Birincisi, buraya derdi olan insanlar yazıyor haliyle, yani kayınvalidesiyle güllük gülistanlık olanlar gelip buraya yazacak değil ya

O sebeple tabi bakıldığında bütün gelinler kayınvalidelerinden şikayetçi gibi görünmesi normal, ama buraya yazmayıp çok iyi geçinen, gül gülistan olanlar da vardır illa. Ama burda zor bulursunuz, adı üstünde "bir derdim var" köşesi burası.
İkincisi, haklıya hakkını vereceksn arkadaş. Şimdi diyelim benim eşimin annesi bana ve evliliğime zarar veriyor, ben de haliyle dert yanıyorum, eşime de laf söylüyorum annesi için. Ama benim annem hiç karışmıyor, zararı yok. Yani burda sırf ben onun annesine haklı olarak laf söyledim diye, buna karşılık o da benim anneme durduk yere laf edebilir mi? EDEMEZ! Ancak benim annemin zararı varsa, evliliğimi sıkıntıya sokuyorsa, kocamı üzüyorsa laf edebilir, öyle ise buyursun etsin, sırf karşılık vermek adına laf ettirmem elbette

Üçüncüsü, yazmışsınız ya "erkekleri el altında tutma isteğimizden" diye, bir de şu yönden baksan "erkek anneleri neden aoğullarını el altında tutmak ister"
Dördüncüsü, demişsiniz ya "yengem annem laf etti, abim de müsade etti duysam olay çıkarırım" demişsiniz ya, inanın buna hiç hakkınız yok. Çünkü karı-koca arasında herşey kouşulabilir, yeri geliyor kendi annemizden şikayet ediyoruz, yani yengeniz eşine annenize olan bir kırgınlığını söylese ve sizde bunu duysanız olay çıkaracaksınız

Çok yanlış.
Beşincisi, işte kendi ailenizden örnekler vermişsiniz, yengeniz amcanız, vs. Acaba biliyor musunuz ki kapılar kapanıp herkes evinde başbaşa kalınca neler konuşuluyor, acaba bahsettiğiniz insanlar için herşey güllük gülistanlık mıdır?
Ve sonuncusu, evet herkesin bir ailesi var, kimse ağaç kavuğundan çıkmadı? Peki nedir bu erkek tarafının evlenince kız tarafını ikinci plana atma çabaları? En basitinden düşünün, bayramlardaki adetimize bakın mesela, "önce illa erkek tarafına gidilecek, kız tarafına sonra" kuraldır, bu yüzden çok olay çıkaran kayınvalideler yok mu? Veya kız evlenir erkeğin anne babasıyla bir yaşayabilir, gayet normal karşılanır; ama erkek yaşarsa mazallah hemen isim takılır "iç güvey" diye

Hep erkek tarafı beklenti içindedir, işte gelinim hizmet etsin, gelinim benle gün gün, akraba akraba, düğün düğün gezsin, gelsin gitsin, arasın sorsun. Kız tarafında böyle beklentisi olan var mıdır, gelsin damadım beni gezdirsin, benle akraba akraba gezsin dolaşsın, bana hizmet etsin diye? Varsa da sayılırdır ve istisnalar kaideyi bozmaz
Unutmayalım saygı tek taraflı olmaz, karşıdaki insan sadece ve sadece yaşı büyük diye saygıyı haketmez. Ha sadece şunu kabul edebilirim, ufak tefek sorunlar vardır ki herkeste olur, o zaman büyüktür diye susarsın. Ancak bir insan benim evliliğimi bozmaya çalışırsa, bana bile bile kötülük ederse, sırf yaşı büyük diye saygı göstermemi kimse bekleyemez