• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Oğlum otizmli mi?

sara9292

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Mayıs 2021
93
19
38
32
Merhaba
3 yaşında oğlum var bazı hareketleri dikkatimi çektiği için buna daha çok odaklandım. Yaşıtlarıyla aynı davranmıyor. Onlar gibi yemiyor , konuşmuyor, dinlemiyordu.. kreşe gidiyor. Öğretmeni onunla ilgili bir kâğıt dolusu sorunlu davranış yazıp bize vermişti. Bu kağıdı okuyunca hemen alıp Türkiye’ye bir çocuk piskoloğuna götürdüm ( yurtdışında yaşıyoruz)

Kâğıtta , parmak ucunda yürüme, etrafında dönme, kreşte yaşıtları gibi yemek yememe (asla yemek yemiyor) , masa altında uzanma vs gibi şeyler yazıyordu. Çocuk piskoloğu oğlumun davranışlarını inceledi ona bir kaç test yaptı ve bunun otizm değil de uyaran eksikliği olduğunu söyledi( tablet, tv çok maruz kaldı) bu geçen yazındı.

Bu sene daha iyiye gidiyor bu hareketleri yapmıyor artık derken , bir ara yan bakmaya başladı gülerek ( artık yapmıyor) etrafında dönme başladı, ne söylesem taklit ediyor. Konuşmaya başladı kalıplaşmış cümleler kuruyor , kardeş yemek yiyor, anne çorap giyiyor gibi…
Burda ki piskolog ile görüştüğüm de oğlumla ilgili şeyleri anlattım I yüzüme bakarak otizm dedi. Çok canım sıkıldı, dünyam yıkıldı … ama tabi çocukla birebir görüşüp ona bazı testler yapacakmış öyle tanı koyacağını söyledi.
Bu ay randevumuz var. Canım çok yanıyor , kafama takıyorum …

Bunu duyar duymaz Türkiye den görüştüğüm psikoloğa msj yazdım , siz otizm olmadığını söylemiştiniz ama burda ki piskolog Otizim diyor dedim. Benden tekrar video çekip atmamı istedi. Bu çocukta otizm yok dedi.. içime su serpildi sanki.. biraz ferahladım.

Oğlumun yapabildiği şeyler ;
Anne baba kardeşe sarılma
Merdiven inip çıkma
Komut alma ( uyuma zamanı, ayakkabı giy , bana bunu getir dediğim de getiriyor )
Şarkı söyleme
Üstünü kendi giyip kendi çıkarır
Bir kelime söylediğim de önce tekrar eder sonra kendi hemen öğrenir
Arabalarla her çocuk gibi normal bir şekilde oynar
Mimiklerinden duygularını anlarım
Renklerin hepsini bilir
Hayvanları bilir tanır
Düzeni çok sever , çöpü çöpe atar vs

Yapamadığı şeyler
İşaret etmiyor ( çok nadir )
Akıcı konuşmuyor
Bazı markalara çok aşırı gereksiz bağlanır ( broşürlerini elinden düşürmez)
Tablette hemen harita açıp o mağazalara bakar
Yemek görünce midesi bulanıyor, yemek çiğnemiyor direk yutuyor ve asla kendisi yemiyor ( sütlaç dışında)
Oyuncaklara nadiren ilgi duyuyor
Bebekken bile diğer yaşıtları gibi anne baba diye ağlamadı
Gelişimi çok yavaş ( 1,5 yıldır aynı kilo da)
Kafam çok karışık ve iyi hissetmiyorum. Bu durumu yaşayan çok anne baba var, bana yardım edin lütfen 🙏

Göz teması kurar mı ? Siz ona seslenip bir şey söylerken gözünüzün içine bakar mı?

Göz teması kurar mı ? Siz ona seslenip bir şey söylerken gözünüzün içine bakar mı?
Evet . Göz teması ve ismine tepki var
O zaman otizmli değil. Bu dönme olayı pek çok çocukta var
Vestibüler sistemle alakalıymış.

İzlediği herhangi bir şeye tepki verir mi, etrafıyla ilgili mi, sizinle oyun oynar mı gibi soruların cevabının evet olması önemli. Ama en önemlisi göz teması ve komut alma

Psikolog değil de bir çocuk psikiyatristiyle görüşseniz daha faydalı olur. Otizmin de düzeyleri var bazen hafif belirtiler atlanabilir hatta bazen tek görüşme yetmeyebilir bile. Videolar tamam ama o ortamda canlı olarak muayene yapılmalı, sizinle etkileşimine de bakılıyor çünkü.

Merhaba
3 yaşında oğlum var bazı hareketleri dikkatimi çektiği için buna daha çok odaklandım. Yaşıtlarıyla aynı davranmıyor. Onlar gibi yemiyor , konuşmuyor, dinlemiyordu.. kreşe gidiyor. Öğretmeni onunla ilgili bir kâğıt dolusu sorunlu davranış yazıp bize vermişti. Bu kağıdı okuyunca hemen alıp Türkiye’ye bir çocuk piskoloğuna götürdüm ( yurtdışında yaşıyoruz)

Kâğıtta , parmak ucunda yürüme, etrafında dönme, kreşte yaşıtları gibi yemek yememe (asla yemek yemiyor) , masa altında uzanma vs gibi şeyler yazıyordu. Çocuk piskoloğu oğlumun davranışlarını inceledi ona bir kaç test yaptı ve bunun otizm değil de uyaran eksikliği olduğunu söyledi( tablet, tv çok maruz kaldı) bu geçen yazındı.

Bu sene daha iyiye gidiyor bu hareketleri yapmıyor artık derken , bir ara yan bakmaya başladı gülerek ( artık yapmıyor) etrafında dönme başladı, ne söylesem taklit ediyor. Konuşmaya başladı kalıplaşmış cümleler kuruyor , kardeş yemek yiyor, anne çorap giyiyor gibi…
Burda ki piskolog ile görüştüğüm de oğlumla ilgili şeyleri anlattım I yüzüme bakarak otizm dedi. Çok canım sıkıldı, dünyam yıkıldı … ama tabi çocukla birebir görüşüp ona bazı testler yapacakmış öyle tanı koyacağını söyledi.
Bu ay randevumuz var. Canım çok yanıyor , kafama takıyorum …

Bunu duyar duymaz Türkiye den görüştüğüm psikoloğa msj yazdım , siz otizm olmadığını söylemiştiniz ama burda ki piskolog Otizim diyor dedim. Benden tekrar video çekip atmamı istedi. Bu çocukta otizm yok dedi.. içime su serpildi sanki.. biraz ferahladım.

Oğlumun yapabildiği şeyler ;
Anne baba kardeşe sarılma
Merdiven inip çıkma
Komut alma ( uyuma zamanı, ayakkabı giy , bana bunu getir dediğim de getiriyor )
Şarkı söyleme
Üstünü kendi giyip kendi çıkarır
Bir kelime söylediğim de önce tekrar eder sonra kendi hemen öğrenir
Arabalarla her çocuk gibi normal bir şekilde oynar
Mimiklerinden duygularını anlarım
Renklerin hepsini bilir
Hayvanları bilir tanır
Düzeni çok sever , çöpü çöpe atar vs

Yapamadığı şeyler
İşaret etmiyor ( çok nadir )
Akıcı konuşmuyor
Bazı markalara çok aşırı gereksiz bağlanır ( broşürlerini elinden düşürmez)
Tablette hemen harita açıp o mağazalara bakar
Yemek görünce midesi bulanıyor, yemek çiğnemiyor direk yutuyor ve asla kendisi yemiyor ( sütlaç dışında)
Oyuncaklara nadiren ilgi duyuyor
Bebekken bile diğer yaşıtları gibi anne baba diye ağlamadı
Gelişimi çok yavaş ( 1,5 yıldır aynı kilo da)
Kafam çok karışık ve iyi hissetmiyorum. Bu durumu yaşayan çok anne baba var, bana yardım edin lütfez
Göz teması otizmli bir çocukta olmaz göz teması kuruyorsa bence başka bir problemi vardır aslında bazı belirtileri her çocuk yapıyor ama öyle bir zamanda yaşıyoruz ki her hareketini inceliyoruz benim de oğlum 25 aylık Küçüüüklüğnde 4 5 kelimesi vardı ama sürekli unutuyordu bizde belirti olarak sadece araba telerleğiyle oynaması vardı psikiyatriye götürdük dikkat eksikliği dendi arabanın en görkemli yeri tekerleğidir oyun yapıyodur dendi bende 3 gündür kreşe verdim yarım gün Allah'ım çocuklarımızı korusun hep

Back
X