gidecek çok merak ediyorum. Yakında tamamen biyonik insana geçecekler herhalde.
Bi kaç asır sonrasina isinlanmak istiyorum. Gideceği en üst noktayi fena halde merak ediyorum.

Ömrüm görmeye yetmeyecek çok yazik... Ühü ühüü :/

Back
X