BinbirRenk Günlükleri

“Sonbaharda artan karbonhidrat ihtiyacını karşılamak için beyaz şekerden uzaklaşıp tam tahıllı ürünlere, makarna ve kurubaklagil gibi zor sindirilen kaliteli karbonhidrat kaynaklarına yönelmek listenin en başında yer alıyor. Bunu yeterli kalsiyum tüketmek izliyor. Çünkü araştırmalar yetersiz kalsiyum alan bireylerin daha kolay kilo aldıklarını ortaya koyuyor. Kilo alma riskini yükseltmemek için günde 2 su bardağı süt veya yoğurt tüketmek yeterli olabiliyor. Su tüketimine dikkat etmek, su içemiyorsanız sonbaharla birlikte azalan su tüketiminiz yerine şekersiz bitki çaylarına yönelmek de dikkat edilmesi gereken konulardan bir diğeri. Son olarak dikkat edilmesi gereken nokta protein tüketimi. Diğer besinlere göre daha uzun sürede sindirilen proteinler, metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı oluyor. Bu yüzden her öğüne bir köfte şeklinde formüle edebileceğimiz, öğlen ve akşam yemeklerine bir köfte kadar et, tavuk veya balık eklemek hem kan şekerimizi daha dengeli tutacağı, hem de metabolizmamızı daha hızlı çalıştıracağı için formunuzu korumanıza yardımcı olabiliyor. (Alıntı)

Günaydınlar

7.30: 2 ceviz, 2 kayısı, 2 bardak ılık su
8.00 kahvaltı : siyah ve yeşil zeytin, peynir, yeşillik, salatalık, domates, 1 dl.köy ekm.
Ara :kahve

13.00öğle :yulaf ezmesi, meyvalı müsli, yy.süt karışımı
Ara :yeşil çay (nane ve karanfilli yapıyorum)
Ara :üzüm, 1 şeftali

19.00Akşam :Balık, salata, 1dl. köy ekm.
Ara :4 erik

Spor :20 dk. jimnastik, 25 dk. alet çalışması.

Günaydınn
Güzel bir hafta dileklerimle yazmaya başlıyorum.
her zamanki gibi kahvaltımı yapıp geldim.

7.00: 1tk. bal, 2ceviz, 2 bardak ılık su
7.30 kahvaltı: 1 yumurta, yeşil ve siyah zeytin, peynir, domates, salatalık, yeşillik, 2dl. köy ekm.

12.30 öğle : çorba, z.yağlı pırasa, 1dl. köy ekm.
Ara :1 şeftali
Ara :yeşil çay

19.00Akşam: yulaf ezmesi, meyvalı müsli, yy. süt karışımı
Ara : 4 erik

Spor : 1 saat yürüyüş

ET: Haftada en fazla yarım kilo tüketilmelidir. Fazlası kilo yapar.

-YUMURTA: Bilim insanları günde 1 yumurta tüketilmesini önerir. Ancak yumurta sarısında bulunan kolesterol nedeniyle, yüksek tansiyon problemi
yaşayan kişiler bu tüketimi doktorlarına danışıp gerçekleştirmeli.
ABD’de bir üniversitede yapılan araştırmada, kahvaltıda yumurta yemenin vücut yağının kaybedilmesinde etkili olduğu belirlendi. Yağsız kas kitlesinin korunmasına yardımcı olan ‘lösin’ amino asidinin zengin bir kaynağı olan yumurta, vücut yağının yakılmasında önemli rol oynuyor. (Alıntı)

Egzersiz esnasında ilk 20 dakikada karbonhidratlar, sonra proteinler ve en son yağlar enerji olarak harcanır. Bu yüzden 15 dakika koşmaktansa 35 dakika yürümek BMH’ı hızlandırır ve yağ yakar. Düzenli yürümeye karar verdiyseniz gün içinde ne kadar hareketli olduğunuzu pedometre ile öğrenebilirsiniz. Ortalama hareketli olmak için günde 10 bin adım gereklidir. Nabzınızın çalışması içinse dakikada 140 adım atmaya çalışın (alıntı)

Uzmanlar günde 10 bin adım, en azından 7500 adım öneriyorlar.
Epeydir adımsayarı kullanmıyordum bu yazıyı okuyunca aklıma geldi:12:
Adım, km, zaman ve kalori bilgilerini veriyor.:68:
Gece yatarken başucuma koyup sabah kalkınca takayım.
Sadece sporda değil, gün boyu her adımı ölçmek lazım.:6:

Kahvaltıdan sonra dışarı çıktığım için bugün geç yazıyorum.

7.30: 2 ceviz, 1tk. bal, 2 bardak ılık su
8.00 : klasik kahvaltı
Ara : şimdi kahvemi içtim:68:

13.00Öğle :çorba, z.yağlı bamya, kefir, 1 dl. köy ekm.
Ara : 1 şeftali

19.00akşam : tavuk ızgara, salata, yoğurt, 1dl. köy ekm.
Ara :1 armut, birkaç badem

spor :25dk. jimnastik, 20dk. alet çalışması.:8:

Günde 500 ml fazla su içmek metabolizmayı %20 hızlandırıyor. Bu % 20’lik fark bile haftada 400 gr kaybetmenize sebep olur. Vücudumuz en az 2 litre suya ihtiyaç duyar. Su dışında bitki çayları, limonata, greyfurt suyu, ev yapımı buzlu çay metabolizmayı hızlandıran sağlıklı içeceklerdir. Alkol, kola, gazlı içecekler, çay, kahve acıktırır, stresi arttırır, yağlandırır, karaciğeri yorar (alıntı)

günde 1 fincan kahveden vazgeçemiyorum:68: Diğerlerinin hiçbirini içmediğim için olsun o kadar artık:79:

Mesela ben günde nerden baksan en az 3 kupa çay içiyorum. Yanı buda 750 ml yapar. Bazen 5 kupaya kadar çıkıyor. Bır bardakda yeşil çay içiyorum. Ama benim içtiğim çay okadar açıkki.koca kupaya bir damla çay koyuyorum üstüne sırf su. Ihlamur gibi reni oluyor yani. :)) bunu su yerine sayabilirmiyiz? Suda içiyorum ama çayı tabı cay denebilirse benimkine sıcak değilde ılık içtiğim için daha çok seviyorum sudan.

Mesela ben günde nerden baksan en az 3 kupa çay içiyorum. Yanı buda 750 ml yapar. Bazen 5 kupaya kadar çıkıyor. Bır bardakda yeşil çay içiyorum. Ama benim içtiğim çay okadar açıkki.koca kupaya bir damla çay koyuyorum üstüne sırf su. Ihlamur gibi reni oluyor yani. :)) bunu su yerine sayabilirmiyiz? Suda içiyorum ama çayı tabı cay denebilirse benimkine sıcak değilde ılık içtiğim için daha çok seviyorum sudan.

Ilık ve açık içtiğin için sayılabilir bence. Tabi şekersiz içiyorsan. Metabolizma için ılık su soğuk sudan daha yararlı.
Ben kışın gün boyu ılık su içiyorum.
Üç büyük bardak yeşil çay içiyorum ılık, siyah çay içmiyorum.
Yeşil çay antioksidan olduğu için sıcak içmemek gerekir zaten
Yukarda bir alıntıda da var uzmanlar eğer su içemiyorsanız bitki çayları için diyorlar.
tabi her şeyin fazlası zarar. Bitki çayları da sınırlı içilebilir.
Suyun bile 3lt. den fazlası böbrekleri yorar ve sağlığımıza zarar verir:6:

tabiki herseyın fazlası zararlıdır. yeşil çayıda, siyah çayıda ılık ve şekersiz içiyorum.
kaç senedir şakersiz içtiğimi hatırlamıyorum bile. :))

Çok iyi yapıyorsun minikk.
yazmamıştın onun için söyledim.
Ben de yeşil çay hariç günde 2lt. su içiyorum.
gerçi şimdi zor ama aklıma geldikçe veya bazen acıktığım zamanlar su içiyorum.

Günaydınlar
7.00: 10 altınçilek, 2 ceviz, 2 bardak ılık su
7.30 kahvaltı : 2 kaşık omlet, keçi peyniri, lor, siyah ve yeşil zeytin, yeşillik, yy. süt, 2 dl. tb.ekm.

12.30 öğle :çorba, z.yağlı pırasa, 1dl.tb. ekm.
Ara :1 armut

19.00akşam :tavuk ızgara, salata, yoğurt, 1dl. tb.ekm.
Ara :4 erik, birkaç badem.

Bugün sporda dinlenme günüm fakat haftalık temizlik günüm.

Bugün spor yapmadım ama ev işleriyle pedometreye göre bu saate kadar 10.655 adım atmışım ve 888 kalori harcamışım.
Tabi bu tam bir gösterge değil çünkü sadece adım attığımda devreye giriyor.
Örn. cam silmek vb. işler epey bir enerji sarfettiriyor ama onu hesaplamıyor.

Yarın evde olmayacağımdan buraya yazamıyacağım artık inşallah gelince devam ederim.

Bugün sabah tartıldım ama dışarı çıktığımdan yazma fırsatı bulamadım.
O kadar dikkat ettiğim halde kilomda değişen bir şey yok:50:
hafta ortasına kadar gayet iyi gidiyordu son 2 gündür şişkinlik başladı.
İçtiğim suyu atamıyorum.
Mevsim değişikliğine bünyemin uyum sağlama sürecinde olduğunu düşünüyorum:44:
Şişkinlik olacak başka bir etken yok bana göre.
Bugün kiraz sapı aldım bir süre onu içeceğim bakalım:6:
ödem için maydanoz da iyi ama aç karnına acı geliyor bana yiyemiyorum:6:

Sonuç olarak dört haftada toplam 2,5 kilo verdim:64: Buna da şükür:79:

7.00: 2 ceviz, 1tk. bal, 2 bardak ılık su
7.30 :klasik kahvaltı
13.00:kaşarlı tost, ayran
Ara : kiraz sapı çayı
Ara :1 elma
19.00: yulaf ezmesi, meyvalı müsli, yy.süt karışımı
Ara :4 erik, birkaç badem.

Spor : 1 saat yürüyüş.:10:

Günaydın:3:
7.30:2 ceviz, 2 kayısı, 2 bardak ılık su
8.00 kahvaltı: zeytin, peynir, domates, salatalık, yeşillik, 1dl. tahıl ekm.
Ara :üzüm

12.30 öğle : çorba, esmer bulgur salatası
Ara :kiraz sapı çayı
Ara :1 elma

19.00akşam : balık, salata, 1 dl. kepek ekm.

Spor : 25dk. jimnastik, 20 dk. alet çalışması.:8:

Protein kaslarımızı oluşturur. Yetersiz protein alımı metabolizmamızı yavaşlatır. Her öğünde protein almaya çalışın. Böylelikle kan şekeri dengelenir ve tokluk hissi artar. Fazla protein de yağ olarak depolanır, böbrek, karaciğer ve kalpte problem oluşturur. Günümüzde karbonhidratı düşük ve protein oranı yüksek olan Low-carb diyetleri ise sağlıklı değildir, sadece kısa süreli kilo kaybı sağlar, daha sonra kilo kaybı durur(alıntı )

Günaydın:3:
Bugün hava kapalı olduğundan biraz geç kalktım.
menülerim dünün hemen hemen aynısı olacak. Onun için tekrar yazmaya gerek yok:31:

Dün akşam 1 saat yürüyüş yaptım. Bu seneki sauna eşofman sezonunu da açmış oldum hayırlısıyla:1: Sıcak havalarda giyemiyordum.
Bugün de yağış olduğundan evde kültürfizik ve alet çalışması yapacağım.:8:
Ayrıca adımsayarla her adımımı sayıyorum. her gün 10 bini geçiyor.

Kiraz sapı iyi geldi. Ne de olsa herkes kendi bünyesini en iyi tanıyandır.
Kiraz kürüne 2 hafta devam edeceğim.:68:
Uzmanlar 14 günden fazla yapmayın diyorlar.
Bu arada yeşil çaya ara vereceğim.
Kiraz sapı+suya devamm:12:

Back
X