• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bir karışık miras sorunu

ozgmlk

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
11 Temmuz 2016
436
1.316
63
33
Eğer aramızda avukat arkadaşlar varsa, cevap verirlerse çok sevinirim. Önce buraya yazmamdaki amaç bir on bilgi alarak, oluru varsa bu işlerden anlayan sehrimde ki bir avukata danışacağım. Çok uzun olduğunun farkındayım şimdiden özür dilerim.

Şöyle ki anne tarafından dedem 1925 doğumlu. Annesi yani zeynep nene doğumda vefat etmiş. Zeynep nene üç kardeş, Zeynep hüseyin ve emine.

Dedem 1998 yılında vefat etti. Alzheimer hastalığı yoktu. Zihni gayet iyiydi. Dedemi üvey annesi büyütmüş. Bu yüzden öz teyzesi ile yani emine teyze ile irtibatı koparmasa bile öz annesinin köyde ki tarla taban ile hiç ilgilenmemiş. Zaten kendisi dokuz çocuğa bakmaya çalışan fakir bir adamdı. O zamn tarlaları satamayacagini düşündüğünden ilgilenmediğini düşünüyorum.

Dedem vefat etmeden önce anneme, anne tarafından cok mal mülk olduğunu, ben cahildim ilgilenemedim diyerek bu malları araştırmasını istemiş.

Bundan 10 sene evvel benden büyük kuzenim, bedrettin isminde biri ile tanisiyor ve sohbet sirasinda uzaktan akraba olduklarıni öğreniyor. Bu kişiye göre emine teyzenin soyundan gelenlerin şuan köyde ve ilin merkezi yerlerinde 4000 dönüm arazi sahibi olduklarını söylüyor.
Ben o zamn ufaktim ve bedrettin de kisa bir süre sonra olmuş.
Şimdi annemler ve kardeşleri bu konuyu araştırmaya başladı.

Köye yaşlılarla konuşmaya gittik. Köyün en yaşlısı 88 yaşında bir amca ve geçmişte 15 sene o köyde muhtarlık yapmış, bu köyde böyle insanların hiç yasamadigini söyledi. Ancak 60 yaşındaki büyük dayım o köyde okul arkadaşları olduğunu, o köyde eskiden bazı akrabalarla görüştüğünü ve köyün çoğunu tanıdığını söylüyor. Bu durum bize amcanın tembihlendigini düşündürttü.
Biraz arastirgimizda bu malların ve tarlaların emine teyzenin soyuna geçtiğini düşünüyoruz. Çünkü dediğim gibi zeynep nene doğumda oldu ve hüseyin amca da kendi halinde biriymiş. Hıc evlenmemiş ve çocuğu olmamış öyle olmuş.
Ayrıca dedem olurken teyze tarafının mızıka soyadında olduğunu soylemis. Emine teyzenin mızıka soyadlı biriyle evlendiğini düşünüyoruz. Küçük dayım bu günlerde köye gittiğinde orada gerçekten mızıka soyadlı kırk yaşında biriyle tanışmış ve bu kişi bedrettin ile uzaktan akraba imiş. Ancak dayima çok soğuk davranmış ve pek bir bilgi vermemiş.

Yani biz bu bilgiler ışığında annemlerin babannesin babadan kalan mal haklarının genç ölmesinden dolayı ablası ve soyuna geçtiğini düşünüyoruz.

Ancak zeynep nene soyadi kanunundan önce vefat ettiği için yeni sistem de sadece adı görünüyor. Anne adı ve baba adı bilgisine ulaşamadık ki kendisi bile şuan sistem de bir isim sadece.

Benim sormak istediğim acaba eski köy defterlerinde zeynep nenenin ana ve babasına ulaşabilirmiyiz.
Bu kayıtlara nasıl ulaşabiliriz. Zeynep nenenin ana ve babasına ait arazilerin eski tapu kayıtlarına nasıl ulaşabiliriz yada ulaşabilirmişiz. Bu eski tapu kayıtlarının tutulduğu bir arşiv varmıdır.

Acaba mezarlıkları gezsek mezar taşlarından 1925 te ölen ve tahminen genç olmuş bir zeynep bularak oradan baba adı bilgisine ulaşsak, arşivleri araştırırken bu bilgi işimize yararmı.

En son olarak eğer bu eski osmanlı tapularına ulaşırsak dava açtığımızda haklarımızı alabilir miyiz.

Cok karsik bir konu peki bu tarlalalri sizin haberiniz yokken kim kullanmis?
Tapuda bisey yokmu.

Cok karsik bir konu peki bu tarlalalri sizin haberiniz yokken kim kullanmis?
Tapuda bisey yokmu.
Şimdi söyle birşey dedemin annesi doğumda öldüğünden dedemin eline güç tapu falan geçmemiş. Ancak tahminimiz ve öğrendiklerimiz ışığında şuan halen dededim teyzesinin torunlarının çocukları falan kullanıyor.

Öncelikle bu işin arkasını aramayı düşünüyorsanız çok sabırlı olmalısınız. Tapu kayıtları sorunsuz olan taşınmazlar da bile davalar seneler sürüyor. Sizin durum biraz daha çetrefilli. Hakkınız varsa aramalısınız. Ölüm hak miras helal demişler. Kolay gelsin diyorum.

Öncelikle bu işin arkasını aramayı düşünüyorsanız çok sabırlı olmalısınız. Tapu kayıtları sorunsuz olan taşınmazlar da bile davalar seneler sürüyor. Sizin durum biraz daha çetrefilli. Hakkınız varsa aramalısınız. Ölüm hak miras helal demişler. Kolay gelsin diyorum.
Tabi ki hakkımızı arayacağız ve sabredeceğiz. Ancak benim öğrenmek istediğim konu ilk olarak bu zeynep, hüseyin ve emine kardeşlerin anne veya babasına ait eski tapu kayıtlarına ulaşabilirmiyiz. Devlet arşivlerinde eski nufus kayıtları ve eski tapu kayıtları bulunur mu. En azından şuan o arazilerin ilk olarak zeynep nene nın ana babasına ait olduğunu kanıtlarsak dava alabileceğimizi düşünüyorum

Valla canım Benim KV min babasını götürüp bi yere bırakmış babası yani kv nin dedesi.Adamı sahiplenmiş birileri büyürmüş evlendirmiş felan.Neyse mal mül için değil sadece kv hiç akrabası olmadığı için araştırmak istesi ama yok bulunmuyor maalesef.Soyadı kanunundan önce olması ve osmanlıca arşivlerin şimdiki memurlar tarafından okunamıyor olması bir sebep.
Diğer sebep ise soy adı kanunu olmadığından karışıklığın olması ki siz büyük anne baba adını bilmiyormuşsunuz biz onuda bildiğimiz halde bi yere kadar geldik sonrası yok tabi tıkandık.Vazgeçtik 3 sene felan uğraştık.
Dediğim gibi maddi bişeyler beklenmediğinden tapu kaydı vs araştırılmadı.

Her tür bilgiyi vermişsiniz. Nasıl rahat soyadlarına kadar burda paylaşıyorsunuz? Ya kötü niyetli insanlar bu bilgilerle kötü şeyler yapsa?

Mal sahibi bir mali aramaz ,karsi taraf taraf o mali 45 yil eker bicer ,vergisini oderse ustune gecirir ,kanun bunu der ,
sonucta bahsettiginiz teyzesi dedenizin ,belki dedenizin dedesi hayattayken mirasini diger kizina birakti ,
Eger topraklar milyon dolarlik degilse bosverin,
Cunku bunun veraseti ,vergisi borcu faizi ,avukat masrafi,
Ederinden fazlaya gelecek

Her tür bilgiyi vermişsiniz. Nasıl rahat soyadlarına kadar burda paylaşıyorsunuz? Ya kötü niyetli insanlar bu bilgilerle kötü şeyler yapsa?

Ben de buna şaşırdım, insanlar hakkındaki kişisel bilgiler burada paylaşılmasın istiyor olabilir...
hedef haline getirir gibi, su kadar malları var soyadları bu şeklinde paylaşıyorsunuz.

Buradan aldığınız bilgi Zaten sizi sonuca götürmez. Gidip bir avukata danışmak bu kadar zor olmamalı.

O değil de ben anlamadım sanırım çok fazla bilgi vermişsiniz. Dedenizin annesi erken yaşta ölmüş, dedenizin dayısı çoluğu çocuğu yokmuş, bu yüzden bütün mallar dedenizin emine teyzesine kalmış? Valla çok geçmiş zaman satılmıştır farklı yatırımlar yapılmıştır peşine düşseniz de sonuç çıkmaz gibi.

avukat degilim ama bizimde boyle bir durumumuz olmustu 9 sene once devlet koydeki tarlalarimizi tapulatmamizi soyledi koydeki herkese ve zamaninda kim nere benim diyip ektiyse o tarlalara kendi adlarina tapu cikardilar sizin tarlalarada boyle bisey olmus olabilir yani zzaten arayan soran yok diyip tapu cikartilirken o tarlalari bahsettiginiz zeynep nine veya cocuklari bizim diyip kendi adlarina cikarmislardir
ata dede bulma konusunuda nufus mudurlugunden soyagaci belgesi gibi bisey aliniyodu ordan cikar diye dusunuyorum

Dedenizden önce yani annenizin dedesi zamanında tapu varmıydı? Eğer varsa ve dedenin adınaysa bu iş kolay olur ama yoksa ve annenizin teyzesi adına tapu çıktıysa bişey yapamazsınız.

Parasını verdim aldım der ispatlayamazsınız.
Anneniz babasının adına veraset çıkartıp onunla tapuya gidebilir ( tapu sistemi artık hepsi birbirine bağlı) dedenizin adına kayıtlı birşey var mı öprenebilirsiniz ama yoksa tarih çoook eski olduğu için yapılıcak bişey yok

Vallahi biz bile bu bilgilerle birşey yapamıyoruz, sanmıyorum ki birileri yapabilsin. Ayrıca bulunduğu köylerle ilgili bilgi vermedim

Köylerde tapular yakın zamanda verildi. Kim nereyi ana babadan alıp yillarca ekip bicmisse orası onun sayıldı. Evi olan yerlerde kim yapmışsa ona tapulandi..
O zamanlar haksız yere üstüne tarla yazan da çok olmuş tabi. Annaannemin erkek kardeşi bile kadın olduğu için onun mallarını kendi üstüne geçirmiş. Düşünün orda bizim bile hakkımız var yani. Eskiden kadın evlenip gittiği için ona mal verilmezmis zaten. Sizin ki daha da eski zamanlarda olmuş sanmıyorum ispatlayip alabileceginizi.
Hak hukuk bilen insanlar olsalardı burada tarlaniz var gelin bölelim derlerdi zaten. Ya da aradığınız anda biz sizin hissenizi bolduk gelin verelim derlerdi.

Bir de şu var. Köyde toprağın vardır ortak kimsenin umurunda olmaz. Ama sen oraya gidip satacağım ya da ev yapacağım dersen herkes ayak bağı olur. İki kuruşluk yer pek kiymetlenir.

Köylerde tapular yakın zamanda verildi. Kim nereyi ana babadan alıp yillarca ekip bicmisse orası onun sayıldı. Evi olan yerlerde kim yapmışsa ona tapulandi..
O zamanlar haksız yere üstüne tarla yazan da çok olmuş tabi. Annaannemin erkek kardeşi bile kadın olduğu için onun mallarını kendi üstüne geçirmiş. Düşünün orda bizim bile hakkımız var yani. Eskiden kadın evlenip gittiği için ona mal verilmezmis zaten. Sizin ki daha da eski zamanlarda olmuş sanmıyorum ispatlayip alabileceginizi.
Hak hukuk bilen insanlar olsalardı burada tarlaniz var gelin bölelim derlerdi zaten. Ya da aradığınız anda biz sizin hissenizi bolduk gelin verelim derlerdi.

Bir de şu var. Köyde toprağın vardır ortak kimsenin umurunda olmaz. Ama sen oraya gidip satacağım ya da ev yapacağım dersen herkes ayak bağı olur. İki kuruşluk yer pek kiymetlenir.
Ne kadar yakın zaman da bir bilginiz var mi

Vallahi biz bile bu bilgilerle birşey yapamıyoruz, sanmıyorum ki birileri yapabilsin. Ayrıca bulunduğu köylerle ilgili bilgi vermedim
Çok mu zor? Soyadı şu olan bir kişi, köyde önceden muhtar olan kişi. Şimdi google a ad soyad yazıyorsun köy çıkıyor ya hu. Dolandırıcılardan bahsediyorum. Tabi siz bilirsiniz. Ama temkinli olun diyorum.

Çok mu zor? Soyadı şu olan bir kişi, köyde önceden muhtar olan kişi. Şimdi google a ad soyad yazıyorsun köy çıkıyor ya hu. Dolandırıcılardan bahsediyorum. Tabi siz bilirsiniz. Ama temkinli olun diyorum.
Yok muhtarın soyadını vermedim, soyadi sahibi alakasız bir kişi bu bahsettiğim isimlerde 1900 lerin basında yaşayan insanlar zaten. O yüzden hedef olabileceklerini dusunmuyorum

Cok bilgim yok ama bir tanidigim tapu isleriyle ugrasirken osmanli zamanindan kalma tapulardan faydalanmisti. Ayrintisini bilemiyorum ama bahsettigim tapu kendi ellerinde mevcuttu bir arsivden temin etmediler onu biliyorum. Isiniz zor gibi ama yine de resmi yollardan bir arastirin aklinizda kalmasin derim.

Ne kadar yakın zaman da bir bilginiz var mi
Tam sene olarak bilmiyorum. Yukarıda arkadaş 9 sene önce demis. Bizim de o zamanlardır belki birkaç daha önce net olarak bilemiyorum. Önceden nasıl bir sistemle hak sahipleri yerlerini belirliyordu onu da bilmiyorum.

Back
X