Her şeyden önce bu sorunu tetikleyen nedeni bilmelisiniz. Kendinizi bildiniz bileli bu sorunu yaşıyor musunuz yoksa belli bir süredir mi bununla karşı karşıyasınız?
Ben geçen yıl yaptığım çok düşük kalorili diyetin ardından (günlük 850-900 kcal) binge eating yeme bozukluğuna yakalandım. Sürekli değil ama yeme ataklarının geldiği günlerde 3500-4000 kaloriye ulaşana kadar yiyordum. Bir-iki saat içinde inanılmaz miktarda yiyeceği tüketebiliyordum. Sonunda sizin gibi ancak kalp çarpıntıları ve mide bulantıları arasında lanet ederek bırakabiliyordum yemeyi. Üstelik, belli miktarda yedikten sonra yediğim şeylerden zevk almıyor, tadlarını dahi hissedemiyordum. Yalnızca yiyebilmiş olmak için yiyorum. Yani midemi değil beynimi tatmin ediyordum.
Kalori sayma yöntemi ile geçen yıl 7 ayda 10 kilo verdim. Binge eating yeme problemine yakalanmamın ardından 2 ayda verdiğim tüm kiloları geri aldım. Hayatımda hiç bu kadar berbat hissetmemiştim. Daha birkaç hafta önce içine rahatça olduğum kıyafetlere giremiyor, bununla birlikte bir yandan da kontrolsüzce yemek istiyordum. Normal koşullarda canımın çekmeyeceği, olsa da olur olmasa da diyeceğim şeyleri dahi adeta hamileler gibi canım çekiyordu.
En sonunda o ünlü döngünün içine girdim: aşırı derecede yemek yeme-kendini cezalandırıp aç kalma-tekrar aşırı derecede yemek yeme...
Bu döngü aylarca sürdü. Bir taraftan rejim yapmaya devam ediyordum, sonra bir an geliyor deliler gibi yemek yiyor ve bir kaç haftada verdiğim kiloları birden geri alıyordum. Bu süreçte neler denemedim ki... Videolar izledim, sayfalarca kitap okudum, bloglar takip ettim... Spora ağırlık verdim, doğal beslenme olayına girdim, belli şeyleri kendime yasakladım...Fakat sonuç hep hüsran oldu.
Sonunda bu sorunu tamamen çözdüm diyemeyeceğim, zira çözüp çözmediğimi ben de henüz bilmiyorum. Fakat şunu söyleyebilirim ki, bende binge eating yeme bozukluğuna neden olan şey yaptığım düşük kalorili diyet olduğu için, bu diyete son verdiğimde bir süre sonra yeme ataklarının daha seyrek gelmeye başladığını fark ettim. Öncelikle istediğim her şeyi yemek için kendime müsade ettim. Sonra bir noktada içimdeki açlık geçti. Vücudum artık kendisini aç bırakmayacağımı anladı ve bana güvenmeye başladı. Hatta Temmuz ayında yeniden diyete başladım. Bu sefer spor ağırlıklı ve günlük 1250-1300 kalorilik bir diyet yaptım. Hiç aç kalmamaya çalıştım. Kendimi fazlaca aç bıraktığımı düşündüğüm dönemlerde ufak yeme atakları yaşadım, fakat 3000 kaloriyi geçtiğim yeme atağı Temmuzdan bu yana sadece 1-2 kez oldu.
Şimdi fazla kilolarımdan kurtuldum. Ama biliyorum ki o canavar içimde bir yerlerde pusuya yatmış bekliyor, kendimi aç bıraktığım anda yeniden hortlayabilir. Şimdi canımın çektiği şeyleri belli aralıklarla yavaş yavaş yemeye başladım. Bir de insanın kendine hiçbir şeyi yasaklamaması gerekiyor. En zararlı şeylerden bile canı çektiğinde biraz olsun yiyebilmeli insan. Aksi halde tonlarca da yese tatmin olamıyor.
Umarım siz de binge eating probleminizi bir an önce çözersiniz. Psikolog yardımı almak da faydalı olacaktır ama kendinizi en iyi siz bilirsiniz. Ne oldu da böyle yemeye başladınız onu sormalısınız önce kendinize.