Çok karışık anlatmışsınız. Yargılanmamak için dürüstçe yazmadığınız yerlerin de olduğunu düşünüyorum ama keşke olduğu gibi anlatsanız daha gerçekçi fikirler alırsınız. Ben içinde bulunduğunuz durumu anladığımı düşünüyorum, benzer şeyler yaşadığım ve hissettiğim oldu.
1- Psikiyatriste değil psikoloğa gidin. Uzman değilim, ama bu kadar kurtulmaya çalışıp içinde kaldığınız bir durum olması bunun aşktan çok patalojik bir bağlılık olduğunu düşündürdü bana. İyi bir psikoloğa gidin ve ona durumu anlatın.
2- Kendinize karşı dürüst olun ve kendinizi dinleyin. Kendinizi neden böyle bir durumun içinde tutuyorsunuz? O adamda sizi çeken ne? Onu bulun. Bazı insanlarda acıma duygusu ve yardım etme güdüsü aşka dönüşüyor bazen, ben de öyle olduğumu fark ettim geçenlerde. Ya da belki de içten içe kendinizi tam bir ilişkiye layık görmüyorsunuz ve bu durumun içinde kalmaya devam ediyorsunuz. Bunu değerlendirin.
3- Kendinize verdiğiniz saygıyı değerlendirin. Böyle bir durumda bulunmak bile başlı başına insanın kendine verdiği değeri azaltır. Kendinize yatırım yapın, kendinize odaklanın. Kendinizle gurur duyacağınız şeylere yönlendirin kendinizi. Odak noktanızı oraya çevirin. Kendinizi şımartın, sevdiğiniz ve size gerçekten iyi gelen şeyleri yapın. -bu o adamla görüşmek değil, o hariç :)- Bunlar öz saygınızı yükseltecek.
4- Eğer bu şekilde bir ilişki şekli istemiyorsanız ama o istiyor diye kaybetmemek için içinde kalıyorsanız, ki kaybetmekten korktuğunuz için duygularınızı bile söyleyemez haldesiniz, kendinize sorun, ben başka birinin kurallarına göre yaşamayı mı hak ediyorum? Hayatımı bu şekilde yaşamayı mı seçiyorum? Bunu uzun uzun değerlendirin. Yaşamak istediğiniz hayatı ve ilişkiyi o hiç yokmuş gibi hayal edin, hayali bir kişiyle ve bir kağıda yazın. Arada açıp okuyun ve buna uymayan durumlarda hayır diyebilmek için pratik yapmaya çalışın. Küçük şeylerle başlayın, küçük hayır demelerle, sınır çizmelerle. Bir anda her şeyi yapmaya çalışırsanız başarısız olursunuz ve iyice kendinize güveniniz kırılır.
5- Onun bugüne kadar sizi inciten her sözünü, davranışını, yalanlarını ya da sizde şüphe uyandıran tavırlarını, kalbinizi kıran şeyleri, madde madde liste yapın ve yazın. Atlamadan.
6- Sizi mutlu eden şeyleri yazın. Ama onla oturmak, onun yanında olmak gibi sizin hissettiklerimizi değil; onun yaptığı ve sizi mutlu eden şeyleri. Örneğin, bir gün bana pasta aldı ve mutlu oldum gibi.
7- İki listeyi önünüze alın ve değerlendirin artıları eksilerinden büyük de mi ben bu insana aşığım acaba diye.
-bunların hepsini duygularınızın dışına çıkıp aklınızla değerlendirebilmeniz ve ona göre karar verebilmeniz için yazıyorum-
8- Şunu unutmayın. Bu tavır ve karakterde bir adamla birlikte olursanız, şu an zevkten uçsanız bile, mutlu bir geleceğiniz olmayacak. Çünkü o istemiyor. Yani şu an mutluluk gelecekte üzüntü var.
Ama ayrılırsanız, şu an üzüntü var ama gelecekte kalıcı ve sağlıklı bir ilişkide mutlu olma ihtimaliniz çok daha yüksek. Ve şu anki o hazları birlikte olduğunuz diğer insanla da yaşayabilir, yeniden aşık olabilirsiniz.
9- En önemli madde bence. Geri çekilin. O aramadan aramayın, aklınızı mümkün olduğunca ondan uzak tutacak şeylere yoğunlaştırın, kendinize yoğunlaştırın. Onunla ilgili gündüz düşleri, hayaller kurmayın! Bu bir pratik, şu an nasıl yaparım diye düşünebilirsiniz ama aklınıza her geldiğinde o anıları onu düşünmek yerine farkındalığınızı kullanarak evet o geldi aklıma ama aaa çiçek, a bir arkadaşımı arayacaktım, açıp bir dizi izleyeyim ya da dikkatinizi dağıtan ne varsa, dikkatiniz oraya gittiği anda geri çekin. Emin olun zamanla çok daha kolay olacak. Denedim, biliyorum.
10- Tamamen bitirmeye karar verdiğinizde bütün iletişim kanallarını kesin. Düşünceleriniz dahil. En önemlisi düşünceleriniz çünkü. Kolay değil, çok iyi biliyorum. Ve özlediğinizde, iyi bir şey hatırladığınızda o yaptığınız kötü madde listesini açıp okuyun. Emin olun o liste önünüzde olunca “Ne güzel sarılmıştı.” düşüncesi “Aslında eski karısıyla görüşüyormuş ama bunu bana söylemedi.” cümlesinin altında kaybolacak.
10- Aşkınızdan ölseniz de, ne bileyim görüşmeye devam etmeye karar da verseniz, onun için bir şeyler yapmayı bırakın. Her yaptığınızda kendinizi durdurun. Oturup onun dertlerini dinlemek dahil. O söz konusu olduğunda ve kendinizi onla ilgilenir bulduğunuzda, bir dakika ben varım deyin ve kendinizle ilgilenin. Bu her şeyi değiştirecek, belki onun size bakış açısını bile.
11- Kendinize kızmayın. Bu her şeyi daha kötü, sizi daha çaresiz hale getirir. Kendinize kızdığınızı fark ettiğinizde kendinize şefkat gösterin. İyi davranın. Sarılın kendinize, fiziksel ve duygusal anlamda. Bu yaşadıklarım kolay değil, demeyi bilin. Özşefkat konusunda çalışma yapan bir psikolog var, Zeynep Selvili, onu bir araştırın, bu durumda kendinize şefkat göstermeyi öğrenmenin size iyi geleceğini düşünüyorum.
Bu yazdıklarım kolay şeyler değil, uzun pratik ve çaba gerektiriyor, sigarayı bırakmak gibi. Ama sonu güzel olacak ben inanıyorum.
Umarım güzel bir yol çizersiniz kendinize.