Bilinclendirme Egitimi ve Kizim

Kaygılı ve hassas bir çocuk demekki. Benim oglumda 6 yaşında her gece ama her gece ölümü sorguluyor. Allah kötüleri neden yarattı diyor, madem oldurecek insanları hiç yaratmasa olmaz mıydi diyor, bizi Allah yaratti, peki Allah'i kim yaratti diyor. Her gece beynim yanıyor sorularından :olamaz:
Ben bas edemedim, bugün psikolog randevumuz var, ne soracaksan ona sor, o bu konuları çok iyi biliyor dedim :) Bakalım normal çocuklar gibi hayatı sorgulamak yerine, atlayıp ziplamayi öğrenebilecek mi :KK48:

Ay ne güldüm ya yeni nesil bomba gibi sorguladığı şeylere bak ve daha 6 yaşında
Yalnız zeki bir çocuk belli ki inşallah ilerde iyi yerlere gelir

Ama biraz da hiç görmediği için yabancılamıyor mu

Yani çocuklarımızı rafine bir ortamda yetiştiriyoruz

Yangını seli açlığı hatta ölümü hastalığı bilmeden yaşatıyoruz

Okulda filmde haberde gerçek yüzüne tokat gibi çarpıyor ya da arkadaşı biliyor ve söylüyor

Örneğin ölüm

Ne zaman ölünür neden ölünür

Hasta oldu öldü bu bilgi belirli bir yaş altı için çok ağır esasen

Dün hasta olunca ölündüğünü öğrenen bir çocuğa bugün yavrum hastayım az gürültü yapsan bugün olur mu dersek o gece uyuyamaz

Hasta olunca ölünür annem hasta ya ölürse diye düşünür

Bence küçük yaştan itibaren bazı şeyleri öğrenmek kanıksamak lazım

Deprem yangın çok acı olaylar hepimiz de etkileniyoruz ama çocuğa da yavaşça anlatmak lazım

Öğretmeni konuşunca atlatır herhalde
Ne guzel de yazmissiniz vakit ayirdiginiz icin sag olun. Elinize, fikrinize saglik. Dediginiz gibi olcuyu kacirmadan madalyonun diger yuzunu de anlatmak lazim. Ben de bu gece kitaplari karistirdim. Cocuk buyuyor, degisiyor ebeveyn nasil rehberlik etsin? Nasil anlasin, anlatsin ? diye. Anaokulu doneminde yangindan korkma ruhsal seyirde gorulebilen bir durummus. Atalay Yorukoglu -Cocuk Ruh Sagligi. Okuldaki o egitimler de tetikledi herhalde bunu.
Kizimda ileri boyutta bir stres bozuklugu olmasa da bu yanginli kabuslarin tekrarlamasi beni onlem almaya itti.
IMG_20190322_224349.webp

Ben de arama kurtarma grubumla gönüllü olarak afet dersi veriyordum. Bizim sellerden bahsettiğimiz hafta şehre yağmur yağdı. Çocuklar çok korkup aglamislar :)) o geldi aklıma.
Bence bu size vesile olsun. Ondan da yardım alıp eşyaları sabitleyin.
Mesela kitaplığiniz. Ya da çocuğunuzun dolabi.
Bu şirin mobilyalar evi yikmayacak ama biraz şiddetli bir depremde çocuğunuzun üstüne düşüp onu yaralayabilir. Ya da kapaklar... Mutfak kapaklarına deprem kilidi takmazsaniz bulaşık yıkarken bir anda kapaktan fırlayan tabak çanak üstünüze düşebilir .
Biraz onlemle gerçekten çok kötü kazalardan ucuz kurtulabilirsiniz.
Bence çocuğunuzun endişesi çok normal. Siz de endiselenin ve eşyaları sabitleyin.
Sonra beraber deprem çantası hazırlayın. Ayakkabiliga bırakın.
Hem kiziniza 'artik guvendeyiz' dersiniz hem de milletin onca emeği bir işe yarar. Afet bilinci gelişmiş olur :))
Derin sularda hocamin dedikleriyle sizin bu tavsiyelerinizi uygulayacagim. Sag olun. Gonullu egitmenlik isinizi takdir ettim bu arada. Ne guzel yureginiz var.

Ay ne güldüm ya yeni nesil bomba gibi sorguladığı şeylere bak ve daha 6 yaşında
Yalnız zeki bir çocuk belli ki inşallah ilerde iyi yerlere gelir
Inşallah, çok tesekkur ederim :)

Uyurken masal kitabı okuyun.

Bu konuda son iki gundur aldigim yolda en etkili tamir bu evet:) masal okumak, oyun oynamak, korkularin disavurumu. Tesekkur ederim.

Egitim denilen olguya standart yaklasmamak gerek. Her yasin egitimi, ogretimi, aydinlatilmasi o kadar ozel ki. Cocugu taniyip ona gore yol almak. Ve onun gelisim psikolojisine hakim olmak.Ogretmen olmak da cok ince bir is. Bir cocuga bir sey ogretmenin sorumlulugunu almak, bir insan yetistirmek. Kendi cocugumu buyuturken bunlari cok daha iyi anladim.

Bu yaklasimi fazla hassas bulan bir ekol de var tabi. Bizim zamanimizda depresyon mu vardi, dayak da yedik vs. Degisiyor ama iste her sey ... Yediklerimiz, ictiklerimiz, giydiklerimiz, ugraslarimiz insan da degisiyor. İmkanlar arttikca daha spesifik bir yapiya burunuyor.

Bu konuda son iki gundur aldigim yolda en etkili tamir bu evet:) masal okumak, oyun oynamak, korkularin disavurumu. Tesekkur ederim.

Egitim denilen olguya standart yaklasmamak gerek. Her yasin egitimi, ogretimi, aydinlatilmasi o kadar ozel ki. Cocugu taniyip ona gore yol almak. Ve onun gelisim psikolojisine hakim olmak.Ogretmen olmak da cok ince bir is. Bir cocuga bir sey ogretmenin sorumlulugunu almak, bir insan yetistirmek. Kendi cocugumu buyuturken bunlari cok daha iyi anladim.

Bu yaklasimi fazla hassas bulan bir ekol de var tabi. Bizim zamanimizda depresyon mu vardi, dayak da yedik vs. Degisiyor ama iste her sey ... Yediklerimiz, ictiklerimiz, giydiklerimiz, ugraslarimiz insan da degisiyor. İmkanlar arttikca daha spesifik bir yapiya burunuyor.
Cocuklara karşi realist bir yaklasimdan yanayım .Korumaci degilim .Gerçekleri oldugu gibi anlatirım .
Bunun bir zararini görmedim .İgneden kan aldirmaktan,dişçiden hiç korkmadilar bu gune kadar .Hep gercekleri soyledim cünkü
.Hala şaşırır hemsireler.

Savaş vs vs..herturlu olumsuz durumu yasayan bireylerde iyi bir kisilik olabiliyor.

Her gun ama hergun Tepegöz masalını isterdi oğlum .
Cok ta basit seker pembesi bir masal degil .

Back
X